Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.374 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 03:01:00

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 03:01:00

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Χθες στις 07:07]

από Markhelis
    [Χθες στις 02:55]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 10:26:27]

από Loukis35
    [Κυριακή, 19 Απρ 2026, 15:46:42]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309374
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 59
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 42
    Συνολικά: 43
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2] 3 4 5 ... 15     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Slowstick και E-Starter. Τα εκπαιδευτικά της GWS  (Αναγνώστηκε 72147 φορές)
    modelist
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #15 στις: Δευτέρα, 27 Ιουν 2005, 10:38:29 »

Χθές τέλειωσα την εγκατάσταση του νέου μου μοτέρ ΑΧΙ 2808-24 στο Slow Stick.   Δυστυχώς δεν είχα χρόνο για να το δοκιμάσω στον αέρα αλλά με τις στατικές δοκιμές που έκανα φαίνεται πως το μοτέρ έχει φοβερές δυνατότητες και θα κάνει το αεροπλάνο ΠΥΡΑΥΛΟ…..

Θα δούμε….

Καταγράφηκε
    Κώστας Κωστόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

AKA "agridoc"

« Απάντηση #16 στις: Δευτέρα, 27 Ιουν 2005, 20:01:36 »

Το μοτέρ αυτό είναι πολύ δυνατό για το Slowstick. Αν και το χρησιμοποιώ και εγώ σαν testbed για κινητήρες λόγω της ευκολίας τοποθέτησης δεν θα συνιστούσα τέτοιο κινητήρα για να το πετάς.

Το Slowstick είναι slowflyer με undercamber αεροτομή. Δεν είναι για να πετά σαν πύραυλος εκτός αν θέλεις να κάνεις δοκιμασία αντοχής. Το AXI είναι πολύ καλό, το Slowstick επίσης γι' αυτά που έχουν σχεδιαστεί. Αν θέλεις απλά να δοκιμάσεις λίγο το μοτέρ, με προσοχή ΟΚ και μην του τα δώσεις απότομα όλα. Με μικρότερο brushless απογειώνεται στο 1/4 του γκαζιού σε 1 μέτρο.
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 27 Ιουν 2005, 20:04:50 από Κώστας Κωστόπουλος » Καταγράφηκε

Πριν κάνετε ερώτηση: Ψάξατε στο Aeromodelling GR ή στο Βιβλίο του jkon;
    Μην κάνετε χαρακτηρισμούς και άσχημα σχόλια, αν μη τι άλλο, συγκρατηθείτε για το καλό του χόμπυ μας.
    modelist
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #17 στις: Τετάρτη, 29 Ιουν 2005, 13:34:27 »

Σωστά, μόνο που το Slow Stick το έχω αποκλειστικά για αεροφωτογράφηση και απλά θέλω να φτάνει όσο το δυνατόν πιο ψηλά (ίσα να φαίνεται) στο λιγότερο δυνατό χρόνο (30sec-1min).  Μετά ανεμοπορίζω χωρίς μηχανή για να παίρνω φωτογραφίες.

Καταγράφηκε
    Κώστας Κωστόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

AKA "agridoc"

« Απάντηση #18 στις: Τετάρτη, 29 Ιουν 2005, 18:42:12 »

Επειδή το θέμα πάει περισσότερο προς αεροφωτογράφηση, άνοιξα το Αεροφωτογράφηση - Μοντέλα και εξοπλισμός

Δες εκεί για απάντηση.
    Καταγράφηκε

Μην κάνετε χαρακτηρισμούς και άσχημα σχόλια, αν μη τι άλλο, συγκρατηθείτε για το καλό του χόμπυ μας.
    NikFrance
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #19 στις: Παρασκευή, 1 Ιουλ 2005, 06:07:45 »

Αεροπλανάκια?Huh
    Έχω ακούσει και χειρότερα....
    Η γυναικα μου μου λέει κατά καιρούς..... police
    μάζεψε τις "μαλακίες" σου από το σαλόνι μου μην τα πετάξω έξω!
    Καταγράφηκε
    orck
    Aeromodeller Hero Member

game over :|

« Απάντηση #20 στις: Κυριακή, 3 Ιουλ 2005, 15:33:23 »

μολις το τελιωσα
    ειναι το πρωτο αεροπλανο που φτιαχνω και μαλλον μπορει να πεταει θα δειξει

μεσα στα εξαρτηματα υπαρχουν λαστιχα και δυο ξυλακια μπαμπου που δεν αναφερει ποθυενα καμια χρηση, εχω δει σε πολλες φωτογραφιες στο rcgroups οτι βαζουν αυτα τα ξυλακια παραλληλα με το φτερο και το σταθεροποιουν με την βοηθεια των λαστιχων, αυτο για ποιο λογο γινεται;
    μου περισεψαν αρκετα εξαρτηματα, μηπως υπαρχει κατι που πρεπει να γνωριζω...;;;

επισης θα ηθελα να δειτε την φωτογραφια παρακατω και να μου πειτε αν εχω κανει κατι λαθος
    η πισω ροδα στηριζεται σε ενα συρμα το οποιο ομως πιανει και το κατω μερος του rudder, στο δικο μου εχει μια εντονη ταση (οταν ειναι στο εδαφος και με σβηστο τον κινητηρα αλλα και οταν το κραταω στον αερα) να γυρναει το rudder στα αριστερα (σαν να εδινα σημα απο την τ/κ) παρολα αυτα με το χερι που το κινω δεν δειχνει να εχει καποιο προβλημα σε ολη την διαδρομη του, ολα τα παραπανω ειναι χωρις να εχει γινει η εγκατασταση των ηλεκτρικων

« Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 3 Ιουλ 2005, 15:37:26 από orck » Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    Κώστας Κωστόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

AKA "agridoc"

« Απάντηση #21 στις: Κυριακή, 3 Ιουλ 2005, 19:05:47 »

Τα δύο ραβδάκια από μπαμπού είναι για στήριξη του φτερού με λάστιχα. Υπάρχουν οι τρύπες στο φελιζόλ, μόνο που τώρα τις έχεις καλύψει με τα μαύρα αυτοκόλλητα των παραθύρων.
    Δες το http://jkon.aeromodelling.gr/ninter-072.htm

Στο κάθετο κινητό (rudder) το ατσαλόσυρμα μπορεί να μην έχει μπει τελείως κάθετα στο φελιζόλ. Πρέπει ο άξονας της πίσω ρόδας να είναι κεντραρισμένος με το rudder και κάθετος στον προσθιοπίσθιο άξονα του. Αν το βλέπεις από κάτω, η πίσω ρόδα πρέπει να είναι στο κέντρο και στην ιδια γραμμή με το rudder. Με δύο μικρά μυτοτσίμπιδα μπορείς να το φέρεις, πρόσεξε μην ζορίσεις το φελιζόλ.

Εχω προσθέσει ένα στοπ στο ατσαλόσυρμα που δεν επιτρέπει στο σύστημα προσγείωσης να μπεί πιό μέσα στο πλαστικό στήριξης, πρέπει να βγάλω φωτογραφίες και ένα σχηματάκι γιατί η μετατροπή έχει και καθήλωση με λεπτό πλαστικό σωληνάκι στο πίσω μέρος του σκάφους.

Βλέπω έλικα 1060, πάρε και καμμιά 9070. Πρέπει να το έχεις με GWS 400 "D" μοτέρ.

Μην επιχειρήσεις να το πετάξεις μόνος σου, βρες έναν πιό έμπειρο να το πετάξει, να το τριμάρει και να σε βοηθήσει στην αρχή. Μετά καμμιά 10-20ριά πτήσεις θα το πετάς μόνος σου.

Οι 750 NiMH της GWS αποδίδουν καλύτερα από τις 730.

Καλή επιτυχία  Thumbs up
    « Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 3 Ιουλ 2005, 19:09:42 από Κώστας Κωστόπουλος » Καταγράφηκε

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΙΔΕΡΑΚΗΣ
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #22 στις: Τρίτη, 2 Αυγ 2005, 19:44:02 »

Ωραία συζήτηση παιδια μπράβο. Ξεκινήσατε ένα θέμα το οποίο καλύπτει πολλές απο τις ερωτήσεις που θα έκανα για έναν νέο στον χώρο.

Ευχαριστώ που με "καταστρέψατε" devil  και μπαίνω στον χώρο, σύντομα θα σας μεταφέρω εντυπώσεις.
    Καταγράφηκε
    orck
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #23 στις: Τρίτη, 9 Αυγ 2005, 18:21:52 »

ειμαι λιγο πριν τις τελευταιες αγορες για να ολοκλωρωσω το πρωτο τηλεκατευθυνομενο μου

θα χρειαστω 3 servo, σκεφτομαι τα Futaba S-3107 μιας και τα βρησκω σε παραπλησια τιμη με τα αντιστοιχα της GWS (μου περασε απο το μυαλο να χρησιμοποιησω τα 3003 που ειχε μαζι η ΤΚ αλλα ειπε τελικα να μην αυτοσχεδιασω πολυ στο πρωτο αεροπλανο..).

ενα ESC (μαλλον το ICS 400 της GWS)

εναν φορτιστη ProPeak Prodigy (o οποιος δειχνει να ειναι super)

και το μεγαλο ερωτημα ειναι η μπαταρια
    τι να παρω; δεν με ενδιαφερει για την ωρα κατι εξαιρετικα καλο σκεφτομαι κατι σε NiMH 750-1100mA που βρησκω σε λογικες τιμες

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ SETUP ΣΑΣ ΣΤΑ E-STARTER ΚΑΙ SLOW STICK ειδικα σε τετοια αεροπλανα που τα φτιαχνουν νεοι στο χωρο βοηθαει πολυ να ξερεις τι εχει χρησιμοποιησει και ο αλλος

εγω ηδη δειξει το φορουμ σε φιλο και εχει παρει και αυτος ενα E-STARTER το εξοπλισε με πραγματα της GWS και τωρα συναγονιζομαστε ποιος θα το σπασει πρωτος
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 9 Αυγ 2005, 18:28:14 από orck » Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    Κώστας Κωστόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

AKA "agridoc"

« Απάντηση #24 στις: Τρίτη, 9 Αυγ 2005, 22:49:01 »

Servo: Micro 4-10gr, το Slowstick και μεγαλύτερα μέχρι 20gr, αν και δεν τα χρειάζεται. Ιδανικά των 9-10gr αντέχουν περισσότερο, ειδικά στον αρχάριο. Τα Futaba S-3103 και S-3107 είναι καλή επιλογή. Επίσης τα GWS Pico και Naro, τα Hitec HS-50 και HS-55, καλά έχουν βγεί και τα κινέζικα Tower Pro SG50 και SG90.

Ο δέκτης καλό είναι να έχει καλή εμβέλεια στον αρχάριο. Το μοντέλο μπορεί να απομακρυνθεί πιο εύκολα χωρίς να χάσει σήμα και δεν παρουσιάζει φαινόμενa απώλειας σήματος (glitches) που μπορεί να τον αποσυντονίσουν τελείως. Μερικά γραμμάρια και ευρώ παραπάνω αξίζουν τον κόπο.

ESC: Ο ICS 400 της GWS αλλά και οι 300 και 480 είναι εντάξει, γενικά ESC για 10+A χωρίς να είναι πολύ βαρύς. Αν βρεις σε καλή τιμή κάποιον που να "καταλαβαίνει" μπαταρίες λιθίου (Castle Creations Pixie 20, Jeti 12 ή 20 κ.λ.π.) προτίμησε τον.

Μπαταρίες: Η θήκη Ε-Starter χωράει έως 6 ΑΑ και έως 8 ΑΑΑ Μπαταρίες. Οι 8Χ750 της GWS είναι καλύτερη επιλογά από τις 730. Αργότερα ίσως λίθιο 900-1600 Mah 2 ή 3 στοιχείων, προσέξτε τις διαστάσεις.

Φορτιστής: Ο ProPeak Prodigy είναι πολύ καλή επιλογή μπορείς όμως να βρείς και αρκετά φθηνότερους για αρχή.

To Ε-Starter δεν θα συνιστούσα να το πετάξει κάποιος σαν πρώτο μοντέλο χωρίς εκπαιδευτή. Ισως τα καταφέρει αλλά πολύ πιθανώτερα θα σπάσει χωρίς να έχει εκπληρώσει τον σκοπό του. Επισκευάζεται σχετικά εύκολα αλλά ... Το Slowstick και άλλα μοντέλα αργά και ελαφρά τρικάναλα με αρκετή δίεδρο είναι κατάλληλα γι' αυτό τον σκοπό.

Ιδιαίτερη προσοχή: Η έλικα που θα χρησιμοποιηθεί να είναι κατάλληλη για τον συνδυασμό μοτέρ - μείωση - τάση μπαταρίας.
    Καταγράφηκε

orck
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #25 στις: Τετάρτη, 10 Αυγ 2005, 09:21:03 »

σε ευχαριστω για τις απαντησεις σου

οσον αφορα τα servo εχω διαβασει (στο rcgroups.com) οτι αρκετοι με HS-55 και HS-81 ειχαν προβλημα γιατι τριβονταν τα πλαστικα γραναζια με την χρηση και δεν κεντραρανε καλα μετα (υποθετω βεβαια οτι ολα τα πλαστικα θα το κανουν αυτο απλα οι περισοτεροι εχουν HS-55 και HS-81 και γιαυτο οι περισοτερες αναφορες για προβληματα ειναι απο τα συγκεκριμενα)

ο δεκτης που εχω ειναι αυτος που εχει μεσα η ΤΚ που αγορασα (6exap) και ειναι 6κανναλος περιπου 15γρ, πρεπει να αγορασω καποιον αλλο δεκτη; (δεν θυμαμαι τωρα το μοντελο του)

θυμαμαι τι γνωμη ειχα για το slowstick οταν το πρωτο ειδα απο αυτο το φορουμ, τωρα πλεον που εχω διαβασει καποια πραγματα για αυτο η αποψη μου ειναι 100% διαφορετικη, με αλλα λογια σκεφτομαι να αγορασω ενα SS για να μαθω (το προβλημα που εχω ειναι οτι δεν το βρισκω ευκολα στην Ελλαδα)

οσον αφορα το θεμα της ελικας ειδα στο inet που εχουν βαλει την ελικα με λαστιχο (για να βγει απο την θεση της αν ακουμπησει στο εδαφος και να μη σπασει) αξιζει να κανω κατι σαν και αυτο;
    αυτη η ελικα που εχει μεσα ειναι η 1060, ποια πιστευεις οτι ειναι η καλυτερη ελικα (δηλαδη να πηγαινει το αεροπλανο πιο αργα) για το ES και το SS;

* propsaver2.jpg (53.8 KB, 500x421 - εμφανίστηκε 938 φορές.)
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 10 Αυγ 2005, 09:23:20 από orck » Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    Κώστας Κωστόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

AKA "agridoc"

« Απάντηση #26 στις: Τετάρτη, 10 Αυγ 2005, 22:16:02 »

Αν επιζήσουν αρκετά θα έχουν πρόβλημα, για τα HS-55  έχω δει κι' εγώ μηνύματα αλλά δεν έχω προσωπική εμπειρία.

Η Futaba 6EXA έχει, απ' όσο ξέρω, τον δέκτη R136F που ζυγίζει 27,8gr. Λίγο βαρύς αλλά μπαίνει και έχει πλήρη εμβέλεια. Στο Slowstick θα πρέπει να φας λίγο την κεντρική αεροτομή για να χωρέσει.

Slowstick νομίζω ότι θα βρεις. Ξεκίνα από Κουτσό και Μπούρμπουλα (Hobbybox) αλλά πολλοί έχουν GWS.

Το prop saver (το λάστιχο που λες) μπορεί να σε γλυτώσει από έλικες και ενδεχόμενα από στράβωμα άξονα.

Τώρα για την έλικα εξαρτάται από το μοτέρ. Νομίζω ότι πρέπει να έχεις με το E-starter to EPS400 με μείωση "D", 1:3. Τι μπαταρία θα βάλεις; Δες το CD της GWS που έχει μέσα το κιτ έχει αρκετές πληροφορίες. Για το παραπάνω μοτέρ και 9,6V 1047 για πιο αργά 9070 πιο γρήγορο με λιγότερο thrust και δεν βρίσκει τόσο εύκολα η έλικα κάτω.
    Καταγράφηκε

orck
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #27 στις: Κυριακή, 21 Αυγ 2005, 11:31:20 »

τελειωσα την κατασκευη του SS μου
    τι να πω; ειναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ αεροπλανο (τουλαχιστον απο την μερια της κατασκευαστικης απλοτητας)

εχω τοποθετησει τα παντα επανω στις οριστικες τους θεσεις (σχεδον) αλλα δεν βρηκα να αναφερεται πουθενα το κεντρο βαρος για τον κινητηρα που εχω εγω
    το κιτ το αγορασα με το EPS 400C και στις οδηγιες αναφερει μονο για το EPS 150C, EPS 300C και EDP 400
    τι κανουμε ομως για το EPS 400C;

Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    Κώστας Κωστόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

AKA "agridoc"

« Απάντηση #28 στις: Κυριακή, 21 Αυγ 2005, 12:56:04 »

Χρησιμοποίησε την πιό μπροστινή θέση για το κέντρο βάρους (95mm από το χείλος προσβολής). Γενικά ένα λίγο εμπροσθόβαρο αερομοντέλο είναι πιό προβλέψιμο και πιό σταθερό από ένα οπισθόβαρο, που μπορεί ενδεχόμενα να προβληματίσει και τον έμπειρο.

Οι μπαταρίες πάνε κάτω από την ράβδο του Slowstick (σαν να μου φαίνεται ότι είναι από πάνω).

Για έλικα στο Slowstick και GWS 400 με D (1:3 reduction) και 9,6V 10Χ47, 10X80 και ίσως 10Χ60. Καλό θα είναι και με 7,2V ή 7,4 λίθιο και 11Χ80.
    Καταγράφηκε

orck
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #29 στις: Δευτέρα, 29 Αυγ 2005, 10:58:10 »

Καλημερα στα μελη του φορουμ
    το Σαββατο ειμουν εκτος Αθηνων και πεταξα για πρωτη φορα το πρωτο μου τηλεκατευθυνομενο, βρηκα ενα καλο χωραφι παρα πολυ μακρια απο τον δρομο
    παρολο που ειχε αρκετο αερα (εκτιμω οτι ηταν 5-7 χμλ)  αποφασισα να το απογειωσω
    τα χωραφια δεν ειναι οτι καλυτερο για απογειωση με τις ροδες ετσι προτιμησα την απογειωση με το χερι που λειτουργησε καλα
    (αν εξαιρεσουμε την πρωτη φορα που αργησα πολυ να δωσω up και γκαζι και καρφωθηκε με την μυτη κατω)
    τελικα καταφερα να του κανω 7-8 πολυ συντομες πτησεις (απογειωση, δυο-τρεις κυκλοι και προσγειωση) και 1 πτηση διαρκειας 2-3 λεπτων
    οι προσγειωσεις ηταν σε γενικες γραμμες καλες αν και δεν ελειψαν οι καθετες προσγειωσεις  rolleye

σαν συμπερασμα εχω να πω οτι ειναι πολυ πιο ανθεκτικο στις... καθετες προσγειωσεις παρολα αυτα αφου αντεξε 2-3 καταφερα να του σπασω τον ελικα, την βαση του μοτερ και να παρει μια κλιση η αλουμινενια βεργα ενω τα φτερα δεν παθαν το παραμικρο

στον αερα μου εδωσε μια αισθηση οτι ειναι πολυ παιχνιδιαρικο αεροπλανο

τελος να πω οτι το FMS με βοηθησε πολυ να συνηθισω της αναποδες κινησεις που χρειαζονται οταν το αεροπλανο ερχεται προς το μερος σου και ειναι πολυ κοντα στην πραγματικοτητα

Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    Σελίδες: 1 [2] 3 4 5 ... 15     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Εκπαιδευτικά - Trainers  |  Θέμα: Slowstick και E-Starter. Τα εκπαιδευτικά της GWS
    Μεταπήδηση σε: