Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.493 μηνύματα σε 12.376 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 20 Μαΐ 2026, 23:41:20

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 20 Μαΐ 2026, 23:41:20

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 20:27]

από Markhelis
    [Σήμερα στις 00:35]

από Markhelis
    [Χθες στις 18:26]

από kon
    [Δευτέρα, 18 Μαΐ 2026, 14:51:29]

από AKISSSS
    [Τρίτη, 12 Μαΐ 2026, 09:51:35]

από ZTRAMP
    [Τετάρτη, 6 Μαΐ 2026, 11:57:18]

από vilisdev
    [Τετάρτη, 6 Μαΐ 2026, 10:57:58]

από AKISSSS
    [Δευτέρα, 4 Μαΐ 2026, 08:59:30]

από carapis
    [Σάββατο, 2 Μαΐ 2026, 11:31:27]

από carapis
    [Παρασκευή, 1 Μαΐ 2026, 19:45:33]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 1 Μαΐ 2026, 14:36:08]

[Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 23:53:01]

[Κυριακή, 26 Απρ 2026, 19:19:36]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Απρ 2026, 17:04:50]

[Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 14:21:55]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309493
    Σύνολο θεμάτων: 12376
    Online σήμερα: 100
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 62
    Συνολικά: 64
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 3 [4] 5 6     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ DRONE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  (Αναγνώστηκε 19419 φορές)
    friar
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #45 στις: Παρασκευή, 22 Απρ 2016, 22:43:52 »

Αν έχω αντιληφθεί καλά η ασφάλιση καλύπτει τραυματισμούς και υλικές ζημιές, μόνο.

Δεν εξασφαλίζει ούτε καλύπτει το αν θα υπάρξουν κυρώσεις ή και χρηματικές ποινές για τις πτήσεις πάνω απο κόσμο ή σε μη πιστοποιημένους χώρους, γίνει δεν γίνει ατύχημα
    Σαν να λέμε ασφάλεια αυτοκινήτου που να καλύπτει τις κλήσεις για κόκκινο φανάρι και τις κλήσεις παρκαρίσματος
    Καταγράφηκε
    panioul
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #46 στις: Σάββατο, 23 Απρ 2016, 01:53:19 »

Αν έχω αντιληφθεί καλά η ασφάλιση καλύπτει τραυματισμούς και υλικές ζημιές, μόνο.

Δεν εξασφαλίζει ούτε καλύπτει το αν θα υπάρξουν κυρώσεις ή και χρηματικές ποινές για τις πτήσεις πάνω απο κόσμο ή σε μη πιστοποιημένους χώρους, γίνει δεν γίνει ατύχημα

Είναι κάλυψη αστικής ευθύνης και μόνο. Η αποζημίωση για τη ζημιά η οποία μπορεί να προκληθεί σε τρίτους είτε σωματική είτε υλική από τη χρήση του drone.

Ακριβώς ότι καλύπτει η αστική σου ευθύνη friar στο αυτοκίνητο... τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με ποινικά αδικήματα...
    Καταγράφηκε

Ιωαννίδης Παναγιώτης
    Ένωση Αερομοντελιστών Θεσσαλονίκης
    DEPRON MANIAC
    Board moderator

Μην αναγκάζεις άλλους να αγαπήσουν αυτό που κάνεις

« Απάντηση #47 στις: Σάββατο, 23 Απρ 2016, 02:49:06 »

Σαν να λέμε ασφάλεια αυτοκινήτου που να καλύπτει τις κλήσεις για κόκκινο φανάρι και τις κλήσεις παρκαρίσματος

Όχι, σαν να λέμε, βόλτες με το αυτοκίνητο σε πεζόδρομο και "δεν πιάσει το ABS" ή "το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης" και χτυπήσει πεζός ή ποδήλατο και ναι μεν η ασφάλεια καλύπτει για σωματική ή υλική ζημιά, με την τροχαία, τί γίνεται;;
    Καταγράφηκε

Τα καύσιμα κάποτε θα τελειώσουν. Τα ηλεκτρόνια δεν τελειώνουν ποτέ

Βρε μανία με το depron

Ο flight controller είναι θαυμάσιο μηχάνημα αλλά δεν κάνει θαύματα
    και προπαντώς δεν έχει νοημοσύνη, γι'αυτό χρησιμοποίησε την δική σου

Όσο πιο smart γίνεται η τεχνολογία τόσο πιο χαζός γίνεται ο άνθρωπος
    friar
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #48 στις: Σάββατο, 23 Απρ 2016, 06:39:06 »

Μια δοκιμή θα δείξει........
    Καταγράφηκε
    DEPRON MANIAC
    Board moderator

« Απάντηση #49 στις: Σάββατο, 23 Απρ 2016, 09:47:52 »

Μια δοκιμή θα δείξει........

Η δοκιμή για αυτοκίνητο σε πεζόδρομο έχει δείξει 200 € πρόστιμο 5 βαθμούς στο point system και 20 μέρες παρακράτηση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος χωρίς να έχει γίνει ατύχημα.

Η δοκιμή για πτήσεις πάνω απο κόσμο προβλέπει 1000€ πρόστιμο και κατάσχεση του εξοπλισμού. Η ασάφεια του τι είναι εντέλει το UAV/Drone δεν νομίζω να αποτρέψει το πρόστιμο ή την κατάσχεση.
    Καταγράφηκε

Βρε μανία με το depron

friar
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #50 στις: Σάββατο, 23 Απρ 2016, 10:36:05 »

Καλά το χιλιάρικο, η κατάσχεση πόθεν προέκυψε;
    Καταγράφηκε
    DEPRON MANIAC
    Board moderator

« Απάντηση #51 στις: Σάββατο, 23 Απρ 2016, 11:37:00 »

Καλά το χιλιάρικο, η κατάσχεση πόθεν προέκυψε;

Ναι έχεις δίκιο για την κατάσχεση, εκ παραδρομής σε άλλη συζήτηση είχε γίνει λόγος γι'αυτό.

Αλλά για πες μου, σου περισσεύει το χιλιάρικο και είσαι τόσο άνετος;

Αν ναι, τότε καλό θα ήταν όσοι έχουν τέτοια άνεση να μην αναφέρουν τους όρους "αερομοντελιστής" ή "αερομοντέλο" δεν θα χαντακωθούν όλοι

Σημ. Ήμουν και 'γω κάποτε ριψοκίνδυνος και πλέον 8 στα 10 μοντέλα που έχω φτιάξει είναι κάτω απο τα 360γρ για τα άλλα 2 το 1 έχω και σκονίζεται και αν προκύψει θα το πετάξω σε μοντελοδρόμιο. Το άλλο 1 είναι πολυκόπτερο και σκέφτομαι να φτιάξω άλλο ένα στα 600γρ. Αυτό το κάνω και γιατί δεν έχω την άνεση του χιλιάρικου και γιατί δεν έχω την διάθεση να δημιουργήσω πρόβλημα σε "συναερομοντελιστές" αλανιάρηδες και μη
    Καταγράφηκε

Βρε μανία με το depron

friar
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #52 στις: Σάββατο, 23 Απρ 2016, 13:46:57 »

Φίλε μου, επέτρεψε μου να σε αποκαλώ φίλο μου, λοιπόν όχι μόνον δεν περισσεύει δεν υπάρχει καν το χιλιάρικο.
    Αν με έχεις παρακολουθήσει θα έχεις δει βιντεάκια μου που το πετάω πάνω από νερά η πουρνάρια.
    Όπως έχω ξαναπεί η να κάνει παρέα στα ψάρια η να το φάνε οι λύκοι και όχι κανάς ανθρωπάκος κατακέφαλα.
    Όσες όμως προφυλάξεις και να πάρω το κακό κάπου θα μου συμβεί και η ευθύνη θα είναι μονοκόμματη δική μου.
    Εκει έρχεται η ασφάλιση. Και για το αστικό μέρος της αποζημίωσης και για το διοικητικό - ποινικό της νομιμότητας.
    Από ότι βλέπω οι "πολυκοπτεράδες - Dronάδες"  επαγγελματίες φωτογράφοι τοπογράφοι και άλλοι τινές εις -άφοι το έχουν πάρει στα σοβαρά και ξεκινούν την δημιουργία συλλόγου για την κατωχύρωση της ορολογίας και θέσπιση κανονισμών για αεροεφαρμογές, πολύ καλά κάμνουν.
    Οι αερομοντελιστές, του παρόντος χώρου, είναι ήδη τακτοποιημένοι με την ασφάλιση μέσω των σωματείων των για τις πτήσεις τους σε αναγνωρισμένους χώρους.
    Και μένω εγώ απέξω που θέλω να το πετάω από την αυλή μου η την γειτονική αλάνα, όπου παρόλες τις προφυλάξεις μου παραμένω παράνομος και επικίνδυνος.
    Μοναδική λύση η υπερβολικά ακριβή και με πολύ χαμηλή κάλυψη ασφάλιση που κυκλοφορεί πέρα δώθε.
    Πάω να ξεχορταριάσω την αυλή. Ένας χώρος απο-προσγείωσης οφείλει να είναι ελεύθερος εμποδίων.

Apropos και η αυλή μου 

Καταγράφηκε
    DEPRON MANIAC
    Board moderator

« Απάντηση #53 στις: Σάββατο, 23 Απρ 2016, 15:00:59 »

Φίλε μου, επέτρεψε μου να σε αποκαλώ φίλο μου, λοιπόν όχι μόνον δεν περισσεύει δεν υπάρχει καν το χιλιάρικο.
    Αν με έχεις παρακολουθήσει θα έχεις δει βιντεάκια μου που το πετάω πάνω από νερά η πουρνάρια.

Σε έχω παρακολουθήσει αρκετά και σε έχω "εγκρίνει" Grin για φίλο και κατανοήσει οτι είσαι σοβαρά σκεπτόμενος για το που πετάς και πραγματικά πάω "βόλτα" και με τα δικά σου τα βίντεο. Οι απορίες που θέτεις είναι και εύγλωτες αλλά καμμιά φορά ο γραπτός λόγος παρεξηγιέται και να πω την αμαρτία μου θεώρησα απαξιωτικό το "Καλά το χιλιάρικο".

Για την περίπτωση της ασφάλισης εξασφάλισης, αυτό που συζητάμε τώρα, έχει να κάνει εντέλει το οτι περιορίζει την χρηματική ζημιά. .

Αυτό που θα ήθελα να διαχωριστεί απο την συζήτηση που κάνουμε είναι το να μην θεωρηθεί "πάτημα" για το "αφου είμαι ασφαλισμένος, πετάω όπου θέλω" και σε αντίθεση με κάποιο γεγονός π.χ. αγώνα αυτοκινήτων, μιας και τα έχουμε για παράδειγμα, όπου ο κόσμος πάει εκεί εις γνώση του, σε κάποια εκδήλωση ή γάμο το να πετάνε πολυκόπτερα πάνω απο το κεφάλι του κόσμου χωρίς να τον έχουν ρωτήσει, δεν καθαρίζει απλά με το "έχω ασφάλεια"
    Καταγράφηκε

Βρε μανία με το depron

Αντώνης Παπαδόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #54 στις: Σάββατο, 23 Απρ 2016, 17:32:26 »

Από ότι βλέπω οι "πολυκοπτεράδες - Dronάδες"  επαγγελματίες φωτογράφοι τοπογράφοι και άλλοι τινές εις -άφοι το έχουν πάρει στα σοβαρά και ξεκινούν την δημιουργία συλλόγου για την κατωχύρωση της ορολογίας και θέσπιση κανονισμών για αεροεφαρμογές, πολύ καλά κάμνουν.

Καλησπέρα,

Δυστυχώς όσοι και αν μαζευτούν στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, δεν είναι δυνατόν να κατοχυρώσουν την οποαδήποτε ορολογία σύμφωνα με το δικό μας πιστεύω. Αυτό καλώς ή κακώς γίνεται από τις αρμόδιες αρχές που τις περισσότερες φορές βλέπου το θέμα αρκετά επιδερμικά και χωρίς να έχουν και τις απαραίτητες γνώσεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα αλλά κυρίως στους μεγάλους οργανισμούς όπως την JARUS, EASA, FAA κλπ.

Αρα ο στόχος είναι διπλός. Από την μία πλευρά είναι να έχουμε τα σωστά επιχειρήματα την κατάλληλη στιγμή ώστε να πείσουμε τους "κατέχοντες" και από την άλλη να έχουμε την δυνατότητα να πείσουμε τους χρήστες για κάποια όρια που θα πρέπει να τηρούνται.

Ολοι έχουμε δει πράγματα που δεν πρέπει να γίνονται. Και όλοι ξέρουμε μέχρι πιο σημείο είναι δυνατόν να "ξεφύγουμε" έστω και για λίγο.

Η ασφαλιστική κάλυψη σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί άλλοθι για το οτιδήποτε. Δεν γνωρίζω ούτε την ασφαλιστική εταιρεία ούτε και τις προβλέψεις για κάλυψη που έχει. Και πολύ περισσότερο τα "ψιλά γράμματα" ή αλλιώς τους ειδικούς όρους.

Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι η μη ύπαρξη ειδικού κανονισμού μάλλον είναι πρόβλημα για όσους θελουν να ασχοληθούν σοβαρά με το αντικείμενο. Οταν δεν ξέρεις τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται, τι πρακτικά θα ασφαλίσεις? Πως θα προσδιορίζεται ο κίνδυνος?

Για άλλη μια φορά φάνηκε ότι οι "κατέχοντες" δεν πρόβλεψαν σωστά. Και τώρα που βλέπουν το μέγεθος του θέματος δεν ξέρουν από που να πρωτοξεκινήσουν.

Προσοχή και κοινή λογική είναι η μόνη λύση επί του παρόντος.

Αντώνης Παπαδόπουλος

Καταγράφηκε
    friar
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #55 στις: Σάββατο, 23 Απρ 2016, 19:22:57 »

Φίλε Depron Maniac συννενοηθήκαμε απόλυτα. Δεν πετάμε όπου νάναι. Μακρυά από κόσμο, μακρυά από κόσμο. Τέλος.

Κε Αντώνη Παπαδόπουλε, το η EASA και η FAA βλέπουν το θέμα αρκετά επιδερμικά και χωρίς να έχουν και τις απαραίτητες γνώσεις. το θεωρώ ακραία απλούστευση.
    Το πλαίσιο πτήσεων υπό την αιγίδα των σωματείων δεν με καλύπτει.  Προσπαθώ να βρώ μια οικονομική λύση στο θέμα ασφάλισης και τηρώ τον υπάρχοντα κανονισμό πτήσεων αερομοντέλων, ασχέτως της κυριαρχούσας τάσης οστρακισμού των πολυκοπτέρων.
    Τώρα αν μας προκύψει φρέσκος κανονισμός για τα πολυκόπτερα καλώς να έλθει.

Να επαναλάβω ακόμα μια φορά ότι κανένα οικονομικό όφελος δεν έχω από αυτήν την ενασχόληση ούτε προσδοκώ τέτοιο.
    Καταγράφηκε
    Αντώνης Παπαδόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #56 στις: Σάββατο, 23 Απρ 2016, 21:06:05 »

Κε Αντώνη Παπαδόπουλε, το η EASA και η FAA βλέπουν το θέμα αρκετά επιδερμικά και χωρίς να έχουν και τις απαραίτητες γνώσεις. το θεωρώ ακραία απλούστευση.

Αγαπητε friar,

και γώ είχα την ίδια εντυπωση με σένα μέχρι που τους συνάντησα και μιλήσαμε μαζί. Το ότι η πρόταση της EASA που κυκλοφόρησε πέρσυ τον Ιούλιο με στόχο τέλος του 2015 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και πάει τουλάχιστον 1 να μην σου πω 2 χρόνια πισω δεν σου λέει τίποτα?

Καταγράφηκε
    friar
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #57 στις: Κυριακή, 24 Απρ 2016, 04:28:48 »

Καλή σας ημέρα
    Μου δώσατε ερέθισμα για μελέτη και αν καταλαβαίνω καλά μου λέτε για την

Έγκαιρη Κοινοποίηση Προτεινόμενης Τροποποίησης  2015-10
    θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των drones  — 31.7.2015

που δήλωνε ότι θα υποβάλλει μία τεχνική γνωμοδότηση μέχρι το τέλος του 2015 όπως και έκανε εγκαίρως με την

Τεχνική γνωμοδότηση Καθιέρωση ενός κανονιστικού πλαισίου
    για τη λειτουργία του μη επανδρωμένου αεροσκάφους
    Σχετικές Α-NPA: 2015-10 - RMT.0230 - 18/12/2015

Την διάβασα μία φορά και θα την ξανακοιτάξω. Με ξένισε και δεν καταλαβαίνω όσα αναφέρονται στην σελίδα 35

More than 250 respondents submitted 3 400 comments. These comments come not only from the unmanned aircraft community but more generally from a broad range of aviation stakeholders. Opinions range from opposition to positive support; however, a lot of positive comments or only minor comments were received. Many airspace users (airlines, helicopters’ services, General Aviation, airline pilots, and ANSPs) perceive unmanned aircraft as threats and intruders. Concerning model aircraft, associations and individuals were opposed to the A-NPA proposal. Nevertheless, there is also strong support to treat model and unmanned aircraft in a similar manner.

και με την βοήθεια του googletranslate

Περισσότεροι από 250 ερωτηθέντες υποβλήθηκαν 3 400 σχόλια. Τα σχόλια αυτά έρχονται όχι μόνο από την μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοινότητα, αλλά και γενικότερα από ένα ευρύ φάσμα φορείς της πολιτικής αεροπορίας. Γνώμες κυμαίνονται από αντίθεση με θετική υποστήριξη, Ωστόσο, πολλά της ελήφθησαν θετικά σχόλια ή μικρές μόνο σχόλια. Πολλοί χρήστες του εναέριου χώρου (Αεροπορικές εταιρείες, υπηρεσίες ελικόπτερα », Γενική Αεροπορία, κυβερνήτες αεροσκαφών και φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας) αντιλαμβάνονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως απειλές και τους εισβολείς. Όσον αφορά το μοντέλο αεροσκάφους, ενώσεις καιτα άτομα αυτά σε αντίθεση με την πρόταση της Α-NPA. Παρ 'όλα αυτά, υπάρχει επίσης ισχυρή υποστήριξη για την αντιμετώπιση μοντέλο και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με παρόμοιο τρόπο.

Σε ποιά σημεία και για ποιό λόγο οι ενώσεις αερομοντέλων ήσαν αντίθετες με την πρόταση της τροποποίησης;

« Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 24 Απρ 2016, 04:51:55 από friar » Καταγράφηκε
    Αντώνης Παπαδόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #58 στις: Κυριακή, 24 Απρ 2016, 08:40:10 »

Καλημέρα,

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι παρατηρήσεις έκανε ο αεραθλητικός οργανισμός κάθε χώρας γιατί δεν νομίζω ότι έχουν δημοσιευθεί κιόλας.

Γνωρίζω τι παρατηρήσεις υποβάλαμε ως CIAM / FAI μέσω της Europe Airsports.

Αν θέλεις με pm στείλε μου το email σου για να σου στείλω το κείμενο που έχει αρκετές παρατηρήσεις.

Είναι αρκετά τεχνικό και δεν αφορά μόνο την σελίδα 35 αλλά όλη την τεχνική οδηγία και κυρίως δεν αφορά την πλειοψηφία των μελών του forum.

Και μετά και από την συνεδρίαση του JARUS την περασμένη βδομάδα τα πράγματα είναι όπως ακριβώς στα περιέγραψα ως προς τον χρονικό ορίζοντα για πλήρη κάλυψη του θέματος.

Αντώνης Παπαδόπουλος
    Καταγράφηκε
    friar
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #59 στις: Κυριακή, 24 Απρ 2016, 09:09:52 »

Αν θέλεις με pm στείλε μου το email σου για να σου στείλω το κείμενο που έχει αρκετές παρατηρήσεις.
    Αντώνης Παπαδόπουλος
    μεσαίο κουμπάκι κάτω από το Avatar
    Ευχαριστώ

Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 2 3 [4] 5 6     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Διάφορα  |  Drones - Multicopters - Πολλαπλών στροφείων (Συντονιστής: kolotoympas)  |  Θέμα: ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ DRONE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    Μεταπήδηση σε: