Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
304.330 μηνύματα σε 12.381 θέματα από 6.300 Μέλη / Τελευταίο μέλος: CharlesjeF
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 18 Απρ 2024, 20:59:51

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 18 Απρ 2024, 20:59:51

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 14:50]

    από Yiannis_S
    [Σήμερα στις 00:29]

    από dominicm
    [Χθες στις 13:52]

    από tsiou
    [Τρίτη, 16 Απρ 2024, 23:05:11]

    από dominicm
    [Τρίτη, 16 Απρ 2024, 14:57:47]

    από Yiannis_S
    [Δευτέρα, 15 Απρ 2024, 23:14:33]

    από chris 1975
    [Σάββατο, 13 Απρ 2024, 11:21:01]

    από tasospap
    [Σάββατο, 13 Απρ 2024, 09:47:39]

    [Παρασκευή, 12 Απρ 2024, 17:02:03]

    [Τετάρτη, 10 Απρ 2024, 20:51:06]

    [Τετάρτη, 10 Απρ 2024, 12:49:07]

    από hpergm
    [Τετάρτη, 10 Απρ 2024, 08:22:03]

    από Yiannis_S
    [Τρίτη, 9 Απρ 2024, 00:01:58]

    από jjkor
    [Δευτέρα, 8 Απρ 2024, 00:59:23]

    [Πέμπτη, 4 Απρ 2024, 22:49:28]
    Google search


    WWW
    Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6300
    Τελευταίο: CharlesjeF
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 304330
    Σύνολο θεμάτων: 12381
    Online σήμερα: 78
    Online έως τώρα: 959
    (Κυριακή, 18 Οκτ 2020, 16:30:52)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 4
    Επισκέπτες: 50
    Συνολικά: 54
    Στυλ εμφάνισης

    Σελίδες: [1]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: DEVO 10 με NRF24L01 και A7105 έξτρα Modules  (Αναγνώστηκε 2762 φορές)
    Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member
    ***
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

    Μηνύματα: 178


    « στις: Τετάρτη, 3 Ιούν 2015, 22:47:17 »

    Αγαπητοί φίλοι. Αντιγράφω το συγκεκριμένο θέμα που έχω αναρτήσει και στο αδελφό forum αφενώς επειδή καλό είναι να υπάρχει διάσπαρτη η πληροφορία, και αφετέρου επειδή θεωρώ και τα δύο φόρουμ το ίδιο χρήσιμα, και το που θα γράψουμε κάτι για πρώτη φορά και που όχι, είναι τις περισσότερες φορές συγκυριακό. Ακολουθεί το κείμενο όπως ακριβώς είναι και στο αδελφό forum.



    Η εγχείρηση έγινε και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ο πολύ καλός φίλος και συντοπίτης μου Ηλίας, έβαλε τα χέρια, τα μάτια και την τεχνική, ενώ εγώ παρείχα υλική υποστήριξη (καφέδες) και ψυχολογική υποστήριξη (μπράβο, τέλεια σου βγήκε και αυτή η κόλληση, συνέχισε έτσι...)   %*)

    Φυσικά αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα, τα οποία δεν περιγράφονται σε κανένα εγχειρίδιο και οδηγό. Συνολικά κάναμε 5 ώρες να το φτιάξουμε, κυρίως επειδή δεν υπάρχει κανένα εξειδικευμένο αρχείο ή βίντεο που να δείχνει τι ακριβώς και πως πρέπει να γίνει. Βρήκαμε όμως διάφορα αρχεία, εικόνες και περιγραφές οι οποίες όλες μαζί συνέθεσαν το πάζλ. Ακόμα και στο site της Deviation όταν ζήτησα ένα σχεδιάγραμμα για αυτήν την συγκεκριμένη περίπτωση μου είπανε πως είναι μάλλον αδύνατον να βρεθεί, διότι οι τηλεκατευθύνσεις είναι πολλές και με διαφορετικά layouts (η 6, 6s, 7E, 10, 12S και προσφάτως η 12E), καθώς και τα ίδια τα modules βγαίνουν σε πολλές παραλλαγές και δεν έχουν όλα τα ίδια pins. Χαμός δηλαδή.

    Οπότε η περιγραφή θα αφορά αποκλειστικά την DEVO 10, και τα εξής δύο modules:  Αυτό εδώ για FlySky πρωτόκολλο http://www.banggood.com/A7105-Wireless-RF-2_4GHz-Transceiver-Module-3_3V-Power-Supply-Module-p-909404.html το οποίο είναι ακριβώς όπως φαίνεται στις εικόνες, και αυτό εδώ για HiSky πρωτόκολλο http://www.banggood.com/DEVO-Transmitter-Tuner-Modified-for-FBL80-FBL100-WLtoys-V922-p-89812.html , το οποίο όμως δεν είναι ακριβώς όπως στις φωτογραφίες, γιατί εμένα μου ήρθε με πλαστική σπαστή κεραία όπως φαίνεται και στην εικόνα. Όχι ότι με χάλασε, το αντίθετο.



    Η επιχείρηση ξεκίνησε με το άνοιγμα της τηλεκατεύθυνσης. Εδώ φαίνεται το εσωτερικό της DEVO 10, αφού πρώτα έχουν βγει και τα τέσσερα βύσματα που συνδέουν το μπροστά με το πίσω καπάκι. Μια φωτογραφία πάντα είναι χρήσιμη αργότερα όταν δεν θα θυμάσαι τι έβγαλες και από που...


    Ξεκινήσαμε από το XL7105-03D γιατί βόλευε καλύτερα στο δούλεμα. Κάναμε πρώτα τις κολλήσεις που πρέπει να γίνουν πάνω στο ίδιο το module.




    Και συνεχίσαμε μέχρι που κάναμε όλες τις κολλήσεις με τις "αναμονές" που έπρεπε να υπάρχουν σε αυτό το module. Τώρα για χρώματα στα καλώδια, μην ψάνχετε πολλά πολλά, δεν σημαίνουν τίποτα. Δεν είχαμε δυστυχώς τόσα χρώματα όσα θα έπρεπε. Η σωστή δουλειά απαιτούσε πρακτικά 7 χρώματα. Όχι πολλά, απλά δεν τα είχαμε.




    Εδώ πλέον η τσιμπίδα του Νόμου... εεεεεεεε.... του Ηλία ήθελα να πω, έχει πιάσει το NRF24L01. Προσέξτε τον "βραχυκυκλωτήρα" στα πινς 2 και 3 (το πρώτο στην σειρά από πάνω, με το δεύτερο της κάτω σειράς).




    Και εδώ πλέον το NRF24L01 τελειωμένο... δεν βλέπω βέβαια το καλώδιο του MOSI, ή το κολλήσαμε μετά την φωτογραφία, ή το κολλήσαμε από την πίσω μεριά, ή κολλήσαμε πάνω στο πιν κατ' ευθείαν το καλώδιο από το SDI0 του άλλου module. Δεν θυμάμαι είναι η αλήθεια. Πάντως στην πάνω γραμμή, στο τρίτο από αριστερά πιν, μπαίνει ένα ακόμα καλώδιο. Το τέταρτο στην σειρά, πράγματι μένει απείραχτο μιας και δεν χρειάζεται σε τίποτα στο συγκεκριμένο εγχείρημα.




    Νέο πρόβλημα τώρα... Τι είναι καλύτερο να κάνουμε; Να κολλήσουμε ένα - ένα τα καλώδια εκεί που πρέπει να πάνε, ή να κολλήσουμε τα modules μεταξύ τους στα σημεία που έχουν κοινά pins και μετά να βγάλουμε από εκεί καλώδια που να πηγαίνουν στην πλακέτα της τηλεκατεύθυνσης καθώς και στο μαμά module CYRF6936 της ίδια της DEVO 10; Εεεεεεεε;;;;; Τι να κάνουμε; Τελικά και για λόγους εργονομίας και εξοικονόμησης χώρου, αποφασίσαμε να κολλήσουμε πρώτα τα modules μεταξύ τους, μιας και καλό θα ήταν να πιάνουν όσο λιγότερο χώρο γίνεται μαζί με τα καλώδιά τους. Δεν είχαμε αποφασίσει κιόλας σε πιο σημείο ακριβώς να βάλουμε τα modules. Κάποιοι τα βάζουν δεξιά από το CYRF6936, αλλά εκεί δεν χωράνε και τα δύο, μόνον το ένα. Το άλλο θα έπρεπε να πάει στην άλλη μεριά της τηλεκατεύθυνσης αυξάνοντας την πολυπλοκότητα της κατασκευής. Επιπλέον έπρεπε να βρεθεί και χώρος για να μπεί η κεραία.

    Την λύση έδωσε η παρατήρηση ότι κάτω από την κεντρική πλακέτα, πάνω στην οποία είναι σφηνωμένο και το CYRF6936 module, υπάρχει αρκετός ανεκμετάλλευτος χώρος. Αποφασίσαμε λοιπόν να βγάλουμε και την πλακέτα εντελώς, ξεβιδώνοντας τις τέσσερεις βίδες που την κρατάγανε, και ξεκουμπώνοντας όλα τα φυσάκια δεξιά και αριστέρα, αφού πρώτα σημαδέψαμε με ένα μαρκαδοράκι πιο φυσάκι πάει σε ποιά θέση (ιδέα Ηλία, εγώ νόμιζα ότι με την φωτογραφία θα έβγαζα άκρη... ακόμα την φωτογραφία θα κοίταγα...) . Στην εικόνα φαίνεται ο χώρος κάτω από την πλακέτα που είναι αρκετά μεγάλος. Πάλι καλά...




    Η διαδιακασία κόλλησης του ενός module πάνω στο άλλο, δεν ήταν απλή... Θέλει υπομονή και χέρια. Μπορεί να γινότανε και καλύτερο αν κάποιος το έκανε 10 φορές, αλλά το ευχάριστο είναι ότι έγινε σωστό με την πρώτη. Οι υπόλοιπες 9 φορές μπορούν να περιμένουν. Όταν αποφασίσαμε πως ακριβώς θέλαμε να "ακουμπάνε" το ένα στο άλλο, τα modules ντύθηκαν το καθένα χωριστά με θερμοσυστελλόμενο και μετά και τα δύο μαζί με θερμοσυστελλόμενο.




    Σειρά είχανε οι κολλήσεις που έπρεπε να γίνουν πάνω στην πλακέτα. Η πλακέτα είναι τα πάνω - κάτω στην φωτογραφία. Κανονικά όπως ανοίγουμε την τηλεκατεύθυνση, οι επαφές αυτές είναι στην δεξιά μεριά, δεξιά από το μαμά module (το οποίο το έχουμε βγάλει βέβαια, για να μπορούμε να δουλέψουμε).




    Εδώ τα modules πλέον κολλημένα μεταξύ τους, και πιασμένα με θερμοσυστελλόμενο. Κατόπιν τα κολλήσαμε με αυτοκόλλητη ταινία διπλής όψεως (από αυτή που κολλάμε τα γυροσκόπια), στην κάτω μεριά της κεντρικής πλακέτας με τρόπο τέτοιο ώστε όταν την ξαναβάζαμε στην θέση τους, τα modules να καταλάμβαναν τον κενό χώρο κάτω από την πλακέτα.



    Όλα αρχίζουν να ξαναμπαίνουν στις θέσεις τους πλέον... Βγάζουμε προσεκτικά τα καλώδια από κάτω από την δεξιά πλευρά. Έχουμε ήδη κουμπώσει την κεραία του NRF24L01 module στην θέση της και ευχόμαστε να μην την ξαναδούμε σύντομα. Βιδώνουμε ξανά τις τέσσερεις βίδες και κάνουμε τις τρεις τελευταίες κολλήσεις που χρειάζονται πάνω στο μαμά module.




    Πιάνουμε και τα κολλημένα καλώδια του μαμά module χαλαρά με λίγο θερμοσυστελλόμενο για να μην τρέχουν πέρα - δώθε, και ανοίγουμε σιγά σιγά μια τρύπα στην μεριά δίπλα από το AUX5. Περάσαμε την κεραία ολόκληρη από μέσα προς τα έξω, και την κολλήσαμε σε αυτό το σημείο, με φορά ευθεία και δεξιά όταν διπλώνει. Δεν περιστρέφεται, αλλά και να περιστρεφόταν εκεί που είναι λίγο δεξιά ή λίγο αριστερά θα πήγαινε γιατί θα έβρισκε. Όπως έγινε εμένα με βολεύει πολύ. Πιθανότατα υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να γίνει αυτή η δουλειά αλλά μετά από τόσες ώρες θέλαμε να δούμε τον κόπο μας να ανταμοίβεται, άλλη όρεξη για ψάξιμο και διάβασμα δεν υπήρχε.




    Έτοιμη πλέον η τηλεκατεύθυνση, δείχνει μια χαρά και λειτουργεί ακόμα καλύτερα. Μάλιστα το hardwareικό κομμάτι το πετύχαμε αμέσως... το softwareικό μας παίδεψε λίγο, γιατί υπάρχει ένα λάθος (ή μια ασάφεια), ως προς το πως πρέπει να ενεργοποιηθούν τα modules στο software αναλόγως των καλωδίων που συνδέονται. Έτσι ενώ ένα βασικό σχέδιο στο οποίο βασιστήκαμε πολύ (αυτό που έχω στο παραπάνω post), δείχνει το CSN του NRF24L01 στο TMS της πλακέτας και το CSN του XL7105-D03 στο TCK της πλακέτας (όπως κάναμε και εμείς), εντούτοις τότε είναι λάθος οι γραμμές του κώδικα στο tx.ini που δηλώνουν τα modules ως nrf24l01=A14 και a7105=A13. Για να δουλέψει με αυτήν την συγκεκριμένη συνδεσμολογία που κάναμε εμείς πρέπει να γραφτούν ως nrf24l01=A13 και a7105=A14. Αλλιώς αν κάποιος προτιμάει τον "κανονικό" κώδικα, δεν έχει παρά να αλλάξει μεταξύ τους τα καλώδια CSN των δύο modules. Αυτό με "κόλλησε" καμιά ώρα μέχρι να το καταλάβω, γιατί δεν πήγαινε το μυαλό μου πως το σχέδιο μπορεί να είναι ανάποδο από τον κώδικα και παρόλα αυτά να είναι ταυτόχρονα και σωστό από λειτουργικής απόψεως.




    Το ίδιο βράδυ πέταξα μια χαρά και ρύθμισα όπως ακριβώς θα ήθελα ένα WLtoys V911-1 και ένα Wltoys V922. Ειδικά το V922 έγινε άλλο ελικόπτερο με την DEVO. Έχω ακόμα να περάσω ένα V222 και ένα F959, αλλά δεν ανησυχώ πλέον...

    Τέλος, επειδή και στο ξένο forum μου είπανε ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο (που να διαβάζεται και από άσχετους σαν εμένα κατά προτίμηση), και αφού χρειάστηκε ένα σχέδιο έτσι και αλλιώς, κάθισα και αποτύπωσα τις συνδέσεις με απλό "μπακαλίστικο" τρόπο και με κάποιες επισημάνσεις και σχολιασμούς. Ασφαλώς δεν είναι ηλεκτρονικό σχέδιο αυτό. Σκοπός είναι να διαβάζεται από κάποιον εύκολα. Επιπλέον αυτό το σχέδιο και μετά από 10 χρόνια να το ξαναδώ, θα θυμηθώ τι είχα κάνει και γιατί. Το ανεβάζω λοιπόν και όποιος θέλει το βλέπει, όποιος επιθυμεί μπορεί να σχεδιάσει και ένα κανονικό ηλεκτρονικό σχέδιο. Είναι με αγγλικά σχόλια και επισημάνσεις, γιατί λέω να το ανεβάσω και στο thread που έχω ανοίξει σε εκείνο το forum για Deviation.



    « Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 4 Σεπ 2016, 14:08:34 από kolotoympas » Καταγράφηκε
    ILIAS paragon
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

    Μηνύματα: 47



    « Απάντηση #1 στις: Κυριακή, 4 Σεπ 2016, 03:07:31 »

    http://www.aeromodelistis.com/smfgr/index.php?topic=20086.0
    Καταγράφηκε
    Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member
    ***
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

    Μηνύματα: 178


    « Απάντηση #2 στις: Δευτέρα, 5 Σεπ 2016, 18:27:06 »

    Προχωρόντας ένα βήμα πιο πέρα, και αφού πήραμε την απόφαση να εκμεταλλευτούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που προσφέρει το firmware, αποφασίσαμε να πάρουμε το ρίσκο να τροποποιήσουμε μία ακόμα τηλεκατεύθυνση, τοποθετόντας όχι μόνον το τελευταίο firmware, αλλά και το τελευταίο και πιο σύγχρονο (μέχρι το επόμενο φυσικά) module, το οποίο παράλληλα επιτρέπει και την διατήρηση του αρχικού αυθεντικού module της walkera. Το πρόβλημα είναι πως και αυτή η εγκατάσταση δεν είναι εντελώς plug'n'play, αλλά έχει κάποια άλλα πλεονεκτήματα.


    Εδώ έχουμε λοιπόν την νέα DEVO 10 ανοιχτή και έτοιμη για την εγχείρηση:






    Στην συνέχεια έγιναν με μεγάλη προσοχή οι κολλήσεις πάνω στο νέο module. Χρειάζονται 8 καλώδια, και καλό είναι να έχεις κανείς 8 διαφορετικά χρώματα καλωδίων, αν δεν θέλει να αναρρωτιέται συνεχώς σε ποια θέση κόλλησε ποιό καλώδιο.






    Αυτή τι φορά προτιμήσαμε να μην κολλήσουμε κανένα καλώδιο πάνω στο original module της Walkera, και όποιες κολλήσεις έπρεπε να γίνουν εκεί, τις κάναμε στα ποδαράκι που υπάρχουν στην βάση του module. Δεν είναι πιο εύκολο, είναι όμως καλύτερο γιατί επιτρέπει την αλλαγή του module εύκολα αν κάποια στιγμή (καλύτερα ποτέ), έχει πρόβλημα το μαμά module.





    Εδώ πλέον το module τοποθετημένο και στερεομένο μέσα στην τηλεκατεύθυνση. Πολύ πιο καθαρή δουλειά από το να κολλάς ξεχωριστά modules.






    Και η αναμενόμενη πάντα μάχη με τα καλώδια, ποιο θα περάσει πάνω από πιο άλλο, πως ακριβώς θα στρίβουν, πως να μην τα βρουν οι βίδες, πως να μην τα πιάσουν τα καπάκια, πως να μπορούν να κινούνται ελεύθερα τα gimbals, κλπ κλπ...






    Τελικώς άλλη μια μετατροπή πήγε καλά, αν και πάντα υπάρχει ρίσκο να χαραμίσουμε καμιά τηλεκατεύθυνση... Λειτούργησε αμέσως άψογα, πιο μαζεμένη, πιο λειτουργική από την προηγούμενη μετατροπή, πιο πολλά πρωτόκολλα, αν και το module είναι καινούργιο φρούτο και ο κώδικας πρέπει να βελτιστοποιηθεί για κάποια από αυτά.
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Η τηλεκατεύθυνση και τα αξεσουάρ (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: DEVO 10 με NRF24L01 και A7105 έξτρα Modules
    Μεταπήδηση σε:  

    Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines
    Πολιτική απορρήτου

    TinyPortal v0.9.7 © Bloc
    Έγκυρη XHTML 1.0! Έγκυρα CSS!
    Δημιουργία σελίδας σε 0.032 δευτερόλεπτα. 27 ερωτήματα.