Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.712 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 11:38:46

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 11:38:46

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 00:18]

από carapis
    [Χθες στις 22:41]

[Χθες στις 18:50]

[Δευτέρα, 13 Ιουλ 2026, 01:45:23]

[Παρασκευή, 10 Ιουλ 2026, 09:50:49]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309712
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 162
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 3
    Επισκέπτες: 68
    Συνολικά: 71
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2] 3 4  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: πτέρυγες δίνης  (Αναγνώστηκε 15302 φορές)
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #15 στις: Πέμπτη, 1 Νοε 2007, 23:57:54 »

Τελικα δεν κατεληξα σε αυτο που ηθελα να πω ,δηλ οτι δεν νομιζω μια μπαλα ή μια συμμετρικη αεροτομη με μηδενικη γωνια να παραγει ανωση Wink
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator

« Απάντηση #16 στις: Πέμπτη, 1 Νοε 2007, 23:59:17 »

Παράθεση
    όπως δεν μπορεί να εξηγήσει( ο bernulli)  γιατι παράγει άνωση ενα μπαλάκι του γκολφ.

Το μπαλάκι δεν παράγει άνωση. Οι λακουβίτσες απλά ενεργοποιούν το οριακό στρώμα στο πίσω μέρος, εμποδίζουν την αποκόλληση του. Αυτό σημαίνει μικρότερη οπισθέλκουσα, μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, και άρα μεγαλύτερη απόσταση που διανύει το μπαλάκι.

Για σκέψου το αλλιώς. Ακόμα και αν γινόταν αυτό που λες, προς ποια μεριά θα ήταν αυτή η δύναμη? Ένα μπαλάκι είναι απόλυτα συμμετρικό προς όλες τις κατευθήνεις. Όλες οι δυνάμεις, εξισορροπούνται. Σε μία σφαίρα δεν υπάρχει πάνω, κάτω ή τίποτα, άρα πως δημιουργείται δύναμη, και ακόμα περισσότερο τι είναι αυτό που την στρέφει προς τα πάνω?

Ίσως αναφέρεσαι σε φαινόμενα που δημιουργούνται λόγω της περιστροφής της μπάλας γύρω από τον άξονα της, αλλά αυτό είναι εντελώς άλλο φαινόμενο.

Μπορεί κάπου να είμαι λάθος, αλλά από όσο έχω ψάξει τα πράγματα έτσι είναι.

[

αυτο που λες για το μπαλακι του γκολφ θα μπορουσε να ειναι σωστό μονο στην περιπτωση ( ελαχιστη πιθανοτητα) που δεν περιστρεφεται. , αλλα γενικά ειναι λαθος ,

στα παρακατω  εχει  εξομοιωση
    url]
    http://www.grc.nasa.gov/WWW/K-12/airplane/beach.html
    [/url]

http://www.grc.nasa.gov/WWW/K-12/airplane/cyl.html
    Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    http://woodenkayakgreece.blogspot.gr/
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #17 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2007, 00:31:02 »

Στο simulation οταν η γωνιακη ταχυτητα ειναι 0 τοτε δεν εχουμε καμια δυναμη ανωσης Thumbs up
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    fotis400
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #18 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2007, 00:42:53 »

Ναι οκ ισχύει όταν δεν περιστρέφεται το μπαλάκι. Αλλα νόμιζα ότι μιλάγαμε γι'αυτή την περίπτωση. Όταν περιστρέφεται το μπαλάκι δημιουργει δύναμη, το είπα και πιο πριν, απλά είναι άλλο φαινόμενο, όχι αυτό με τους στρόβιλους.

Όμως ακόμα και όταν περιστρέφεται το μπαλάκι ο Bernouli μπορεί να εξηγήσει κανονικά το φαινόμενο αυτό. Απλά τι λέει...

Έστω μία εξίσωση αεροδυναμικών αντιστάσεων:
    Αντίσταση=(διαφοροι συντελεστες κ.λ.π)*ταχύτητα κίνησης του ρευστού.

Στην επάνω πλευρά η ταχύτητα θα είναι: η ταχύτητα της μπάλας στον χώρο μειον την ταχύτητα της επιφάνειας (λόγο περιστροφής)
    Στην κάτω πλευρά η ταχύτητα θα είναι: η ταχύτητα της μπάλας στον χώρο συν την ταχύτητα της επιφάνειας.

Άρα οι αντίσταση του αέρα θα είναι πιο μεγάλη από την κάτω μεριά, παρά από την πάνω, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαφορετικές ταχύτητες, και άρα τα όσα μας λέει ο Bernouli.  Wink

(Τα "πάνω" και "κάτω" είναι εντελώς συμβολικά.)

Αναφέρθηκε νομίζω και για σκέτη επιφάνεια με μηδενική γωνία προσβολής. Και αυτό παράγει άνωση, αλλά πάλι με κάποιες προυποθέσεις. Αν για παράδηγμα η μία μεριά είναι πιο τραχειά από την άλλη, δημιουργήται το ίδιο. Πάλι όμως υπάρχει διαφορά ταχυτήτων, και ισχύει ο Bernouli.
    Καταγράφηκε
    εφήμερος
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #19 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2007, 07:43:42 »

Ελπίζω να μην εξελιχθεί το θέμα σε θεωρητική αντιπαράθεση. Επειδή δε γνωρίζω καλά Αγγλικά (σπούδασα ναυπηγός στη Γερμανία) παραθέτω Γερμανικά Link , που μπορεί κανείς να τα μεταφράσει στα Αγγλικά.

Στο πρώτο μπορεί κανείς να δει εξομοίωση δύο σωματιδίων που διασταυρώνονται με μια πτέρυγα (το ένα κινείται πάνω στη ράχη και το άλλο κάτω). Βέβαια είναι μια απλοποίηση διότι σωματίδια κινούνται από και προς κάθε κατεύθυνση.

http://www.flugtheorie.de/02PHYSI.HTM

Στο δεύτερο είναι η απόδειξη ότι η ερμηνεία του φαινομένου πτέρυγας (κατά Πραντλ) είναι λάθος http://www.flugtheorie.de/20PRANDTL.HTM

Η έλλειψη ξεκινά από το μέγιστο πάχος (στο χείλος προσβολής) και λόγω συνεκτικότητας (ιξώδες) η κύρια ροή επιταχύνει ρευστό (φαινόμενο υδραντλίας), το οποίο έχει φορά στην επιφάνεια της ράχης αντίθετη της ροής.

Το μόνο που θα μπορούσα να συμπληρώσω στην αρχική μου πρόταση είναι ότι, εξαιτίας της γωνίας προσβολής που αυξάνεται στο μέρος της ράχης από την αρχή της έλλειψης, ο στρόβιλος ράχης κλείνει αμέσως μόλις ξεκινήσει η ροή (κάτι που δεν συμβαίνει στις αεροτομές naca). Ο κλειστός στρόβιλος αντέχει σε μεγαλύτερες γωνίες προσβολής (αποκόλληση ροής).

Για όσους δεν γνωρίζουν το φαινόμενο υδραντλίας είναι όταν π.χ. μια σωλήνα παρέχει ροή νερού μέσα σε μια άλλη σωλήνα με νερό που αρχικά δεν κινείται. Αμέσως μόλις ξεκινήσει η ροή στην εσωτερική σωλήνα επιταχύνεται νερό που περιβάλει την αρχική ροή (δεύτερος σωλήνας) και ανάλογα τις διατομές σε μικρή σχετικά απόσταση η ροή αποκτά μικρότερη ταχύτητα (διότι μεγαλώνει η επιφάνεια ροής).

Η κατοχύρωση είναι Ο.Β.Ι. 1003999/ 2002
    « Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 2 Νοε 2007, 08:01:06 από εφήμερος » Καταγράφηκε

θεωρία κλειστών στροβίλων δεν υπάρχει και όμως αυτοί προωθούν
    gregman
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #20 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2007, 10:32:05 »

αγαπητε εφημερε

απο πλευρας μου καμια διαθεση αντιπαραθεσης.

αν θελεις  ομως  συγκριτικα με τις  συμβατικες αεροτομες χωρις τροποποιησεις με διαταξεις παραγωγης στροβιλων γαι την καθυστερηση αποκολησης του οριακου στρωματος, και μιλωντας  θωρητικα  , η δικια σου  τροποποιηση  εφαρμοσμενη σε μια παραληλογραμη πτερυγα ποσο μπορει να καθυστερηση την αποκοληση εκφρασμενη  σε γωνια προσβολης  θεωρωντας σταθερη την ταχυτητα του αερορευματος?
    Καταγράφηκε

Γρηγόρης Μανουσακάκης
    εφήμερος
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #21 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2007, 10:56:19 »

Αυτή Γρηγόρη είναι μια ερώτηση που πολύ με καιει. Η πρώτη απάντηση είναι δεν γνωρίζω πόσο, αλλά σίγουρα περισσότερο. Το 2001 παρουσίασα στο ΕΜΠ τμήμα ναυπηγών την τότε ιδέα μου και ενώ αρχικά ένας ενθουσιάστηκε (καθηγητής Τριανταφύλλου ο οποίος και μου έδωσε συστατική επιστολή), οι υπόλοιποι (Λουκάκης κ. Σια) αρνήθηκαν να απαντήσουν εγγράφως στην πρωτοκολλημένη μου αίτηση και φυσικά να ερευνήσουν θεωρητικά και πειραματικά την καινοτομία (κάποιος μουρμούριζε για το κόστος έλικα στα 2 εκ δρχ…). 

Μόνος μου κατασκεύασα μια διάταξη μέτρησης άντωσης (η οποία είναι ιδανική, διότι είναι κυκλική, σταθερής αεροτομής και φυσικά δεν έχει ακροπτερύγια !..) και πειραματίστηκα με αρκετές πτέρυγες. Ο τελικός βαθμός απόδοσης (παρόλη την προχειρότητα της κατασκευής) ξεπέρασε το 60% (ονομαστική ηλεκτρική Ισχύς - απόδοση άντωσης από ισχύ ροής) μόνο στις περιπτώσεις πτερυγίων δίνης (με υπολογισμό της παρεχόμενης ισχύος κινητήρα στο 80% και του έλικα στο 80% ο βαθμός απόδοσης της πτέρυγας ξεπερνά το 90%).
    Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator

« Απάντηση #22 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2007, 11:10:09 »

δεν τίθεται θεμα αντιπαράθεσης ,  ,απλα προσπαθώ να "γηράσκω αεί διδασκόμενος " κοινώς προσπαθώ μέσα απο την κουβέντα που γίνεται και το διάβασμα να λύσω απορίες μου .

Η πιθανή λύση τους  θα με βοηθησει ... στο να δημιουργήσω και άλλες (απορίες)  Grin

Μονο ενα ανοικτό πανεπιστήμιο με θέματα δυναμικής ρευστών , θα με έσωζε αλλά που χρόνος !

ίσως άμα (ΑΝ) βγω στην σύνταξη .  Grin

Οπως και να χει  συνεχίστε την εποικοδομητική κουβέντα οι έχοντες την  θεωρητική κατάρτιση
    Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    http://woodenkayakgreece.blogspot.gr/
    gregman
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #23 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2007, 11:18:24 »

οι αμπελοφιλοσοφιες  του κατεστημενου των καθηγητων σε καθε τι καινοτομικο  ειναι  γνωστες, ελπιζω να εριξες  μια ματια στο λινκ που εβαλα και στη μαθηματικη τουλαχιστον αναλυση που  παραθετει.

ισως να εβρισκες πολυ καλιτερη ανταποκριση απο τον Dr  Selig   Illinois state univercity  ο οποιος εχει την εδρα αεροδυναμικης χαμηλων ταχυτητων  και πολλες αεροτομες που σημερα χρησιμοποιουνται στα μοντελα μας φερουν το ονομα του.

διαθετει δε και online  εξομοιωση αεροδυναμικης σηραγγας για τους συνεργατες του.

m-selig@uiuc.edu
    217) 244-5757
    http://www.ae.uiuc.edu/m-selig/m-selig.html
    Καταγράφηκε

Γρηγόρης Μανουσακάκης
    εφήμερος
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #24 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2007, 11:37:47 »

Γιάννη αν θέλεις να κατασκευάσεις πτέρυγα (εν γνώσει σου ότι θα είναι πείραμα), τότε δώσε μου την κατανομή του πάχους της αεροτομής του αεροπλάνου σου (το σχέδιο θα αφορά μόνο ελεύθερη πτέρυγα χωρίς κινούμενα μέρη).

Θα χωρίσεις τη χορδή σε 10 ίσα μέρη και θα τα αριθμήσεις (1-9) το 0 είναι το χείλος προσβολής. Για κάθε αριθμό θα μου γράψεις το πάχος της αεροτομής ως ποσοστό της χορδής. Μετά θα σχεδιάσω την νέα αεροτομή σε αρχείο coreldraw και θα σου την στείλω.

Έτσι και συ θα ωφεληθείς και εγώ θα έχω μετρήσεις (που θα τις κάνουμε μαζί στα Ιωάννινα, που θα με καλέσεις…). Μη φοβάσαι τα παιδιά μου είναι ποιο μικρά από τις κορούλες σου…και θα κοιμούνται στο αυτοκινούμενο τροχόσπιτό μου.

Γρηγόρη τα αγγλικά μου δεν αρκούν πια ούτε για ξεπεσμένες τουρίστριες. Προτιμώ να κατασκευάσω μερικά μοντέλα (ένα θα είναι τελείως πρωτοποριακό) και να μην ξανασχοληθώ με θεωρητικές αντιπαραθέσεις ή προωθήσεις. Τότε δεν είχα παιδιά...
    Καταγράφηκε

DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

Φέρε ΕΣΥ την αλλαγή που θά 'θελες να Δείς

« Απάντηση #25 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2007, 12:02:11 »

Καλημέρα Κύριοι .

Νίκο , μέσα στο 2007 έχουμε κατασκευάσει τον 'Ξεφτέρη' . Πρόκειται για ένα Εκπαιδευτικό Υψηλοπτέρυγο Ηλεκτρικό μοντέλο όπου χρησιμοποιείται η ίδια ακριβώς αεροτομή απο τη Ρίζα έως το ακροπτερύγιό του , χωρίς να 'σβήνει' . Πρόκειται λοιπόν για τελείως παραλληλόγραμμο φτερό . Άν θυμάμαι καλά χρησιμοποιούμε την Clark-Y (έχω το αρχείο στο PC στο εργαστήρι) .
    Παραθέτω και μία Φωτό .

Πώς θα μπορέσουμε όμως να κάνουμε ακριβείς μετρήσεις ? Δέν χρειάζεται ... αεροσύραγγα ? Μπορούμε εν πτήση ??
    Το μόνο που μπόρεσα να κάνω με τον Ξεφτέρη είναι το εξής : Συνέχισα να τραβώ UP Elevator trim , μέχρι λίγο πρίν stallάρει , μειώνοντας ταυτόχρονα το γκάζι . Είχα ήδη μπεί στο μενού του πομπού για να δώ το ποσοστό που χρησιμοποιώ σε γκάζι εκείνη τη στιγμή .
    Μετά την προσγείωση λοιπόν , στον πάγκο , είδα πως αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σε Κατανάλωση 2 Αμπέρ στα 11 Volts , δηλαδή 22 Watts περίπου ... Άρα πέταγε (σε άπνοια) με αυτή την ισχύ ...

Τί μετρήσεις πρέπει να κάνουμε ?

* Xefteris01.JPG (101.48 KB, 739x434 - εμφανίστηκε 449 φορές.)
    Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #26 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2007, 12:07:49 »

Νομίζω πως θα ήθελα να δοκιμάσω την SD 7037  στον Ξεφτέρη για δοκιμή ...  Cheesy

Παραθέτω ένα Jpeg αρχείο ... 

* SD7037_02.jpg (9.67 KB, 905x277 - εμφανίστηκε 466 φορές.)
    Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #27 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2007, 12:14:04 »

Μία επίσης παλιά Κλασσική και αρκετά καλή νομίζω αεροτομή είναι η  Eppler 207  .

Αυτή θα μπορούσε να δοκιμαστεί τροποποιημένη ?  Παραθέτω Jpeg ...

Υπάρχουν βέβαια και τα (.cdr) ή τα (.plt) για τις παραπάνω ... Άν κριθεί απαραίτητο τα ανεβάζω .

* E207_02.JPG (9.84 KB, 918x261 - εμφανίστηκε 468 φορές.)
    Καταγράφηκε

εφήμερος
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #28 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2007, 12:35:54 »

Αποστόλη οι μετρήσεις που μπορούμε να κάνουμε είναι πολλές. Κυριότερη είναι το βάρος που μπορεί να σηκώσει, άλλες είναι η απόσταση απογείωσης (χρόνος, ταχύτητα), η ταχύτητα πτήσης (πιο αργή και πιο γρήγορη), ο χρόνος πτήσης και βλέπουμε.

Στείλε μου τα αρχεία σε .cdr
    Καταγράφηκε

εφήμερος
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #29 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2007, 13:22:14 »

Το μοντέλο της φωτογραφίας είναι καλό, γιατί μπορούμε να τοποθετούμε πτέρυγες και με διαφορετική αρχική γωνία προσβολής (και μηδενική). Καλή η αρχή Απόστολε.
    Καταγράφηκε

Σελίδες: 1 [2] 3 4  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Βιβλία και περιοδικά - Θεωρητικά θέματα  |  Θέμα: πτέρυγες δίνης
    Μεταπήδηση σε: