Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.802 μηνύματα σε 12.387 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 10:24:49

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 10:24:49

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από spirost
    [Σήμερα στις 10:19]

από Markhelis
    [Χθες στις 14:07]

[Χθες στις 03:41]

[Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 14:35:59]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309802
    Σύνολο θεμάτων: 12387
    Online σήμερα: 152
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 114
    Συνολικά: 116
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ LiPo?  (Αναγνώστηκε 3876 φορές)
    GRELE
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Πέμπτη, 26 Ιουλ 2007, 15:50:53 »

Αγαπητοι φιλοι
    Ανοιγω αυτο το θεμα με σκοπο να μπορεσουμε να καταληξουμε  στο εαν χρειαζονται καποιο συγκεκριμενο τροπο αποθηκευσης οι μπαταριες LiPo η οχι.
    Πιο συγκεκριμενα με την λεξη αποθηκευση εννοω χρονικο διαστημα περαν του ενος μηνος.
    Το θεμα με ενδιαφερει καθως ξεκινω διακοπες αυριο και επιστρεφω σε ενα μηνα περιπου.
    Θα παρακαλουσα να αναφερετε οσο πιο συγκεκριμενα μπορειτε τις αξιοπιστες μονον πληροφοριες σας ετσι ωστε να βγαλουμε καποια ακρη.

Κατα καιρους εχω διαβασει οτι πρεπει να μπαινουν στο ψυγειο αποφορτισμενες στο 80% η περιπου στα 3,7V η , ,η, ..........
    Εγω κλεινω προς την αποψη οτι μια υγιης μπαταρια  LiPo ΔΕΝ χρειαζεται τιποτα παραπανω απο απλη εναποθεση σε ενα ασφαλες σημειο(Δηλαδη απομονωμενο).Αυτη την αποψη εχω και την βασιζω στην μεχρι σημερα εμπειρια μου με την χρηση οπως και περιστασιακη αποθηκευση σε οσα πακ ειχα /εχω αλλα δεν μπορω να ειμαι σιγουρος οτι το γεγονος οτι δεν ειχα προβληματα δεν οφειλετε σε καθαρη τυχη.
    Περιμενω τις πληροφοριες και τις αποψεις σας.

Φιλικα
    Βασιλης Παπαδοπουλος
    Καταγράφηκε

......electrics are here to stay......
    Αντώνης Σπύρου
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #1 στις: Πέμπτη, 26 Ιουλ 2007, 15:56:54 »

Βασίλη Καλησπέρα,

Η μικρή μου εμπειρία με έχει διδάξει οτι, όσον αφορά τις μπαταρίες LiPo, θα πρέπει να κρατηθούν σε ένα δροσερό μέρος, μιάς και η ζέστη τις επηρεαει σε μεγάλο βαθμο.
    Εγώ προσωπικά τις βάζω μέσα σε μία ισοθερμική τσάντα και πάντα έξω απο το σπίτι.

Αντώνης
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #2 στις: Πέμπτη, 26 Ιουλ 2007, 16:45:43 »

Σύμφωνα με τον Schulze, οι Li-** αποφορτίζονται στο επίπεδο που κόβει αυτόματα το πρόγραμμα εκφόρτισης, και τοποθετούνται σε περιβάλλον από -20 έως +10 βαθμούς κελσίου.
    Αυτό σημαίνει συντήρηση ψυγείου ή κατάψυξη.

Οταν ένα στοιχείο έχει ακόμα μέσα του ενέργεια, επιτελούνται χημικες αντιδράσεις που το αυτοκαταστρέφουν. Οι χημικές αντιδράσεις ευνοούνται από υψηλές θερμοκρασίες, ενώ δεν ευνοούνται στις χαμηλές.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    GRELE
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Πέμπτη, 26 Ιουλ 2007, 17:03:25 »

Αγαπητε θειε
    Και ποιο ειναι αυτο το σημειο εκφορτισης εκπεφρασμενο σε ταση?
    Το αναφερει ο εν λογω κατασκευαστης?

Προσθετω κατι οπως το εχω διαβασει σε ξενο forum.
    Οτι πρεπει να τις αφηνουμε περιπου στα 3,7V διοτι ετσι τις αγοραζουμε και αρα απο το εργοστασιο και τα μαγαζια ετσι αποθηκευονται.Φαινεται λογικο ειναι ομως αληθεια η προκειται για καποιος ελεγχους που κανουν στα εργοστασια και ετσι παραμενουν?

Χρησιμες αν υπαρχουν θα ηταν τεκμηριωμενες εμπειριες.

Παντως για οτι αποφασισω να κανω με την δικη μου περιπτωση αποθεκευσης θα ενημερωσω πριν και μετα ωστε να ξερουμε ολοι.

Φιλικα
    Βασιλης Παπαδοπουλος
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Πέμπτη, 26 Ιουλ 2007, 19:31:59 »

Αγαπητέ ανηψιέ Βασίλη,

για κάθε μάρκα Li-Po ο Schulze προτείνει διαφορετική τάση. Βέβαια αυτός αναφέρεται στην τάση που κόβει ο δικός του φορτιστής. Σίγουρα μιλάει για περιοχή 3 Volts πάνω - κάτω.

Αν μέχρι αύριο δεν μου αναφέρεις ότι τα βρήκες στο site του Schulze, θα ψάξω εγώ.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    pani
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #5 στις: Παρασκευή, 27 Ιουλ 2007, 08:39:10 »

Αγαπητοι να καταθεσω κι εγω.
    Αποφορτιση με ισοσταθμιστη στο οριο του εκαστοτε φορτιστη (Triton και Hyperion και Simprop) και μετα φορτιση εως το 30% της χωρητικοτητας τους. Μετα στο ειδικο μεταλλικο βαλιτσακι μου και αποθηκευση κατω απο το κρεβατι.
    Να σημειωσω οτι παροτι 3 οι φορτιστες στην εκφορτιση ολοι φτανουν στο ιδιο σημειο. Εδω που τα λεμε ομως ολοι κλωνοι ειναι. Μονο τα κουμπακια διαφερουν.
    Να σημειωσω εδω ομως οτι εχω αποθηκευσει και λιθιο για μηνες μετα απο 100% φορτιση και ηταν και αυτο μια χαρα. Ειχε χασει ενα 3% περιπου της χωρητικοτητας που ειναι φυσιολογικο.

Ευχαριστω
    Πανος
    Καταγράφηκε

Ignorance is bliss
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Παρασκευή, 27 Ιουλ 2007, 09:10:02 »

Προς mrkaza.

οι συσσωρευτές μολύβδου φόρτιση με 0,4C  Στην μπατρία των  7Ah  θα ρυθμίζεις για 280mA

Προς Βασίλη

ο Schulze αναφέρει:

ελάχιστη τάση LI-Po μετά την εκφόρτιση προς αποθήκευση.
    α) Kokam  3,0 V/c
    b) Sanyo 2,7 V/c

Molicel 2,5 V/c
    Lithium Iron Phosphate  2V/c
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    GRELE
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Παρασκευή, 27 Ιουλ 2007, 10:58:00 »

Αγαπητε Θειε
    Πρεπει να σε ευχαριστησω ιδιαιτερως διοτι προσπαθησα να τα βρω και εγω ατο site του Schulze  αλλα απετυχα αρα σε εβαλα σε φασαρια γιατι θεωρω οτι δεν θα ηταν ευκολο.
    Παντως οι τιμες τασης για τα LiPo που δινει δεν μου αρεσουν διοτι ειναι σχεδον 100% εκφορτιση.
    Ο φιλος pani αναφερει οτι οι φοριστες του κανουν προφανως καποια αποφορτιση στις LiPo μεχρι καποια ταση .Μηπως μπορει να μας πληροφορησει ποια ειναι αυτη η ταση και εαν προκειται οντως για ειδικο προγραμμα αποφορτισης προς αποθηκευση?

Εκανα καποιο ψαξιμο στο internet και τελικως οι περισσοτεροι λενε ξηρο δροσερο σκιερο  μερος και ταση 3,6-3,7V.
    Το ολο θεμα μου φανηκε σαν να μη το θεωρουν της ιδιας αξιας οπως για παραδειγμα το να μην υπερβει η ταση κατα την φορτιση τα 4,23V ανα στοιχειο.

Φιλικα
    Βασιλης Παπαδοπουλος

Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Παρασκευή, 27 Ιουλ 2007, 11:34:30 »

Αγαπητέ ανηψιέ Βασίλη,

πράγματι εκεί που αναφέρει αυτά τα στοιχεία ο Schulze είναι δύσκολο να τα βρει ένας που δεν έχει ξαναδιαβάσει τα κείμενά του.
    Είναι στις οδηγίες χρήσης του Χαμαιλέοντα 330, στην 6 ή 7 σελίδα, στη συντήρηση στοιχείων.

Πράγματι οι οδηγίες που παρέθεσα είναι ακραίες. Για να τις λέει όμως αυτός , μάλλον θα θέλει να καλύψει και την πλάτη του, ώστε να μη του πει ποτέ κανένας ότι δεν ξέρει τι λέει.

Η κεντρική ιδέα είναι να σταματήσουν τελείως οι χημικές αντιδράσεις μέσα στο στοιχείο. Οποιος έχει όρεξη το κάνει.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    pani
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #9 στις: Παρασκευή, 27 Ιουλ 2007, 12:56:42 »

Αγαπητε Βασιλη,

Κι εγω προσωπικα ειδικα μετα τον ελεγχο προσεγμενων (απο εμε)  και πεταμενων (παλι απο εμε) λιθιων δεν το θεωρω πλεον μειζονος σημασιας ζητημα. Αν κιολας σκεφτεις οτι αυτες που δεν μωρουδιαζονται ειναι οι φθηνες (ελα μωρε τωρα ας χαλασει) ειναι ακομα χειροτερα τα πραγματα. Απο την αλλη ομως μου εχει βραχυκυκλωσει κυκλωμα ισοσταθμισης μετα απο πτωση, ελιωσαν τα 22AWG καλωδια και τα στοιχεια ουτε που πηραν χαμπαρι. Την χρησιμοποιω ακομα και σημερα χωρις κανενα ψεγαδι (φυσικα αλλαχτηκε η πλεξουδα ισοσταθμισης). Εχω φτασει να πιστευω οτι ολα αυτα που λεγονται και βλεπονται καμμια φορα ειναι η χειροτερη κατασταση που μπορει να συμβει οταν ολο το συμπαν συνομωτησει εναντιον μας.
    Ολοι οι φορτιστες μου λιθιου οταν αποφορτιζουν πρωτον κανουν override οποιαδηποτε χειροκινητη ρυθμιση ρευματος και δευτερον ολοι σταματουν στα 3.4 βολτ ανα στοιχειο με συνεπεια ακομα και η ταση αποφορτισης να μην φτανει ποτε (πχ βαζεις ρευμα αποφορτισης 2Α και 9 βολτ ταση αποκοπης σε τρια στοιχεια και σε γραφει ο παλιοφορτιστης!!!). Δεν εχει παντως κανεις ειδικο προγραμμα για αποθηκευση.
    Προφανως και δεν ειναι Βασιλη καθοτι σε υπερφορτιση τα στοιχεια ειναι πιθανο (ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ) να αναφλεγουν λογω αποτομης αυξησης θερμοκρασιας των στοιχειων. Εξ ου και παλια οταν δεν ειχαμε ακομα ισοσταθμιστες φορτιζαμε παντα με temp probe. Οταν εχουν μικρη χωρητικοτητα ειναι σχεδον ακινδυνα.
    Για να μην αναφερω τις φορες που εχω στο αυτοκινητο παρατημενα πακ για το TREX. Ακομα και προχθες με 38-39 εδω στην Αθηνα ειχα τρια πακ 3 στοιχειων 2150 Polyquest και 2000 Hyperion. Φανταζομαι ομως οτι ο θερμικος φορτος πρεπει κατα τις να μειωνει τον κυκλο ζωης τους. Το μελλον θα δειξει. Ξερω παντως οτι πολλοι τις συντηρουν στο ψυγειο οπως λεει και ο Κος. Κωνσταντακατος.
    Δικες μου αποψεις και συμπερασματα, προς Θεου παντα να τηρουνται οι επισημανσεις του κατασκευαστη, ειδικα ως προς την πιθανοτητα της ζημιας που συνεπαγεται η χρηση και δει καταχρηση των στοιχειων λιθιου.

Αυτα Φιλε Βασιλη (το τελευταιο δεν απευθυνεται σε σενα)
    Ευχαριστω
    Πανος
    Καταγράφηκε

Ignorance is bliss
    GRELE
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Παρασκευή, 27 Ιουλ 2007, 15:16:00 »

Αγαπητε φιλε pani
    Ευχαριστω για τις πληροφοριες σου.
    Το οτι σταματουν στα 3.4V/ στοιχειο οι φορτιστες το αποδιδω στο οτι μαλλον αυτη θεωρηθηκε απο τον σχεδιαστη τους η χαμηλοτερη ασφαλης ταση/στοιχειο κατα το προγραμμα της αποφορτισης ακι οσες φορες πας να το ξεπερασεις προσδιοριζοντας χαμηλοτερη ο φορτιστης το αρνειται.Το ιδιο, με την διαφορα οτι εγω θεωρω τα 3,1V/στοιχειο σαν επιτρεπτη χαμηλοτερη ταση, εχω κανει και στον δικο μου φορτιστη.Ισως αν δοκιμαζες καποια μεγαλυτερη ταση/στοιχειο στην εκφορτιση να επιβεβαιωνονταν η υποθεση μου.Οχι οτι ειναι κατι το σημαντικο απλως για επιβεβαιωση.

Τελικα πιστευω οτι ο κυριοτερος λογος για την αποθηκευση με χαμηλη ταση οπως προτεινει ο Schulze ειναι μαλλον να εχει την λιγοτερη αποθηκευμενη ενεργεια η μπαταρια προς αποφυγη προβληματων.

Θα αφησω τα πακ μου περιπου στα 3,7 V / στοιχειο και θα  ενημερωσω μετα απο ενα μηνα περιπου που θα επιστρεψω.

Φιλικα
    Βασιλης Παπαδοπουλος
    Καταγράφηκε

GRELE
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Τετάρτη, 29 Αυγ 2007, 11:15:15 »

Αγαπητοι φιλοι
    Εχοντας επιστρεψει μετα απο περιπου ενα μηνα σας παραθετω το τι διαπιστωσα σε σχεση με τις LiPo που αφησα πισω.
    Ο χωρος αποθηκευσης ηταν κλειστο δωματιο χωρις φως (παντζουρια κλειστα) και η εκτιμηση μου ειναι οτι οι θερμοκρασιες κυμαινονταν απο 25 μεχρι 32 βαθμους.
    Δυο πακ ειχαν αφεθει σχεδον φουλ φορτισμενα (4,15 V/στοιχειο) και δυο σχεδον αδεια οπως ηταν μετα τις τελευταιες πτησεις (3,6-3,7V/στοιχειο)Αναφερομαι σε πακ 6S2P 5000mAh.Πολλα αλλα μικροτερα πακ στα 4,00V/στοιχειο.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΚ ΤΑ ΒΡΗΚΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΦΗΣΑ ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ TOY 1/10 VOLT ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΟΥΣΚΩΜΑΤΑ.

Το δικο μου συμπερασμα λοιπον ειναι οτι προκειμενου για υγιεις Lipo ο ενας μηνας με τις παραπανω συνθηκες αποθηκευσης δεν εχει να κανει τιποτα με την ταση αποθηκευσης.

Φιλικα
    Βασιλης Παπαδοπουλος
    Καταγράφηκε

Σελίδες: [1]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Κινητήρες - Ρυθμιστές - Μπαταρίες  |  Θέμα: ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ LiPo?
    Μεταπήδηση σε: