Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.901 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 21:35:06

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 21:35:06

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Stargazer
    [Σήμερα στις 16:11]

από Markhelis
    [Τρίτη, 4 Αυγ 2026, 16:24:10]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309901
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 112
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 51
    Συνολικά: 52
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Πρόβλημα με Lama v3  (Αναγνώστηκε 4671 φορές)
    Michael
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Πέμπτη, 3 Ιαν 2008, 10:52:52 »

Γειά σας και καλή χρονιά! Έχω ένα Lama V3 και εδώ και μερικές μέρες δεν είναι καθόλου σταθερό σε hovering. Χωρίς να πειράξω καθόλου τα stick, κάνει μια κυκλική αιώρηση  (όχι περιστροφή γύρω από τον εαυτό του) και γενικά δεν είναι καθόλου σταθερό πια. Δεν είναι θέμα τριμαρίσματος, καθώς αυτό ειναι ok. Έχετε καμιά ιδέα για το πρόβλημα?
    Καταγράφηκε
    kostas1234
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #1 στις: Πέμπτη, 3 Ιαν 2008, 11:51:01 »

οταν αλλαξα τα  grip σε Metal Grip Set εμφανιστηκε  το ιδιο προβλημα.το ε/π εγινε πολυ νευρικο και κανει κυκλους χωρις να μετακινει την ουρα.πιθανον να γινεται αυτο για τον παρακατω λογο.... http://www.imageshack.gr/view.php?file=hnz2xcdefx6528h7axas.jpg
    Καταγράφηκε
    heli-division
    Aeromodeller Hero Member

sponsored by NEM Hobby

« Απάντηση #2 στις: Πέμπτη, 3 Ιαν 2008, 12:06:07 »

το link που έδωσες φιλε αναφέρεται στο trackin πράγμα όμως που δεν έχει ποτε το lama trackin μπορούν να έχουν τα heli με μεταβλητό βήμα στους έλικες από cp2 και πάνω
    Καταγράφηκε

synergy n9 9452 os 91gy 611 pump spektrum radix fromeco arizona
    style 90/os-max.91/gy 611/spektrum,dx7,full metal & carbon
    extreme 50 9451 spartan 760 radix os 50 hyper sx rjx mufler
    kostas1234
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #3 στις: Πέμπτη, 3 Ιαν 2008, 12:17:05 »

τρακιν δεν εχουν αλλα το προβλημα αυτο υπαρχει
    Καταγράφηκε
    dragonsyr
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #4 στις: Πέμπτη, 3 Ιαν 2008, 12:26:33 »

κοιτα το flight bar μηπως εχει στραβωσει ή εχουν μετακινηθει τα αντιβαρακια...... ειναι σχεδον σιγουρο οτι φταιει κατι απο εκει
    Καταγράφηκε

SCEADU Evo 37(B) SWM(A)  *  OS MAX 37 SX-H  *  GY401  *  Spectrum dx7-AR7000
                                             ....Καλές Προσγειώσεις....
    vtr
    Aeromodeller Hero Member

α........ ρε και να ειχα τα 3 ΧΧΧ...

« Απάντηση #5 στις: Πέμπτη, 3 Ιαν 2008, 14:11:22 »

Γειά σας και καλή χρονιά! Έχω ένα Lama V3 και εδώ και μερικές μέρες δεν είναι καθόλου σταθερό σε hovering. Χωρίς να πειράξω καθόλου τα stick, κάνει μια κυκλική αιώρηση  (όχι περιστροφή γύρω από τον εαυτό του) και γενικά δεν είναι καθόλου σταθερό πια. Δεν είναι θέμα τριμαρίσματος, καθώς αυτό ειναι ok. Έχετε καμιά ιδέα για το πρόβλημα?

Ρίξε μιά ματιά εδώ. https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=2171.msg38391#msg38391
    Καταγράφηκε

Sponsored by: nemhobby.com 

Michael
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #6 στις: Πέμπτη, 3 Ιαν 2008, 18:13:15 »

το πρόβλημα του μη σταθερού hovering λυθηκε με την αντικατάσταση των κύριων αξόνων. Το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί τώρα όμως είναι ότι ενώ έχει απόλυτα σταθερό hovering, μόλις κάνω μπροστά πάει ταυτόχρονα και αριστερά, ενώ μόλις του δίνω κλίση προς τα δεξιά πάει και μπροστά. Για να πάει δηλαδή ευθεία πρέπει να το διορθώνω με ανάποδη κλίση. Δεν είναι πάλι θέμα trim, καθώς όπως είπα στην αιώρηση είναι σταθερότατο.
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Πέμπτη, 3 Ιαν 2008, 22:35:43 »

Καλησπέρα σε όλους.

Για ρίξε μια ματιά στο swash plate. Από τη μια πλευρά έχει μια προεξοχή, που μπαίνει σε ένα πλαστικό που μοιάζει με στενόμακρη θηλιά. Είναι έτσι ή η προεξοχή είναι έξω?

Φιλικά Κώστας.
    Καταγράφηκε
    Michael
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #8 στις: Πέμπτη, 3 Ιαν 2008, 22:45:06 »

'Ολα είναι κανονικά στην θεση τους. Απ'οτι είδα γενικά σε forum το πρόβλημα αυτό το έχουν και πολλοι αλλοι, αλλά κανείς δεν έχει δώσει λύση μέχρι τώρα.
    Καταγράφηκε
    apostolosnt
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #9 στις: Πέμπτη, 3 Ιαν 2008, 23:03:51 »

Έχω ένα lama4 και έχω το ίδιο πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι λύνεται γιατί από τις δικές μου παρατηρήσεις είναι κατασκευαστικό. Χωρίς να έχω πείρα από τις κινήσεις του swash και πως αυτές μεταφράζονται σε κινήσιε ςτου ε/π έχω δει ότι ο οδηγός του swash (η μακρόστενη σχισμή) δεν έχει την απαραίτητη ακαμψία και όταν κινεί το ένα σέρβο το swash κινείται και προς άλλη κατεύθυνση οπότε προκαλεί εκτός από κίνηση εμπρός και κίνηση αριστερά. Αυτό συμβαίνει και στις άλλες πορείες αλλά σε λιγότερο βαθμό. Αν βάλεις το ε/π σε ένα τραπέζι και παίζεις με το δεξί μοχλό στο τ/κ θα δεις ότι κινούνται και πράγματα που (νομίζω) δεν θα έπρεπε γιατί υπάρχει γενικά ελαστικότητα στο σασί.
    Αυτά έχω παρατηρήσει χωρίς να είμαι ειδικός. Τα παιδιά που έχουν γνώση και εμπειρία νομίζω μπορούν καλύτερα να μας πουν αν κινώντας το elevator όλα τα άλλα πρέπει να μένουν ακίνητα.
    Καταγράφηκε

Mikado Logo 600 SE - Compass Atom 7HV
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Πέμπτη, 3 Ιαν 2008, 23:06:51 »

Λοιπόν αφού το πρόβλημα εμφανίστηκε μετά την αλλαγή των αξόνων και κατά συνέπεια αφαίρεση εξαρτημάτων και επανατοποθέτηση, υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει πειραχθεί ελαφρά η "γωνία φάσης" του κάτω στροφείου. Αν κοιτάξεις το μηχανισμό του κάτω στροφείου, θα δεις ότι το swash plate συνδέεται με το λεπιδοφόρο με δύο συνδέσμους ,οι οποίοι περνούν από μια θηλειά ο καθένας. Αυτοί οι σύνδεσμοι πρέπει λογικά να είναι εντελώς παράλληλοι με τον άξονα του στροφείου. Εστω και λίγο να χάνουν, αλλάζει η γωνία φάσης και παρατηρρείται το σύμπτωμα που αναφέρεις.  Υπάρχει ένα βιδάκι ,που σφίγγει το μηχανισμό του λεπιδοφόρου πάνω στον άξονα του στροφείου ώστε να μην γλυστράει. Λάσκαρε λίγο αυτό το βιδάκι ,στρίψε λίγο το λεπιδοφόρο και ξανασφίξε το βιδάκι. Δοκίμασε τώρα να πετάξεις το ελικόπτερο. Αν το πρόβλημα χειροτερέψει, θα ξανακάνεις το ίδιο αλλά στρέφοντας το λεπιδοφόρο προς την αντίθετη μεριά. Αν δεις ότι καλυτερεύει, είσαι στο σωστό δρόμο. Δεν θέλω να σε πάρω στο λαιμό μου αλλά εγώ αυτό θα δοκίμαζα.

Φιλικά Κώστας.
    Καταγράφηκε
    Michael
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #11 στις: Παρασκευή, 4 Ιαν 2008, 01:06:37 »

Κώστα, ο άξονας έχει 2 τρύπες, όπου μπαινουν οι βίδες του πλαστικού λεπιδοφόρου. Άρα δεν έχεις καθόλου περιθώριο να το μετακινήσεις, καθώς πρέπει αναγκαστικά να το τοποθετήσεις στις τρύπες. Το περίεργο είναι ότι όταν μετακινώ το δεξί stick μπροστά, κινείται μόνο το ένα servo, με αποτέλεσμα το swashplate να κινείται διαγώνια (δεξιά) μπροστά. Όταν κινώ το δεξί stick δεξιά, τότε κινείται το άλλο servo με αποτέλεσμα το swashplate να πηγαίνει διαγώνια (αριστερά) μπροστά πάλι. Είναι φυσιολογικό αυτό? Κανονικά το swash δεν έπρεπε να πηγαίνει εντελώς μπροστά ή εντελώς δεξιά κτλ...? (θα γινόταν εάν δούλευαν και τα 2 servo ταυτόχρνα)....
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Παρασκευή, 4 Ιαν 2008, 01:33:05 »

Ξέχασα ότι στο συγκεκριμένο ελικόπτερο ,ο λεπιδοφόρος και οι θηλειές των συνδέσμων αποτελούν ένα κομμάτι οπότε ασφαλίζει σε ένα συγκεκριμένο σημείο στον άξονα και δεν ρυθμίζεται. Πάντως όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται ,το ένα σερβό πρέπει να δουλεύει κι ας είναι υπό γωνία περίπου 45 μοίρες.
       Το πλαστικό εξάρτημα, που σχηματίζει τη θηλειά μέσα από την οποια περνά η προεξοχή του swash plate , πώς στηρίζεται? Μήπως πατά πάνω στα δύο σερβό και στη μέση σφίγγει με δύο βίδες? Αν πάντως δεν πατάει καλά και γέρνει λίγο, επηρεάζει τη γωνία φάσης ,με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να αποκρίνεται διαγώνια. Για τσέκαρέ το ,διότι αυτό που συμβαίνει έχει να κάνει σίγουρα με την κίνηση του swash plate.
      Ααα!! Επίσης το swash plate αποτελείται από δύο κομμάτια. Το σταθερό και το περιστρεφόμενο, που γλυστρά πάνω στο σταθερό. Αυτά τα δύο κομμάτια έχουν κουμπώσει ή έχουν κενό μεταξύ τους? Αν έχουν κενό, κούμπωσέ τα και δοκίμασε.

Φιλικά Κώστας.
    Καταγράφηκε
    Michael
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #13 στις: Παρασκευή, 4 Ιαν 2008, 01:52:21 »

Αυτή η θηλειά στηρίζεται στο ένα σέρβο και είναι αρκετά σταθερή. Το swash είναι κουμπωμένο.... Δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει. Πάντως το έχουν και άλλοι το πρόβλημα, άρα είναι κάτι που εμφανίζεται συχνά σε αυτά τα ελικοπτεράκια.... Κρίμα πάντως γιατί στην αρχή ήταν πολύ σταθερό...
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Παρασκευή, 4 Ιαν 2008, 01:59:04 »

Με τον τρόπο που στηρίζεται η θηλειά μπορεί να μετακινηθεί λίγο δεξιά αριστερά? Αυτό θα μεταβάλει τη γωνία του swash plate και μπορεί να διορθώσει τα πράγματα.

Φιλικά Κώστας.
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Μικρά ηλεκτρικά εκπαιδευτικά ΕΠ - Το πρώτο ξεκίνημα (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Πρόβλημα με Lama v3
    Μεταπήδηση σε: