Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.364 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 19 Απρ 2026, 13:32:35

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 19 Απρ 2026, 13:32:35

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Χθες στις 23:13]

από ILIASDJ
    [Χθες στις 10:47]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 12:22:09]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 15:32:33]

[Πέμπτη, 26 Μαρ 2026, 23:29:08]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309364
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 1117
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 857
    Συνολικά: 858
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 [3]  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: που μπορω να βρω καστορελαιο?  (Αναγνώστηκε 23382 φορές)
    Geοrge
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #30 στις: Τετάρτη, 10 Ιουν 2009, 12:57:27 »

Εννοείς ότι δεν έχεις την σύνδεση με σωληνάκι εξάτμιση-δεξαμενή;
    Αυτό σημαίνει ότι το μίγμα σου γίνεται ξαφνικά πιό πτωχό, κάτι που (όπως προβλέπω) το χρειάζεται ο κινητήρας.

Ναι έτσι είναι κ.  Γιάννη  έαν και λέω παραπάνω ότι έκλεισα την βελόνα ώστε να γίνει ποιό πτωχό το μίγμα και πάλι σβήνει!
    Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #31 στις: Τετάρτη, 10 Ιουν 2009, 13:13:58 »

Ουπς !!  Γράψε λάθος στο ποστ μου. Δεν είχα καταλάβει πως πρόκειται για 4χρονο κινητήρα της OS. Οι εντυπώσεις μου αφορούσαν 2Χ YS Ε/Π.

Καταγράφηκε
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #32 στις: Τετάρτη, 10 Ιουν 2009, 21:15:12 »

Δοκίμασα την ίδια μέρα τρία τεπόζιτα σε 90ρι Ε/Π ένα νεοεισερχόμενο στην ελληνική αγορά καύσιμο με 30% νίτρο και 20% λάδι.

Η συμπεριφορά του καλή.

Αλλά επειδή εγώ είμαι λίγο περίεργος με τους κινητήρες μου, αποφάσισα να προσθέσω κατάλληλη ποσότητα από το Aerosynth για ανεβάσω την περιεκτήκότητα του λαδιού από 20% στο 22%

Οι λόγοι που το έκανα (με το δικό μου το φτωχό μυαλό πάντα) ήταν οι εξής  :
    - να αυξήσω την προστασία των μετάλλων του κινητήρα
    - να μειώσω την θερμοκρασία λειτουργίας τώρα το καλοκαίρι (δεν έκανα όμως μέτρηση με θερμόμετρο).
    - να μειώσω πιθανή προανάφλεξη του μίγματος
    - και το κυριώτερο να αποκτήσω πιο smooth λειτουργία σε συνθήκες hover.

Πρόσθεσα στα 2,5 lt του καυσίμου της δοκιμής, την ποσότητα των 64 ml Aerosynth ακολουθώντας τις οδηγίες του βιβλίου του jkon.

Χωρίς να πειράξω βελόνες, με σχεδόν ίδιο εξερχόμενο καπνό από την εξάτμιση.....τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά.

Βασικά αυτό που ήθελα ήταν να μειώσω το γνωστό "γκανγκάνισμα" που έχουν οι δίχρονοι κινητήρες και το κατάφερα. Ο κινητήρας έγινε βελούδο στην λειτουργία του

Στην περίπτωση του George, το πιο πιθανό είναι να μην είναι συμβατά τα προς ανάμιξη υγρά. Είναι γνωστό πως στα μηχανέλαια των κινητήρων των αυτοκινήτων απαγορεύεται να γίνει ανάμιξη των ορυκτέλειων με τα συνθετικά.

Αν ανεφερεστε στο CP Heli 30% εχει 22% και οχι 20%.

Μια γενικη παρατηρηση, εχετε ανοιξει και δει τους κινητηρες σας εσωτερικα (δεν αναφερομαι σε εσας προσωπικα) μετα τη χρηση του ανω λιπαντικου;

Επισης αναρωτιεμαι γιατι κορυφαιες εταιρειες οπως η Cosmo, Nasa, Powermaster και Morgan που κατασκευαζουν καυσιμα για competition κινητηρες (Yamada, OS κτλ)  δεν χρησιμοποιουν σαν συστατικο στα συγκεκριμενα το καστορελαιο; Γνωριζω πως η Morgan βγαζει καποιο blend με καστορελαιο αλλα πραγματικα αναρωτιεμαι για ποια χρηση προορίζεται και ποιος το χρησιμοποιηει αληθεια οταν μπορει να προμηθευτει καυσιμο της ιδιας εταρειας με συνθετικο λαδι και μαλιστα υψηλης λιπαντικης δρασης;;;;;
    Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #33 στις: Τετάρτη, 10 Ιουν 2009, 21:42:26 »

Αν ανεφερεστε στο CP Heli 30% εχει 22% και οχι 20%.

Δεν αναφέρομαι στο CP Heli 30%, αλλά στο νεοεισερχόμενο Οptifuel 30 % Heli με 20% λάδι.

Μια γενικη παρατηρηση, εχετε ανοιξει και δει τους κινητηρες σας εσωτερικα (δεν αναφερομαι σε εσας προσωπικα) μετα τη χρηση του ανω λιπαντικου;

Χτες το έβαλα.....δεν πρόλαβα ακόμη να τον/τους ανοίξω.

Επισης αναρωτιεμαι γιατι κορυφαιες εταιρειες οπως η Cosmo, Nasa, Powermaster και Morgan που κατασκευαζουν καυσιμα για competition κινητηρες (Yamada, OS κτλ)  δεν χρησιμοποιουν σαν συστατικο στα συγκεκριμενα το καστορελαιο;

Εγώ πάλι αναρωτιέμαι γιατί ο αντιπρόσωπος κορυφαίας αυτοκινητοβιομηχανίας που αγόρασα το αυτοκίνητό μου, λέει να βάλω ντε και καλά τα λάδια του Μαμιδάκη.....αλλοιώς χάνω την εγγύηση. Εγώ πάντως εδώ και δέκα (10) χρόνια βάζω τα ARAL, και ας έχω χάσει την εγγύηση εδώ και καιρό.

Γνωριζω πως η Morgan βγαζει καποιο blend με καστορελαιο αλλα πραγματικα αναρωτιεμαι για ποια χρηση προορίζεται και ποιος το χρησιμοποιηει αληθεια οταν μπορει να προμηθευτει καυσιμο της ιδιας εταρειας με συνθετικο λαδι και μαλιστα υψηλης λιπαντικης δρασης;;;;;

Όπως έχω αναφέρει το ποστ δεν αφορά του CP (των 40,00 ευρώ).
    Καταγράφηκε
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #34 στις: Τετάρτη, 10 Ιουν 2009, 22:50:54 »

Αναφερομαι σε ολους οσους χρησιμοποιουν καστορελαιο και επαναλαμβανω την ερωτηση του προηγουμενου post .  Αν ανοιξετε τους κινητηρες σας λοπον μαλλον θα καταλαβετε οτι δεν ενδεικνεται το καστορελαιο ειδικα για 4χρονους κινητηρες με αρκετα εσωτερικα μηχανικα μερη που μπορει να κολησουν απο την "μακα" που πιανουν ιδιαιτερα αν αφεθει ο κινητηρας για μεγαλο χρονικο διαστημα στο ραφι.

Δεν ξερω για τον κο Μαμιδακη προσωπικα ακολουθω πιστα αυτο που μου λεει ο εκαστοτε "Ιαπωνας" αυτος κατι ξερει δε μπορει...

Τα συνθετικα της Morgan δεν κοστιζουν 40 ευρω ξεκινανε απο αρκετα χαμηλοτερες τιμες.

Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #35 στις: Τετάρτη, 10 Ιουν 2009, 23:14:29 »

Αναφερομαι σε ολους οσους χρησιμοποιουν καστορελαιο και επαναλαμβανω την ερωτηση του προηγουμενου post .  Αν ανοιξετε τους κινητηρες σας λοπον μαλλον θα καταλαβετε οτι δεν ενδεικνεται το καστορελαιο ειδικα για 4χρονους κινητηρες με αρκετα εσωτερικα μηχανικα μερη που μπορει να κολησουν απο την "μακα" που πιανουν ιδιαιτερα αν αφεθει ο κινητηρας για μεγαλο χρονικο διαστημα στο ραφι.

Στην περίπτωσή μου πρόσθεσα το Aerosynth3. Είναι vollsynthetisches Leichtlauf-Modellmotorenöl σύμφωνα με την Graupner και όχι καστορέλαιο που αφήνει την γνωστή "μάκα".

Καταγράφηκε
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #36 στις: Τετάρτη, 10 Ιουν 2009, 23:19:13 »

κι εγω παλι o αναρωτιεμαι ποιον να εμπιστευθω τον κο Graupner (που στην ουσια ειναι εμπορος και μου θυμιζει την ιστορια με το Μαμιδακη?) η τον κο OS και τον κο Yamada??
    Καταγράφηκε
    Geοrge
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #37 στις: Πέμπτη, 11 Ιουν 2009, 09:17:47 »

Νικο χώρις να χρειαστεί να φανταστούμε εάν και καταλαβαίνω τι θές να πείς περίπου
    Μπορείς να πείς απο την εμπειρία σου και την γνώση σου και έαν θές βέβαια
    Ποιά είναι ακριβώς η προτάση σου π.χ ξέρω αυτο 1.2.3  και για αυτό τον λόγω πρέπει να βάζετε αυτό και αυτό και το άλλο, και να μην κάνετε εκείνο και το άλλο.... όλα σε ένα post (εάν γίνεται) συγκεκριμένα πράγματα  σε μάρκα σε καύσιμο με ή χωρίς πρόσθετα και σε ποιές μηχανές πρέπει να τηρήσουμε αυτά που λές πάντα απο τα βιωματά σου
    και επίσης link που ξέρεις

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου και πάντα φιλικά,
     Γιώργος

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κ.Γιάννη τελικά το πρόσθετο λάδι που έβαλα στην OSFSa έπαιξε!! όπως πρέπει αφου έβγαλα την μηχανή και την έβαλα σε παγκο άλλαξα κανα 2 μπουζί άλλαξα σωληνάκια έκλεισα την μεγάλη αρκετά και τελικά χωρις να ζεσταίνεται έπαιξε το "πειραγμένο" καύσιμο και φυσικά χωρίς μπουζόπιπα επάνω
    Ποιός ξέρει ήθελε τόν χρόνο το καύσιμο να μείνει μέσα στο ντεπόζιτο για να γίνει ένα? δέν ξέρω
    Αυτό που παρατήρησα σαν βοήθεια μετά απο 3 tank ότι σε  φουλ γκάζι δέν ζεσταίνεται τόσο έυκολα η μηχανή ποιά!!
    Μια ερώτηση ακόμα με αυτό το καστορέλαιο χρειάζεται να του βάζω μετά της πτήσης και afterun? υπάρχει κίνδυνος να δώ μέσα την μηχανή  μετά σαν "τσίχλα" όπως λές χαρακτηριστηκά στο βιβλίο σου!
    Αυτά ελπίζω που ρώτω να βοηθήσουν και άλλους που θα τα διαβάσουν

Καλή σας ημέρα
    Γιώργος
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #38 στις: Πέμπτη, 11 Ιουν 2009, 09:28:41 »

Κ.Γιάννη τελικά το πρόσθετο λάδι που έβαλα στην OSFSa έπαιξε!! όπως πρέπει αφου έβγαλα την μηχανή και την έβαλα σε παγκο άλλαξα κανα 2 μπουζί άλλαξα σωληνάκια έκλεισα την μεγάλη αρκετά και τελικά χωρις να ζεσταίνεται έπαιξε το "πειραγμένο" καύσιμο και φυσικά χωρίς μπουζόπιπα επάνω

Εγώ σου έδειξα την κατεύθυνση. Το πόσο έπρεπε να κλείσεις την μεγάλη βελόνα δεν μπορούσα να στο περιγράψω.

Παράθεση
    Ποιός ξέρει ήθελε τόν χρόνο το καύσιμο να μείνει μέσα στο ντεπόζιτο για να γίνει ένα? δέν ξέρω

Οχι η ανάμιξη/ομογενοποίηση είναι γρήγορη.

Παράθεση

Αυτό που παρατήρησα σαν βοήθεια μετά απο 3 tank ότι σε  φουλ γκάζι δέν ζεσταίνεται τόσο έυκολα η μηχανή ποιά!!

και που να δεις αν βάλεις περισσότερο λάδι.

Παράθεση
    Μια ερώτηση ακόμα με αυτό το καστορέλαιο χρειάζεται να του βάζω μετά της πτήσης και afterun? υπάρχει κίνδυνος να δώ μέσα την μηχανή  μετά σαν "τσίχλα" όπως λές χαρακτηριστηκά στο βιβλίο σου!

Το καστορέλαιο πρέπει να απομακρυνθεί. Το afterun στις τετράχρονες δεν πάει παντού. Αρα δεν θα κερδίσεις ολοκληρωτική προστασία με αυτό.

Η πρώτη πρόταση είναι να στραγγίζεις το καύσιμο από την μηχανή εν λειτουργία.

Αλλά η δεύτερη πρόταση, είναι και η καλύτερη λύση, αν και αναμένω ότι θα γκρινιάξεις και εσύ και όλοι οι άλλοι

Αδειάζεις το καύσιμο με το καστορέλαιο, και βάζεις καύσιμο με μόνο συνθετικό, και την λειτουργείς περίπου μισό λεπτό σε λογικές στροφές, να μην ζεσταθεί. Τέλος στραγγίζεις και αυτό το καύσιμο εν λειτουργία.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Geοrge
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #39 στις: Πέμπτη, 11 Ιουν 2009, 09:45:11 »

Παράθεση
    Η πρώτη πρόταση είναι να στραγγίζεις το καύσιμο από την μηχανή εν λειτουργία.

Αλλά η δεύτερη πρόταση, είναι και η καλύτερη λύση, αν και αναμένω ότι θα γκρινιάξεις και εσύ και όλοι οι άλλοι
    Αδειάζεις το καύσιμο με το καστορέλαιο, και βάζεις καύσιμο με μόνο συνθετικό, και την λειτουργείς περίπου μισό λεπτό σε λογικές στροφές, να μην ζεσταθεί. Τέλος στραγγίζεις και αυτό το καύσιμο εν λειτουργία.

Τώρα μείναμε μετεξεταστέοι μας πήγατε στην πρώτη δημοτικού!  Cheesy  Grin
    Καταγράφηκε
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #40 στις: Πέμπτη, 11 Ιουν 2009, 11:37:31 »

Νικο χώρις να χρειαστεί να φανταστούμε εάν και καταλαβαίνω τι θές να πείς περίπου
    Μπορείς να πείς απο την εμπειρία σου και την γνώση σου και έαν θές βέβαια
    Ποιά είναι ακριβώς η προτάση σου π.χ ξέρω αυτο 1.2.3  και για αυτό τον λόγω πρέπει να βάζετε αυτό και αυτό και το άλλο, και να μην κάνετε εκείνο και το άλλο.... όλα σε ένα post (εάν γίνεται) συγκεκριμένα πράγματα  σε μάρκα σε καύσιμο με ή χωρίς πρόσθετα και σε ποιές μηχανές πρέπει να τηρήσουμε αυτά που λές πάντα απο τα βιωματά σου
    και επίσης link που ξέρεις

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου και πάντα φιλικά,
     Γιώργος

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Καλή σας ημέρα
    Γιώργος

Γιώργο καλημέρα,

Διάβασε εδώ σε παρακαλώ:

http://findarticles.com/p/articles/mi_qa3819/is_200407/ai_n9425532/pg_2/?tag=content;col1

Αν χρησιμοποιησεις καυσιμο των παραπάνω εταιριών δε χρειάζεται να ακολουθήσεις κάποια πολύπολοκη διαδικασία. Μέχρι να έρθει το CP στην Ελλάδα όταν πετούσα (πολύ σπάνια) χρησιμοποιούσα κάποιο γνωστό καύσιμο  αναμεμειγμένο με καστορέλαιο γύρω στο 2%. Το επίστρωμα που δημιούργησε εσωτερικά το καστρορέλαιο εξακολούθησε να υπάρχει και μετα τη χρήση του CP. Οταν λοιπον χρειαστηκε να αλλαξω πιστονι και εστειλα φωτογραφιες του παλαιού πιστονιού στους Shadel και Newman (ΥS Service) στην Αμερικη μόνο που δεν έβαλαν τα γέλια (κι αυτό δεν είναι υπερβολή). Η πρόταση τους ήταν να μη χρησιμοποιούμε castor σε YS κινητήρες και σε τετράχρονους γενικότερα. Για λόγους όπως:

- Δημιουργία επιστρώματος που δεν επιτρέπει την σωστή επαφή των μηχανικών μερών
    - Οχι καλό mid-range και μπούκωμα, χρεάζεται ο κινητήρας να "σφυρίξει" αρκετά για να μην υπάρχουν φαινόμενα μπουκώματος, το καστορελαιο ψυχει το μπουζι
    - Σε κινητήρες με αντλία και μεμβράνες το castor μπορεί να επιρεάσει τη λειτουργία τους και τις φυσικές ιδιότητες τους με απότελεσμα τη δυσλειτουργία της αντλίας
    - Η υψηλη πυκνοτητα του καστορελαιου δεν επιτρεπει τη δυεισδηση του ολα τα σημεια μηχανων με αρκετα μηχανικα μερη (αυτες οι μηχανες χρειαζονται λαδι χαμηλου ιξωδους - low viscosity).

Σχετικα με το καυσιμο που χρησιμοποιω δεν υποστηριζω οτι ειναι το καλυτερο αλλα ειναι το καυσιμο το οποιο χρησιμοποιουν αρκετοι μοντελιστες για συχνη χρηση και μαλιστα σε ακραιες συνθηκες υψηλων θερμοκρασιων σε μοντελα απαιτησεων αγωνων (αεροπλανα και ελικοπτερα) και μαλιστα απροβληματιστα. Σπανια θα ακουσεις καποιον απο αυτους τους μοντελιστες να κανουν τετοιου ειδους αναμειξεις. Το να αναμειξεις τετοια καυσιμα (συνθετικo λαδι υψηλης λιπαντικης δρασης) με καστορελαιο ειναι σαν να προσπαθεις να ελατωσεις τη λιπαντικη δραση του συνθετικου λαδιου δημιουργώντας μεσομακροπρόθεσμα προβλήματα στον κινητήρα σου.

Τέλος οι συγχρονοι κινητηρες της OS και YS όπως και έχω αναφέρει σε άλλο post είναι κυρίως σχεδιασμένοι για χρήση συνθετικών λιπαντικών και τεστάρονται στο εργοστάσιο με καύσιμα της Cosmo Fuel Ιαπωνεζικα πλήρως συνθετικα.

Δυστυχως δε μπορω να γραψω αλλο,

Τα λεμε,

Νίκος
    Καταγράφηκε
    Geοrge
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #41 στις: Πέμπτη, 11 Ιουν 2009, 11:42:37 »

Αυτα ήθελα να μάθω 
    Ευχαριστώ
    Καταγράφηκε
    akritas
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #42 στις: Πέμπτη, 11 Ιουν 2009, 14:57:13 »

http://www.aerosynth.de/pages/pdfs/ASynthEng.pdf

Καταγράφηκε

AVANT aurora
    Σελίδες: 1 2 [3]  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Υλικά, εργαλεία και τεχνικές (Συντονιστές: Γιάννης Παξιμαδάκης, DEPRON MANIAC)  |  Θέμα: που μπορω να βρω καστορελαιο?
    Μεταπήδηση σε: