Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.839 μηνύματα σε 12.389 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:52:45

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:52:45

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 00:40]

[Χθες στις 22:45]

από CMarkop
    [Χθες στις 19:35]

[Χθες στις 08:57]

από Markhelis
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 23:54:02]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309839
    Σύνολο θεμάτων: 12389
    Online σήμερα: 129
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 3
    Επισκέπτες: 96
    Συνολικά: 99
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3 4     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: 200-250W Brushless ? ? ?  (Αναγνώστηκε 16174 φορές)
    Κώστας Ζαπαντιώτης
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Παρασκευή, 3 Φεβ 2006, 01:04:50 »

Όταν για ένα ηλεκτρικό αεροπλάνο,βάρους 500g ο κατασκευαστής προτείνει κινητήρα 200-250 W brushless τι εννοεί?τι ειναι το' W'?Μπορεί να μου δείξει κάποιος κάτι αντίστοιχο?Μεγαλο μπέρδεμα αυτά τα ηλεκτρικά!
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #1 στις: Παρασκευή, 3 Φεβ 2006, 07:38:20 »

Στο σχολείο μάθαμε ότι η ισχύς μετράται με μονάδες Watt (W), και ότι W (Watts) = A (amper) X V (Volt).

Αυτό στα Ελληνικά σημαίνει ότι αν η μπαταρία σου δίνει στο μοτέρ 10 volts, και το μοτέρ τραβάει 23 Amper, η ισχύς που εισέρχεται και καταναλώνεται εκείνη τη στιγμή είναι 230 Watts. Η ίδια ισχύς μπορεί να επιτευχθεί με π.χ. 9,2Ω χ 25 Α, ή με 12 V x 19 A κ.ο.κ.
    Αυτή είναι η εισερχόμενη ισχύς, και σ' αυτή αναφέρεται ο κατασκευαστής που προτείνει 200-250 W. Αν ο βαθμός απόδοσης ενός μοτέρ είναι π.χ. 80%, και σ' αυτό μπαίνουν 230 W, τελικά στον άξονα βγαίνουν 184 W.

Επισημαίνεται ότι ως τάση λαμβάνεται υπ' όψη αυτή που φθάνει στους ακροδέκτες του μοτέρ, και όχι η ονομαστική τάση της μπαταρίας.

Συνήθως ακολουθούμε τον κανόνα, και φέρνουμε την παρακάτω ισχύ στην είσοδο του μοτέρ :
    για ανεμόπτερα 110 W ανά κιλό βάρους,
    για απογείωση από το έδαφος αεροπλάνου 155 ανά κιλό βάρους,
    για απλά ακροβατιικά 200W ανά κιλό, και
    για ατέλειωτα ακροβατικά 220W ανά κιλό

Ο κατασκευαστής του μοντέλου σου προτείνει 400-500 W ανά κιλό. Σίγουρα λοιπόν το μοντέλο αυτό είναι 3D, που θέλει ισχύ. Ισως όχι όλη αυτή που αναφέρεται στο μοτέρ.

Ενα μοτέρ είναι απλά ένας μετατροπέας ενέργειας. Του δίνεις Watts, για να πάρεις Watts, έως την πλήρη ισχύ του. Δεν σημαίνει ότι το μοτέρ πρέπει να λειτουργεί υποχρεωτικά στο maximum της ισχύος του. Ετσι φαντάζομαι ότι ο κατασκευαστής προτείνει απλά ένα μεγαλύτερο μοτέρ απ' ότι πραγματικά χρειάζεται για να μη το κάψεις.

Δεν ρώτησες τι ειναι το brushless. Αρα υποθέτω ότι το γνωρίζεις.

jkon
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    NikFrance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #2 στις: Παρασκευή, 3 Φεβ 2006, 11:02:33 »

Στο σχολείο μάθαμε ότι η ισχύς μετράται με μονάδες Watt (W), και ότι W (Watts) = A (amper) X V (Volt).

Αυτό στα Ελληνικά σημαίνει ότι αν η μπαταρία σου δίνει στο μοτέρ 10 volts, και το μοτέρ τραβάει 23 Amper, η ισχύς που εισέρχεται και καταναλώνεται εκείνη τη στιγμή είναι 230 Watts. Η ίδια ισχύς μπορεί να επιτευχθεί με π.χ. 9,2Ω χ 25 Α, ή με 12 V x 19 A κ.ο.κ.
    Αυτή είναι η εισερχόμενη ισχύς, και σ' αυτή αναφέρεται ο κατασκευαστής που προτείνει 200-250 W. Αν ο βαθμός απόδοσης ενός μοτέρ είναι π.χ. 80%, και σ' αυτό μπαίνουν 230 W, τελικά στον άξονα βγαίνουν 184 W.

Επισημαίνεται ότι ως τάση λαμβάνεται υπ' όψη αυτή που φθάνει στους ακροδέκτες του μοτέρ, και όχι η ονομαστική τάση της μπαταρίας.

Συνήθως ακολουθούμε τον κανόνα, και φέρνουμε την παρακάτω ισχύ στην είσοδο του μοτέρ :
    για ανεμόπτερα 110 W ανά κιλό βάρους,
    για απογείωση από το έδαφος αεροπλάνου 155 ανά κιλό βάρους,
    για απλά ακροβατιικά 200W ανά κιλό, και
    για ατέλειωτα ακροβατικά 220W ανά κιλό

Ο κατασκευαστής του μοντέλου σου προτείνει 400-500 W ανά κιλό. Σίγουρα λοιπόν το μοντέλο αυτό είναι 3D, που θέλει ισχύ. Ισως όχι όλη αυτή που αναφέρεται στο μοτέρ.

Ενα μοτέρ είναι απλά ένας μετατροπέας ενέργειας. Του δίνεις Watts, για να πάρεις Watts, έως την πλήρη ισχύ του. Δεν σημαίνει ότι το μοτέρ πρέπει να λειτουργεί υποχρεωτικά στο maximum της ισχύος του. Ετσι φαντάζομαι ότι ο κατασκευαστής προτείνει απλά ένα μεγαλύτερο μοτέρ απ' ότι πραγματικά χρειάζεται για να μη το κάψεις.

Δεν ρώτησες τι ειναι το brushless. Αρα υποθέτω ότι το γνωρίζεις.
    jkon

Τα μάθαμε στο σχολειό αλλα....
    εγώ την συκεκριμένη περίοδο είχα μια κοκκινομάλλα που με βασάνιζε στη σκέψη μου και δεν μπόρεσα να αφομοιώσω τίποτα... Huh
    K. γιάννη θα εκτιμούσα αν μας (μου)εξηγούσες τι είναι  brushless θα μπω και εγώ σιγά σιγά στα ηλεκτρικά και ΔΕΝ ΈΧΩ ΙΔEΑ....ΑΠΟΡIΕΣ ΈΧΩ ΠΟΛΛEΣ αλλα θα τις καταθέσω σιγά σιγά, έχω αρχίσει να διαβάζω πρώτα μην τα περιμένω όλα στο πιάτο....
    Σκέφτομαι να πάρο το πακέτο που δίνει ένα "μαγαζί"  EXTRA 330 3D + Brushless SPITZ + controleur C15
    είναι ένα μοντέλο τις BMI το έχω δει είναι πολύ καλο!!
    Η τιμή του 149€ Και από γαλλία σε γαλλία που είμαι εγώ ούτε μεταφορικά η τιμή παραμένει στα 149€

Πως το βλέπετε το συνολάκι??

Ευχάριστο!
    Νίκος.
    Καταγράφηκε

Ο ξάδερφος από Γαλλία...
    Κώστας Ζαπαντιώτης
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Παρασκευή, 3 Φεβ 2006, 14:35:08 »

Σίγουρα το μοντέλο είναι 3D και το μέγιστο βάρος πτήσης του είναι 700g περίπου.Άρα πρέπει να βάλω ένα μοτέρ με το λιγότερο 350W.Αυτό το μοτέρ που βρήκα  ίσα πού φτάνει με βάση τους υπολογισμούς μου
    RC Plane 400W High Torque Outrunner Brushless Motor

Descriptions:
    DIMENSION:D36.4*51.7mm ( 37.3mm excluding the shaft)
    Shaft Diameter: 5mm
    WEIGHT:123g
    MAX EFFICIENCY:90%
    BATTERY:4LIPO
    KV:930
    PROPOLLER:11*6/12*6
    CURRENT:3A-35A
    VOLTAGE:7.2-16.8V
    Diameter of Motor Mount Screw: M3
    Distance of Motor Mount Screw Holes: 20mm

Prop Shaft Adaptor Specs:
    Motor Shaft Hole Diameter:5mm
    Prop Shaft Diameter: 7.80mm

Recommended to use with Towerpro 60A ESC

και αποδίδει (35A x 11.1V)=388.5W αν του βαλουμε Lipo 11.1V και με τις απώλειες αποδίδει 388.5 χ 90%=349,65.
    Είναι αυτό το καταλληλο μοτέρ?

* motor_400w_3.JPG (25.86 KB, 410x307 - εμφανίστηκε 591 φορές.)
    Καταγράφηκε
    Κώστας Ζαπαντιώτης
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Παρασκευή, 3 Φεβ 2006, 14:38:15 »

Το μοντέλο είναι αυτό    200 - .250W brushless
    Τηλεκατεύθυνση:    4 κανάλια
    Servos:    4 micro servo

* fireDragon_photo.jpg (6.55 KB, 170x128 - εμφανίστηκε 587 φορές.)

* pg_firedragon_1_photo.jpg (46.43 KB, 600x400 - εμφανίστηκε 614 φορές.)
    « Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 3 Φεβ 2006, 14:39:47 από Κώστας » Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Παρασκευή, 3 Φεβ 2006, 19:34:43 »

Αγαπητοί φίλοι, σημερινοί και αυριανοί ηλεκτρόπληκτοι, καθήστε στα θρανία και ακούστε...

Τα μοτεράκια που γνωρίσαμε παιδιά στα διάφορα παιχνίδια ήταν απλά μοτέρ, που βάζαμε μία μπαταρία στους πόλους τους και γύριζαν, είτε από τη μία είτε από την άλλη φορά, ανάλογα με το πού ήταν το θετικό και που το αρνητικό της μπαταρίας.
    Αυτά τα μοτέρ, είχαν τους μαγνήτες στην περιφέρεια, μέσα στον κύλινδρο, και το κύκλωμα, σε μονό αριθμό τυλιγμάτων, στη μέση γύρω από τον άξονα. Οι δύο επαφές απο τις εξωτερικές ακίνητες επαφές, του μοτέρ, έφθαναν και ακούμπαγαν στον άξονα, σε ένα συλλέκτη, που ήταν διηρημένος σε όσα μέρη ήταν και το κύκλωμα, και κάθε φορά που οι επαφές ολοκλήρωναν επαφή σε δύο πόλους, και έκλεινε το κύκλωμα, γεννάτο ένα όμοιο μαγνητικό πεδίο, που γύριζε το μοτέρ έως την επόμενη θέση, που και πάλι η νέα επαφή το προχωρούσε περισσότερο.
    Οι επαφές αυτές, ήταν σαν βουρτσάκια, στα αγγλικά brushes. Αυτά τα μοτέρ είναι μοτέρ DC.

Ο νέος όρος που μάθαμε, "brushless", σημαίνει "χωρίς" βουρτσάκια. Δηλαδή δεν υπάρχουν επαφές μέσα στο μοτέρ. Αυτό που δεν μας εξηγεί, αλλά το ξέρουμε είναι ότι το μοτέρ αυτό είναι τριφασικό. Λειτουργεί με εναλασσόμενο ρεύμα, που του στέλνει το ειδικό ESC.
    Αυτά τα μοτέρ είναι δύο ειδών.
    Το πρώτο έχει το κύκλωμα στην περιφέρεια (είναι υποχρεωτικά ακίνητο), και οι μαγνήτες είναι δεμένοι στην κυριολεξία, στον άξονα, δηλαδή περιστρέφονται με αυτόν στις εκπληκτικές γωνιακές ταχύτητες που πιάνουν. Αυτά λέγονται "inrunners".
    Το δεύτερο έχει το κύκλωμα στο κέντρο, (επίσης υποχρεωτικά ακίνητο), και τους μαγνήτες κολλημένους στο εσωτερικό της κάσας. Η κάσα έχει και τον άξονα επάνω της. Αρα όταν γυρίζει η κάσα, γυρίζουν οι μαγνήτες μαζί της.
    Αυτά λέγονται "outrunners".

Οι σημαντικές διαφορές , εκτός από το κόστος, είναι ότι τα μεν συμβατικά μοτέρ DC πιάνουν λόγο απόδοσης 50-65%, τα brushless πιάνουν ακόμα και 85% (διάφοροι κατασκευαστές δίνουν νούμερα πολύ μεγαλύτερα, αλλά αμφιβάλλω αν τόσο φθηνά μοτέρ, μπορούν να τα πιάσουν όταν τα ακριβά δηλώνουν 85%).
    Τα συμβατικά DC έχουν τον καλύτερο λόγο απόδοσης σε χαμηλές εντάσεις, ενώ τα τριφασικά σε υψηλές.
    Τα συμβατικά θέλου συντήρηση, και αλλαγή των επαφών brushes, ενώ τα τριφασικά , δεν θέλουν καμμία συντήρηση αν δεν χτυπήσουν το έδαφος.

Τα συμβατικά αποδίδουν λιγότερο ανά μονάδα βάρους τους, ενώ τα τριφασικά πολύ περισσότερο.

Κάθε μοτέρ έχει μία σταθερά Kv, που δηλώνει το πόσες στροφές γυρίζει για κάθε volt που φθάνει στα άκρα του. Τα συμβατικά μοτέρ, πρέπει να γυρίζουν πολλές στροφές, αλλιώς θερμαίνονται πολύ. Η θα γυρίζουν πολύ μικρή έλικα, χωρίς μεγάλη έλξη, ή για να κρατηθεί η μεγάλη έλικα στις στροφές που πρέπει, θα παρεμβληθεί μειωτήρας.
    Τα τριφασικά μας προσφέρονται και στα δύο άκρα, δηλαδή και γρήγορα που θέλουν μείωση, και αργά που δέχονται μεγάλες έλικες direct. Δεν είναι είδηση, ότι αυτά με τις λίγες στροφές είναι outrunners.

Εως εδώ για σήμερα.

jkon

Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Κώστας Ζαπαντιώτης
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Παρασκευή, 3 Φεβ 2006, 20:14:19 »

Εγώ άλλη νόμιζα ότι είναι η διαφορά inrunnesr-outrunners idiot2(μου θέλει και ηλεκτρικά ο βλάχος,θα πει κανείς!).
    Κατανοητά όλα αυτά Δάσκαλε αλλά πείτε μου αν έχω λύσει σωστά το παραπάνω πρόβλημα!Κάνει αυτό το μοτέρ?και αν κάνει τότε θέλει τόσο μεγάλο speed control(60A)?
    Καταγράφηκε
    NikFrance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #7 στις: Παρασκευή, 3 Φεβ 2006, 20:56:35 »

K. Γιάννη συνέχισε το μάθημα το χρειαζόμαστε.... Thumbs up

Από κει και πέρα ας βγούνε κάποιοι που γνωρίζουν την αγορά και το σετάρισμα μοντέλων να μας λύσουν κάποιες απορίες τι πάει με τι κτλ. Δεν θέλω να παο ξεβράκωτος στα αγγούρια που λένε....δώστε μας κάποιους συνδυασμούς κάποια πακέτα τι χρειαζόμαστε...μην μπούμε στη λογική και αγοράζουμε και δεν κάνουν κτλ....

ftero  776
    mikos  830
    varos  380

Έχω ρωτήσει κάποια φιλαράκια εδώ όσους ρώτησα τόσες ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚEΣ ΓΝΩΜΕΣ ΠΗΡΑ...

P.S.
    Δεν είναι όμορφο το γλυκό μου??
    ομορφιές.... Cheesy Cheesy
    « Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 3 Φεβ 2006, 20:59:23 από NikFrance » Καταγράφηκε

Ο ξάδερφος από Γαλλία...
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Σάββατο, 4 Φεβ 2006, 09:33:25 »

Συγνώμη, έγραψα απάντηση αλλά φαίνεται ότι πάτησα λάθος κουμπί και χάθηκε πριν ανέβει.

Εν πάσει περιπτώσει, θα προσπαθήσω να την επαναλάβω.

Αν το 3D μοντέλο θα έχει βάρος 700 γραμμάρια, σύμφωνα με τον πρόχειρο κανόνα, για ατέλειωτα ακροβατικά θέλει μοτέρ, 0,7Χ 220 = 154 Watt.
    Ο κατασκευαστής προτείνει 200-250 Watt. Αυτός ξέρει. Είναι λογικότερο να κάνεις hover στη μέση του stick και όχι στο φουλ. Οχι όμως και 400 Watt. Είναι πάρα πολύ μεγάλη ισχύς.

Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για υλικά που δεν γνωρίζω, ούτε έχω κάν ακούσει γι' αυτά. Δεν αποκλείεται να μην ξέρει ακριβώς και αυτός που τα πουλάει.

Παρακαλώ τους νεώτερους Nikolas, και Δημήτρη να αναλάβουν τις λεπτομέρειες.

jkon
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #9 στις: Σάββατο, 4 Φεβ 2006, 09:58:48 »

Κωστα δωσε περισσοτερα στοιχεια για το μοντελο βαρος,εκπετασμα φτερου,μηκος ατρακτου κλπ,γιατι το μοτερ μου φαινεται αρκετα μεγαλο και βαρυ .
    Νικ για το δικο σου ενα inruner 3700-4200 KV με μειωση 5,5-6,6/1 και προπελα 11/47-12/6 θα ειναι μια χαρα στα 3 λιθια 1500mAh.Αν θες direct outrunner πρεπει να παιξεις σε περιπου 1000KV σε μεγεθος axi 2204/24 εως 2808/34 και προπελες 10/5,5-11/4 .Βρες τα συγκεκριμενα και διαβασε χαρκτιριστικα και ψαξε για κατι αντοιστιχο σε διαστασεις,βαρος κλπ.Και στις δυο περιπτωσεις χρειαζεται speedcontrol 18-30 A.
    Καταγράφηκε
    NikFrance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #10 στις: Σάββατο, 4 Φεβ 2006, 12:56:10 »

http://www.updaterc.com/V2/catalog/product_info.php?cPath=107_109_202&products_id=4940&language=en&osCsid=3685798308930111365593215df8501a

Εδώ είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά από το μοτέρ και το control που δίνη προσφορα με το μοντέλο....κάντε κλικ δεξιά έχει την αγγλική σημαία για μετάφραση κειμένου...

Ευχάριστο Δημήτρη και K.Γιάννη θα προσπαθήσω να κινηθώ πάνω σε αυτά που μου έδωσες...αν και μου φαίνονται για την ώρα λίγο βουνό είμαι μπερδεμένος....

Αν μπορείτε βάσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά να μου πείτε αν κάνουν...

Συγγνώμη για την ταλαιπωρία...

Ευχάριστο και πάλι
    Νίκος.
    « Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 4 Φεβ 2006, 12:59:59 από NikFrance » Καταγράφηκε

Ο ξάδερφος από Γαλλία...
    Κώστας Ζαπαντιώτης
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Σάββατο, 4 Φεβ 2006, 14:01:18 »

Όντως παρεληψα να δώσω τα κύρια στοιχεία του α/φους.Λοιπόν
    Τεχνικά χαρακτηριστικά
    Εμβαδόν φτερών:
       21,2dm2
    'Aνοιγμα φτερών:
       900mm
    Μήκος:
       835mm
    Βάρος:
       500g

Άντε να ακούσω και εγώ τη δική μου λυπητερή! !Αχ αυτά τα ηλεκτρικά!Αν και το πρώτο α/φος που πέταξα ήταν ηλεκτρικό(το miss  του Κ.Κωστόπουλου)!
    Καταγράφηκε
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #12 στις: Τρίτη, 7 Φεβ 2006, 19:09:30 »

Κωστα σορυ ειχα προβλημμα με την ADSL και δεν ειχα προσβαση.
    Λοιπον οπως το ειχα φανταστει ,το μοντελο ειναι πολυ μικρο για το μοτερ που εχεις,πρεπει να κοιταξεις κατι στην κατηγορια που ανεφερα παραπανω για τον ΝΙΚ .Τα μοτερ αυτα κοιμενονται απο 45 μεχρι 75 γραμμαρια max .
    Καταγράφηκε
    Κώστας Ζαπαντιώτης
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Τρίτη, 7 Φεβ 2006, 23:47:54 »

Δημήτρη εξήγησέ μου σε παρακαλώ τι εννοείς  μεγεθος axi 2204/24 εως 2808/34!Θα υπάρξει πρόβλημα εαν βρω ένα με παραπάνω KV?Για παράδειγμα 1550 KV?Για μπαταρίες να χρησιμοποιήσω και εγώ LI-Po στα 1500mAh το ανώτερο?
    Καταγράφηκε
    Κώστας Κωστόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

AKA "agridoc"

« Απάντηση #14 στις: Τετάρτη, 8 Φεβ 2006, 03:29:09 »

Νίκο μην παιδεύεσαι, πάρτο όπως έχει. Υπάρχουν και καλύτεροι συνδυασμοί και χειρότεροι. Το μoτεράκι είναι 120W, ελαφρύ (41 gr) είναι 1150/V και δεν τραβάει πάρα πολλά A (7-12). Σε αντιστοιχία κάτι ανάμεσα σε Model Motors AXI2208/26 και 34.
    0,38Χ220=83,6W όπως λέει ο jkon για να κάνεις ότι θέλεις έχεις και παραπάνω ως τα 120.

Ωραίο μικρό μοντελάκι αν δεν φυσάει ιδιαίτερα. Θα πάει κανόνι ακόμα και με ένα φτηνό GWS 350C με μείωση "D" 1:6,6 1147 έλικα και 3S1P Lipo.

Κώστα για τα Model Motors πληροφορίες εδώ http://www.modelmotors.cz/index.php?id=en&nc=domu Το μοτέρ που έδειξες είναι πολύ μεγάλο και βαρύ (123 gr) γι' αυτό το μοντέλο. Αντιστοιχία AXI2212/26 ή 34 και το πολύ 2808/20 ή 24.

Δείτε ακόμα το http://www.3dfoamy.com/motors.htm και σκεφθείτε λίγο και την ώση (thrust) εκτός από την ισχύ (W). Με την ισχύ πάμε γρήγορα, με την ώση επιταχύνουμε πολύ και τραβάει το μοντέλο. Στα μοντέλα αυτά θέλεις κυρίως ώση, τράβηγμα. Δηλαδή μεγάλη έλικα, δηλαδή μεγάλη μείωση με συμβατικό ή πολλές περιελίξεις , χαμηλές στροφές RPM/V στο outrunner. Ετσι πετυχαίνουμε μεγάλη ώση με λίγα A συγκριτικά, που μας επιτρέπει να βάλουμε και μικρότερη μπαταρία και να γλιτώσουμε βάρος βελτιώνοντας έτσι την σχέση ώσης/βάρους άρα και την σπόδοση γι' αυτόν τον τύπο μοντέλου. Σ' αυτά τα μοντέλα θέλουμε συνδυασμό κινητήρα - έλικας τύπου 4Χ4, όχι Ferrari.
    Καταγράφηκε

Πριν κάνετε ερώτηση: Ψάξατε στο Aeromodelling GR ή στο Βιβλίο του jkon;
    Μην κάνετε χαρακτηρισμούς και άσχημα σχόλια, αν μη τι άλλο, συγκρατηθείτε για το καλό του χόμπυ μας.
    Σελίδες: [1] 2 3 4     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Κινητήρες - Ρυθμιστές - Μπαταρίες  |  Θέμα: 200-250W Brushless ? ? ?
    Μεταπήδηση σε: