Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.877 μηνύματα σε 12.391 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 1 Αυγ 2026, 10:54:06

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 1 Αυγ 2026, 10:54:06

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Nikolas K
    [Σήμερα στις 10:21]

από Markhelis
    [Χθες στις 22:56]

[Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 23:25:20]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

από Yiannis_S
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 16:29:00]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309877
    Σύνολο θεμάτων: 12391
    Online σήμερα: 129
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 64
    Συνολικά: 64
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Ποια είναι η "σωστή" κίνηση του swash plate;  (Αναγνώστηκε 1621 φορές)
    Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Σάββατο, 29 Ιουν 2013, 11:20:48 »

Δεν ξέρω αν αυτό εδώ το θέμα έχει συζητηθεί ξανά κάπου αλλού. Κανονικά μου φαίνεται ότι πρέπει να είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, και αν κρίνω και από συζητήσεις που έχω δει σε ξένα sites, υπάρχει σύγχυση ως προς το τι είναι σωστό, τι λάθος και τι επιπτώσεις έχει (αν έχει!!!!) το λάθος.

Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος... Μετά από πτώση που είχα προ καιρού με το Tarot, χρειάστηκε να αλλάξω φυσικά διάφορα πράγματα, και να ρυθμίσω από την αρχή κέντρα, μοίρες κλπ κλπ. Όταν έγινε αυτό έκανα και 2-3 δοκιμαστικές πτήσεις για να δω αν πετάει καλά, αν θέλει διορθώσεις κλπ κλπ...

Κάποια στιγμή, με το ελικόπτερο πάνω στο τραπέζι, παρατήρησα ότι το swash κατέβαινε όταν ανέβαζα το pitch, αλλά το pitch ήταν κανονικά όπως έπρεπε, θετικό. Αντιστρόφως, όταν κατέβαζα το pitch, το swash ανέβαινε, αλλά οι μοίρες ήταν αρνητικές, όπως σωστά έπρεπε να είναι... Με παραξένεψε, δεν θυμόμουν πως ήταν πριν οργώσω, αλλά το πιο περίεργο είναι ότι πέταγε κιόλας έτσι, χωρίς κανένα εμφανές πρόβλημα. Οπότε άρχισα το ψάξιμο και τις ερωτήσεις.

Ακόμα λοιπόν και σε ξένα site, ή ξέρανε μηχανικά απ' έξω πως πρέπει να συμπεριφέρεται το swash αναλόγως του τύπου του ελικοπτέρου (π.χ. στο mini Titan είναι ακριβώς ανάποδα από το T-rex), ή πολύ απλά δεν το ξέρανε το θέμα και πετάγανε όπως έχει τύχει στον καθένα, ή τραβάγανε και αυτοί τα μαλιά τους, όπως εγώ μην μπορώντας να καταλάβουν που οφείλεται το φαινόμενο.

Η εξυπνάδα που έκανα και εγώ, αλλά και πολλοί άλλοι, να κάνουμε reverse το pitch, κανένα αποτέλεσμα δεν είχε, πέραν από το να πιάνει αρνητικές μοίρες το στροφείο όταν ανεβάζεις τον μοχλό, πράγμα εντελώς λάθος φυσικά. Οπότε το ξαναέβαλα κανονικά. Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι το gyro διόρθωνε σωστά, ασχέτως του πως κινούνταν το swash.

Είναι από τα θέματα που μπορούν να σε τρελάνουν... Παρατηρώντας με επιμονή το manual, βρήκα τελικά τι συμβαίνει. Στο δικό μου ελικόπτερο, όταν βάζεις τις λεπίδες, πρέπει να προσέχεις σε ποιά θέση πιάνουν τα blade grips. Το σωστό είναι τα blade grips να προηγούνται των λεπίδων. Δηλαδή κατά την φορά περιστροφής των λεπίδων, τα blade grips πρέπει να είναι μπροστά. Τότε, ανεβάζοντας το pitch, ανεβαίνει και το swash και οι έλικες πιάνουν κανονικά θετικές μοίρες, και το αντίστροφο. Αν όμως βάλεις τα blade grips πίσω από τις λεπίδες (και μπαίνουν κανονικά, δεν υπάρχει κάτι να τα εμποδίζει), τότε η κίνηση του swash γίνεται ανάποδη. Όμως το ελικόπτερο δεν έχει κανένα πρόβλημα στο αέρα, πετάει μια χαρά. Άλλωστε υπάρχουν και ελικόπτερα που το "κανονικό" τους, είναι το "ανάποδο", όπως το mini Titan που είπα πιο πριν.

Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής; Είναι απλά θέμα γούστου δηλαδή πως θα θελήσει ο καθένας να κινείται το swash plate; Αν υπήρχε θέμα, δεν θα έπρεπε η εταιρείες, να έχουν βάλει κάποια σημαδάκι πάνω στα blade grips που να σε προειδοποιούν ότι τα έχεις γυρίσει ανάποδα; Ενώ τώρα όπως είναι, δεν έχουν πρακτικά πρόσωπα και ανάποδα... Υπάρχουν διαφορές στην απόδοση, ή στην αεροδυναμική συμπεριφορά του στροφείου άραγε;
    Καταγράφηκε
    levitron
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #1 στις: Σάββατο, 29 Ιουν 2013, 14:13:46 »

Το σωστό είναι τα blade grips να προηγούνται των λεπίδων. Δηλαδή κατά την φορά περιστροφής των λεπίδων, τα blade grips πρέπει να είναι μπροστά. Τότε, ανεβάζοντας το pitch, ανεβαίνει και το swash και οι έλικες πιάνουν κανονικά θετικές μοίρες, και το αντίστροφο. Αν όμως βάλεις τα blade grips πίσω από τις λεπίδες (και μπαίνουν κανονικά, δεν υπάρχει κάτι να τα εμποδίζει), τότε η κίνηση του swash γίνεται ανάποδη. Όμως το

αυτο ειναι  Thumbs up
    Καταγράφηκε

raptor 90
    vario airwlf  90
    raptor 50
    t rex 700
    hobby king 600
    χαρικαιιν 550
    hobby king 500

2 αεροπλάνα και μια αποθηκη που
    δεν ξερω τι εχω
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #2 στις: Σάββατο, 29 Ιουν 2013, 17:06:52 »

Λοιπόν....!

Υπαρχει το trailing edge kai to leading edge..!

Στο πρώτο οταν το swash παει κάτω εχεις θετικές και πανω αρνητικές.. Στο δευτερο γίνεται το αντιθετο όπου και χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι..!

Υπάρχουν κάποια λίγα μοντέλα που πετάνε με trailing edge..!Τα περισσότερα πάλι πετανε με leading edge .  Kαι τελος υπαρχουν και αυτα που τα grips τους είναι έτσι φιαγμένα ώστε να μπορείς να το παίξεις όπως εσύ θές..!

Θα με ρωτήσεις ποια ειναι η διαφορά..! Εγω προσωπικά δν βρίσκω καμία κάποιοι βρισκουν..! Νομίζω ότι είναι στο μυαλό.!

Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα ηλεκτρικά (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Ποια είναι η "σωστή" κίνηση του swash plate;
    Μεταπήδηση σε: