Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.693 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 8 Ιουλ 2026, 12:43:20

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 8 Ιουλ 2026, 12:43:20

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Χθες στις 23:57]

από ΗΑWK 100
    [Χθες στις 00:24]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 09:28:56]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από SV 1 BTA
    [Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 14:24:54]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 17 Ιουν 2026, 22:24:37]

από carapis
    [Δευτέρα, 8 Ιουν 2026, 21:40:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309693
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 125
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 109
    Συνολικά: 110
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Τι μπαταρια να βαλω;  (Αναγνώστηκε 6957 φορές)
    bf109e
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τετάρτη, 25 Ιουν 2008, 12:55:42 »

Γεια σας.Μπορει καποιος να μου πει τ παιζει με τις μπαταριες και τα πολλα σερβο σε ενα αεροπλανο?Προκειται σε ενα μοντελο να μπουν περιπου αρκετα σερβο.Το ενα θα ειναι 9.5 κιλων και παει για elevator.Τα αλλα  πανε για rudder flap γκαζι aileron και για την βαλβιδα των ριτρακτ.Τα 6 θα ειναι 5.5 κιλων.Αυτο που θα ανοιγει και κλεινει την βαλβιδα του αερα ενα απλο.Τωρα σε ενα τετοι συστημα τι μπαταρια θα μπει?Υπαρχει καποιο εξαρτημα οπου μπορει να παιζουν τα σερβο με μια και ο δεκτης μονος του με αλλη μια?Η μπορει να μπει μια ΝΙΜΗ 3300 πανω?Μηπως ομως καπου γινει πτωση τασης και κλειδωσει ο δεκτης?Θα ειναι pcm dual.Εχω μπλεχτει Cheesy
    Καταγράφηκε
    nikos_g1
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #1 στις: Τετάρτη, 25 Ιουν 2008, 14:13:54 »

Δε ξέρω ποια θα ήταν η ιδανική μπαταρία για τέτοιο μοντέλο. Πάντως υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν δύο μπαταρίες αντί για μία. Ακόμα γίνεται να συνδεθεί μια extra μπαταρία σε ένα servo που απατεί μεγάλη ενέργεια.

Τα υπόλοιπα σχετικά υπάρχουν στο βιβλίο του κ. Γιάννη:
    http://jkon.aeromodelling.gr/ninter-060.htm
    Καταγράφηκε
    ggeorge42
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #2 στις: Τετάρτη, 25 Ιουν 2008, 14:25:55 »

Δεν ξέρω από μεγάλα μοντέλα, αλλά δεν εμπιστεύομαι πολύ τις NiMh όταν πρόκειται για μεγάλα ρεύματα.
    Έχουν μεγαλύτερη αντίσταση από τις NiCd, λιγότερο σταθερή τάση εκφόρτησης και χαλάνε πιο γρήγορα.
    Τουλάχιστον έτσι νομίζω με βάση ό,τι έχω χρησιμοποιήσει.
    Για ξεχωριστή μπαταρία δεν χρειάζεται απαραίτητα κάποιο ειδικό εξάρτημα, αν και θα βόλευε για πιο "καθαρή" δουλειά.
    Οι φίλοι που ασχολούνται με giant σίγουρα ξέρουν τέτοια εξαρτήματα.
    Επίσης δες και σχόλια για LiPo και regulator σε άλλα posts.
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #3 στις: Τετάρτη, 25 Ιουν 2008, 14:36:51 »

Στα δικά μου μεγάλα μοντέλα βάζω:

Στα σέρβο δύο πακέτα 5 στοιχείων NiCd 1700 έως 2400 mAh, παράλληλα μεν , αλλά με διαχειριστή που αφ' ενός ελέγχει να εκφορτίζονται ισοδύναμα τα δύο πακέτα, αφ' ετέρου διασφαλίζει αν χαλάσει το ένα, ότι θα τροφοδοτεί ανενόχλητα το δεύτερο
    Στο δέκτη δύο πακέτα 4 στοιχείων NiCd 250 έως 600 mAh , όπως ανωτέρω, εν γνώσει μου ότι η τάση που φθάνει στον δέκτη είναι περίπου 4 volts.

Mεταξύ των σέρβο και του δέκτη παρεμβάλω οπτικές ίνες, για να αποκλειστούν παρεμβολές μέσω καλωδίων. Στο σύστημα αυτό επιβάλλεται να μην είναι η ίδια μπαταρία στον δέκτη και στα σέρβο, γιατί αλλιώς αναιρούνται (παρακάμπτονται) οι οπτικές ίνες.
    Aντί για σύστημα οπτικών ινών, πολλοί βάζουν ένα powerbox που διαχειρίζεται δύο πακέτα μπαταριών και μοιράζει το σήμα  από το δέκτη σε περισσότερα από ένα σέρβο σε κάθε κανάλι.
    Ο λόγος που βάζω NiCd εκτός του ότι είναι αξιόπιστες, είναι ότι έχω πολλά ελεύθερα πακέτα.
    Αντί για NiCd κατάλληλες είναι οι Lipo, και οι LiIon με regulator, το οποίο θα μπει μετά τον διαχειριστή, ώστε να μη πέσει η τάση περισσότερο από ότι ορίζει το regulator (ο διαχειριστής είναι υπεύθυνος για μια πτώση τάσης της τάξης των 0,7V). 

Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλους συνδυασμούς όπως διαμοιρασμός των σέρβο σε δύο ομάδες όπου η κάθε μία τροφοδοτειται από μία χωριστή μπαταρία, κ.λ.π.

Συστήνω ακόμα μία φορά: Αποφύγετε τις NiMH.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Τετάρτη, 25 Ιουν 2008, 14:43:42 »

Τις NIMH ξεχνα τες!!
    Αν ζητησουν τα μισα σερβο μεγαλο ρευμα καποια στιγμη ταυτοχρονα θα σου γονατισει τη μπαταρια και παπαλα...
    Θεωρωντας οτι εχεις περιπου 7-8 σερβο απο 5-10 κιλα,εγω θα συμβουλευα τουλαχιστον Lipo με regulator(μια 2500 mAh και πανω) για να εισαι σιγουρος..Αν ειναι 2 ακομα καλυτερα μαζι με ενα διακοπτη-regulator ο οποιος θα δεχεται 2 μπαταριες και θα τις συνδεεις σε 2 καναλια το δεκτη...
    Ο δεκτης σου τι ειναι?Για να δουμε αν αυτος αντεχεις τετοια ρευματα(λογικα θα αντεχει γιατι δεν ειναι τραγικα μεγαλα)..
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    ggeorge42
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #5 στις: Τετάρτη, 25 Ιουν 2008, 14:58:38 »

Sorry, πρέπει να πω ότι η αντοχή του δέκτη σε ρεύμα μας ενδιαφέρει μόνο όταν έχει κοινή μπαταρία με τα σέρβος.
    Αν τα σέρβος έχουν άλλη μπαταρία, τότε το ρεύμα τους δεν περνά από το δέκτη.
    Καταγράφηκε
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Τετάρτη, 25 Ιουν 2008, 15:07:07 »

Sorry, πρέπει να πω ότι η αντοχή του δέκτη σε ρεύμα μας ενδιαφέρει μόνο όταν έχει κοινή μπαταρία με τα σέρβος.
    Αν τα σέρβος έχουν άλλη μπαταρία, τότε το ρεύμα τους δεν περνά από το δέκτη.
    Θα συμφωνησω...Κακως δεν το ανεφερα Thumbs up
    Καταγράφηκε

Geοrge
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Τετάρτη, 25 Ιουν 2008, 15:52:49 »

.......Mεταξύ των σέρβο και του δέκτη παρεμβάλω οπτικές ίνες, για να αποκλειστούν παρεμβολές μέσω καλωδίων. Στο σύστημα αυτό επιβάλλεται να μην είναι η ίδια μπαταρία στον δέκτη και στα σέρβο, γιατί αλλιώς αναιρούνται (παρακάμπτονται) οι οπτικές ίνες......

Ενδιαφέρον πολύ…
    Καλησπέρα θα ήταν εύκολο να ανεβάσετε κάποια φωτογραφία για να το δώ σαν  συνδεσμολογία πως το επιτυγχάνετε
    Επίσης , πώς αντιμετωπίσατε το πρόβλημα των οπτικών ινών οι οποίες φαντάζομαι θα είναι κομμένες σε μικρά κομμάτια πράγμα που τις κάνει ευάλωτες μιας και είναι παρά πολύ εύθραυστες λόγω τις δυσκαμψίας που παρουσιάζουν σε συνδυασμό με το γυάλινο κέλυφος τους και το  σχετικά μικρό μήκος που θα έχουν τελικά μέσα στο σκάφος ?

Και όσο για το θέμα μακριά απο NIMH  συμφωνώ εκτός έαν έχεις αρκετά απο τα pack σου σε ΝΙΜΗ οπότε βάλε πρίν απο την είσοδο του δέκτη , καποιον πυκνωτή στα 4.5-6Volts με αρκετά MF , ώστε να έχεις μια καθυστέρηση στο στιγμιαίο "άδειασμα" που θα σου κάνουν οι NIMH οπότε ο δέκτης την τάση να την βρεί απο τον πυκνωτή τότε!!

Γιώργος
    Καταγράφηκε
    bf109e
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #8 στις: Τετάρτη, 25 Ιουν 2008, 18:23:08 »

O δεκτης μου ειναι 9αρης pcm dual futaba
    Τα φλαπ και τα ελερον θα τα βαλω με Υ σε ενα καναλι το καθενα.Το κολπο με τις λιπο και ρεγκιουλειτορ παιζει καλα?ΝΙΜΗ ελεγα για σαμπ σε στοιχεια οχι 3Α.Το θεμα ειναι οτι εχω μπλεξει.
    Το θεμα με  τις οπτικες ινες μου φαινεται αρκετα περιπλοκο!!
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #9 στις: Τετάρτη, 25 Ιουν 2008, 18:23:52 »

Εγώ χρησιμοποιώ τα εξαρτήματα από την εταιρεία SM Services

http://smservices.net/acatalog/index.html  πατήστε στα "large scale"

Εχω κάνει περίπου 6 παραγγελίες στον οίκο αυτό και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.

Το πρώτο είναι το opto isolator, που έχει δυνατότητα απομόνωσης 8 καναλιών μεσω οπτικών ινών. Τα 8 καλώδια που βλέπετε στη φωτογραφία πάνε στον δέκτη, και τα καλώδια των σέρβο εισέρχονται σε παράλληλη είσοδο στο κάτω μαύρο μέρος της φωτογραφίας που δεν είναι ευδιάκριτη.
    Το κόκκινο μαύρο στριμμένο καλώδιο είναι η είσοδος της τάσης για τα σέρβο.

Το δεύτερο είναι ένας απλός διαχειριστής δύο πακέττων μπαταριών. Μπαίνουν 4 καλώδια και βγαίνουν 2. Αυτά τα δύο μπορούν να ενωθούν με την είσοδο τάσης στο παραπάνω εξάρτημα.

Το τρίτο είναι ο συνδυασμός των δύο παραπάνω εξαρτημάτων. Μπορεί να δεχθεί έως 4 σέρβο παράλληλα για κάθε πρωτεύον κανάλι, και από 2 για τα υπόλοιπα 4 κανάλια. Μπορεί να διαχειριστεί τις δύο μπαταρίες ταυτόχρονα και να τροφοδοτεί όλα τα σέρβο, ή να χωρίσει την τροφοδοσία των δύο μπαταριών μία για την αριστερή και μία για τη δεξιά πλευρά των συνδέσεων σέρβο.

* sm33.jpg (14.65 KB, 288x281 - εμφανίστηκε 362 φορές.)

* sm34.jpg (8.02 KB, 128x200 - εμφανίστηκε 334 φορές.)

* sm96.jpg (9.87 KB, 288x260 - εμφανίστηκε 351 φορές.)
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    bf109e
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #10 στις: Τετάρτη, 25 Ιουν 2008, 20:07:19 »

Δηλαδη αν παρω ενα τετοιο εξαρτημα και το βαλω πανω θα μπορω να βαλω 2 μπαταριες χωρις κανενα προβλημα στο μοντελο?Με τα 5-10 κιλα σερβο που εχει?Χωρις να υπαρχει θεμα πτωσης τασεως κτλ?
    Καταγράφηκε
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Τετάρτη, 25 Ιουν 2008, 20:41:07 »

Οτι συστημα και να βαλεις ,δεν θα βαλεις NiMH!!Βαλε NiCd ή Lipo Thumbs up
    Καταγράφηκε

bf109e
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #12 στις: Τετάρτη, 25 Ιουν 2008, 21:20:28 »

To θεμα εναι πως με τις νΙΜΗ που παιζω τοσο καιρο παιζουν καλα.Ιδιως οι ρομπε.Εχω και μια 2000 μιλαμπερ σε ενα π47 με 6 σερβο.2 ειναι 5.5 κλων και τα αλλα τα 148 νομιζω.Αυτα που εχει η φουταμπα λιγων κιλων που δεν ακουγονται.Δεν θυμαμαι.Νομιζω 148.Με 4-5 πτησεις χαλαει μονο 340 περιπου mA.Εχω και μια χαιτεκ 1400.Χρονια σε ενα τζουπιτερ.Κομπλε παιζει ακομα.Και στις ξεφορτισεις κτλ.Βεβαια αυτες δεν εχουν του κερατα το φορτιο.Δηλαδη τωρα τι διαφορα εχει νΙΜΗ με nicd?Καλα για λιπο ξερω οτι σηκωνουν πολυ φορτιο.Εχουν και αποθεμα κτλ.Δεν εχω δει ομως καποιο σε πραξη τι παιζει και πως.

Ειχα μαθει επαιρνα μια μπαταριουλα 2 αμπερ και επαιζα.Τωρα με το γιγας μοντελο μπλεχτηκα.Και μου ηρθε τωρα αυτο.Και εχω τρελαθει στην αγωνια.
    Καταγράφηκε
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Τετάρτη, 25 Ιουν 2008, 22:37:53 »

Πρωτα απο ολα διαβαζεις ολο το κεφαλαιο περι ηλεκτρικων στοιχειων:
    http://jkon.aeromodelling.gr/page-3.htm##7

Στη συνεχεια να ξερεις οτι οι NIMH παρουσιαζουν μεγαλη πτωση τασης αν ζητησεις πολυ ρευμα..Δεν σημαινει οτι δεν εχουν ρευμα!!
    Δηλαδη αν π.χ ξαφνικα ζητησεις 2,5-3 αμπερ απο μια μπαταρια 2500mAh η οποια εχει χασει λιγο φορτιο(π.χ ειναι στα 5,5-5,3V σε ηρεμια),μπορει η ταση να πεσει στα 4,5V και αυτο ειναι πολυ επικυνδυνο!!
    Σε παρομοια φαση η NICD θα πεσει στα π.χ. 5 V
    Καταγράφηκε

bf109e
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #14 στις: Τετάρτη, 25 Ιουν 2008, 22:48:56 »

Αρα δηλαδη εχει και δινει ακαριαιο ρευμα.Για αυτο προτιμουμε τις λιπο.Λιπο ομως πως θα παιξουν?Στα 7.4 βολτ?Θα καει ο δεκτης.Ποσο μαλλον στα 11.1.Εκτος αν ο Regulator παιζει αυτο το ρολο.Δινει αυτο που χρειαζεσαι!!
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: Τι μπαταρια να βαλω;
    Μεταπήδηση σε: