Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.362 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 18 Απρ 2026, 12:10:03

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 18 Απρ 2026, 12:10:03

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από ILIASDJ
    [Σήμερα στις 10:47]

από Markhelis
    [Σήμερα στις 02:21]

[Χθες στις 17:09]

[Χθες στις 12:22]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 15:32:33]

[Πέμπτη, 26 Μαρ 2026, 23:29:08]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309362
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 1108
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 752
    Συνολικά: 753
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: nitrate ή Butyrate dope για επικαλυψη elebator και aileron με υφασμα  (Αναγνώστηκε 3838 φορές)
    rxAxilleas
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Πέμπτη, 16 Αυγ 2007, 12:33:56 »

καλημερα!
    προσπαθω ματαια να βρω nitrate ή Butyrate dope για επικαλυψη elebator και aileron με υφασμα.
    μπορει καποιος να βοηθησει που μπορώ να βρώ?HuhHuh/
    αν οχι, υπαρχει καποιο εναλακτικο υλικο για να χρησιμοποιησω? εψαξα βερνικια ξυλου αλλα τελικα μπερδευτικα με τις πολες επιλογες και τους τυπους που κυκλοφορουν.
    ευχαριστώ πολύ!!
    αχιλλεας
    Καταγράφηκε

I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #1 στις: Πέμπτη, 16 Αυγ 2007, 13:23:16 »

καλημερα!
    προσπαθω ματαια να βρω nitrate ή Butyrate dope για επικαλυψη elebator και aileron με υφασμα.
    μπορει καποιος να βοηθησει που μπορώ να βρώ?HuhHuh/
    αν οχι, υπαρχει καποιο εναλακτικο υλικο για να χρησιμοποιησω? εψαξα βερνικια ξυλου αλλα τελικα μπερδευτικα με τις πολες επιλογες και τους τυπους που κυκλοφορουν.
    ευχαριστώ πολύ!!
    αχιλλεας

Στην Ελλάδα μάλλον δεν υπάρχει Butyrate.
    Υπάρχει όμως το Nitrate. Δηλαδή βερνίκι νιτροκυτταρίνης (nitrocellulose).

Δες την φωτογραφία. Αραιώνεται με διπλάσια ποσότητα δυαλυτικού Νο 600 ή Νο 700.

* vivechrom.jpg (9.71 KB, 184x350 - εμφανίστηκε 385 φορές.)
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    rxAxilleas
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #2 στις: Πέμπτη, 16 Αυγ 2007, 13:45:59 »

πολλα ευχαριστω Γιαννη,
    βλεπω οτι ειναι της βιβεχρωμ, θα ψαξω να βρω το ιδιο.ειναι επιπλων ή πατωματων?
    επισης παιζει ρολο αν ειναι shrinkable η οχι?
    το υφασμα ειναι sig koverall το οποιο θα στερεωσω αρχικα με κολα pva και σιδερωμα με θερμο σιδερο.κατοπιν θα περασω δυο?? χερια νιτροκυταρινη?
    (διορθωσε με αν κανω λαθος)
    ευχαριτω και παλι,
    αχιλλεας
    Καταγράφηκε

I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Πέμπτη, 16 Αυγ 2007, 18:22:56 »

πολλα ευχαριστω Γιαννη,
    βλεπω οτι ειναι της βιβεχρωμ, θα ψαξω να βρω το ιδιο.ειναι επιπλων ή πατωματων?
    επισης παιζει ρολο αν ειναι shrinkable η οχι?
    το υφασμα ειναι sig koverall το οποιο θα στερεωσω αρχικα με κολα pva και σιδερωμα με θερμο σιδερο.κατοπιν θα περασω δυο?? χερια νιτροκυταρινη?
    (διορθωσε με αν κανω λαθος)
    ευχαριτω και παλι,
    αχιλλεας

Αγαπητέ Αχιλλέα,

Δεν έχω δουλέψει το coverall της Sig, και δεν γνωρίζω πόσο βερνίκι μπορεί να πάρει . Το ερώτημα όμως είναι τι θέλεις εσύ να κάνεις; Τι μοντέλο είναι; Πόσο μεγάλο είναι; Τι θα περάσεις μετά το βερνίκι του νίιτρου;

Υπάρχουν επενδυτικά υλικά σαν το "Glosstex" της Solarfilm, που είναι έτοιμα βαμένα και δεν χρειάζονται άλλη επεξεργασία. Κολλάνε στο ξύλο με balsalock, και τεντώνουν με θέρμανση.

Εγώ τα αγοράζω από το Hobbybox.

Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    rxAxilleas
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #4 στις: Παρασκευή, 17 Αυγ 2007, 09:49:30 »

Γιαννη,
    προκειται να καλυψω elevators και ailerons σε ενα 85¨ SBD Dauntless . κατοπιν θα τα ασταρωσω και θα τα βαψω με ακρυλικο χρωμα οικοδομικο εξωτερικων επιφανειων.γνωριζω για τα iron on fabrik που αναφερεις αλλα μου φαινεται πιο σταθερη η επιφανεια με το koverall και το βερνικι.με τη δουλεια που θα χρειαστει και τον χρονο που αφιερωνω δε θα ηθελα να διακυνδυνεψω .
    γνωριζεις αν υπαρχει προβλημα βαζοντας ασταρι επανω στο βερνικι?
    το γιαλοχαρτιζω αναμεσα στα χερια και πριν το βερνικι?
    ευχαριστω και παλι.
    αχιλλεας
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Παρασκευή, 17 Αυγ 2007, 10:51:28 »

Η εμπειρία λέει ότι στο Nitrate προσφύουν όλα τα αστάρια.

Δεν καταλαβαίνω γιατί θα βάλεις ακρυλικό εξωτερικών χώρων, αντί ακρυλικό αυτοκινήτου.

Το γυαλοχάρτισμα δεν θα αποφευχθει, το αν θα αρχίσεις από το πρώτο χέρι ή από το δεύτερο θα το κρίνεις επι τόπου.

Αν πρέπει να γεμίσουν μεγάλοι πόροι του υφάσματος, θα πρέπει να βάλεις και surfacer 3+1 ή 4+1, και μετά θα βάλεις το αστάρι.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    rxAxilleas
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #6 στις: Παρασκευή, 17 Αυγ 2007, 11:27:52 »

το ακρυλικο εξωτερικου χωρου ( μπετονοχρωμα αλλιως) ειναι υδατοδιαλυτο και πιο ευκολο στη χρηση. με τα χρωματα αυτοκινητου δεν εχω εμπειρια και υπολογιζοντας  τη δυσκολια στις αποχρωσεις και τους διαλυτες μαλον ειναι απαγορευτικα για εμενα. μου ειναι πιο ευκολο να προμηθευτω χρωμα οικοδομικο απο το χρωματοπωλειο της γειτονιας μου. και μαλον ειναι και πιο φθηνα απο οποιαδηποτε μοντελιστικα χρωματα ή χρωματα αυτοκινητου.
    το ερωτημα ειναι αν κανουν για αυτη τη δουλεια. βλεποντας οτι πολλα μοντελιστικα χρωματα ειναι ακρυλικα, enamels,δηλαδη ιδιας βασης καταληγω οτι μαλον αρκουν. βεβαια δεν ειναι ανθεκτικα στο νιτρο αλλα αυτο διορθωνεται με βερνικι πολυουρεθανης  που θα εριχνα ετσι και αλιως και στα παραπανω μοντελιστικα χρωματα.
    πριν βρω αυτο το site εψαχνα μηνες σε διαφορα αλλα του εξωτερικου. ολο και πιο πολλοι χρησιμοποιουν τα οικοδομικα χρωματα σε μοντελα για την ευκολια προμηθειας των, δεν χρειαζονται διαλυτικα με ασχημες επιδρασεις στην υγεια και βεβαια το οικονομικο.μιλαμε για χρωματισμο βασης μονο . στο weathering χρισιμοποιουνται μοντελιστικα ακρυλικα ή οτιδηποτε αλλο.
    επισης αν το καυσιμο  σου ειναι βεζινη δε χρειαζεσαι βερνικι. ειναι τελειως ανθεκτικα στη βενζινη.ειναι ματ και πιο αληθοφανη για warbird.

δεν εχω πολυ καιρο που γραφω στο site του aeromodeling και ουτε εχω ιδιαιτερη επαφη με αλλους μοντελιστες. βλεπεις στο μερος που ειμαι το χομπι δεν ειναι διαδεδομενο (αιγινιο πιεριας). βλεπω ομως οτι αυτη η διαδικασια βαφης δεν ειναι διαδεδομενη στην ελλαδα παρ΄ολλα τα πλεονεκτηματα της.
    Γιαννη , με την πειρα που εχεις και στα υλικα κατασκευης αλλα και στις επαφες σου με αλλους μοντελιστες βρισκεις οτι κατι τετοιο ειναι δυσκολο να γινει?
    γιατι οι μοντελιστες στην ελλαδα , ιδιως με την εφευρετικοτητα που μας διακρινει σαν ελληνες δεν το εφαρμοσαμε νωριτερα η ακομα και να το σκεφτουμε νωριτερα?

αν εχεις οποαδηποτε ενσταση στη διαδικασια ΔΕΚΤΗ. τονιζω οτι δεν ειμαι καιρο μοντελιστης και εχω μηδενικη πειρα σε τετοιου ειδους κατασκευες.
    δυστυχως η μονη πηγη πληροφοριων που εχω ειναι το διαδυκτυο .επισης οσο αφορα το οικονομικο θεμα , ενα λιτρο κοστιζει περιπου 4-6 ευρω σε σχεση με τα μοντελιστικα που ειναι πολυ πιο ακριβα. αν προκειται για τα ιδια χρωματα η τουλαχιστον για χρωματα που κανουν επισης τη δουλεια τοτε η διαφορα αυτη ειναι αδικαιολογητη. βεβαια πρεπει να στηριξουμε τα μοντελιστικα καταστηματα για να συνεχεισει το ενδειαφερον του κοσμου στο χομπυ .αλλα να μιλησουμε σαν μοντελιστες ή σαν εμποροι ?

αχιλλεας 
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Παρασκευή, 17 Αυγ 2007, 17:58:01 »

Αγαπητέ "ανηψιέ" Αχιλλέα,

αντιλαμβάνομαι τους ενδοιασμούς σου. Ομως δεν έχω καμμία ένσταση να προχωρήσεις με τον τρόπο που αναφέρεις.

Εγώ θα πρότεινα να έρθεις σε επαφή με τον Θανάση Φερφυρή, που έχει τεράστια εμπειρία στο φινίρισμα μοντέλων scale. Θα σου δώσω το τηλέφωνο του Hobbybox της Αθήνας, όπου εργάζεται, 210-3636430.

Νομίζω ότι είσαι και τυχερός, γιατί εκεί κοντά σου έρχεται συχνά κάποιος φίλος μοντελιστής να δει συγγενείς. Δώσε και άλλα στοιχεία να σε βρεί την επόμενη φορά που θα έρθει.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Παρασκευή, 17 Αυγ 2007, 20:11:35 »

Αγαπητέ Αχιλλέα,
    ο φίλος που σου είπα επισκέπτεται το Αιγίνιο.
    Ηταν εκεί τις δύο προηγούμενες ημέρες τώρα που τον πήρα τηλέφωνο γυρίζει στην Αθήνα.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Σελίδες: [1]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Υλικά, εργαλεία και τεχνικές (Συντονιστές: Γιάννης Παξιμαδάκης, DEPRON MANIAC)  |  Θέμα: nitrate ή Butyrate dope για επικαλυψη elebator και aileron με υφασμα
    Μεταπήδηση σε: