Χαίρεται κύριοι.
Θα καταγράψω όσο πιο σύντομα και περιεκτικά τις εμπειρίες μου με το Easystar και τις αεροβιντεοσκοπήσεις.
Ήταν το πρώτο μοντέλο που προμηθεύτηκα. Άσχετος με το αντικείμενο, και κατόπιν συμβουλών από τον Evan (o οποίος έπειτα από μια χαμένη 30κονταετία αποφάσισε να καλύψει ασθμένως τον χαμένο χρόνο), αποφασίσθηκε ότι ήταν το καταλληλότερο προκειμένου να ξεκινήσει κάποιος.
Μονταρίστηκε εύκολα και γρήγορα, ακόμα και από ένα αδαή όπως εγώ, που ακολούθησε όμως πιστά τις παρεχόμενες οδηγίες του κιτ.
Μολοντούτο, αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία δραστηριότητα, όπου τηρήθηκε ένα πρωτόκολλο συμμόρφωσης με τις νουθεσίες των εμπειροτέρων.
Αντί λοιπόν την πρώτη φορά που πέταξε, να ακολουθήσω την κλασσική συμβουλή να σετάρει και να τριμάρει το μοντέλο κάποιος έμπειρος, εγώ έκανα του κεφαλιού μου και φυσικά το έσπασα. Θέμα ασφάλειας δεν τίθεται διότι εκεί που πετάμε δεν υπάρχει ανθρώπινη παρουσία ή περιουσία σε μεγάλη ακτίνα, οπότε αποδέκτες της κουταμάρας μου δεν θα ήταν παρά το μοντέλο και εγώ.
Το έδαφος, εις το διηνεκές, αποδείχθηκε σκληρός αντίπαλος για το Easy star, αλλά και το elapor πολύ φιλικό υλικό για τους ατζαμήδες. Η κυανοακριλική κόλα και τα διάφορα αυτοκόλλητα tapes αποδείχτηκαν οι καλύτεροι σύμμαχοι του α.α. (ατίθασου άσχετου). Η δυνατότητα που σου παρέχει να αποκαθιστάς γρήγορα και εύκολα πολύ βαριά τραύματα, μετατρέπεται στον ισχυρότερο σύμμαχο των νέων μοντελιστών.
Με το συγκεκριμένο μοντέλο λοιπόν, μείναμε 57 μέρες μαζί, αφού το συνέλεξα από δένδρα γκρεμούς, λάσπες, χιόνια και κάθε φυσικό εμπόδιο. Πετάξαμε συνολικά 3ώρες και 55 λεπτά, (εκ των οποίων τα 10 λεπτά ήταν με on board camera) που κατανεμήθηκαν σε 39 εξόδους.
Λειτούργησε κυριολεκτικά μέχρι τελικής πτήσεως και πτώσεως, αφού από τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις είχε αλλάξει σχήμα και τα πτητικά χαρακτηριστικά είχαν ολότελα αλλοιωθεί.
Αντικαταστάθηκε με ένα μεταχειρισμένο, το Easystar II, (σε άριστη κατάσταση αυτό του evan) το οποίο ξεκίνησε την πολύπαθη καριέρα του ανήμερα Πρωταπριλιά.
Από τότε έως σήμερα (58 ημέρες) έχει πραγματοποιήσει 54 εξόδους και έχει γράψει 22 ώρες και 10 λεπτά πτήσης εκ των οποίων τα 18 με on board camera. (διάρκεια μεγαλύτερου on board video 3΄52΄΄)
Στο χρονικό διάστημα αυτό:
- Έχει σηκωθεί, με κάθε είδους αέρα, με βροχή , με ομίχλη, ακόμα και την νύκτα (σχεδόν).
- Έχει μείνει στον αέρα πάνω από μισή ώρα με μπαταρία NiMh (ιδιοκατασκευή με 7στοιχεία AΑ, 2050 mA),
- Το έχω χάσει (μια φορά χωρίς να καταλάβω πως και γιατί) και το βρήκα έπειτα από 10λεπτο πάνω σε παρακείμενη μουριά (ότι έβγαζε φύλλα),
- Σε ανάποδη πτήση έχει φύγει η μπαταρία, πέφτοντας στο έδαφος και ακολούθησε αυτό πολύ αργά ακουμπώντας στη γη πολύ μαλακά, ανάποδα. (η μπαταρία βρέθηκε)
- Με την κάμερα on board έχει πετάξει σε σχηματισμό με το Formosa αλλά και το Beaver του evan. (Σύντομα πλανάκια αλλά ζουμερά).
- Έχει οδηγηθεί πάνω από μεγάλη εστία φωτιάς (καίγανε κλαδιά από κλαδέματα) και ευχαριστήθηκε ...θερμικό.
Σε όλη αυτή την κατάσταση, που ίσως είναι αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης (& της ψυχιατρικής ειδικότητας) να προσθέσω τα εξής στοιχεία που αφορούν και τα 2 Easystar:
- Κάθε λεπτό πτήσης στοίχισε (μέχρι στιγμής) 0,45e
- Σε κάθε έξοδο αναλογούν 16λεπτά 20 δεύτερα πτήσης κατά μέσο όρο
- 90 λεπτά είναι το ρεκόρ πτήσης σε μια έξοδο (16/4ου) με 2 ΝιΜΗ 1050 mA, 1 NiCd 800mA, 1 NiCd 1000mA & 1 NiMH 2050mA.
- Έχει σηκωθεί από 14 διαφορετικά σημεία.
- Έχει προσγειωθεί ή πέσει σε πολύ περισσότερα
- Η τοποθέτηση της κάμερας (cooplix 5200) επιβαρύνει, το μοντέλο σε βάρος κατά 30%
- Έχουν αρχειοθετηθεί περισσότερα από 1,2 GB φωτογραφιών και video από πτήσεις και επισκευές
Όλων των ανωτέρω λαμβανομένων υπ’ όψιν, προσωπικώς καταλήγω στο αβίαστο συμπέρασμα πως αν δεν συγκέντρωνε τα παραπάνω προσόντα, πιθανότατα δεν θα είχα ποτέ μου πετάξει μοντέλο.
Προφανώς, αντιλαμβάνομαι ότι αυτό ΔΕΝ θα ήταν καθόλου κακό για τον μοντελισμό, βεβαίως, βεβαίως...
(το μεγαλύτερο κακό για τον μοντελισμό όμως, είναι ότι τόσο ένα Formosa όσο και ένα Easy Glider electric αναμένουν –πάνω στο πάγκο- το κύκνειο άσμα του Easy star II προκειμένου να μονταριστούν...)
Νικόλας Σ. Ζαλμάς
Υ.Γ. επιφυλάσσομαι μόλις βρω χρόνο να μοντάρω ένα βιντεάκι με τις καλύτερες στιγμές των Easystar, από τις on board camera πτήσεις!
μέσα στη γενικότερη σύγχυση (και τρικυμία), θαρρώ ότι το συγκεκριμένο "κομμάτι" θα ταίριαζε πιο πολύ στο
https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=459.0όπως και ο manos skg δικαίως με προτρέπει.
Ίσως θα ήταν σκόπιμο να μεταφερθεί εκεί...