Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.692 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 10:23:27

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 10:23:27

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από ΗΑWK 100
    [Σήμερα στις 00:24]

από Markhelis
    [Χθες στις 15:03]

[Χθες στις 08:22]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 09:28:56]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από SV 1 BTA
    [Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 14:24:54]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 17 Ιουν 2026, 22:24:37]

από carapis
    [Δευτέρα, 8 Ιουν 2026, 21:40:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309692
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 107
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 3
    Επισκέπτες: 63
    Συνολικά: 66
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Robird G31  (Αναγνώστηκε 7338 φορές)
    AlexVag
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τετάρτη, 6 Νοε 2013, 17:29:16 »

Μολις ξεκινησα να σεταρω το συγκεκριμενο γυροσκοπιο και ειδα οτι δεν υπαρχει καποιο παρομοιο θεμα στο φορουμ. Οποτε ανοιγω αυτο το θεμα το οποιο θα εχει πληροφοριες για το σεταρισμα και ελπιζω καποια στιγμη και εντυπωσεις απο την πτηση.

Το πρωτο προβλημα που εχω και για το οποιο ωαχνω λυση ειναι οτι ενω το γυροσκοπιο οριζει αυτοματα 0 input στο κεντρο των στικ εγω εχω μια αποκλιση 5% στο pitch. Αυτο το προβλημα το εχω διαβασει και στο ιντερνετ και μαλιστα το εχω δει και σε βιντεο σεταρισματος. Καποιοι βαζουν subtrims αλλα σε e-mail που  εστειλα στη robird-usa μου ειπαν οτι συμβαινει σε καποια καναλια να μην κεντραρει σωστα και αυτο λυνεται οχι με subtrims αλλα με travel adjust. Φυσικα απο τη στιγμη που το travel adjust ρυθμιζει την κινηση στις 2 ακραιες θεσεις δεν μπορεσα να διορθωσω το προβλημα. Τους εστειλα ξανα e-mail και περιμενω απαντηση. Βεβαια εχω βρει την εξης λυση αλλα δεν μου αρεσει και πολυ. Πηγα στο κρυφο μενου της dx6i και ορισα σαν κεντρο του pitch ενα κλικ πανω απο το πραγματικο κεντρο. Ετσι στο σημειο που ορισα ως νεο κεντρο εχω αποκλιση +5% αλλα στο πραγματικο κεντρο δεν εχω καθολου αποκλιση. Φυσικα οι καμπυλες μου ειναι γραμμικες.

Για να καταλαβετε τι λεω το προβλημα φαινεται σε αυτο το βιντεο http://www.youtube.com/watch?v=mEW6XP1KoHg απο το 3:30 και μετα.
    Καταγράφηκε
    Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #1 στις: Παρασκευή, 8 Νοε 2013, 11:53:35 »

Πρωί - πρωί, στις 8 ήμουν στο ταχυδρομείο, και πριν από λίγο το πουλί πέταξε σε γενικές γραμμές καλά, σε HH mode, σε Normal και Idle Up με κάνα - δυο τουμπίτσες για δοκιμή.

Υπάρχουν πράγματα που μου δίνουν την αίσθηση ότι αλλάξανε στην συμπεριφορά του, μερικά προς το καλύτερο και μερικά προς το χειρότερο, αν και πιστεύω ότι είναι μάλλον θέμα ρυθμίσεων από εδώ και πέρα. Αφού δεν έπεσε στην πρώτη πτήση, είμαιστε σε καλό δρόμο.

Το τράνταγμα της ουράς δεν το ξαναπαρατήρησα, αν και πρέπει να το δοκιμάσω εκτενέστερα και όχι τόσο λίγο όσο τώρα.

Αυτό που δεν μου πολυάρεσε, είναι ότι φαίνεται να μειώθηκε η διαδρομή των σέρβο, παρόλο που τα έχω στο 100%. Οι μοίρες πάνω - κάτω, είναι σωστές, εκεί που τις θέλω, αλλά κάτι δεν μου αρέσει... θα το ψάξω.

Οι ρυθμίσεις από το πρόγραμμα είναι πάνω κάτω όπως του ΖΥΧ, μόνον που δεν υπάρχει καρτέλα για τον έλεγχο της διόρθωσης του swash plate στις περιστροφές και στις κλίσεις... Επειδή την είχα πατήσει την πρώτη φορά με το ΖΥΧ, τώρα ήμουν πιο προσεκτικός, αλλά πάντως τέτοιος έλεγχος στο Robird δεν υπάρχει. Ίσως να μην τον χρειάζεται και για αυτό να μην υπάρχει.

Κατά τα άλλα ακολουθεί την ίδια περίεργη τακτική με τα σέρβο, τα οποία σχεδόν όλα έπρεπε να τα κάνω reverse (από το πρόγραμμα) για να δουλέψουν όπως πρέπει. Τουλάχιστον αυτήν την φορά το λογισμικό του Robird πράγματι τα έκανε reverse, και έτσι δεν πείραξα τίποτα στην τηλεκατεύθυνση.

Σε μερικές καρτέλες που σου ζητάει να ελέγξεις ορισμένα πράγματα στο swash, δεν σε αφήνει να το κουνήσεις αν δεν βγεις από την καρτέλα... Δεν ξέρω γιατί... Ίσως να μην κατάλαβα εγώ κάτι καλά. Αυτό όμως αποδείχτηκε επικίνδυνο στην καρτέλα που κάνεις reverse το σέρβο της ουράς, γιατί ενώ υποτίθεται ότι έπρεπε να κινείται για να δω άν θέλει reverse ή όχι, αυτό δεν.........  Το ξέχασα μάλιστα μετά να το κοιτάξω, και το είδα στον έλεγχο κινήσεων πριν απογειωθώ. Το ξαναέβαλα στον υπολογιστή και το έκανα reverse, να και φαντάζομαι το ίδιο θα ήταν και από την τηλεκατεύθυνση αν το έκανα.

Αν στο έδαφος κλείσεις το γκάζι εντελώς για 1-2 δευτερόλεπτα, κάνει ένα περίεργο θόρυβο, σαν να κάνει reset, σαν να βγάζει off το gyro, και ανάβει στιγμιαία το πράσινο λαμπάκι στην θέση 2. Μάλλον σβήνει και ξανανάβει μόνο του, όταν δεν υπάρχει καθόλου throttle. Μου θύμησε την λειτουργεία του 130Χ, στο οποίο το AS3X βγαίνει off άμα μείνει το ελικόπτερο στο έδαφος 2-3 δεύτερα...

Καταγράφηκε
    AlexVag
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Παρασκευή, 8 Νοε 2013, 14:12:04 »

Εσυ με περασες τελικα  Cheesy . Πες μου οτι και σε εσενα το robird βρηκε σωστα ολα τα κεντρα των στικ χωρις αποκλιση για να νιωσω λιγο ακομα γκαντεμης, η να πεταξω τη spektrum και να παρω futaba να τελειωνω. 
    Καταγράφηκε
    ant1971
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #3 στις: Παρασκευή, 8 Νοε 2013, 14:31:03 »

Εσυ με περασες τελικα  Cheesy . Πες μου οτι και σε εσενα το robird βρηκε σωστα ολα τα κεντρα των στικ χωρις αποκλιση για να νιωσω λιγο ακομα γκαντεμης, η να πεταξω τη spektrum και να παρω futaba να τελειωνω.  

χαχαχαχα ηρεμισε σπεκτρουμακιας ειναι και ο κωστας
    Καταγράφηκε

η ασχολία με το ε/π συχνά είναι παράδεισος & κόλαση μαζί
    AlexVag
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Παρασκευή, 8 Νοε 2013, 14:52:21 »

Τοτε θα εχει την dx7 και οχι την dx6i  Cheesy ΠΑντως και στο βιντεο που εβαλα πιο πανω ο τυπος που εχει το ιδιο προβλημα με εμενα εχει dx6i. Ωστοσο σε αλλο βιντεο η dx6i δουλευει κανονικα.
    Καταγράφηκε
    ant1971
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #5 στις: Παρασκευή, 8 Νοε 2013, 14:54:20 »

Τοτε θα εχει την dx7 και οχι την dx6i  Cheesy ΠΑντως και στο βιντεο που εβαλα πιο πανω ο τυπος που εχει το ιδιο προβλημα με εμενα εχει dx6i. Ωστοσο σε αλλο βιντεο η dx6i δουλευει κανονικα.

πραγματι εχει την 7αρα την s 
    Καταγράφηκε

η ασχολία με το ε/π συχνά είναι παράδεισος & κόλαση μαζί
    Stavroforos
    Aeromodeller Jr. member
    **

Ή σε πετάν ή τα πετάς

« Απάντηση #6 στις: Παρασκευή, 8 Νοε 2013, 14:58:32 »

Εσυ με περασες τελικα  Cheesy . Πες μου οτι και σε εσενα το robird βρηκε σωστα ολα τα κεντρα των στικ χωρις αποκλιση για να νιωσω λιγο ακομα γκαντεμης, η να πεταξω τη spektrum και να παρω futaba να τελειωνω.  

χαχαχαχα ηρεμισε σπεκτρουμακιας ειναι και ο κωστας

Grin Grin κι όχι μόνο αυτός,  Κώστα αφού  σου ήρθε, είναι θέμα 2-3 ημερών  να έρθει και το δικό μου. Βέβαια αυτά που διαβάζω τώρα δεν είναι και πολύ  ενθαρρυντικά  κι ελπίζω να μη το μετανιώσω που το παρήγγειλα
    Καταγράφηκε

Lama V-3  angel
    Belt Cp V-1
    Mini Titan E-325
    T-Rex 250 pro dfc  devil angel
    Spitfire GP 0.25
    Piper Cub EP (Αγνώστων στοιχείων)
    Gws Tiger Moth 400
    E-flite Piper L-4 Grasshopper 250
    Multiplex fox

Καλαααά.............μά πίσω έχει το heli την ουρά...........
    Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #7 στις: Παρασκευή, 8 Νοε 2013, 15:05:29 »

Χαχαχα... λοιπόν, ναι, τα κέντρα μου βγήκανε όλα εντάξη, αλλά άμα σε παρηγορεί λιγάκι αυτό που θα πω, ούτε ένα άκρο δεν βγήκε σωστό.

Η δική μου τηλεκατεύθυνση αποδείχτηκε τσιγγούνικη, και σε όλα έπρεπε να πάω τα travel adjust στο 102 ή και 103%.

Ακόμα δεν το έχω φτιάξει όπως θέλω βέβαια. Θέλει δουλειά, απλά χάρηκα που δεν έγινε κουβάρι στην πρώτη πτήση.
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Παρασκευή, 8 Νοε 2013, 15:09:28 »

Εσυ με περασες τελικα  Cheesy . Πες μου οτι και σε εσενα το robird βρηκε σωστα ολα τα κεντρα των στικ χωρις αποκλιση για να νιωσω λιγο ακομα γκαντεμης, η να πεταξω τη spektrum και να παρω futaba να τελειωνω. 

Στην DX7 αλλά και σε άλλες Τ/Κ υπάρχει ένα κρυφό service menu με το οποίο καλιμπράρεις ένα σωρό πράγματα όπως την στάθμη του βολτόμετρου και τα κέντρα κα τα άκρα του stick. Ψάξε για αυτό μήπως υπάρχει και στην DX6.

DX7 Service menu
    http://www.helifreak.com/showthread.php?t=105773

DX6 Service menu
    http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=905561

Τα προηγούμενα τα βρήκα σε μια γρήγορη αναζήτηση. Ξέρω ότι υπάρχουν και σχετικά video. Στην DX7 που το έχω δοκιμάσει δουλεύει άψογα.
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skype --> mastroxalastis   (Συνήθως όταν είμαι στο Skype, μαστορεύω στον πάγκο)
    AlexVag
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Παρασκευή, 8 Νοε 2013, 15:17:00 »

Μολις ξεκινησα να σεταρω το συγκεκριμενο γυροσκοπιο και ειδα οτι δεν υπαρχει καποιο παρομοιο θεμα στο φορουμ. Οποτε ανοιγω αυτο το θεμα το οποιο θα εχει πληροφοριες για το σεταρισμα και ελπιζω καποια στιγμη και εντυπωσεις απο την πτηση.

Το πρωτο προβλημα που εχω και για το οποιο ωαχνω λυση ειναι οτι ενω το γυροσκοπιο οριζει αυτοματα 0 input στο κεντρο των στικ εγω εχω μια αποκλιση 5% στο pitch. Αυτο το προβλημα το εχω διαβασει και στο ιντερνετ και μαλιστα το εχω δει και σε βιντεο σεταρισματος. Καποιοι βαζουν subtrims αλλα σε e-mail που  εστειλα στη robird-usa μου ειπαν οτι συμβαινει σε καποια καναλια να μην κεντραρει σωστα και αυτο λυνεται οχι με subtrims αλλα με travel adjust. Φυσικα απο τη στιγμη που το travel adjust ρυθμιζει την κινηση στις 2 ακραιες θεσεις δεν μπορεσα να διορθωσω το προβλημα. Τους εστειλα ξανα e-mail και περιμενω απαντηση. Βεβαια εχω βρει την εξης λυση αλλα δεν μου αρεσει και πολυ. Πηγα στο κρυφο μενου της dx6i και ορισα σαν κεντρο του pitch ενα κλικ πανω απο το πραγματικο κεντρο. Ετσι στο σημειο που ορισα ως νεο κεντρο εχω αποκλιση +5% αλλα στο πραγματικο κεντρο δεν εχω καθολου αποκλιση. Φυσικα οι καμπυλες μου ειναι γραμμικες.

Για να καταλαβετε τι λεω το προβλημα φαινεται σε αυτο το βιντεο http://www.youtube.com/watch?v=mEW6XP1KoHg απο το 3:30 και μετα.

Το εχω δοκιμασει και αυτο
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Παρασκευή, 8 Νοε 2013, 15:32:25 »

Το πρωτο προβλημα που εχω και για το οποιο ωαχνω λυση ειναι οτι ενω το γυροσκοπιο οριζει αυτοματα 0 input στο κεντρο των στικ εγω εχω μια αποκλιση 5% στο pitch. Αυτο το προβλημα το εχω διαβασει και στο ιντερνετ και μαλιστα το εχω δει και σε βιντεο σεταρισματος. Καποιοι βαζουν subtrims αλλα σε e-mail που  εστειλα στη robird-usa μου ειπαν οτι συμβαινει σε καποια καναλια να μην κεντραρει σωστα και αυτο λυνεται οχι με subtrims αλλα με travel adjust. Φυσικα απο τη στιγμη που το travel adjust ρυθμιζει την κινηση στις 2 ακραιες θεσεις δεν μπορεσα να διορθωσω το προβλημα. Τους εστειλα ξανα e-mail και περιμενω απαντηση. Βεβαια εχω βρει την εξης λυση αλλα δεν μου αρεσει και πολυ. Πηγα στο κρυφο μενου της dx6i και ορισα σαν κεντρο του pitch ενα κλικ πανω απο το πραγματικο κεντρο. Ετσι στο σημειο που ορισα ως νεο κεντρο εχω αποκλιση +5% αλλα στο πραγματικο κεντρο δεν εχω καθολου αποκλιση. Φυσικα οι καμπυλες μου ειναι γραμμικες.

Το εχω δοκιμασει και αυτο

Ζητώ συγνώμη που δεν διάβασα προσεκτικά το ποστάρισμά σου, αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνω καλά το πρόβλημα:
    Θα πρέπει να έχεις
    Στίς θέσεις του stick    Input 0 - 50 - 100
    και ταυτόχρονα        Output 0 - 50 - 100
    Τι δεν κάνει καλά η Τ/Κ σου?
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

AlexVag
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Παρασκευή, 8 Νοε 2013, 15:48:23 »

Σε input 0-50-100 μετα απο το σεταρισμα και χωρις subtrims εχω output 0-55-100.
     Απο το κρυφο μενου ΟΟΟΠΟΙΟ σημειο της διαδρομης του pitch και αν ορισω ως 50%, το robird βλεπει σε αυτο το σημειο output 55%. Αυτο γινεται μονο στο pitch και το gain.
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Παρασκευή, 8 Νοε 2013, 17:03:54 »

Σε input 0-50-100 μετα απο το σεταρισμα και χωρις subtrims εχω output 0-55-100.
     Απο το κρυφο μενου ΟΟΟΠΟΙΟ σημειο της διαδρομης του pitch και αν ορισω ως 50%, το robird βλεπει σε αυτο το σημειο output 55%. Αυτο γινεται μονο στο pitch και το gain.

Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τριμάρεις στο service menu το μεσαίο σημείο κατάλληλα ώστε να έχεις 0 - 50 - 100 στην έξοδο? Και αυτό δεν είναι "μαγείρεμα" για να σε κάνει να νιώθεις άβολα. Είναι το απολυτα σωστό. Σημασία έχει η κατάλληλη έξοδος στην ανάλογη θέση του stick. Όλα τα άλλα είναι αδιάφορα και μόνο αυτά τα 2 είναι πραγματικά μεγέθη.

Ελπίζω να μην υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνω, οπότε και σε κουράζω άδικα, αλλά αν υπάρχει καλιμπράρισμα σε μέση και άκρα δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να μην κάνεις τη δουλειά στου με αυτά.
    Καταγράφηκε

Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Παρασκευή, 8 Νοε 2013, 17:16:39 »

Ερώτηση:
    Η DX6 δείχνει και input και output στο βασικό μενού της?

Δηλαδή δείχνει 0 -  50 - 100 input και 0 - 50 - 100 output ? Ενώ το software του Robird G31 δείχνει 0 - 55 - 100 ? Αυτό είναι το πρόβλημα?
    Καταγράφηκε

AlexVag
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Παρασκευή, 8 Νοε 2013, 17:39:57 »

Να σου το πω λιγο διαφορετικα.

Εχω καλιμπραρει την τ/κ και οταν εχω το στικ στη μεση, στο monitor της τ/κ βλεπω 50% output. Δεν το εχει αριθμητικα αλλα το παρουσιαζει σε μια μπαρα η οποια  εχει ενα βελος επανω.

Στο σημειο λοιπον που στην τ/κ βλεπω 50% output στο ιδιο σημειο το robird διαβαζει 55% output.
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: Robird G31
    Μεταπήδηση σε: