Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.417 μηνύματα σε 12.375 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 1 Μαΐ 2026, 01:39:14

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 1 Μαΐ 2026, 01:39:14

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 00:22]

από Markhelis
    [Σήμερα στις 00:12]

από vtr
    [Χθες στις 20:45]

[Τετάρτη, 29 Απρ 2026, 22:01:54]

[Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 23:53:01]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 12:43:20]

[Κυριακή, 26 Απρ 2026, 19:19:36]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Απρ 2026, 17:04:50]

[Σάββατο, 25 Απρ 2026, 09:15:44]

από ZTRAMP
    [Παρασκευή, 24 Απρ 2026, 16:50:57]

[Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 14:21:55]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309417
    Σύνολο θεμάτων: 12375
    Online σήμερα: 88
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 82
    Συνολικά: 82
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Εκμάθηση στην πτήση Ελικοπτέρου.  (Αναγνώστηκε 14167 φορές)
    marios_v
    Aeromodeller
    *
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Πέμπτη, 4 Οκτ 2007, 09:35:52 »

Παρ'οτι είμαι νέος μοντελιστής, είμαι παλιός παρατηρητής (!) και έχω προσέξει ότι στις μικρές ή και απομονωμένες κοινότητες μοντελιστών ο όρος "εκμάθηση πτήσης" έχει ισχυρή δόση προσωπικής (ή υποκειμενικής αν θέλετε) αντίληψης περι εκπαίδευσης και αυτοπειθαρχίας.   

Αν και ανοίγω ένα θέμα που αφορά σχεδόν όλα τα είδη μοντέλων, εστιάζω στα ελικόπτερα γιατί τα θεωρώ πανέμορφες μεν, φονικές δε ιπτάμενες μηχανές. Φυσικά δεν μένω μόνο στην ασφάλεια πτήσης αλλά και στις δεξιότητες που δημιουργούνται απο τη σωστή εκμάθηση.

Έχω παρατηρήσει πολλούς μοντελιστές που :

- Δεν γνωρίζουν πως να ξεκινήσουν, αλλά ξεκινούν
    - Δεν γνωρίζουν που θέλουν να φτάσουν, αλλά προσπαθούν
    - Δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους αστάθμητους παράγοντες (π.χ. άνεμος)
    - Δεν εμπεδώνουν την προηγούμενη άσκηση πριν περάσουν στην επόμενη
    - Δεν υιοθετούν σημεία διαφυγής σε ότι νέο δοκιμάσουν.
    - Δεν έχουν συμφιλιωθεί με τα χαρακτηριστικά του μοντέλου τους (ταχύτητα, ισχύς, αρχές πτήσης)
    - Βιάζονται να κάνουν γρήγορα κάτι "όμορφο"
    - Δεν γνωρίζουν τη σωστή διαδοχή των ασκήσεων, τις ρουτίνες που προαπαιτούνται, την αναμονή για απόκτηση μνήμης μυών.

Όλα τα παραπάνω - και πολλά άλλα ακόμη - τα κάνουμε όλοι. Άλλοι απο έλλειψη αυτοπειθαρχίας, άλλοι απο άγνοια και δυστυχώς - φοβάμαι ότι  - υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που θεωρούν το μοντέλο υποκατάστατο της προσωπικότητάς τους και βιάζονται να την εκτοξεύσουν ψηλά.

Το θέμα μου λοιπόν είναι η καταγραφή της σωστής αρχικής* εκπαίδευσης απο τους παλαιότερους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σημείο αναφοράς για τους νεώτερους. 

(* Ως αρχική, εννοώ την εκπαίδευση που προαπαιτείται για να φτάσει κάποιος να μπορεί να επιλέξει την εξειδίκευση που του αρέσει : SCALE ή 3D)

Επειδή ανήκω στους μοντελιστές με άγνοια, θα με ενδιέφεραν οι απόψεις σας.

Καταγράφηκε
    Apostolos
    Aeromodeller Hero Member

Flyyyyy!!!!

« Απάντηση #1 στις: Πέμπτη, 4 Οκτ 2007, 12:04:56 »

mmmmm! Εδώ τώρα αρχίζει το πανηγύρι!

Δεν θα αναφερθώ πολύ στο τι δεν κάνουμε και ποσό μ@λ@κες είμαστε με αυτό το είδος γιατί δύστυχος είναι πολύ μακρύ!

Λοιπόν, σφάλματα:

1.Δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που θέλουμε να ασχοληθούμε

2.Δεν σεβόμαστε το μηχάνημα και τους εαυτούς μας.

3.Δεν αναγνωρίζουμε την αγνοία μας

4.Νομιζουμε ότι είναι μέσο επίδειξης!!!

5.Δεν μας ενημερώνει ο επαγγελματίας που μας το πουλάει με τι έχουμε να κάνουμε! Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από
         την αμάθεια!

6.Ποτε δεν καθόμαστε να διαβάσουμε για το καινούριο είδος που θέλουμε να ασχοληθούμε και περιμένουμε από τους άλλους να μας
         τα φέρουνε στο πιάτο.

7.Ποιος είσαι εσύ μου θα μου πεις εμένα......

Ελικόπτερα

Έχουμε δει ένα ελικοπτεράκι σε μια βιτρίνα και το αγοράσαμε...μμμμμ, καλά ως εδώ και τώρα τι?? Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ρωτήσουμε αυτούς που γνωρίζουν να μας λύσουνε όλες τις απορίες, τι είναι πως πετάει, τι κάνει, θέματα ασφαλείας
    και κατόπιν στα μοντελοδρόμεια για στρώσιμο και μάθημα.
         1.Φορτιζουμε καλά τις μπαταρίες TX και RX

2. Πριν την εκκίνηση του ελικοπτέρου ελέγχουμε όλα τα κινούμενα μέρη κοιτώντας για καλή λειτουργία τους. Πρέπει να είναι όλες οι βίδες καλά σφιγμένες, τα ball links να λειτουργούν άψογα χωρίς τζόγους και τα σωληνάκια να μην τσακίζουν πουθενά.

3.Συνεοουμαστε με τους γύρο μας για τη σειρά του κάθε ενός και φροντίζουμε να έχουμε δίπλα πάντα κάποιο άτομο με τη μεγαλύτερη δυνατή εμπειρία.

4.Αφου ρωτήσουμε τις συχνότητες και έχουμε κάνει range check ανοίγουμε το πομπό επιλέγοντας το σωστό μοντέλο και τοποθετώντας όλους τους διακόπτες εκεί που έχουμε επιλέξει.

5.Ανοιγουμε το ελικόπτερο και αφήνοντας το ακίνητο περιμένουμε να σετάρει το gyro.

6.Ελεγχουμε όλες τις κινήσεις για τη σωστή τους φορά!

7.Κατα την εκκίνηση το γκάζι πρέπει να είναι πάντα κάτω και εάν κρατάει κάποιος άλως τον πομπό θα έχει τον αντιχείρα από την πάνω μεριά του stick πιέζοντας προς τα κάτω (foto 1).

8.Κραταμε ΠΑΝΤΑ με το ένα χέρι το grip σφικτά και με το άλλο το starter. Έχω δει αρκετές φορές να τρώνε το blade στα μούτρα!

9.Αφου όλα είναι καλά μέχρι στιγμής τοποθετούμε το ελικόπτερο στο σημείο απογείωσης το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 15m
    μακριά από τον κόσμο που έχουμε ΠΑΝΤΑ πίσω μας, ΠΟΤΕ στο πλάι και μπροστά μας!!!!!! Εμείς με το ελικόπτερο έχουμε τουλάχιστον 10μ απόσταση.

10.Αναγνωριζουμε πάντα ένα σημείο που σε περίπτωση ανάγκης θα ρίξουμε το ελικόπτερο.

ΜΑΝΟΥΒΡΕΣ

1.Το tail in hover (foto 2), δηλαδή να έχουμε την ουρά του ελικοπτέρου προς τα εμάς. Ένα καλό ύψους για το hover είναι από 1μ έως το ύψους των ματιών μας.

2.Side in hover (foto 3). To ίδιο με το πάνω αλλά το ελικόπτερο στο πλάι 90ο σε σχέση με εμάς και από τις δυο πλευρές.

3.Nose in hover. Πρέπει να σημειωθεί ότι το hover είναι η αρχή των πάντων και πρέπει να είμαστε ικανοί να κρατάμε ένα σταθερό σημείο, να απογειώνουμε και να προσγειώνουμε το ελικόπτερο σε όλες τις φάσεις.

4.Πορεία. ξεκινώντας από tail in hover και διαγράφοντας σταθερή ευθεία πορεία προς το πλάι και απόσταση 10μ και από τις δυο πλευρές. Πρέπει να είμαστε ικανοί να ξεκινάμε και να σταμπάτε το ελικόπτερο κατά βούληση κατά τη διάρκεια της πορείας κροτώντας σταθερό ύψους.

5.Πορεια tail in διαγράφοντας οκτάρια! To ίδιο με τα παραπάνω.

6.Side in πορεία πρώτα σε ευθεία και μετά σε οκτάρια. Υπενθυμίζω ότι το θα πρέπει να είμαστε ικανοί να σταματάμε και να ξεκινάμε το ελικόπτερο σε οιαδήποτε φάση της πορείας.

7.Autorotation, ξεκινώντας από τα 2μ και ανεβαίνοντας σταδιακά. Θα πρέπει να είμαστε ικανοί να προσγειώνουμε το ελικόπτερο το ανώτερο σε 1μ απόσταση από το σημείο που έχουμε επιλέξει.

συνεχίζετε...

* stick_.1.jpg (73.37 KB, 682x511 - εμφανίστηκε 1128 φορές.)
    « Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 4 Οκτ 2007, 12:34:04 από Apostolos » Καταγράφηκε
    dimpap
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #2 στις: Πέμπτη, 4 Οκτ 2007, 12:13:37 »

Ψιτ ποιος εισαι εσυ που θα μας πεις εμας τωρα ρε...... laugh laugh laugh
    Πλακα εε καλα τα πας συνεχισε Thumbs up
    Καταγράφηκε
    dimpap
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #3 στις: Πέμπτη, 4 Οκτ 2007, 12:31:28 »

Λοιπον για να μη με κραξουν οι admin οτι ολο χαβαλε και τηγανιτα τιποτα να βαλω και εγω ενα λιθαρακι.
    Στα προαναφερομενα του Αποστολου υπαρσχει μια πολυ καλυ ασκηση hover το λεγομενο Τ.
    Δηλαδη αφου σηκωσουμε το ε/κ hover στο υψος των ματιων κανουμε μια ευθεια 5 μετρων με πολυ χαμιλη ταχυτητα (ισα που να προχωραει) προς τα εμπρος και σταματαμε.Κατ οπην επιστρεφουμε στην αρχικη θεση με οπισθεν και σταματαμε.Υστερα παμε δεξια με το πλαι για 5 μετρα και σταματαμε και επιστρεφουμε.Τελος απο την αλλη.Μεγαλη εμφαση στο σταθερο υψος,να μη φευγει δεξια αριστερα και σταθερη χαμιλη ταχυτητα.
    Ξεκιναμε με tail in ,και το κανουμε σε ολους τους προσανατολισμους σιγα σιγα .
    Καλο ειναι να τοποθετησετε κορινες στα ακρα του Τ για σημεια αναφορας.
    Και οταν το κανετε τελεια απο ολες τις μεριες και το βαρεθηκατε σκευθειτε οτι μπορειτε να κανετε το ιδιο με το ε/κ αναποδα idiot2 laugh laugh
    Καταγράφηκε
    Apostolos
    Aeromodeller Hero Member

Flyyyyy!!!!

« Απάντηση #4 στις: Πέμπτη, 4 Οκτ 2007, 12:34:47 »

foto 2

* TAIL_IN_HOVER.jpg (63.47 KB, 614x461 - εμφανίστηκε 1129 φορές.)
    Καταγράφηκε
    Apostolos
    Aeromodeller Hero Member

Flyyyyy!!!!

« Απάντηση #5 στις: Πέμπτη, 4 Οκτ 2007, 12:35:25 »

foto 3

* SIDE_IN_HOVER.jpg (110.25 KB, 922x691 - εμφανίστηκε 1127 φορές.)
    Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Πέμπτη, 4 Οκτ 2007, 13:16:33 »

Ισως να βοηθάει και αυτό......

IRCHA PROGRAMM - LEVEL I, μετά LEVEL II ....κοκ...

http://ircha.org/wp-content/publications/PPP%20Level%20I.pdf
    Καταγράφηκε
    Peterpanta
    Aeromodeller Hero Member

www.aeromodelistis.gr Moderator

« Απάντηση #7 στις: Πέμπτη, 4 Οκτ 2007, 13:26:28 »

Καλημέρα...

Με όλο το σεβασμό προς το Απόστολο ο οποίος κάνει πολύ καλή δουλειά στο να μας παρέχει τις γνώσεις και την εμπειρία του.

Θέλω να αναφέρω κάτι που έχω διαβάσει και πιστεύω ότι είναι σωστό.

Εάν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με για να έχουν όσοι διαβάζουν σωστή εικόνα.

Λοιπόν, κατά το Hover το ε/π πρέπει να πετά σε ύψος τέτοιο ώστε οι έλικες να είναι πάνω απο το ύψος του κεφαλιού μας έτσι ώστε
    σε περίπτωση που για κάποιο λόγο αποκολληθεί ή κοπεί  κομμάτι τους να μην μπορέσει να μας τραυματίσει.

Καταγράφηκε

Lama V3 /Mini Titan E-325 /  Mini Titan E-325 SE / Copter-x 450SE / T-Rex 500 ESP / Cessna 172 / Spektrum DX-7 2.4GHz

www.aeromodelistis.gr/
    vtr
    Aeromodeller Hero Member

α........ ρε και να ειχα τα 3 ΧΧΧ...

« Απάντηση #8 στις: Πέμπτη, 4 Οκτ 2007, 13:26:52 »

Apostolos  καί  dimpap   άψογοι. Thumbs up
    Καταγράφηκε

Sponsored by: nemhobby.com 

vtr
    Aeromodeller Hero Member

α........ ρε και να ειχα τα 3 ΧΧΧ...

« Απάντηση #9 στις: Πέμπτη, 4 Οκτ 2007, 13:30:29 »

Παναγιώτη καλημέρα. Εν μέρη έχεις δίκιο. Ασ πούν καί οι εμπειρότεροι τήν αποψή τους.
    « Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 4 Οκτ 2007, 13:50:23 από vtr » Καταγράφηκε

Sponsored by: nemhobby.com 

hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #10 στις: Πέμπτη, 4 Οκτ 2007, 13:33:31 »

Μπραβο στα παιδια δωστε και αλλα μαθηματα ειναι αποδεκτα απο ολους και φυσικα ποιο πολυ απο εμενα που ειμαι ασχετος με ελικοπτερα και εχω ενα στην κατοχη μου για νεο ξεκινημα γιατι οταν πρωτοεπιασα ελικοπτερο στα χερια μου πριν 30 χρονια δεν ηταν οπως ειναι τωρα με τοσες λεπτομερειες και τοσα συστηματα ελεχγου τοτε και αν δεν ηταν ιπταμενες σκοτωστρες οπως λεναι
    Καταγράφηκε

Χαρας το μαστορα που εχει μεγαλα κεφια
    mrkaza
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Πέμπτη, 4 Οκτ 2007, 14:14:19 »

Συμφονω με ολλα  αλλα δεν τηρω το 9 καθως στα 10 μετρα δεν το βλέπω καλά οταν το απογειώνω Sad συνηθος ειμαι 3-4 μετρα μπροιστα και καμια 7-10 απο τους διπλα εγω και το heli 2-3 μετρα απο εμενα .

Τωρα μάλιστα κατάλαβα και μια  idiot2 που κάνω οταν κανω πορεία απο Side in  προς τα αριστερά  στο τελος της διαδρομης στα 3 -4 μετρα αριστερα απο το heli υπαρχη κοσμος  worry τελιωνω με αργη δεξια στροφη θα ελεγα tail in αλλα με το ελικοπτερο αριστερα μου συνεχιζω ευθεια για 2 μετρα μετα παλι δεξια στροφη και πορεια αργααα οταν φτασει μπροστα μου το σταματάω και το κραταω slide in hover και συνεχιζω με πορεία δεξια στροφη κτλ κτλ . Ακομα δεν το φερνω Noise in το φοβαμε
    Καταγράφηκε

vhal
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #12 στις: Πέμπτη, 4 Οκτ 2007, 20:39:25 »

Κάτι που δεν έχει πεί κανένας (θα το έβαζα στα λεγόμενα του Απόστολου στη θέση 0) είναι η χρήση του εξομοιωτή πτήσης.
    Βάλτε πολλές ώρες ει δυνατόν με τον δικό σας πομπό σε σύνδεση με τον Η/Υ σας.

Είμαι ακόμα τελείως άσχετος (αλλά σε φάση εισόδου στο r/c heli)  οπότε κάθε κριτική ευπρόσδεκτη...   Wink

Βαγγέλης
    Καταγράφηκε

Βαγγέλης Χαλκιαδάκης - Αερολέσχη Φθιώτιδας

Ζηλεύω του σταυραετού
    απου πετά στα νέφη
    και παίζει με τσι αστραπές
    και με τ' αστροπελέκια.
    vhal
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #13 στις: Πέμπτη, 4 Οκτ 2007, 20:41:12 »

Επίσης διαβάστε εδώ:
    http://www.rchelicopterweb.com/LearningToFly/LearningToFly.htm

Βαγγέλης
    Καταγράφηκε

Βαγγέλης Χαλκιαδάκης - Αερολέσχη Φθιώτιδας

Ζηλεύω του σταυραετού
    απου πετά στα νέφη
    και παίζει με τσι αστραπές
    και με τ' αστροπελέκια.
    george737
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #14 στις: Πέμπτη, 4 Οκτ 2007, 22:02:18 »

Καλησπέρα κι απο εμένα!Ο Αποστόλης έκανε μια πολύ αξιόλογη παρουσίαση και...ΑΠΟΣΤΟΛΗ άσε τις υπεκφυγές και ξεκίνα βιβλίο!!!Επίσης φίλε vhal συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για το θέμα του εξομοιωτή!Προσωπικά το θεωρώ απαραίτητο εργαλείο εκμάθησης για κάποιον που εισέρχεται στον χώρο του ελικοπτέρου,γιατί απλούστατα κάνει τον εγκέφαλό και τα δάκτυλά σου να προσαρμοστούν και να ανταπεξέλθουν στις απαιτιτικές καταστάσεις τις κάθε μανούβρας που επιθυμείς να εκτελέσεις.Εγώ προσωπικά βοηθήθηκα παρα πολύ απο την χρήση του εξομοιωτή.Τα στάδια είναι εξάσκηση,εξάσκηση και τρίτον ΕΞΑΣΚΗΣΗ!Παράδειγμα:εξάσκηση στην αιώρηση με την ουρά να σε κοιτάζει(Tail In Hover).Οταν καταφέρεις να κρατήσεις το ελικόπτερο(...κι αυτό φυσικά με ΕΞΑΣΚΗΣΗ)παίρνεις την μεγάλη απόφαση για την επανάληψη της μανόυβρας ααλα αυτή τη φορά με το <<Μωρό σου>>!Πάρα πολύ καλή ιδέα θα ήταν να εφοδιαστείς και με ένα σετάκι μπαλακια(training gear)για μεγαλύτερη ασφάλεια.Απο εκεί και πέρα μπαίνει ο Αποστόλης με την παρουσίασή του,που θα ήταν ευχής έργον να την ασπαζόμασταν ΟΛΟΙ ΜΑΣ γιατι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ πρεπει να είναι πάντα η ΠΡΩΤΗ προτεραιότητα.Kαλες προσγειώσεις...

Υ.Γ:Απευθύνομαι και στον φίλο marios_v
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα με καύσιμο (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Εκμάθηση στην πτήση Ελικοπτέρου.
    Μεταπήδηση σε: