Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.374 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 11:41:37

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 11:41:37

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Χθες στις 07:07]

από Markhelis
    [Χθες στις 02:55]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 10:26:27]

από Loukis35
    [Κυριακή, 19 Απρ 2026, 15:46:42]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309374
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 59
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 57
    Συνολικά: 58
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Επισκευή γραμμικών σέρβο 130Χ με μοτέρ των 5μμ από το εμπόριο  (Αναγνώστηκε 2418 φορές)
    Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Κυριακή, 10 Μαΐ 2015, 03:16:14 »

Από καιρό έψαχνα μήπως μπορώ να βρώ από κάπου μοτέρ των 5μμ σαν αυτά που φοράνε τα γραμμικά σέρβο των 130Χ. Ο λόγος είναι ότι στα σέρβο αυτά στις περισσότερες των περιπτώσεων τα μοτέρ σταματάνε να λειτουργούν ενώ η πλακέτα είναι στην ουσία άθικτη.

Η εύρεση κατάλληλων μοτέρ διαμέτρου 5μμ και σωστού μήκους εξακολουθεί να αποτελεί αίνιγμα, αλλά με κάποιον τρόπο κατάφερα να βρώ αυτά εδώ τα μοτέρ http://www.aliexpress.com/item/10pcs-lot-3-7V-42000rpm-0-03A-5MM-Diameter-Coreless-Motor-Strong-magnetic-high-speed-motor/1618412788.html τα οποία διατίθενται από πολλούς διαφορετικούς πωλητές σε διάφορες τιμές, αλλά πάντως είναι φθηνά. Δεν είναι ότι καλύτερο μιας και είναι αρκετά κοντύτερα από όσο πρέπει, αλλά φαίνεται ότι τουλάχιστον ως προσωρινή λύση μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιήσει για να επισκευάσει ένα χαλασμένο σέρβο.

Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται ένα τέτοιο σέρβο επισκευασμένο. Το σέρβο λειτουργεί κανονικά.

Επίσης στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να δείτε το σέρβο εν λειτουργία:

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω πόσο θα αντέξει, αλλά πάντως δυο μπαταρίες που πέταξα σήμερα idle up στο χαλαρό, δεν είδα να έχει καμιά υστέρηση στην απόκριση ή να υπάρχει κάποιου άλλου είδους πρόβλημα. Ο καιρός θα δείξει βέβαια.

Να σημειώσω ότι τα μοτέρ αυτά έρχονται χωρίς καλώδια, και αν κάποιος σαν εμένα δεν έχει χέρι για κολλήσεις, ίσως δυσκολευτεί να τους βάλει τα καλωδιάκια. Με υπομονή, ή άμα έχετε κάναν γνωστό χερά, γίνεται...
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Κυριακή, 10 Μαΐ 2015, 20:48:50 »

Μπράβο! Το είπες και το έκανες!
    Βρήκες τρόπο να γλυτώσουμε τα χρήματα που δίναμε για ολική αντικατάσταση σέρβο. Θα παραγγείλω και εγώ.

Καλές πτήσεις!
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skype --> mastroxalastis   (Συνήθως όταν είμαι στο Skype, μαστορεύω στον πάγκο)
    Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #2 στις: Δευτέρα, 11 Μαΐ 2015, 01:03:32 »

Ανδρέα σήμερα επισκεύασα και το σέρβο που αντικατέστησα εχθές. Το ίδιο πρόβλημα είχε και αυτό, όπως υποψιαζόμουν, καμμένο μοτέρ. Έβαλα ένα από αυτά τα μικρά και λειτούργησε αμέσως.
    Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι ακόμα και σε forum του εξωτερικού όπου είχα γράψει για αυτήν την λύση, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Βέβαια ο Αμερικάνος δεν έχει πρόβλημα να δώσει 7-8 δολάρια και να αγοράσει ολόκληρο τον μηχανισμό με το μηχανικό μέρος, το οποίο το πουλάνε και χωριστά. Ίσως για αυτό να μην ψάχνονται.

Το πρόβλημά μου εξακολουθούν να είναι οι κολλήσεις τις οποίες δεν μπορώ να κάνω καθαρά και όμορφα.
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Δευτέρα, 11 Μαΐ 2015, 12:59:51 »

...
    Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι ακόμα και σε forum του εξωτερικού όπου είχα γράψει για αυτήν την λύση, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Βέβαια ο Αμερικάνος δεν έχει πρόβλημα να δώσει 7-8 δολάρια και να αγοράσει ολόκληρο τον μηχανισμό με το μηχανικό μέρος, το οποίο το πουλάνε και χωριστά. Ίσως για αυτό να μην ψάχνονται.

Το πρόβλημά μου εξακολουθούν να είναι οι κολλήσεις τις οποίες δεν μπορώ να κάνω καθαρά και όμορφα.

Στους καιρούς που ζούμε, ο μόνος τρόπος για να μπορώ να συνεχίζω τον μοντελισμό είναι να κάνω το κάθε ευρώ που δίνω να μετράει. (Αλήθεια, υπάρχει ανάλογη λύση και για τα σερβο του nano cpx?)

Αν θες στείλε μου τα μοτεράκια και θα σου τα επιστρέψω κολλημένα, να χαίρεσαι να τα βλέπεις. Παράλληλα θα κάνω και τη δική μου παραγγελία και όσοι ενδιαφέρονται ας το δηλώσουν σε αυτό το νήμα για να τους στείλω μοτεράκια. Όλοι οι μοντελιστές είμαστε μία μεγάλη παρέα!
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #4 στις: Δευτέρα, 11 Μαΐ 2015, 14:18:00 »

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, μην νομίζεις ότι δεν το είχα ήδη σκεφτεί να σου τα φορτώσω... αχαχαχα... Αλλά το θέμα τελικά είναι να μπορέσω να μάθω και εγώ. Για αυτό είπα ας παιδευτώ λιγάκι με τα μοτέρ, που τουλάχιστον και να τα χαλάσω, δεν είναι και μεγάλο πρόβλημα.

Κάτι άλλο περίεργο είναι ότι στο δεύτερο μοτέρ, το πλαστικό γραναζάκι ηρθε μια χαρά σφηνωτά και όμορφα δεν χρειάστηκε να βάλω ούτε κόλλα ούτε τίποτα. Ίσως στο πρώτο όταν το έβλαγα να του έκανα κάποια μικρή ζημιά για για αυτό να χρειάστηκε λίγη κόλλα.

Επίσης, δεν χρειάζεται να μαζέψεις πολλές παραγγελίες, μιας και όπως θα δεις, ειδικά αυτά τα μοτεράκια, τα στέλνουν και με δωρεάν μεταφορικά πολλοί πωλητές. Πιό πολύ θα σε ανησυχήσει ο κάνας μήνας που χρειάζεται για να έρθουν. Αν θέλεις μάλιστα μέχρι τότε να κάνεις κάποια επισκευή, πες μου να σου στείλω εγώ δυο να έχεις με απλό ταχυδρομείο (εννοείται χωρίς έξοδα και τέτοια). Έχω ακόμα αρκετά μου φτάνουν για πολύ καιρό. Έτσι θα μπορέσεις να κάνεις και εσύ τις δοκιμές σου και να διαπιστώσεις αν πράγματι αξίζει να παραγγείλεις άλλα.

Εξακολουθώ πάντως να πιστεύω ότι υπάρχουν κάπου "κρυμένα" και τα μεγαλύτερα σε μήκος... θα τα πετύχω.
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Δευτέρα, 11 Μαΐ 2015, 16:51:17 »

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, μην νομίζεις ότι δεν το είχα ήδη σκεφτεί να σου τα φορτώσω... αχαχαχα... Αλλά το θέμα τελικά είναι να μπορέσω να μάθω και εγώ. Για αυτό είπα ας παιδευτώ λιγάκι με τα μοτέρ, που τουλάχιστον και να τα χαλάσω, δεν είναι και μεγάλο πρόβλημα.

Λοιπόν θέλεις να εκπαιδευτείς, πολύ ωραία, πάρε χαρτί και σημείωνε:
    1) θα χρειαστείς αυτό στην απίστευτή τιμή των €9,90 + μεταφορικά
    http://www.e-prodact.gr/p.Lampater-Lloytron-L1180BK.1053572.html
    2) Θα πρέπει να έχει κάτι σαν αυτό για να στερεώσεις το μοτέρ:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Helping_hand_%28tool%29
    3) Θέλεις κολλητήρι με καινούργια μύτη. (Η μύτη οξειδώνεται με τον καιρό, την διατηρείς όταν αφήνεις λίγο καλάι πάνω της μετά την κόλληση -όσο δεν τη δουλεύεις)
    4) Θέλεις λίγη ποσότητα σολντερίνης.

Η διαδικασία:
    1) Αλείφεις σολντερίνη στα λαμάκια του μοτέρ.
    2) Λιώνεις λίγη κόλληση σε κάθε λαμάκι (ζεσταίνεις το λαμάκι και μετά ακουμπάς την κόλληση)
    3) Γυμνώνεις τις άκρες των καλωδίων που θα χρησιμοποιήσεις.
    4) Βάζεις σολντερίνη στα καλώδια και λιώνεις σε αυτά λίγη κόλληση.
    5) Τέλος ακουμπάς το καλώδιο (που έχει κόλληση) στο λαμάκι (που έχει κόλληση) και ουσιαστικά λιώνουν και ενώνονται οι κολλήσεις μεταξύ τους.
    Καλύτερα να κάνεις το ένα λαμάκι μετά τα καλώδια και τέλος το άλλο λαμάκι για να μην ζεστάνεις πολύ το μοτέρ με διαδοχικές κολλήσεις

Καλή διασκέδαση!
    Καταγράφηκε

Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #6 στις: Δευτέρα, 11 Μαΐ 2015, 17:11:12 »

Λοιπόν, χεράκια βοηθού έχω. Έχουν και ενσωματωμένο φακό με λάμπα για να βλέπεις καλύτερα. Δεν πιστεύω ότι είναι και τις καλύτερης ποιότητας, αλλά λογικά για βασικές δουλειές πρέπει να κάνει.

Καινούργιο κολλητήρι με καινούργια μύτη έχω. Ένα παλιό που είχα έγινε στρογγυλό (για να μην πω κοίλο) μπροστά, και δεν έπερνε ανταλλακτικό. Το κράτησα για να λιώνω κάνα foam άμα χρειαστεί.

Το μόνο που δεν έχω, είναι η σολντερίνη. Από ότι λες και ότι είδα σε βίντεο, είναι βασική για να γίνει εύκολα η κόλληση. Θα πάω να πάρω και από αυτό.  Thumbs up

Για τα μοτέρ δεν μου είπες. Άμα θες στείλε προσωπικό μήνυμα με την διεύθυνση για να τα στείλω. Αργότερα σήμερα θα πάω στο ταχυδρομείο έτσι και αλλιώς για άλλη δουλειά.
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Δευτέρα, 11 Μαΐ 2015, 18:49:47 »

Ότι και αν σου λένε, χωρίς σολντερίνη απλά δεν κολλάει...(όμορφα)!

Ευχαριστώ για την προσφορά στα σέρβο, όμως δεν βιάζομαι να δουλέψω στο 130Χ μιας και θέλω παράλληλα να καταλήξω σε μεταλικά blade grips και ίσως να κάνω μετατροπή ουράς από το 180, άρα δεν βιάζομαι !

Καλές κολλήσεις!
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 11 Μαΐ 2015, 21:25:22 από Skynet » Καταγράφηκε

Σελίδες: [1]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα ηλεκτρικά (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Επισκευή γραμμικών σέρβο 130Χ με μοτέρ των 5μμ από το εμπόριο
    Μεταπήδηση σε: