Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.365 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 19 Απρ 2026, 16:29:35

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 19 Απρ 2026, 16:29:35

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Loukis35
    [Σήμερα στις 15:46]

[Χθες στις 23:13]

από ILIASDJ
    [Χθες στις 10:47]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 12:22:09]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]

[Πέμπτη, 26 Μαρ 2026, 23:29:08]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309365
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 1117
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 954
    Συνολικά: 954
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: OS .46AX - "στρώσιμο" και ανάποδες στροφές???  (Αναγνώστηκε 2930 φορές)
    VMF214-17883
    Aeromodeller
    *
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Δευτέρα, 12 Νοε 2007, 19:22:39 »

Καλησπέρα σας.
    Είμαι νέος στο hobby και αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στις πρώτες εκκινήσεις του ΟS.46 ΑΧ που έχω εγκαταστήσει στο εκπαιδευτικό μου NEXSTAR. Οι δοκιμές γίνονται στο μπαλκόνι (σε απόλυτα επίπεδο έδαφος) με το μοντέλο ασφαλισμένο καλά ώστε να μη τσουλάει προς τα εμπρός.

Καταρχήν να ρωτήσω αν ο κινητήρας αυτός είναι "ABC". Κατά δεύτερον, σε 2 περιπτώσεις εκκινήσεων ένιωσα ότι ο κινητήρας πήρε μπρος με ανάποδη (δεξιόστροφη) φορά!!!Στην πρώτη περίπτωση είχα έντονη αίσθηση για υδραυλικό κλείδωμα - ή όπως αλλιώς λέτε το υπερβολικό καύσιμο στον κύλινδρο. Δηλαδή χτύπησα 1 φορά με το "chicken stick" και η έλικα κόντραρε και μάλιστα κλώτσησε έντονα δεξιόστροφα. Με το που έγινε αυτό για 2η φορά, έβγαλα μπουζί και σωληνάκι από τη βελόνα στο καρμπυρατέρ και έδωσα περίπου 10 στροφές στη μηχανή να φύγει το καύσιμο. Ο κινητήρας πήρε μετά εύκολα αλλά ένιωσα το μοντέλο να τσουλάει προς τα πίσω.
    Το ίδιο φαινόμενο παρατήρησα σε μια άλλη προσπάθεια εκκίνησης (χτες) όπου μου φάνηκε καθαρά ότι το μοντέλο ήθελε να πάει ...όπισθεν, αφού μου τράβαγε το χέρι προς τα πίσω!

Σημείωση: μετά το πρώτο συμβάν και ενώ ο κινητήρας γύρισε σε επόμενη προσπάθεια κανονικά, η έλικα ξεβιδώθηκε.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις έσβησα τον κινητήρα ...τρομοκρατημένος και χωρίς να δώσω γκάζι. Έχω κάνει κάποια ζημιά? έχετε ξανακούσει να συμβαίνει κάτι τέτοιο, ή είναι ιδέα μου?

Να πω σε αυτό το σημείο ότι δεν έχω ακόμα ξεκινήσει το στρώσιμο όπως λέει η σελίδα του κ. Κωνσταντακάτου (όπου αναφέρονται και κάτι ...ωραία για κινητήρες ABC που με έχουν λίγο φοβίσει και έχω πέσει με τα μούτρα στο διάβασμα για να μη χαλάσω τον κινητήρα προτού καν βρεθεί στον αέρα). Το δε manual της μηχανής έχει 1 σελίδα για το στρώσιμο όπου λέει να εναλλάσσω ανά 10sec τετραχρονη/δίχρονη λειτουργία. Αυτό γίνεται με ΤΕΡΜΑ γκάζι? δηλαδή αν έχω το βαρελάκι ανοιχτό πχ κατά τα 2/3 δεν είναι σωστό?

Συγγνώμη για το μπαχαλεμένο μήνυμα αλλά καταλαβαίνετε την αγωνία μου να βρεθώ στον αέρα και όχι ...στην τράπεζα.

Ανακεφαλαιώνοντας:
    - O κινητήρας μου είναι ABC ή άλλος συνδυασμός διαφορετικών κραμάτων?
    - μπορεί να συμβεί ανάφλεξη και λειτουργία ανάποδα?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Κώστας
    Καταγράφηκε
    GiannisX
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Δευτέρα, 12 Νοε 2007, 19:29:57 »

Καλός ήρθες φίλε στη παρέα μας.
    Να ρωτήσω .. τι έλικα φοράς?μήπως είναι pusher ?  Huh
    Καταγράφηκε

Aeolus-Rc
    Κωστης
    Aeromodeller Hero Member

Playing some blues...

« Απάντηση #2 στις: Δευτέρα, 12 Νοε 2007, 19:35:45 »

Αγαπητε συνονοματε,καλως ηλθες στην παρεα μας.Ναι ειναι φυσιολογικο να παρει αναποδες οι κινητηρας.Το ιδιο επαθε 3 φορες χθες ο φιλος μου ο Αντωνης με τον ιδιο κινητηρα.Εσυ να κανεις το στρωσιμο οπως ΑΚΡΙΒΩΣ λεει το manual,αν και προτιμοντερο να εισαι υπο την επιβλεψη ενος μεγαλυτερου και εμπειροτερου αερομοντελιστη που θα σου εξηγησει τι πρεπει να κανεις και γιατι!Επισης καλυτερα να παρεις μιζα και να μην βαζεις μπρος με το ''κοτοπουλο''.Προσωπικα το θεωρω επικινδυνο!Εχω την εντυπωση οτι ειναι ABC αλλα σε αυτο θα σου απαντησει καποιος που το γνωριζει σιγουρα διχως αμφιβολια.ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ  και μην τυχον πειραξεις την μικρη βελονα για ΚΑΝΕΝΑ λογο....αλλιως μετα θα παιδευτεις!Ο γραφων,παθων και μαθων Wink 
    Καταγράφηκε

…χαρά στον Ίκαρο αψήφιστα που υψώθη φτεροπλάστης…
    VMF214-17883
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #3 στις: Δευτέρα, 12 Νοε 2007, 19:45:12 »

Καλός ήρθες φίλε στη παρέα μας.
    Να ρωτήσω .. τι έλικα φοράς?μήπως είναι pusher ?  Huh

Πολύ καλή ερώτηση: η έλικα ήταν μέσα στο κουτί του μοντέλου και σίγουρα ΔΕΝ είναι pusher. To μοτέρ γύρισε αρκετές φορές πριν συμβεί αυτό που περιέγραψα και στη μοναδική φορά που άνοιξα αρκετά το γκάζι για μερικά sec, ένιωσα μεγάλη έλξη προς τα εμπρός (απασφάλισα το μοντέλο και το κράτησα μόνο με το χέρι).

Τώρα βέβαια, ΔΕΝ θυμάμαι ΤΩΡΑ εδώ που είμαι (στο γραφείο) αν έβαλα σωστά την έλικα τη δεύτερη φορά. Αλλά μου φαίνεται απίθανο να την έβαλα λάθος αφού έχει ακτινωτές εγκοπές και εξάλλου, πάλι προς τα πίσω θα έσπρωχνε τον αέρα ακόμα και η αεροτομή της ήταν με το κυρτό μέρος να κοιτάει την ουρά του αεροπλάνου.  
    Καταγράφηκε
    fotis400
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #4 στις: Δευτέρα, 12 Νοε 2007, 20:15:34 »

Καλωσήρθες στο χόμπι και στισ σελίδες μας!

Λοιπόν:
    1) Ο κινητήρας μπορεί να πάρει ανάποδα... Ειδικά αν είναι άστρωτος. Δεν νομίζω ότι είναι και το καλύτερο, αλλά δεν τον κατέστρεψες κι όλας! Για να μην ξανασυμβεί αυτό μπορείς να πάρεις μία μίζα, που θα σε διευκολύνει πάρα πολύ (έτσι και αλλιώς αργότερα θα αγοράσεις.....).

Ίσως όμως αυτό να οφήλεται σε μή σωστή εκκίνηση του κινητήρα, εννοώντας ότι μπορεί να μην βάζεις αρκετή δύναμη, και άρα η έλικα να μην περνάει ποτέ το ανώτερο σημείο/σημείο ανάφλξης. Επίσης μπορείς να ανοίξεις λίγο ακόμα το throttle, για να βοηθήσεις την εκκίνηση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

2) Είναι λογικό το ότι ξεβιδώθηκε η έλικα. Οι βίδες μας είναι φτιαχμένες να "σφίγγουν" με την σωστή περιστροφή της έλικας, και άρα να ξεσφίγγουν με την ανάποδη. (Αυτό που σου έγραψα φυσικά και ΔΕΝ σημαίνει ότι θα αφήνεις άσφιχτη την έλικα, για να σφήξει μόνη της... ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΟ ΣΦΙΞΙΜΟ!)

Όταν σου ξεκιναέι με ανάποδες στροφές, απλά τον σβήνεις και τίποτα άλλο. Μεγάλη προσοχή, γιατί αν κάνει πίσω το μοντέλο σε τέτοια περίπτωση μπορεί να σε χτυπήσει.

3) Είναι πολύ καλό το ότι ενημερώνεσαι και διαβάζεις τόσο!  Thumbs up

4)Ακόμα και ανάποδα να βάλεις την έλικα θα σπρώχνει το μοντέλο προς τα εμπρός (αν φυσικά, φυρνάει σωστά η έλικα). Συνήθως υπάρχουν γράμματα πάνω στις έλικες, τα οποία πάνε μπροστά. Η έλικα πρέπει να μπαίνει σωστά.

Τέλος να πω ότι σχεδόν "επιβάλεται" ένα τέτοιο μοντέλο να ελεγχθεί από κάποιον εμπειρότερο, κατά την άποψη μου. Είναι απόλυτα λογικό να κάνεις "πατάτες", γιατί δεν μπορείς να ξέρεις και τα πάντα. Θα είσαι ποιο ασφαλής, δεν θα προκαλέσεις ζημιές επειδή δεν θα γνωρίζεις (π.χ. στον κινητήρα, από λάθος ρύθμιση), και θα μάθεις ποιο γρήγορα. Όταν θα χρειαστεί να πετάξεις, μάλλον δεν θα τα καταφέρεις, και θα κάνεις άρκετές ζημιές.

Θα σε καλωσορίσω πάλι, θα ευχηθώ καλές πτήσεις,
    και για οτιδήποτε άλλο, ρωτάς! 

Φιλικά,
    Φώτης
    Καταγράφηκε
    GiannisX
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Δευτέρα, 12 Νοε 2007, 20:24:07 »

Να συμπληρώσω το φίλο Φώτη , ότι όταν το manual σου λέει
    να αλλάζεις την λειτουργία απο τετράχρονη σε δίχρονη , εννόει
    να δουλεύεις τον κινητήρα πολύ πλούσιο (ακούγεται σαν τετράχρονος)
    και να σφιγγεις την μεγάλη βελόνα ώστε να επανέρχεται και να ακούγεται
    σωστά η δίχρονη λειτουργία.
    Να προσέξεις μόνο να μην σφίξεις πολύ την βελόνα του καυσίμου κατά το στρώσιμο
    γιατί αν σου σβήσει σφυρηγμένος , τότε έχεις κάνει ζημιά.
    Καταγράφηκε

Aeolus-Rc
    Geοrge
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Δευτέρα, 12 Νοε 2007, 20:42:14 »

/.......Σημείωση: μετά το πρώτο συμβάν και ενώ ο κινητήρας γύρισε σε επόμενη προσπάθεια κανονικά, η έλικα ξεβιδώθηκε.....
    Σε αμφότερες τις περιπτώσεις έσβησα τον κινητήρα ...τρομοκρατημένος και χωρίς να δώσω γκάζι.....
      Φιλέ Κώστα καλώς ήρθες ,
    Θέλω να σου επισημάνω το ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    ΜΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΣΕ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΝ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΣΟΥ  ΣΕ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ-ΟΧΙ  ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ  ΚΑΙ  ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΑΦΟΥ ΞΕΚΙΝΑΣ ΤΩΡΑ «ΚΑΤΣΕ»  ΜΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΔΙΠΛΑ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ …Η ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ!!!!!
    Όσο για το επιμέρους  θέμα καλύφθηκες  θεωρητικά από τους υπόλοιπους φίλους
    Που ΕΠΙΜΕΝΩ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ
    ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΘΑ ΤΑ ΜΑΘΕΙΣ
    ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΑΝ ΚΑΝΩ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ που ΚΑΙ ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΩ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ.........
    ΚΑΙ ΠΑΛΙ  Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η!!!!
    ΚΑΙ ΚΑΛΑ  ΠΕΤΑΓΜΑΤΑ Α  ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ SIMULATOR ΣΤΟ PC  ΣΟΥ..

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΓΙΩΡΓΟΣ
    Καταγράφηκε
    Johnnie Red
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Δευτέρα, 12 Νοε 2007, 20:56:07 »

Πολύ καλή ερώτηση: η έλικα ήταν μέσα στο κουτί του μοντέλου και σίγουρα ΔΕΝ είναι pusher. To μοτέρ γύρισε αρκετές φορές πριν συμβεί αυτό που περιέγραψα και στη μοναδική φορά που άνοιξα αρκετά το γκάζι για μερικά sec, ένιωσα μεγάλη έλξη προς τα εμπρός (απασφάλισα το μοντέλο και το κράτησα μόνο με το χέρι).

Τώρα βέβαια, ΔΕΝ θυμάμαι ΤΩΡΑ εδώ που είμαι (στο γραφείο) αν έβαλα σωστά την έλικα τη δεύτερη φορά. Αλλά μου φαίνεται απίθανο να την έβαλα λάθος αφού έχει ακτινωτές εγκοπές και εξάλλου, πάλι προς τα πίσω θα έσπρωχνε τον αέρα ακόμα και η αεροτομή της ήταν με το κυρτό μέρος να κοιτάει την ουρά του αεροπλάνου.  

Καλώς τον VMF214-17883,

Μάλλον για scalίστα σε βλέπω όταν περάσει λίγος καιρός.....και με F4U Corsair....μιας και το ψευδώνυμό σου είναι το σμήνος του Greg "Pappy" Boyngton με το Corsair 17883  #883.....
    Ας γυρίσουμε όμως στο πρόβλημά σου που είναι ο κινητήρας....
    Πάντα όταν βάζεις μπροστά τον κινητήρα θα προσέχεις τα χέρια σου, (δάχτυλα κτλ.)
    Την βελόνα θα την ανοιγοκλείνεις με πολύ μεγάλη προσοχή (αν και θα συμφωνούσα και εγώ με τους προλαλήσαντες - να υπάρχει εκεί μαζί σου και ένας παλαιότερος μοντελιστής να σε βοηθήσει)
    Αν είσαι στην περιοχή της Αττικής στείλε PM με τηλέφωνο να σε βοηθήσω.
    Καλές πτήσεις
    Τρύφωνας

* 17883_G._Boyngton.jpg (46.36 KB, 605x333 - εμφανίστηκε 459 φορές.)
    Καταγράφηκε

What goes up must come down...

www.petame.gr
    Σελίδες: [1]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Μηχανές - καύσιμα - έλικες (Συντονιστής: andreas)  |  Θέμα: OS .46AX - "στρώσιμο" και ανάποδες στροφές???
    Μεταπήδηση σε: