Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.366 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 06:27:22

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 06:27:22

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 01:40]

από Loukis35
    [Χθες στις 15:46]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 12:22:09]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]

[Πέμπτη, 26 Μαρ 2026, 23:29:08]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309366
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 586
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 489
    Συνολικά: 489
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 ... 6 7 8 [9] 10 11 12 13     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: ESM FOCKE WULF 190-A8 ARF  (Αναγνώστηκε 44496 φορές)
    har28
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #120 στις: Τετάρτη, 22 Ιαν 2014, 09:37:38 »

Μπράβο, ωραία δουλειά - δύο παρατηρήσεις:

- Προσέξτε την θερμοκρασία του κινητήρα, μάλλον χρειάζεται μεγαλύτερη εξαγωγή ή baffles στην εισαγωγή του cowl

- Εκεί που βάλατε τους διακόπτες και το πορτάκι, σημαίνει ότι θα χρειαστεί επιπλέον 200-300 γραμ βάρος στην μύτη για να ζυγίσει. Θυμήσου ότι (βάρος x απόσταση από το ΚΒ) πρέπει να ισούται και από τις δύο πλευρές.

Πιστεύω ότι η εξαγωγή αέρα είναι καλή, γιατί πάνω στο cowl στο πίσω μέρος έχει 2 επιπλέον εξαγωγές αέρα οπότε πιστεύω ότι δεν θα έχω πρόβλημα. Βέβαια δεν αποκλείω τίποτα θα δω και στην πορεία την συμπεριφορά του μοτέρ και αναλόγως θα πράξω! Τώρα όσον αφορά το βάρος, ακόμη δεν έχω ζυγίσει το μοντέλο, οπότε εννοείται αν χρειαστεί βάρος θα του προσθέσω!
    Καταγράφηκε

ΧΑΡΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑ!!!
    GeorgeC
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #121 στις: Τετάρτη, 22 Ιαν 2014, 11:43:16 »

H διφυλλη προπελλα ειναι εξ ορισμου αποδοτικοτερη.
    Καταγράφηκε
    MOGOLOS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #122 στις: Τετάρτη, 22 Ιαν 2014, 14:11:09 »

Μπορεί κάποιος να μου βρει αυτόν το ορισμό???
    Καταγράφηκε

Γιατί εαν δεν εχει πολυβόλα δεν πετάει
    ergastirio
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #123 στις: Τετάρτη, 22 Ιαν 2014, 14:51:03 »

Τοποθετήθηκε και ο ουραίος τροχός από την dubro έτσι για ποιο scale αποτέλεσμα καθώς επίσης και όλες οι ντίζες των σέρβο!
    Ωραια η κατασκευη σου εχω να σου κανω μια παρατηρηση οσο αφορα την συνδεσμολογια στο rudder μηπως ειναι πολυ κοντα τα horn με το συρματοσχοινο και δεν θα δουλευουν σωστα? η κοινησεις θα εινε πολυ μηκρες και θα σκαλονουν στην ατρακτο..
    φιλικα Γιωργος
    Καταγράφηκε
    har28
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #124 στις: Τετάρτη, 22 Ιαν 2014, 18:16:46 »

Τοποθετήθηκε και ο ουραίος τροχός από την dubro έτσι για ποιο scale αποτέλεσμα καθώς επίσης και όλες οι ντίζες των σέρβο!
    Ωραια η κατασκευη σου εχω να σου κανω μια παρατηρηση οσο αφορα την συνδεσμολογια στο rudder μηπως ειναι πολυ κοντα τα horn με το συρματοσχοινο και δεν θα δουλευουν σωστα? η κοινησεις θα εινε πολυ μηκρες και θα σκαλονουν στην ατρακτο..
    φιλικα Γιωργος

Φίλε Γιώργο από τις πρώτες δοκιμές φαίνεται ότι δεν έχει πρόβλημα και η κίνησή του είναι υπέρ αρκετή, τώρα βέβαια θα δούμε και στην πορεία και αν υπάρξει πρόβλημα θα το αλλάξουμε!
    Καταγράφηκε

ΧΑΡΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑ!!!
    evan
    Aeromodeller Hero Member

Ευάγγελος Μιχαηλίδης

« Απάντηση #125 στις: Τετάρτη, 22 Ιαν 2014, 19:58:27 »

Μάλλον δε θα βρεθεί πουθενά.
    Κυκλοφορεί η άποψη για 2-3% μικρότερη απόδοση της τρίφυλλης σε σχέση με τη δίφυλλη αλλά η ακόλουθη μελέτη δεν το επιβεβαιώνει.
    Πρόκειται για συγκριτική μελέτη 2-φυλλων, 3-φυλλων και 4-φυλλων προπελών που έγινε στο Langley Memorial Aeronautical Laboratory το 1937.

Όλη η μελέτη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
    http://naca.central.cranfield.ac.uk/reports/1938/naca-report-640.pdf

Τα συμπεράσματα στην παρακάτω εικόνα:

* naca props (Small).JPG (107.84 KB, 640x549 - εμφανίστηκε 524 φορές.)
    Καταγράφηκε

Η ύστατη μορφή ελευθερίας είναι η σιωπή. (Γιάννης Ρίτσος)
    ArgyrisGiannetakis
    Moderator

« Απάντηση #126 στις: Πέμπτη, 23 Ιαν 2014, 00:14:44 »

Πιστέυω πως όλα είναι “It is all about application,” Ολα είναι ανάλογα τη χρήση!
    Ο καλύτερος ορισμός είναι η ίδια η εμπειρία και η Ιστορία της αεροναυπηγικής!
    Η πιό αποδοτηκότερη προπέλα είναι η μονόφυλλη!Για πρώτη φορά την κατασκευάσαν την δεκαετεία του 30' στα foul size αεροσκάφη!
    Στον μοντελισμό χρησιμοποιήσαν και της μονόφυλλες στα PYLON RACER και  χρησιμοποιούν ακόμα!Η μονόφυλλες προπέλες είναι ιδανικές γιατί πάντα δουλευουν σε καθαρό αέρα και οχι στη σκιά του άλλου φύλλου!!
    Τώρα στα foul size αεροσκάφη δεν επικρατήσαν γιατί απλά οι ιπποδυνάμεις είναι τεράστιες!
    ΠΧ εαν ένα SPITFIRE είχε μονόφυλλη προπέλα θα έπρεπε  να είχε 15 μέτρα διάμετρο για να μπορεί να ταιριάξει με τα 2000 άλογα του Merlin!Οπότε οι πολύφυλλες ήταν και είναι η μόνη λύση!
    Επίσης το ακροπτερύγιο σε κάθε προπελα πρέπει να μήν υπερβαίνει  την ταχήτητα του ήχου γιατί πλέον δέν θα λειτουργεί σωστά η αεροτομή της προπέλας!
    Στον μοντελισμό και ειδικά στα μονοκύλινδρα δικά μας μοτέρ μόνο οι διφυλλες προπέλες αποδίδουν σωστά.Ακόμα και σέ ένα 400cc Radial συγκριτικά με μία τετράφυλλη η διαφορά είναι αρκετή! σε γκάζια! Grin
    APC FOR EVER!!! Grin Grin

“It is all about application,”

* J2 Cub.jpg (80.84 KB, 1049x786 - εμφανίστηκε 452 φορές.)

* PropellerPylon01.jpg (20.1 KB, 210x329 - εμφανίστηκε 451 φορές.)
    Καταγράφηκε

Η ομορφιά είναι στα μάτια αυτού που τη βλέπει.

http://www.youtube.com/user/ARGYPILATUS?feature=guide
    http://www.flickr.com/photos/argyris_giannetakis/
    Nikos Samprakos
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #127 στις: Πέμπτη, 23 Ιαν 2014, 20:12:30 »

Ερώτηση:
    Ξέρει κανένας που μπορούμε να βρούμε τους κωδικούς των χρωμάτων της ESM, θέλουμε να κάνουμε κάτι μερεμετάκια στο FW  αλλά πριν αρχίσουμε θα ήθελα να ξέρω για τα χρώματα. Undecided Undecided
    Καταγράφηκε
    GeorgeC
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #128 στις: Πέμπτη, 23 Ιαν 2014, 22:57:57 »

Πιστέυω πως όλα είναι “It is all about application,” Ολα είναι ανάλογα τη χρήση!
    Ο καλύτερος ορισμός είναι η ίδια η εμπειρία και η Ιστορία της αεροναυπηγικής!
    Η πιό αποδοτηκότερη προπέλα είναι η μονόφυλλη!Για πρώτη φορά την κατασκευάσαν την δεκαετεία του 30' στα foul size αεροσκάφη!
    Στον μοντελισμό χρησιμοποιήσαν και της μονόφυλλες στα PYLON RACER και  χρησιμοποιούν ακόμα!Η μονόφυλλες προπέλες είναι ιδανικές γιατί πάντα δουλευουν σε καθαρό αέρα και οχι στη σκιά του άλλου φύλλου!!
    Τώρα στα foul size αεροσκάφη δεν επικρατήσαν γιατί απλά οι ιπποδυνάμεις είναι τεράστιες!
    ΠΧ εαν ένα SPITFIRE είχε μονόφυλλη προπέλα θα έπρεπε  να είχε 15 μέτρα διάμετρο για να μπορεί να ταιριάξει με τα 2000 άλογα του Merlin!Οπότε οι πολύφυλλες ήταν και είναι η μόνη λύση!
    Επίσης το ακροπτερύγιο σε κάθε προπελα πρέπει να μήν υπερβαίνει  την ταχήτητα του ήχου γιατί πλέον δέν θα λειτουργεί σωστά η αεροτομή της προπέλας!
    Στον μοντελισμό και ειδικά στα μονοκύλινδρα δικά μας μοτέρ μόνο οι διφυλλες προπέλες αποδίδουν σωστά.Ακόμα και σέ ένα 400cc Radial συγκριτικά με μία τετράφυλλη η διαφορά είναι αρκετή! σε γκάζια! Grin
    APC FOR EVER!!! Grin Grin

“It is all about application,”

+1000.
    "It's all about drag".
    Καταγράφηκε
    w1ndsurfer
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #129 στις: Παρασκευή, 24 Ιαν 2014, 07:45:47 »

Ερώτηση:
    Ξέρει κανένας που μπορούμε να βρούμε τους κωδικούς των χρωμάτων της ESM, θέλουμε να κάνουμε κάτι μερεμετάκια στο FW  αλλά πριν αρχίσουμε θα ήθελα να ξέρω για τα χρώματα. Undecided Undecided

Νίκο
    Το συγκεκριμένο Fw-190 είναι το περίφημο Gelb 11, 6./JG 1 του Feldwebel Alfred Bindseil, το οποίο φοράει το κλασικό Luftwaffe camouflage RLM 74-75 στις πάνω επιφάνειες και RLM76 στις κάτω.

Τα χρώματα της ESM είναι στο "περίπου", ενώ έχουν παραλείψει τα mottles που είναι όλη η ομορφιά σε αυτά τα καμουφλάζ. Αν έχετε υπομονή και θέλετε να το ομορφύνετε θα βρείτε τα σωστά χρώματα σε μοντελιστικά (Model Master, Gunze Sangyo, White Ensign κλπ), αλλιώς για να βρεις την απόχρωση της ESM μόνο με color matching σε χρωματοπωλείο

* fw190_bindseil.jpg (39.71 KB, 620x373 - εμφανίστηκε 319 φορές.)
    Καταγράφηκε

Η τέλεια σχεδίαση επιτυγχάνεται όταν είναι τόσο λιτή ώστε δεν υπάρχει κάτιι που μπορεί να αφαιρεθεί - Antoine De Saint-Exupery (French writer and aviator)
    w1ndsurfer
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #130 στις: Παρασκευή, 24 Ιαν 2014, 07:52:51 »

Τα χρώματα της ESM είναι στο "περίπου"

Η ESM χρησιμοποιεί 2 γκρίζα (ανοικτό - κλειστό) για τις πάνω επιφάνειες, τα σωστά είναι γκρίζο-πράσινο και γκρίζο-μωβ

ESM:

Το σωστό:

Καταγράφηκε

Η τέλεια σχεδίαση επιτυγχάνεται όταν είναι τόσο λιτή ώστε δεν υπάρχει κάτιι που μπορεί να αφαιρεθεί - Antoine De Saint-Exupery (French writer and aviator)
    w1ndsurfer
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #131 στις: Παρασκευή, 24 Ιαν 2014, 07:58:34 »

Μπράβο, ωραία δουλειά - δύο παρατηρήσεις:

- Προσέξτε την θερμοκρασία του κινητήρα, μάλλον χρειάζεται μεγαλύτερη εξαγωγή ή baffles στην εισαγωγή του cowl

- Εκεί που βάλατε τους διακόπτες και το πορτάκι, σημαίνει ότι θα χρειαστεί επιπλέον 200-300 γραμ βάρος στην μύτη για να ζυγίσει. Θυμήσου ότι (βάρος x απόσταση από το ΚΒ) πρέπει να ισούται και από τις δύο πλευρές.

Πιστεύω ότι η εξαγωγή αέρα είναι καλή, γιατί πάνω στο cowl στο πίσω μέρος έχει 2 επιπλέον εξαγωγές αέρα οπότε πιστεύω ότι δεν θα έχω πρόβλημα. Βέβαια δεν αποκλείω τίποτα θα δω και στην πορεία την συμπεριφορά του μοτέρ και αναλόγως θα πράξω! Τώρα όσον αφορά το βάρος, ακόμη δεν έχω ζυγίσει το μοντέλο, οπότε εννοείται αν χρειαστεί βάρος θα του προσθέσω!

Διευκρινίζω την 2η παρατήρηση:

Αν είχατε βάλει τους διακόπτες πάνω στο ΚΒ ή μπροστά από το ΚΒ τότε το α/π θα έβγαινε συνολικά ελαφρύτερο γιατί θα χρειαζόταν λιγότερο έρμα στην μύτη για να ζυγίσει.

Επειδή βάλατε τους διακόπτες 30 πόντους πίσω από το ΚΒ, θα χρειαστεί επιπλέον βάρος ίσο με τους διακόπτες 30 πόντους μπροστά από το ΚΒ για να εξουδετερώσει. Επειδή είναι κοντομούρικο αν δεν μπορείς να βάλεις έρμα 30 στους πόντους και μπορείς στους 25 τότε χρειάζεται περισσότερο από το βάρος των διακοπτών για να ισορροπήσει

Φιλικά
    Νίκος
    Καταγράφηκε

har28
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #132 στις: Παρασκευή, 24 Ιαν 2014, 10:04:05 »

Καλημέρα σε όλους τους φίλους, Νίκο κατάλαβα την παρατήρησή σου, εχθές ζυγίσαμε το αεροπλάνο και μας βγήκε 6700 χωρίς να έχω τοποθετήσει το σέρβο του γκαζιού, την έλικα, το σπίνερ. τις 2 μπαταρίες 6 στοιχείων Ni-Mh  αλλά και το ντεπόζιτο! Σύμφωνα με το μάνουαλ μια πρώτη ματιά που ρίξαμε στο κέντρο βάρους (στα 140mm) βγαίνει ελαφρώς πισώβαρο και ας του έχω τοποθετήσει την zenoah g38 που είναι 2 κιλά μοτέρ!!!! Πιστεύω με τις 2 μπαταρίες και τα υπόλοιπα δεν θα χρειαστεί να τοποθετήσω επιπλέον βάρος ( το ελπίζω δηλαδή). Θα δούμε βέβαια μόλις ολοκληρωθεί το μοντέλο και είναι έτοιμο για το τελικό ζύγισμα! Το μοντέλο αρχίζει και παίρνει την τελική του μορφή, παρακάτω λίγες φωτό!

* focke wulf 16.jpg (66.15 KB, 800x600 - εμφανίστηκε 300 φορές.)

* focke wulf 23.jpg (51.21 KB, 800x445 - εμφανίστηκε 309 φορές.)
    Καταγράφηκε

ΧΑΡΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑ!!!
    har28
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #133 στις: Παρασκευή, 24 Ιαν 2014, 10:21:18 »

Λίγες ακόμη φωτογραφίες, στις οποίες διακρίνεται ο αγαπητός φίλος Νίκος Σαμπράκος στον οποίο χρωστάω πολλά, μιας και χωρίς αυτόν σήμερα δεν θα γνώριζα ούτε τα μισά από όσα ξέρω τώρα! Ο Νίκος και η πολυετής  εμπειρία του είναι αυτά που με ώθησαν να στραφώ στα πολυαγαπημένα μου και απαιτητικά warbird (πτητικά και κατασκευαστικά), αλλά είναι και ο άνθρωπος που με έμαθε να πετάω αλλά και το ποιο βασικό να προσγειώνομαι με ασφάλεια!!! Το σημαντικότερο όμως που μου δίδαξε είναι το να κατανοήσω το χόμπι και να καταλάβω ότι δεν είναι παιχνίδι, αλλά χρειάζεται σεβασμός προς το μοντέλο που πετάω και στους γύρω μου, χωρίς να γίνομαι επικίνδυνος! Είμαι πολύ τυχερός που γνώρισα τον Νίκο γιατί τελικά πραγματοποιώ το όνειρό μου σε ηλικία 34 χρονών  που είχα από πιτσιρικάς ξεκινώντας απ' τον πλαστικομοντελισμό! Ευτυχώς σε βρήκα- με βρήκες Νίκο επειδή όπως θυμάσαι είχα 2 απογοητευτικές προσπάθειες πτήσης με τελικό αποτέλεσμα ........... καταστροφής των μοντέλων!!!!! Μακάρι κάθε νέος στον χώρο να γνωρίσει τέτοιος ανθρώπους όπως εγώ.
    Νίκο Σαμπράκο Σ΄Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω  Π Ο Λ Υ!!!!!!!!!!

* focke wulf 19.jpg (80.43 KB, 800x600 - εμφανίστηκε 293 φορές.)
    Καταγράφηκε

ΧΑΡΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑ!!!
    har28
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #134 στις: Παρασκευή, 24 Ιαν 2014, 10:22:32 »

Thumbs up Thumbs up

* focke wulf 21.jpg (65.92 KB, 800x600 - εμφανίστηκε 349 φορές.)
    Καταγράφηκε

ΧΑΡΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑ!!!
    Σελίδες: 1 ... 6 7 8 [9] 10 11 12 13     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Γιγαντιαία, υπό κλίμακα και με βενζίνη (Συντονιστής: ArgyrisGiannetakis)  |  Θέμα: ESM FOCKE WULF 190-A8 ARF
    Μεταπήδηση σε: