Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.677 μηνύματα σε 12.381 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 02:35:45

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 02:35:45

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 01:42]

από spirost
    [Χθες στις 12:57]

[Χθες στις 12:35]

από AKISSSS
    [Χθες στις 09:25]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από SV 1 BTA
    [Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 14:24:54]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]

από Yiannis_S
    [Κυριακή, 21 Ιουν 2026, 19:58:57]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 17 Ιουν 2026, 22:24:37]

[Τετάρτη, 10 Ιουν 2026, 09:01:54]

από carapis
    [Δευτέρα, 8 Ιουν 2026, 21:40:03]

από Yiannis_S
    [Τρίτη, 2 Ιουν 2026, 18:13:27]

από TheLurker
    [Σάββατο, 30 Μαΐ 2026, 23:30:04]

[Τετάρτη, 27 Μαΐ 2026, 22:19:47]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309677
    Σύνολο θεμάτων: 12381
    Online σήμερα: 126
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 94
    Συνολικά: 94
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Κατασκευη κιτ Ugly Stik της Midwest  (Αναγνώστηκε 2874 φορές)
    StZ
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Κυριακή, 24 Μαρ 2019, 11:53:08 »

Καλημερα σας,

Εχω αγορασει απο το φορουμ ενα κιτ της Midwest του Ugly Stik (Sweet and Low 86" Version) και θα ηθελα τα φωτα σας σχετικα με το πως να "ετοιμασω" το παγκο για την κατασκευη του μοντελου.
    Συγκεκριμενα, εχω μια επιφανεια 180 Χ 70 αλφαδιασμενη και θελω επανω εκει να φτιαξω το μοντελο.  Ειναι φτιαγμενη απο μελαμινη και εχει δοκαρια στο κατω μερος της για ενισχυση και για το αλφαδιασμα.
    Ξερω οτι βαζουμε το σχεδιο στον παγκο και επανω εκει χτιζουμε το μοντελο αναλογα. 

Η πρωτη ερωτηση μου εχει να κανει με το αν χρειαζεται να κολλησω μια πιο μαλακη επιστρωση στην μελαμινη (εχω αγορασει φελλο 4 χιλ. παχος) ετσι ωστε να μπορω να καρφωνω επανω την μπαλσα οποτε χρειαζεται.
    Η δευτερη ερωτηση αφορα στην χρηση των μαγνητικων επιφανειων και τα αντιστοιχα μαγνητακια που χρησιμοποιουνται αρκετα στο εξωτερικο στην κατασκευη μοντελων.  Αξιζει το κοστος? Πουλαει καποιος στην Ελλαδα τετοια? 

Οποιαδηποτε αλλη πληροφορια σχετικα με το πως γινεται καλυτερα το "χτισιμο" του κιτ, ευπροσδεκτη.
    Ευχαριστω για το χρονο σας.

Σταυρος
    Καταγράφηκε
    CMarkop
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Κυριακή, 24 Μαρ 2019, 14:44:18 »

καλησπέρα StZ,
    δεν ξέρω για τα μαγνητάκια που λες, ούτε νομίζω ότι ο φελός θα σε βοηθήσει γιατί δεν μπορεί να κρατήσει σταθερά τις καρφίτσες λόγω του οτι είναι πολύ μαλακός.
    Αυτό που μπορώ να σου πω είναι τι κάνω εγώ για τις κατασκευές μου εδώ και περίπου 29 χρόνια 
    το καλύτερο υλικό είναι το νοβοπάν. Είναι ανθεκτικό και ταυτόχρονα οι καρφίτσες το διαπερνούν σε αρκετό βάθος ώστε να παραμένουν σταθερές.
    (τα τελευταία χρόνια το άλλαξα - λογικό μετά από τόση δουλειά που είχε "φάει" - και έβαλα MDF, το οποίο όμως δεν είναι τόσο καλό γιατί είναι αρκετά σκληρό και δυσκολεύει πολύ τις καρφίτσες)
    Εγώ προτείνω πάνω από την μελαμίνη να βάλεις ένα ίδιο κομμάτο νοβοπάν (το κόστος άλωστε είναι μηδαμινό)
    καλές κατασκευές,
    φιλικά
    Κώστας Μαρκόπουλος
    Καταγράφηκε

μοντελισμός = κατασκευή._
    StZ
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #2 στις: Κυριακή, 24 Μαρ 2019, 19:46:14 »

Τα μαγνητακια ειναι μια πολυ καλη λυση και ευελικτη για την κατσκευη μοντελων.  Εκθετω δυο συνδεσμους για περισσοτερες πληροφοριες:

https://www.airfieldmodels.com/information_source/how_to_articles_for_model_builders/tools/magnetic_building_board/index.htm
    https://www.airfieldmodels.com/store/magnetic_fixture_system_2/index.htm

Οσον αφορα την επιφανεια χτισιματος, καλη λυση φαινεται το νοβοπαν, αν και θα μου ανεβασει το βαρος αρκετα.  Θα ψαξω να βρω κανενα κομματι να το δοκιμασω.

Θα το εχω στα υποψιν. Καποια αλλη προταση?
    Καταγράφηκε
    evan
    Aeromodeller Hero Member

Ευάγγελος Μιχαηλίδης

« Απάντηση #3 στις: Κυριακή, 24 Μαρ 2019, 20:10:07 »

Καλησπέρα
    Καλή λύση είναι το πλακαζ. Ίσιο και με επιφάνεια που κρατάει τις καρφίτσες.
    Περισσότερα εδώ: https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=32654.msg222976#msg222976
    Καλή συνέχεια
    Θα χαρούμε να παρακολουθήσουμε την κατασκευή σου.
    Καταγράφηκε

Η ύστατη μορφή ελευθερίας είναι η σιωπή. (Γιάννης Ρίτσος)
    StZ
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #4 στις: Κυριακή, 24 Μαρ 2019, 20:56:47 »

Καλο φαινεται και το πλακαζ.  Θα πρεπει να βρω και απο αυτο κομματι να δω πιο ειναι το πιο μαλακο, αλλα να κραταει και την ευθεια του, δηλαδη να μην πετσικαρει.
    Καταγράφηκε
    gliderguider
    Aeromodeller Sr. Member

Νίκος Βουλουμάνος

« Απάντηση #5 στις: Τετάρτη, 27 Μαρ 2019, 14:11:55 »

Έχεις έτοιμη την (επίπεδη) επιφάνειά σου από μελαμίνη. Πηγαινε σε μια ξυλεμπορία και πάρε κόντρα πλακε 4mm, οκουμέ, το "πορτίσιο". Το λένε έτσι γιατι βγαίνει σε φύλλα 1,70 Χ 2,20 που είναι αρκετά για να ντύσουν τις δύο όψεις μιάς πόρτας. Κοψε το κατάλληλα, κράτα τα ρετάλια για μοντελιστική χρήση (!) και κόλλα το πάνω στην επιφάνεια με βενζινόκολλα. Ειναι η μόνη κόλλα που θα κολλήσει στη γυαλιστερή μελαμίνη. Πάρε αρκετη βενζινόκολλα (1 κιλό) άπλωσέ τη με σπάτουλα με δοντακια ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ, περίμενε λίγο να στεγνώσει (τόσο ώστε να γίνει tack free, να σου τσιμπάει το δάχτυλο χωρίς ομως να το λερώνει) ακούμπα το στη θέση του (μια φορά, λάθος τοποθέτηση απαγορευεται!) και χτύπα το ελαφρά παντού με το χέρι η μια ματσόλα. Η επιφάνειά σου ειναι έτοιμη. Δέχεται τις καρφίτσες πολύ καλα. Στη φωτό προσφατη δική μου πλάκα χτισίματος πάνω σε μια πόρτα σαράντα ετών που είχε φορμαϊκα.

* 20190315_203105.jpg (65.18 KB, 500x833 - εμφανίστηκε 553 φορές.)
    Καταγράφηκε

Seize your day!
    StZ
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #6 στις: Τετάρτη, 27 Μαρ 2019, 14:16:01 »

Πολυ σωστη κινηση.  Πρεπει να παω οπωσδήποτε σε μια ξυλεμπορικη να δω τι εχουν που να μου κανει.  Θα παρω και μια καρφιτσα μαζι!!!
    Καταγράφηκε
    StZ
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #7 στις: Τετάρτη, 27 Μαρ 2019, 14:17:16 »

Ειχα σκεφτει το κοντρα πλακε αλλα δεν ηξερα εαν μπορει να κρατησει την σωστη επιπεδοτητα για να φτιαξω το μοντελο.
    Καταγράφηκε
    gliderguider
    Aeromodeller Sr. Member

Νίκος Βουλουμάνος

« Απάντηση #8 στις: Τετάρτη, 27 Μαρ 2019, 14:52:47 »

Ζητα κ.π. οκουμε. Οχι σημυδα. Η σημυδα ειναι σκληρη για τις καρφιτσες.
    Καταγράφηκε

Seize your day!
    StZ
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #9 στις: Τετάρτη, 27 Μαρ 2019, 15:33:54 »

Ευχαριστω για την διευκρινιση.
    Καταγράφηκε
    gliderguider
    Aeromodeller Sr. Member

Νίκος Βουλουμάνος

« Απάντηση #10 στις: Τετάρτη, 27 Μαρ 2019, 20:18:08 »

Thumbs up Thumbs up Thumbs up
    Καταγράφηκε

Seize your day!
    StZ
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #11 στις: Πέμπτη, 4 Απρ 2019, 08:57:18 »

Καλημερα στην παρεα,

πηγα τελικα σε ενα ξυλουργειο και ειδα τι υπηρχε διαθεσιμο.  Το καλυτερο υλικο που υπαρχει για αυτην την περιπτωση, που θελουμε κα καρφιτσωνουμε τα κομματια μας και να ειναι και μαλακη αλλα ταυτοχρονα και σκληρη για να κραταει, ειναι το ινσουλαιτ.  Ειναι ιδανικο πιστευω για την κατασκευη μοντελων.  Το μονο μειονεκτημα ειναι το κοστος.  Για να καλυψω την μελαμινη μου ειχε ενα κοστος 38 ευρω.

Το νοβοπαν που ειχαν ηταν σκληρο και οι καινουργιες καρφιτσες που ειχα παρει μαζι μου για δοκιμη δεν εμπαιναν στο υλικο με το χερι. 
    Τελικα πηρα το πιο μαλακο κοντρα πλακε 4 χιλ που ειχαν στα 15 ευρω.
    Τωρα μενει να το κολλησω στην μελαμινη μου.

Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #12 στις: Πέμπτη, 4 Απρ 2019, 10:43:44 »

Αν κολλήσεις το κόντρα πλακέ στη μελαμίνη , με κόλλα, θα την καταστρέψεις. Αν λοιπόν δεν σε νοιάζει αν χαλάσει, βίδωσέ το περιμετρικά.
    Εναλλακτικά κόλλα το με ταινία διπλής όψης (για χαλιά) Αυτή βγαίνει εύκολα με διαλυτικό.
    Επίσης εναλλακτικά, για να μην χαλάσει ακούμπα το κόντρα πλακέ στη μελαμίνη και βάλε περιμετρικά:
    ταινία ή βαράκια (βιβλία, ή στραντζαριστό κ.λ.π.), ή σφικτήρες σχήματος C (c-clamps)
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    StZ
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #13 στις: Πέμπτη, 4 Απρ 2019, 11:30:08 »

Δεν με ενδιαφερει τοσο πολυ η μελαμινη, αλλα το να εχω καλη επιπεδοτητα μετα την τοποθετηση του κοντρα πλακε.  Επειδη ειναι λεπτο (4χιλ) και καπως στραβο, δεν ξερω εαν θα εχω το επιθυμητο αποτελεσμα.  Μπορω βεβαια να το βιδωσω, οπως λετε.  Το να το κολλησω με ταινια διπλης οψης το εχω σκεφτει αλλα δεν ξερω εαν θα κολλησει καλα και δεν μου δωσει στραβαδες μετα απο μερικες μερες. 
    Καταγράφηκε
    gliderguider
    Aeromodeller Sr. Member

Νίκος Βουλουμάνος

« Απάντηση #14 στις: Παρασκευή, 5 Απρ 2019, 07:37:40 »

Δεν με ενδιαφερει τοσο πολυ η μελαμινη, αλλα το να εχω καλη επιπεδοτητα μετα την τοποθετηση του κοντρα πλακε.  Επειδη ειναι λεπτο (4χιλ) και καπως στραβο, δεν ξερω εαν θα εχω το επιθυμητο αποτελεσμα.  Μπορω βεβαια να το βιδωσω, οπως λετε.  Το να το κολλησω με ταινια διπλης οψης το εχω σκεφτει αλλα δεν ξερω εαν θα κολλησει καλα και δεν μου δωσει στραβαδες μετα απο μερικες μερες.  

Bεβαιώσου οτι η μελαμίνη ειναι επίπεδη και κόλλα το. Μπορεις φυσικά και να το βιδώσεις, αλλα δεν αρκει περιμετρικά, γιατι μπορει στο κέντρο να φουσκώνει. Θ αναγκαστεις λοιπόν να βάλεις και βίδες προς το κέντρο, που μπορει να ειναι ενοχλητικές κατα το χτισιμο του μοντελου.

Το ινσουλαιτ ειναι καλό υλικό αλλα ειναι ακριβό και φθείρεται ευκολα. Γινεται ωραιο ταμπλώ - πίνακας στον τοίχο για καρφιτσωμα σχεδίων κλπ.
    Καταγράφηκε

Seize your day!
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Υλικά, εργαλεία και τεχνικές (Συντονιστές: Γιάννης Παξιμαδάκης, DEPRON MANIAC)  |  Θέμα: Κατασκευη κιτ Ugly Stik της Midwest
    Μεταπήδηση σε: