Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.904 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 9 Αυγ 2026, 06:55:32

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 9 Αυγ 2026, 06:55:32

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από TheLurker
    [Χθες στις 23:17]

από Markhelis
    [Παρασκευή, 7 Αυγ 2026, 14:38:00]

από Stargazer
    [Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 16:11:02]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309904
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 109
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 92
    Συνολικά: 92
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3 4 5     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Wild CAT Καύσιμο που προτείνουν η YS & OS (θέμα Marketing) ή ΟΧΙ ?  (Αναγνώστηκε 14823 φορές)
    Geοrge
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τρίτη, 5 Φεβ 2008, 09:40:00 »

Εχετε εμπειρία για το εν λόγο καύσιμο σε διάφορα forum λένε καλά λόγια
    Που το βρίσκουμε ?
     http://www.wildcatfuels.com
    18% και 20 % Συνθετικό Λάδι
     Σας παραθέτω και καποιο σημείο απο την Σελίδα τους που με έβαλε σε σκέψεις.(ειδικά στο τέλος ) .....για ανέρευση και εναλλακτικού καυσίμου εκτός απο το TORNADO που "δούλευω" τώρα.....

"FOUR STROKE FUEL FACTS
    There are many myths about four strokes and fuel composition; we will simply state the facts.    4cycle.jpg (15242 bytes)

__First - Four stroke engines require more lubrication than do 2-stroke engines. This is do to the number of moving parts. Unlike a 2-stroke, a 4-stroke does not have the benefit of raw fuel and oil pumping through its crankcase for lubrication. A 4-stroke draws it's fuel in from the top of the cylinder by the down stoke of the piston. Lubrication is accomplished by blow-by at the BDC (bottom dead center) and run-down of oil through the lifter tubes. This oil must migrate to the bearings as well, therefore, volume is essential. (See disassembled 4-stroke -vs- 2-stroke below for comparision). Yes, despite the nonsense that some would try to get you to believe it's that simple.

__Second - Wildcat recommends the lubrication package be totally synthetic. The use of synthetic oil is important in four stroke engines to prevent gumming and varnishing of the lifters and coking of the valves. Varnishing will occur on castor based fuels. This can lead to sticking valves, which will cause the valve set to get knocked out of time. Coking of the valves will cause improper seating of the valves causing a reduction in compression and incomplete combustion. Four stroke engines also have high exhaust gas temperatures and the use of synthetics greatly reduces carboning at the exhaust ports.

__Third - Some fuel manufacturers claim that the number of moving parts in a 4-stroke is irrelevant to the oil content of the fuel, and they produce and recommend oil contents lower than that recommended by the engine manufacturers. Remember they do not provide the warranties for your engines they have no investment in your engine. Wildcat fuels meet or exceed the engine manufactures warranties of all common 4-stroke engines manufactured today. Because of the higher oil content, WILDCAT 2 & 4-CYCLE fuels can be run in any 2-stroke engine (except ducted fans) where a fuel with total synthetic oil is desired."

ενώ τα άλλα καύσιμα κυρίως έχουν 15%  περιεκτικότητα σε Λάδι
    http://www.tornado-products.com/

To προτείνει και η OS  http://www.gpdealera.com/cgi-bin/wgainf100p.pgm?I=OSMG0875
    Το είδα τυχαία ψάχνωντας κάποια στοιχεία για μια OS 70 ULTIMATE πού αγόρασα πρόσφατα
    Καταγράφηκε
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #1 στις: Τρίτη, 5 Φεβ 2008, 10:12:33 »

Καλημερα,

Το καυσιμο αυτο αν δε κανω λαθος χρησιμοποιουσε Curtis Youngblood. Αν εχει 20% λαδι τοτε μπορει να χρησιμοποιηθει σε YS κινητηρα. Σιγουρα ομως δεν ειναι αυτο που προτεινει η YS για "βαρυα" χρηση σε υψηλες θερμοκρασιες περιβαλλοντος. Σε τετραχρονο YS χρειαζεσαι απο 22% λαδι και πανω αν θελεις ο κινητηρας να ειναι αξιοπιστιος και να εχει αποδοση μακροπροθεσμα.

Για τετραχρονους κινητηρες αλλων κατασκευαστων και αναλογα με τη χρηση που κανεις θεωρητικα μπορεις να χρησιμοποιησεις και 20%, προσωπικα παντως δε θα επεφτα κατω απο 20%.

Νικος
    Καταγράφηκε
    skopos-Komotini
    Aeromodeller Hero Member

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

« Απάντηση #2 στις: Τρίτη, 5 Φεβ 2008, 10:24:39 »

Το λάδι που χρειάζεται κάθε κινητήρας αναγράφετε στο βιβλίο οδηγιών του αν χρειάζεται παραπάνω λάδι μπορούμε να το προσθέσουμε εμείς εγώ αγόρασα αυτό το λάδι γιατί χρησιμοποιώ cool power  http://www.myhelis.com/product.php?productid=508&cat=7&page=1 Μπορείς να βάλεις και καστορέλαιο αν θέλεις
    Καταγράφηκε

mrkaza
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Τρίτη, 5 Φεβ 2008, 10:32:22 »

Δηλαδη το γνωστό σε όλους μας cp 10 % και 15 % που εχουν 17 % http://www.morganfuel.com/cp_blends.htm

δεν κανουν ? Γιατί τοτε τίθεται θεμα τι καύσιμο κάνει απο τα ετοιμα καθως παντου βρισκης CP και tornado που εχει ακομα λιγοτρο λαδι Sad .

To ιδιο συνιστάς και για τους αλους κινητήρες ? πχ saito Os max ...

Γιατι απο την μια λεμε οτι το Nitro χαλαει την μηχανη αλλα το 20 % heli τουλαχιστον εχει 20 % λαδι  idiot2
    Καταγράφηκε

KOSTAS 3D
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Τρίτη, 5 Φεβ 2008, 10:34:43 »

Kαλημέρα
    Νικόλα

έχω μια ΥΣ 110 στο ΥΑΚ του βάζω Cool Pοwer 
     30% nitro  20% oil
    βέβαια δεν το πετάω συχνά,
     η γνώμη σου μια και εσύ ξέρεις αρκετά από ΥΣ
     είναι καλό αυτό το καύσιμο
     αν όχι πιο προτείνεις

Ευχαριστώ Thumbs up
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 5 Φεβ 2008, 10:51:49 από KOSTAS 3D » Καταγράφηκε
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #5 στις: Τρίτη, 5 Φεβ 2008, 11:00:13 »

Νικόλα  καλημέρα
    έχω μια ΥΣ 110 στο ΥΑΚ του βάζω Cool Pοwer 
     30% nitro  20% oil
    βέβαια δεν το πετάω συχνά,
     η γνώμη σου μια και εσύ ξέρεις αρκετά από ΥΣ
     είναι καλό αυτό το καύσιμο
     αν όχι πιο προτείνεις

Ευχαριστώ Thumbs up

Πριν απαντησω στο φιλο Κωστα, θα ηθελα να διευκρινησω πως αναφερομαι σε YS 4χρονους competition κινητηρες και η προταση 22% και ανω σχετιζεται με αυτους. Για OS, Saito κτλ θα χρησιμοποιουσα λιγοτερο αν επροκειτο για sport η scale χρηση, προσωπικα ομως δε θα επεφτα κατω απο 20% (προσωπικη επιλογη και ισως υπερβολικη για καποιους).

Κωστα αν προκειται για το CP Heli Mix 30% τοτε εχει 22% Low Viscosity λαδι, και ειναι απο τις καλυτερες επιλογες για YS κινητηρα. Το ιδιο καυσιμο χρησιμοποιω και στη δικη μου ΥS-110 σε συνθηκες καταπονησης και δουλευει τελεια.

Οπως ανεφερε και ο φιλος skopos τα καυσιμα της CP μπορουν να βρεθουν στο παραπανω link  φρεσκα (σημαντικο αυτο) και σε μεγαλη γκαμα περιεκτηκοτητας  νιτρομεθανιου, λαδιου κτλ.

Νικος
    Καταγράφηκε
    mpol
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #6 στις: Τρίτη, 5 Φεβ 2008, 13:02:18 »

καλημέρα,

μετά απο το cool power 15% nitro και 17% λάδι αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το wild cat 2&4 stoke 15% nitro και 20% συνθετικό λάδι. το καύσιμο αυτό όπως λέει ο κατασκευαστής του μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μηχανές 2 & 4 stroke. το αποτέλεσμα ήταν πολύ κάλο και αποφάσισα να παραμείνω σε αυτό. Γενικά η μηχανές μου (αν και πρόκειται για 2 stroke) δουλεύουνε πολύ καλά. ιδιαίτερα μια webra που έχω, η οποία μου έκανε ορισμένα προβληματάκια, τώρα δουλεύει απροβλημάτιστα, ξεκινάει ακόμα και με το χέρι σε αντίθεση με πρίν που δυσκολευόταν

μετά απο 1 περίπου χρόνο χρήσης του καυσίμου άνοιξα τις μηχανές για να δώ την κατάσταση τους και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. στο εσωτερικό τους δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου μαυρίλα  απόδειξη  οτι λιπαίνονται πολύ καλύτερα απ οτι με το cool power. 

σε γενικές γραμμές είμαι πολύ ευχαριστημένος με το καύσιμο αυτό.

Υ.Γ στην Κύπρο χρησιμοποιείται εδώ και περίπου 3 χρόνια αυτό το καύσιμο. Παρατηρώντας φίλους με 4χρονες μηχανές και συγκεκριμένα ΥS χρησιμοποιούσαν το helimix 30% της wild cat και είναι αρκετά ευχαριστημένοι.   
    Καταγράφηκε

αν το σήμερα ήταν τέλειο, δεν θα υπήρχε λόγος να έρθει το αύριο
    Αντώνης Παπαδόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Τρίτη, 5 Φεβ 2008, 15:12:18 »

μετά απο 1 περίπου χρόνο χρήσης του καυσίμου άνοιξα τις μηχανές για να δώ την κατάσταση τους και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. στο εσωτερικό τους δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου μαυρίλα  απόδειξη  οτι λιπαίνονται πολύ καλύτερα απ οτι με το cool power. 

Καλημέρα,

Η μή ύπαρξη μαυρίλας δεν είναι απαραίτητα σημάδι για καλή λίπανση. Καλή καύση ναί.

Η καλή κατάσταση την οποία βρίσκεις την μηχανή σημαίνει και άλλα πράγματα που πιθανόν να ακολουθείς μετά το τέλος κάθε ημέρας στο μοντελοδρόμιο όπως λειτουργία χωρίς παροχή ώστε να κάψεις όλα τα υπολείματα καυσίμου και να μην μείνει μεθανόλη ή νίτρο μέσα στο κάρτερ, μπορεί να σημαίνει ότι μετά βάζεις και λάδι συντήρησης κλπ.

Ρϊξε μία ματιά να δείς αν έχεις "μελανιάσματα" στο χιτώνιο ή πιστόνι (σημάδι υπερθέρμανσης), επίσης το κομβίο του στροφάλου, για τις τετράχρονες τα ωστήρια και τις βαλβίδες, και έτσι θα καταλάβεις χονδρικά για την λίπανση.

Επίσης η πρόταση που υπάρχει στις οδηγίες των κινητήρων για χρήση του Α ή Β καυσίμου είναι αποτέλεσμα εμπορικής συμφωνίας. Και έχει τύχει να δώ κινητήρας αγορασμένος από Ιαπωνία να προτείνει το Α καύσιμο και ο ίδιος κινητήρας αγορασμένος από Ευρώπη ή Αμερική στις οδηγίες να προτείνει άλλο καύσιμο. Αυτά γίνονται.

Αντώνης Παπαδόπουλος
    Καταγράφηκε
    mpol
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #8 στις: Τρίτη, 5 Φεβ 2008, 17:47:17 »

Κ. Παπαδόπουλε

συμφωνώ μαζί σας σε όλα όσα είπατε. άλλωστε πετύχατε διάνα στο τι κάνω μετά απο το τέλος κάθε μέρας στο μοντελοδρόμιο. βέβαια νομίζω οτι όλοι το ίδιο πρέπει να κάνουμε προκειμένου να βρίσκονται οι μηχανές μας σε καλή κατάσταση λειτουργίας.

πιθανόν να ήταν ατυχής η λέξη ''μαυρίλα'' που χρησιμοποίησα, αναφερόμουν στα ''μελανιάσματα ''  που είπατε κι εσείς στο χιτώνιο και το πιστόνι.

τέλος, το τι καύσιμο χρησιμοποιεί ο καθένας είναι υποκειμενικό, ανάλογα με τις προσδοκίες αλλά και τις ιδιοτροπίες των μηχανών του. δεν νομίζω να κυκλοφορούν άσχημα καύσιμα (αλίμονο αν το cool power είναι κακό καύσιμο!!), όλα καλά είναι στην τελική. Το τι προτείνει η κάθε εταιρία είναι καθαρά θέμα εμπορικής συμφωνίας, το τι διαλέγουμε εμείς είναι θέμα καλών ή κακών εμπειριών.

φιλικά Μιλτιάδης 
    Καταγράφηκε

αν το σήμερα ήταν τέλειο, δεν θα υπήρχε λόγος να έρθει το αύριο
    Paulos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Τρίτη, 5 Φεβ 2008, 18:31:27 »

προσωπικα ξενερωνω πολυ οταν ανοιγω καινουργιο καυσιμο και βλεπω πως δεν εχει ταπα και συγκεκριμενα μιλαω για ολα τα morgan fuels

τα καυσιμα αυτα ειναι αμερικανικα και αν δεν κανω λαθος ερχονται μεσα σε κοντεινερς φορτωμενα πανω σε πλοια διανυοντας ολο τον αντλαντικο και επειδη εχω κανει αυτο το ταξιδι διαρκει απο 17-23 μερες σωστα ;

και εχω τις εξης αποριες

1) εφοσον ειναι ανοιχτα ( δεν εχουν ασφαλεια οπως π.χ τα tornado κατω απο το καπακι ) δεν τραβανε υγρασια κατα την διαρκεια του ταξιδιου ;
    2) δεν μπορει ανετα καποιος απατεωνακος  να νοθεψει το καυσιμο ;
    Καταγράφηκε

If RC flying were drugs, it would be class A +
    Alekos
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #10 στις: Τρίτη, 5 Φεβ 2008, 20:12:46 »

Φιλε Παυλο αυτη την απορια ειχα και εγω !! γι΄αυτο αλλαξα το cp και ξαναγυρισα στο Tornado.Προσωπικα δεν το εμπιστευομαι για αυτο και μονο το λογο.Δουλευω το 15% Heli της Tornado σε ολα μου τα αεροπλανα 2stroke και 4 stroke.Θα ηθελα να ρωτησω... θα εχω προβλημα ειδικα στις 4χρονες Huh.Ποσο λαδι χρειζεται μια 4χρονη και αν το Tornado ειναι επαρκες (το 15% Heli).Ποσο λαδι εχει το συγκεκριμενο HuhUndecided Undecided (TORNADO)
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 6 Φεβ 2008, 15:52:35 από Alekos » Καταγράφηκε
    andreas
    Moderator

« Απάντηση #11 στις: Τρίτη, 5 Φεβ 2008, 20:51:06 »

Eγω τι να πω το μονο που εχω δοκιμασει ειναι αυτο βρησκω στην τοπικη αγορα δηλ coolpower σε διαφορες μιξεις ,Δεν εχω παραπονο ουτε ειχα ποτε προβλημα με αυτο . εχω πχ OS91FX  απο το 2003 με ατελειωτες ωρες στην πλατη της, πολες απο αυτες σε ασχημο περιβαλον incowl και σκισμενη και φτωχη ,και ειναι μια χαρα.οπως και super tigre45 kai magnum 52 kai rossi61 .Παντα με 10% νιτρο ,λαδι δεν λει αλλα αν δεν με απατα η μνημη μου ειναι 18% για τα αεροπορικα μειγματα.
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    Geοrge
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Τρίτη, 5 Φεβ 2008, 21:21:09 »

Μια ευλογη απορία ....
    Μετά την τροπή που έχει πάρει το θέμα...
    Γιατί δέν βάζουν όλοι τους 20% Λιπαντικό να υσυχάσουμε όλοι μας, πόσο θα ανέβει το κόστος ;;
    και έαν θέλω να το κάνω εγώ στο ένα γαλόνι του " CP " πόσο ml λάδι πρέπει να βάλω με την σύριγγα
    ώστε απο 15% να το κάνω 20%

Γιώργος
    Καταγράφηκε
    skopos-Komotini
    Aeromodeller Hero Member

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

« Απάντηση #13 στις: Τετάρτη, 6 Φεβ 2008, 00:25:05 »

Κάθε φορά τα ίδια  και τα ίδια διαβάστε την βίβλο πρώτα και αν δεν καταλαβαίνετε κάτι τότε ρωτάτε
    http://jkon.aeromodelling.gr/ninter-105d.htm       buck2
    Καταγράφηκε

Geοrge
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Τετάρτη, 6 Φεβ 2008, 02:16:46 »

Κάθε φορά τα ίδια  και τα ίδια διαβάστε την βίβλο πρώτα και αν δεν καταλαβαίνετε κάτι τότε ρωτάτε
    http://jkon.aeromodelling.gr/ninter-105d.htm       buck2
      idiot2 buck2 οκ φιλαράκο ηρέμησε μην βαράς ....

Γιώργος
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1] 2 3 4 5     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Μηχανές - καύσιμα - έλικες (Συντονιστής: andreas)  |  Θέμα: Wild CAT Καύσιμο που προτείνουν η YS & OS (θέμα Marketing) ή ΟΧΙ ?
    Μεταπήδηση σε: