Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.934 μηνύματα σε 12.395 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 26 Αυγ 2026, 15:30:40

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 26 Αυγ 2026, 15:30:40

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Χθες στις 14:04]

από Yiannis_S
    [Κυριακή, 23 Αυγ 2026, 16:44:30]

από carapis
    [Σάββατο, 22 Αυγ 2026, 10:15:19]

[Παρασκευή, 21 Αυγ 2026, 15:32:58]

από coach
    [Παρασκευή, 21 Αυγ 2026, 14:40:09]

από TheLurker
    [Κυριακή, 9 Αυγ 2026, 12:27:54]

από Stargazer
    [Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 16:11:02]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309934
    Σύνολο θεμάτων: 12395
    Online σήμερα: 660
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 78
    Συνολικά: 80
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 [3] 4 5     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΑ  (Αναγνώστηκε 17570 φορές)
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #30 στις: Τετάρτη, 18 Μαρ 2009, 12:43:48 »

μπες στο youyube και πληκτρολογησε στην αναζητηση "practicing hover" ή οποιδηποτε αλλο ακροβατικο θελεις αρκει να ξερεις την αγγλικη του ονομασια...
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    RAP
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #31 στις: Τετάρτη, 18 Μαρ 2009, 12:50:12 »

Ευχαριστώ Thumbs up
    Καταγράφηκε
    jgk31
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #32 στις: Τετάρτη, 18 Μαρ 2009, 23:48:35 »

με το practicing hover θα βρεις πολλα βιντεο για heli, η κανονικη ονομασια για το αεροπλανο ειναι prop hanging
    Καταγράφηκε
    nikos_g1
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #33 στις: Σάββατο, 11 Απρ 2009, 16:00:27 »

Γεια σας

Σήμερα δοκίμασα να κάνω hover για 2η φορά. Όπως και την πρώτη φορά δε μου βγήκε αλλά έφτασα αρκετά κοντά στο να το πετύχω. Πού θα πάει θα το βγάλω devil devil!!!!!

Παράθεση
    Γνωρίζετε κανένα site που να εξηγεί τισ κινήσεις που πρέπει να γίνουν για τις διάφορες φιγούρες?
    Για ρίξε εδώ μια ματιά :http://jkon.aeromodelling.gr/ninter-092e.htm

Νίκος
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #34 στις: Σάββατο, 11 Απρ 2009, 16:06:48 »

μπορεις να παρεις και τον phoenix οπως και καποιοι αλλοι απλα λεγεται οτι ενια ο καλυτερος και να δεις μεσα ετοιμα video οπου σου εξηγει σχεδον ολα τα ακροβατικα διχνωντας πως κουναει τα στικ αλλα και καθως σου μιλαει..!
    Καταγράφηκε
    nikos_g1
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #35 στις: Σάββατο, 11 Απρ 2009, 17:15:23 »

Ευχαριστώ για τη συμβουλή αλλά εξομοιωτή δε θα πάρω. Προτιμώ να δοκιμάζω τα πάντα στον αέρα, είναι αλλιώς.
    Καταγράφηκε
    mitsos55
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #36 στις: Σάββατο, 11 Απρ 2009, 21:23:58 »

καλησπερα και απο μενα,αν μπορουσαμε να μαθαινουμε ακροβατικα και μαλιστα 3d απο βιβλια εκμαθησης ακροβατικων η ετσι απλα απο εναν εξωμειωτη τωτε τα πραγματα θα ειταν πολυ ευκολα....εγω πιστευω αρχικα οτι πρεπει να μαθεις τις πρωτες κηνησεις των ακρωβατικων που θελεις σε εναν εξωμειωτη μετριας ποιοτητας και το επομενο βημα σου ειναι το αεροδρομιο και οι πολλες ωρες πτησεων  με το καταλληλο αεροπλανο παντα,και να θυμασαι οτι δεν προκειται να μαθεις μεσα σε δυο μηνες και σε τρεις,πηγεναι συχνα στο αεροδρομιο και θα δεις οτι θα καταφερεις πολλα,η πτηση ειναι ο καλυτερος δασκαλος
    Καταγράφηκε

Ο χρονος και η υπομονη σου θα δικαιωσουν τις προσπαθειες
    σου
    nikos_g1
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #37 στις: Κυριακή, 12 Απρ 2009, 00:04:30 »

με το καταλληλο αεροπλανο παντα

Εεεεμ ναι! Δίκιο έχετε αλλά επειδή δεν έχω το κατάλληλο αεροπλάνο το δοκιμάσω με ένα Calmato devil!!! Το ξέρω πως είναι αρκετά δύσκολο να βγει αλλά εγώ θα το παλέψω!

Νικος
    Καταγράφηκε
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #38 στις: Κυριακή, 12 Απρ 2009, 16:24:06 »

με το καταλληλο αεροπλανο παντα

Εεεεμ ναι! Δίκιο έχετε αλλά επειδή δεν έχω το κατάλληλο αεροπλάνο το δοκιμάσω με ένα Calmato devil!!! Το ξέρω πως είναι αρκετά δύσκολο να βγει αλλά εγώ θα το παλέψω!

Νικος
    τζαμπα θα πεδευτεις με το calmato.....
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    nikos_g1
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #39 στις: Σάββατο, 25 Απρ 2009, 23:45:23 »

Γεια σας!

Σήμερα πήγα για πτήση και ξαναδοκίμασα να κάνω χοβερ. Τελικά, μετά από αρκετές προσπάθειες, ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑ devil!!!!!!! Το κράτησα σε χόβερ για αρκετή ώρα! Το συμπέρασμα είναι πως πάω για 3D αεροπλάνο γιατί κολλάω με τέτοια ακροβατικά και το calmato δε βοηθά. Τελοσπάντων, σημασία έχει πως το κατάφερα έστω και για λίγο!

Νίκος

Υ.Γ. Τι θα μου προτείνατε σε 3D αεροπλάνο;(φτηνό και για 55 O.S.)
    Καταγράφηκε
    Yankos
    Aeromodeller Hero Member

Χρωστάω, άρα υπάρχω. - Yankos -

« Απάντηση #40 στις: Δευτέρα, 18 Μαΐ 2009, 14:49:24 »

Καλησπέρα

Με απασχολούν και μένα τα ζητήματα που αναφέρονται σ' αυτό το θέμα
    και θα ήθελα να συνεχίσουμε λίγο τη συζήτηση.
    Στην προσπάθειά μου να κάνω κάποια ακροβατικά πρέπει να πω πως ο μισός πειραματισμός ήτανε στα στικ
    και ο άλλος μισός στο σετάρισμα και στο ζύγισμα.
    Σε κάποια μοντέλα, ολόκληρη η διάρκεια ζωής του μοντέλου ήτανε μια συνεχής αναζήτηση καλύτερου στησίματος,
    μιλάω για μήνες ή και περισσότερο από ένα έτος πάνω στο ίδιο μοντέλο.

Και η ερώτησή είναι :
    ποια είναι η γενικότερη φιλοσοφία στο στήσιμο ενός 3D μοντέλου κατά τη γνώμη σας; (ζύγισμα, thrust, expo, D/R, ισχύς/βάρος). Επίσης αντίστοιχα πως θα στήνατε ένα pattern ή ένα freestyle μοντέλο;

Άλλη ερώτηση :
    χρησιμοποιούνται μίξεις σε φιγούρες αεροπλάνων και σε ποιες;

Υ.Γ. Παρακαλώ να μη γίνει παραπομπή σε ξένες σελίδες, δεν ξέρω αγγλικά  angel

Ευχαριστώ  Wink

Καταγράφηκε

3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #41 στις: Δευτέρα, 18 Μαΐ 2009, 15:57:11 »

Κατα τη γνωμη μου, δεν υπαρχουν συγκεκριμενες συνταγες για ολα οσα ζητας φιλε Yanko. Το θεμα που εθεσες ειναι αρκετα ευρυ και θα προσπαθησω να απαντησω συντομα (δυστυχως ο χρονος τωρα δε μου επιτρεπει). Εχοντας ασχοληθει με το σετταρισμα και πτηση ολων οσων εγραψες θα προσπαθησω να δωσω συντομες και περιεκτικες απαντησεις, προς το βραδυ ομως.

Ξεκινώντας απο τις μιξεις εχω να σου πω πως δεν χρησιμοποιουνται συγκεκριμενες μιξεις για το ταδε ή το δεινα ακροβατικο. Η μονες μιξες που χρησιμοποιουνται ευρεως απο τους ακροβατες καθε ειδους ειναι αυτες διορθωσης των εκτροπων (coupling) στο knife edge. Μπορεις να εχεις βεβαια conditions ή flight modes για καποια συγκεκριμενα ακροβατικα, δηλαδη να ορισεις αν θα εχεις On/Off τις μιξεις σου και να προκαθορισεις τις μεγιστες κινησεις αλλα και EXPO ανα condition.

Θα αναφερθω στο τι χρησιμοποιω (αλλα και παλι υποκειμενικο ειναι) προκειμενου να παρεις μια ιδεα. Επισης θα αναφερω και ενα προσφατο αλλα τρανταχτο παραδειγμα που ειχα στο σετταρισμα του πομπου μου και επαιξε σημαντικο ρολο ως προς την ακριβεια καποιων ακροβατικων (που ουτε  κι εγω αρχικα περιμενα να σου πω την αληθεια).

Τα λεμε το βραδυ λοιπον,
    Νικος
    Καταγράφηκε
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #42 στις: Δευτέρα, 18 Μαΐ 2009, 22:39:42 »

3D Setup με δυνατότητες Freestyle (Mέρος 1ο - Βασικές Ρυθμίσεις του Κέντρου Βάρους)

Ξεκινάμε από την πιο βασική παράμετρο που δεν είναι άλλη από το κέντρο βάρους. Θέλουμε ένα κέντρο βάρους (CG) που θα μας δώσει τη δυνατότητα να πετάξουμε σε post stall καταστάσεις (3D) αλλά παράλληλα ελλατώνοντας τις κινήσεις των πηδαλίων να μας δώσει τη δυνατότητα πτήσης ακρίβειας χωρίς το αεροπλάνο να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο ως προς τον άξονα του ύψους/βάθους. Αυτό είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί, όπως πολύ σωστά έχει πει και ο Pete Goldsmith χρειαζόμαστε το κατάλληλο εργαλείο για τη δουλειά.

Τελοσπάντων θεωρώντας ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια για κάτι τέτοιο (δύο διαφορετικών αεροπλάνων) θα προσπαθήσουμε να σεττάρουμε το μοντέλο κάνοντας κάποιες υποχωρήσεις. Ξεκινάμε από το πίσω σημείο του εύρους CG που δίνει ο κατασκευαστής συνήθως είναι συντηρητικό. Τριμάρουμε στην πρώτη πτήση για ευθεία οριζοντία πτήση ξεκινάμε με μικρές σχετικά κινήσεις. Αφού έχουμε τριμάρει τα πηδάλια εκτελούμε άνοδο 45 μοιρών και μισό roll αν η πορεία του ίχνους ακολουθεί τις 45 μοίρες χωρίς εκτροπές προς το canopy ή την κοιλία είμαστε οκ σε γενικές γραμμές. Αν έχουμε εκτροπές προς το canopy τότε συνήθως το CG είναι αρκετά μπροστά. Αν κερδίζει ύψος τότε είναι αρκετά πίσω.

Αφού εξασφαλίσουμε αυτό τότε αυξάνουμε την κίνηση του elevator σε 3D Rate και κάνουμε το εξής: Με μισο γκάζι εκτελούμε ευθεία οριζοντία μπροστά μας αφου το μοντέλο περασει από εμας ξαφνικα κλείνουμε το γκάζι και τραβάμε full up elevator. Aν το μοντέλο σναπάρει υπάρχουν δύο βασικά ενδεχόμενα (αλλά όχι μοναδικά): Eίτε ότι είναι πολύ βαρύ είτε ότι το κέντρο βάρους είναι πολύ μπροστά. Αν το μοντέλο ακινητοποιηθεί σχεδόν στις 90 μοίρες με λίγα λόγια εκτελέσει ένα wall (απόσβεση όλης της κινητικής ενέργειας απο την πτέρυγα) τότε το CG είναι αρκετά καλό για 3D.
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 19 Μαΐ 2009, 00:01:18 από Nikolas » Καταγράφηκε
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #43 στις: Δευτέρα, 18 Μαΐ 2009, 22:57:05 »

3D Setup με δυνατότητες Freestyle (Mέρος 2ο - Ρύθμιση των κινήσων των πηδαλίων 3D Mode)

Αυτό το βήμα αποτελεί προυpόθεση του προήγουμενου. Σεττάρουμε τις κινήσεις των πηδιαλίων μας με 150% στο ATV (Travel Adjustment) να παίρνουμε τη μέγιστη κίνηση για 3D. Για να έχουμε μηχανικό πλεονέκτημα και για να αποφύγουμε φαινόμενα flutter χρειαζόμαστε μεγάλα Horn στα πηδάλια καθώς και δυνατά servo. Συνήθως το μήκος του servo arm είναι σχεδόν ίσο με το μήκος του horn. Προτεινόμενες κινήσεις σε μοίρες και αντίστοιχες τιμές expo είναι οι παρακάτω:

- Elevator 45-55 μοίρες ΕXP: 55-60%
    - Rudder 45-55 μοίρες ή το μέγιστο που μπορούμε να πάρουμε ΕXP:50%
    - Ailerons 35 - 40 μοίρες ΕXP: 55%

Παρατηρείτε πως για τα ailerons η προτεινόμενη κίνηση είναι αρκετά μικρότερη αυτό για να μη χάσουμε ανάλυση και συνεπώς ακρίβεια στο precision mode. Η ανάλυση στα aileron είναι σημαντικός παράγοντας για όλες τις ασκήσεις που έχουν roll (Slow, Point Ροlls και Rolling Circles). Μεγαλύτερη ανάλυση (μικρότερη ελλάτωση της κίνησης) => καλύτερη αίσθηση του stick και ακρίβεια.

Ιδανικά στο 3D Mode θα θέλαμε την κίνηση των aileron γύρω στις 45-50 μοίρες και αυτό θα βοηθούσε πολύ στα harrier roll επειδή όμως κινούμαστε προς το "υβριδικό" μοντέλο πτήσης τότε κάνουμε την παραπάνω υποχώρηση / παραχώρηση.
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 19 Μαΐ 2009, 00:17:02 από Nikolas » Καταγράφηκε
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #44 στις: Δευτέρα, 18 Μαΐ 2009, 23:31:25 »

3D Setup με δυνατότητες Freestyle (Mέρος 3ο - Ρύθμιση των κινήσων των πηδαλίων Precision Mode)

Εχοντας σεττάρει τις 3D κινήσεις μας με ATV 150% => Tα ποσοστα των Multiple ή Μοde Rates είναι στο 100%.

Στο precision mode οι κινήσεις μου είναι γύρω στο 50-60% του παραπάνω rate για aileron και elevator και 80-100% στο rudder. Οι αντίστοιχες τιμές EXP κινούνται στο 30-40% για aileron και rudder. Αναρωτιέστε γιατί η κίνηση του rudder είναι τόσο μεγάλη στο precision mode; Για δύο βασικούς λόγους:

1) Βοηθάει αρκετά στα stall turn

2) Στα Precision Roll και Rolling Circles θέλω να έχω αρκετά έντονη την αίσθηση του rudder yaw. Μη ξεχνάμε πως στα rolling circle το μοντέλο στρίβει και με rudder και πως η αίσθηση του rudder στην ευθεία/ανάποδη  οριζοντία είναι αρκετά μικρότερη απο αυτή του elevator στο Κnife Edge. Γενικά θέλουμε δυνατό rudder για καθε είδους ολοκληρωμένη μανούβρα (είτε κύκλο είτε loop).

Θα ήθελα να επισημάνω πως για το παραπάνω στυλ πτήσης σεττάρω δύο Flight Modes (JR) ή Conditions (Futaba):

1. Precision
    2. 3D

Στο pattern όπου μετράρει πολύ η ακρίβεια αναλώνω ένα Mode για κάποια συγκεκριμένη μανούβρα για παράδειγμα:

1. FM1 -Precision Normal Flight
    2. FM2- Spin
    3. FM3 -Snap Roll
    4. FM4  -Freestyle

Στα επόμενα Post θα εξηγήσω γιατί χρησιμοποιώ και πως σετταρω τα flight modes. Επίσης θα καλύψω τρόπους μασκαρίσματος πιθανών αεροδυναμικών ατελιών του μοντέλου μέσω μίξεων (συμμετρικών / ασύμμετρων) που θα κάνουν τη ζώη σας πιο εύκολη στο μοντελοδρόμιο. Επίσης θα καλύψουμε ένα απο τα βασικά κάναλια (εγώ τα αποκαλώ και πηδάλιο) της ΤΚ πτήσης που δεν είναι άλλο απο το γκάζι. Δυστυχώς δε μπορούμε να πετάξουμε σωστά ακροβατικά χωρίς την κατάλληλη διαχείριση της ισχύος / γκαζιού.

Αυτα προς το παρόν, τα λέμε,

Νίκος Thumbs up

* 12Z_.jpg (69.05 KB, 640x360 - εμφανίστηκε 387 φορές.)
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 2 [3] 4 5     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Sport - fun και γενικά (Συντονιστής: Serafim)  |  Θέμα: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΑ
    Μεταπήδηση σε: