Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.374 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 01:36:04

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 01:36:04

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Χθες στις 07:07]

από Markhelis
    [Χθες στις 02:55]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 10:26:27]

από Loukis35
    [Κυριακή, 19 Απρ 2026, 15:46:42]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309374
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 59
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 52
    Συνολικά: 53
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Super Decathlon by Graupner  (Αναγνώστηκε 5841 φορές)
    MarD
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τρίτη, 1 Απρ 2008, 23:51:14 »

Επειδή το ελικόπτερο όπως πολλοί θα γνωρίζετε ανεβάζει την αδρεναλίνη και γενικότερα δεν είναι για πολύ ώρα. Αποφάσισα μετά από μια χαλαρωτική πτήση με μια Wilga 2000 της Sapac να προχωρήσω κι εγώ στην αγορά του πρώτου μου αεροπλάνου. Στα αεροπλάνα παρόλο που δεν έχω πτητική εμπειρία πέρα από αυτή με τον εξομειωτή, με συγκινούν ιδιαίτερα τα scale και όντας αρχαρίος κατέληξα μόλις προ 5 λεπτών να παραγγείλω το Super Decathlon από την Heliland. Το οποίο είχε αρκετά δελεαστική τιμή και είναι πολύ όμορφο. Πέρα όμως από τα φρου-φρου και αρώματα οι γνώμες για τις πτητικές ικανότητες σε ξένα φόρουμ ήταν το βασικό μου κριτήριο για την αγορά αυτή. Οι περισσότεροι τονίζουν πως είναι ιδανικό για αρχάριο και ιδανικό για αργή πτήση.

Έτσι λοιπόν θα ήθελα να κοιτάξω τι έχω από εξοπλισμό και αν κάνει να χρησιμοποιηθεί, ειδάλλως να δούμε τι θα χρειαστώ ή ακόμα καλύτερα τι θα ήταν το ιδανικότερο για το εν λόγω αεροπλάνο. Έχω στην κατοχή μου το μοτέρ από ένα GWS Funny Park που λόγω της κακής κατασκευής που είχα κάνει δεν πέταξε ποτέ.  idiot2 Σε αυτό χρησιμοποιούσα το ESC 20Α από το ελικόπτερο (Honey Bee King II) και μια 1000mAh 11.1 μπαταρία. Ομολογώ πως το Funny Park πήγαινε σαν τρελό, με απότομες απογειώσεις, σχεδόν hover. Τα servo που σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω είναι τα HXT900 9g. Μέχρι να αποκτήσω έναν δέκτη για την DX7 (σκέφτομαι για 6100 ή λέτε μήπως full range όπως τον 6200;) σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω τον εξακάναλο δέκτη του Honey Bee King II της ESKY με την τετρακάναλη τ/κ του λαμα.

Οποιεσδήποτε γνώμες/παρατηρήσεις/προτάσεις είναι πολύ ευπρόσδεκτες!  Thumbs up
    Καταγράφηκε

“The helicopter approaches closer than any other [vehicle] to fulfillment of mankind's ancient dreams of the flying horse and the magic carpet.”
    - Igor Sikorsky

http://www.coolmodels.gr
    Defender
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #1 στις: Τετάρτη, 2 Απρ 2008, 10:40:35 »

Καλοριζικο αμιγκο.

(Στις ερωτησεις δεν μπορω να απαντησω καθοτι αρχαριος...)
    Καταγράφηκε
    ggeorge42
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #2 στις: Τετάρτη, 2 Απρ 2008, 12:15:06 »

Γεια σου κι από μένα.

Κοιτάζοντας τόσο το Funny Park όσο και το Super Decathlon βέπω ότι έχουν περίπου ίδιο μέγεθος και βάρος.
    Άρα πιστεύω ότι το μοτέρ με το ESC και τη μπαταρία που λες ταιριάζουν.
    Τα servos δεν τα ξέρω. Πάντως τα 9gr είναι φυσιολογική επιλογή για τέτοιο μοντέλο.
    Θα χρειαστείς ένα δέκτη με εμβέλια τουλάχιστον 200-300 μέτρα.
    Ένας full range επίσης πρέπει να χωράει και θα τον έχεις και για μεγαλύτερα μοντέλα.
    Δυστυχώς δεν ξέρω να δώσω συγκεκριμένες συμβουλές για Spectrum.

Γιώργος
    Καταγράφηκε
    Dimhack
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Τετάρτη, 2 Απρ 2008, 12:23:18 »

to moteraki pou exeis einai mia xara. an thelisis na to allaksis tha sou protina kati apo SPITZ an rotisis kai ton diamanti tha sou diksi pia enoo.

esc kai auto an kai prepei na proseksis ligo tous xronous ptisis poutha exeis giati auto to esc exei xamilo cat off logo oti einai opto kai tha exeis problima me tin mpataria an den proseksis tous xronos ptisis

gia servo tha sou protina tower pro

kaloriziko kai kales ptisis
    Καταγράφηκε
    MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Τετάρτη, 2 Απρ 2008, 15:37:27 »

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Χαίρομαι πολύ που έστω και σαν προσωρινή λύση τα ηλεκτρονικά αυτά θα με βολέψουν ώστε να κάνω την πρώτη μου πτήση την ερχόμενη Κυριακή (...καιρού θέλοντως).

gia servo tha sou protina tower pro

Έχω διαβάσει πως είναι τα ίδια servo εμπορευόμενα απλώς από άλλη εταιρία. Δεν είναι σίγουρο όμως αυτό.
    Καταγράφηκε

“The helicopter approaches closer than any other [vehicle] to fulfillment of mankind's ancient dreams of the flying horse and the magic carpet.”
    - Igor Sikorsky

MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Τετάρτη, 2 Απρ 2008, 21:15:23 »

Καλησπέρα και πάλι.

Θα κάνω παραγγελία από Hobbycity κάποια πράγματα για φίλους και σκέφτομαι επί τη ευκαιρία να βάλω μέσα και ένα Brushless setup για το Decathlon. Τι θα μου προτείνατε για μοτέρ, ESC, προπέλλα και μπαταρία;

Ευχαριστώ
    Καταγράφηκε

- Igor Sikorsky

MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Τετάρτη, 2 Απρ 2008, 22:27:43 »

Η Graupner για brushed motor συνιστά 400 sized motor. Σύμφωνα με αυτό λοιπόν ως κριτήριο βρήκα αυτές τις δύο περιπτώσεις:

TowerPro combo: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4707

Turnigy motor: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4707

Για το turnigy σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω αυτό το ESC: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2168
    Για έλικα όμως δεν έχω ιδέα...

Τι λέτε;
    Καταγράφηκε

- Igor Sikorsky

Yankos
    Aeromodeller Hero Member

Χρωστάω, άρα υπάρχω. - Yankos -

« Απάντηση #7 στις: Τρίτη, 15 Απρ 2008, 23:29:53 »

Καλός ήρθες στα αεροπλάνα Μάριε!  beer

Και δεν έπερνες κανένα θερμικό ρε παιδί μου να γλυκαθεί τ' αυτί σου,

να λαδωθείς λίγο, να νιώσεις αερομοντελιστής;  Cheesy

Θα τα πούμε το Σ/Κ , έρχομαιαιαιαι!!!
    Καταγράφηκε

MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Τετάρτη, 16 Απρ 2008, 00:06:36 »

Καλός ήρθες στα αεροπλάνα Μάριε!  beer

Και δεν έπερνες κανένα θερμικό ρε παιδί μου να γλυκαθεί τ' αυτί σου,

να λαδωθείς λίγο, να νιώσεις αερομοντελιστής;  Cheesy

Θα τα πούμε το Σ/Κ , έρχομαιαιαιαι!!!

Μπα Γιάννη, δεν με φτιάνει το θερμικό! Εκτός και αν πρόκειται για μεγάλο τετράχρονο ή βενζίνα!  devil
    Πάντως το αεροπλανάκι πετάει σουπερ! Για 55 ευρώ είναι ότι καλύτερο. Βέβαια είναι μικρότερο απ' όσο το περιμένα αλλά είναι σκέτο κουκλί!
    Τώρα περιμένω να πάρω και έναν σωστό δέκτη για την dx7 γιατί αυτός της Esky μου κάνει νούμερα. Τα μισά τα ακούει και τα άλλα αποφασίζει για πάρτυ του. Πάλι καλά δεν το έσπασα.

Το περιέργο όμως είναι πως κατά την απογείωση (κατά την τροχοδρόμηση) το αεροπλάνο τείνει να στρίβει δεξιά (φτου φτου μακριά από μας!). Δεν έχει πίσω ρόδα και όλα δείχνουν να είναι σωστά. Στον αέρα συμπεριφέρεται άψογα. Το μοτέρ το τοποθέτησε ο κ. Γιάννης και μου έλεγε κάτι για right thrust, down thrust... δεν πολυκατάλαβα, αυτό που μου είπε και κατάλαβα πάντως, είναι πως αποκλείεται να φταίει το μοτέρ που έλεγα μπας και είναι στραβός ο άξονας από καμιά τούμπα.

Άντε ανέβα κατά πάνω κι εσύ και βλέπουμε...  Thumbs up
    Καταγράφηκε

- Igor Sikorsky

ggeorge42
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #9 στις: Τετάρτη, 16 Απρ 2008, 09:34:07 »

Γεια σου Μάριε,
    Καλορίζικο το αεροπλάνο Thumbs up

Για τις εκτροπές κλπ η "βίβλος" τα αναφέρει εδώ:
    http://jkon.aeromodelling.gr/ninter-052B.htm
    Πάντως κοίτα και τα απλά όπως την ευθυγράμμιση και ελεύθερη κίνηση των τροχών και την πιθανότητα να απογειώνεσαι με πλάγιο άνεμο.

Καλές προσγειώσεις
    Γιώργος
    Καταγράφηκε
    MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Τετάρτη, 16 Απρ 2008, 20:04:50 »

Ευχαριστώ πολύ Γιώργο.

Οι ροδές κ.λ.π. φαίνονται εντάξει. Όσο για τον άνεμο, το δοκιμάσαμε από διαφορετικές πλευρές και αυτό εξακολουθούσε να στρίβει μόνο προς τα δεξιά. Οπότε απ' ότι καταλαβαίνω το πρόβλημα πιθανότατα οφείλεται στις γωνίες πρόσπτωσης που αναφέρει ο jkon.  Undecided
    Καταγράφηκε

- Igor Sikorsky

andreas
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Τετάρτη, 16 Απρ 2008, 21:48:47 »

kατα την απογειωση και περισσοτερο οταν δεν εχεις τροχο πισω το μοντελο δεν μπορει να απογειωθει ευθεια απο μονο του πρεπει εσυ να κρατας την ουρα ,αυτο αν εχεις τροχο η εστω ενα skid .Αν δεν εχει τροχο και δεν στρωνει με τιποτε τοτε πετα το με το χερι. Η γωνια προσπτωσης δεν εχει σχεση με αυτο που σου συμβαινει ..
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Τετάρτη, 16 Απρ 2008, 22:45:17 »

Όχι Ανδρέα, δεν είναι πως δεν στρώνει. Με τσίτα τα γκάζια και με κρατημένο το rudder για στροφή αριστέρα, μόλις πάρει ταχύτητα και πάει να απογειωθεί, όλα πηγαίνουν καλά. Έχει skid πάντως.
    Καταγράφηκε

- Igor Sikorsky

ggeorge42
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #13 στις: Πέμπτη, 17 Απρ 2008, 09:30:34 »

Χμμ...
    Αν όλα είναι ευθυγραμμισμένα, το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι υπερβολικό side thrust.
    Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να στρίβει δεξιά μέχρι να πάρει φόρα και να δουλέψει σωστά το ουραίο.
    Στον αέρα πολλές φορές το μπερδεύεις με λάθος τριμ, φτιάχνεις το rudder και τα ailerons και πετάει ευθεία σε ένα μικρό φάσμα ταχυτήτων.
    Αν έχει γίνει αυτό, τότε λογικά έχεις και μια μικρή πλαγιολίσθηση.
    Σε πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη ταχύτητα μάλλον θα έχεις πάλι εκτροπή.
    Στην προσγείωση συνήθως δεν μπορείς να κρίνεις γιατί είσαι έτσι κι αλλιώς έτοιμος για διορθώσεις.
    Πάντως αφού κατά τα άλλα πάει καλά, μπορείς και να το συνηθίσεις έτσι.
    Καταγράφηκε
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Πέμπτη, 17 Απρ 2008, 15:09:07 »

Θα κανεις μια κατακορυφη ανοδο(αλλα πρεπει να ειναι κατακορυφη) και στην κορυφη,εκει που θα εχει πολυ μικρη ταχυτητα ,θα δεις αν η μουρη τραβαει δεξια!!
    Μετα θα κανεις μια κατακορυφη καθοδο χωρις γκαζι,και αν οσο καταιβαινει τραβαει αριστερα η μουρη,τοτε εχεις αρκετο right thrust το οποιο το διορθωνει το rudder!!
    Aν δεν μπορεις εσυ,βαλε καποιον αλλο να το κανει!!!Και θες και απνοια λογω του μεγεθους του μοντελλου!!
    « Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 17 Απρ 2008, 18:31:31 από v_tolias » Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Εκπαιδευτικά - Trainers  |  Θέμα: Super Decathlon by Graupner
    Μεταπήδηση σε: