Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.364 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 19 Απρ 2026, 14:29:40

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 19 Απρ 2026, 14:29:40

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Χθες στις 23:13]

από ILIASDJ
    [Χθες στις 10:47]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 12:22:09]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 15:32:33]

[Πέμπτη, 26 Μαρ 2026, 23:29:08]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309364
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 1117
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 3
    Επισκέπτες: 854
    Συνολικά: 857
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2] 3 4 5 6     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Όπου υπάρχει καπνός...  (Αναγνώστηκε 27412 φορές)
    Serafim
    Administrator
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #15 στις: Δευτέρα, 9 Ιαν 2006, 09:22:58 »

Καλή επιτυχία Νίκο, περιμένουμε αποτελέσματα.  Να σου επαναλάβω μόνο ότι χρειάζεσαι άλλη τάπα για το ντεπόζιτο, που σημαίνει ότι θα πρέπει να δεις αν μπορείς να βρεις για το συγκεκριμένο, και σωληνάκια για βενζίνη.  Καλό είναι το χαμηλό κόστος αλλά αν είναι να σου λιώσει τίποτα και να σου γεμίσει το μοντέλο πετρέλαιο δεν έχει νόημα.

Σεραφείμ
    Καταγράφηκε

There is no greater force in the world than wrong rudder
    George Tokalatsidis
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #16 στις: Τρίτη, 10 Ιαν 2006, 00:06:23 »

http://www.macspro.com/smokesys.asp
    Αυτός είναι ο διαφορετικός τρόπος λειτουργίας smoke system χωρίς αντλία οποιος καταλαβει πως λειτουργεί να μας πει και εμας.
    Καταγράφηκε

Αεροπλάνο αξία: 258 ευρώ.
    Μηχανή αξία: 300 ευρώ.
    Τηλεκατεύθυνση αξία: 350 ευρώ.
    Παρελκόμενα αξία: 70 ευρώ.
    Το να φτιάξεις μόνος σου το δικό σου μικρό αεροπλάνο και να το πετάξεις στα ουράνια αξία: Α Ν Ε Κ Τ Ι Μ Η Τ Η

George Tokalatsidis
    http://www.aerolesxi.gr
    NikFrance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #17 στις: Τρίτη, 10 Ιαν 2006, 01:53:46 »

Λογικά....
    Το ένα από τα 2 ντεπόζιτα είναι το καύσιμο του μοτέρ και το δεύτερο  το πετρέλαιο για τον καπνό...
    Όσο για την τιμή αρκετά ελκυστική......

Πάντως όσο πιο πολύ το κοιτώ τόσο μπερδεύομαι....
    Να υποθέσω ακόμα ότι λίπη ένα σωληνάκι που πάει από την εξάτμιση στο ντεπόζιτο του μοτέρ?Huh και πάντα το ντεπόζιτο του μοτέρ είναι το πίσω?Huh
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 10 Ιαν 2006, 01:59:41 από NikFrance » Καταγράφηκε

Ο ξάδερφος από Γαλλία...
    Bilaras
    Aeromodeller Jr. member
    **

Never give up!

« Απάντηση #18 στις: Τρίτη, 10 Ιαν 2006, 22:21:46 »

Το έριξα ένα βλέφαρο και λέω τωρα εγώ¨
     Το Τεπόζιτο κόντά στον κ/τ είναι του καυσίμου(Glow)
     Το πίσω είναι για το πετρελαιάκι μας ή το λαδάκι μας ή ότι στο καλό βάλουμε για  να ''καπνίζουμε'' στην έξάτμισή μας.Δεν βλέπω σωληνάκι για το καρπυρατέρ και φυσικά την ηλεκ αντλια,λόγω του ότι ειναι για μεγάλους κ/τ.Δεν βλέπω κάποια δυσκολεία ούτε 2 τεπόζιτα(1+1 βλέπω).Εγω μαζέω υλικά και αντί για μηχανικό flow recrector λέω να βάλω μινι ποτενσιόμετρο που βρηκα με δυσκολεία για να ρυθμίζω την ταση και την ροή  κατ'επέκταση της αντλίας.Για μικρους κ/τ και γενικά για ομαλη λειτουργ προτείνω την αντλία παιδιά Thumbs up

* smokesystem1.jpg (51.48 KB, 673x457 - εμφανίστηκε 638 φορές.)
    Καταγράφηκε

Belt CP
    T-Rex 450 FBL
    Elias Sopeoglou
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #19 στις: Τρίτη, 10 Ιαν 2006, 23:26:58 »

Γεια χαρα σε ολους και καλη χρονια
    Εχω κανει κανα δυο αεροπλανα με καπνο με καλα αποτελεσματα ,το μηνυμα μου θα ειναι λιγο  ανοργανωτο γιατι ειναι γραμμενο στα γρηγορα.
    - Πρωτο ,εχω εμπειρια μονο με βενζινοκινητηρες με καπνο ,νομιζω πως για glow μικρη μηχανη 90 κτλ αδικα καπιος θα χασει τον καιρο του και τα λεφτα του .Μια εκτιμηση μου χωρις να ειιμαι σιγουρος ειναι οτι χρειαζονται τουλαχιστο 50cc για ενα καλο αποτελεσμα .
    - Εχω δοκιμασει δυο συστηματα σε μια μηχανη Quadra 75cc 1) με πιεση απο την κασα και 2)με simple smoke pump της ΤME
    τα συμπερασματα που εβγαλα ειναι τα εξης. Ο καπνος ειναι εντυπωσιακος οταν μπορεις να καψεις πολυ ποσοτητα σε μικρο χρονο και με την μεγαλυτερη δυνατη θερμοκρασια ,γι αυτο και τα ντεποζιτα του καπνου ειναι το ιδιο μεγεθος και μεγαλυτερα απο αυτα του καυσιμου της μηχανης ! Πιστεψτε με ,το υγρο με ενα καλλο συστημα καπνου εξαφανιζεται σε 2λεπτα ! .Το συστημα με πιεση απο την κασα θελει μια αντεπιστροφη βαλβιδα μετα την κασα και μια πριν την εξατμιση .Η διακοπη του καυσιμου γινεται με μια βαλβιδα με μπρατσο σαν αυτακι απο σερβο της dubro που ενωνεται με ντιζα με το σερβο.
    Η ποσοτητα της ροης ειναι αρκετη για τη δημιουργια καπνου αλλα τα αποτελεσματα δεν ειναι ιδιεταιρα εντυπωσιακα ,προσεξτε μιλαω για 75κυβικα μηχανη ! Το δευτερο συστημα με την αντλια ,ιδια με αυτη της φωτο του φιλου bilaras εχει σαφως καλυτερα αποτελεσματα ,η αντλια δουλευει με ηλεκτρονικο διακοπτη απο καναλι στο δεκτη ,ερχεται με μια αντεπιστροφη βαλβιδα για την εξατμηση .Τα σωληνακια που πανε στην εξατμηση ΠΡΕΠΕΙ να ειναι απο νεοπρεν (μαυρο) , τα Tygon (κιτρινα διαφανη) δεν κανουν για υψηλες θερμοκρασιες και λιωνουν ! Τα tygon ειναι καλα για το ντεποζιτο ,Το stopper στο ντεποζιτο πρεπει να ειναι απο viton (καφε) ! και οχι απο λαστοιχο μαυρο οπως στα κανονικα μας ντεποζιτα ,προσοχη !
    Τα προζεσταματα στο υγρο ειναι καλα να υπαρχουν αλλα θελει αρκετη δουλεια και καλη κολληση με ασημοκολληση και τιποτε αλλο ,ενα σωληνακι μπρουντζινο καυσιμου ειναι ιδανικο οταν τυλιχτει μερικες φορες γυρο απο τον λαιμο της εξατμισης ,οχι στην κεφαλη η στις ψυκτρες της μηχανης προς θεου ! Θελουμε καυτο υγρο οχι καμμενη μηχανη ! Τωρα ,χρειαζεται και ενας ελεκτης ροης ,κατι σαν βελονα (ειδικη για πετρελαιο )για να ρυθμιζει την ποσοτητα που θα πηγαινει στην εξατμιση ,αν παει πολυ υγρο τοτε μετα απο λιγο θα ψυχθει η εξατμιση και δεν θα εχουμε καπνο ,χρειαζεται μια ιδανικη ρυθμιση για καθε συστημα που μονο με δοκιμες θα βρουμε ,καλη δουλεια γι'αυτο κανει και ενα σφηκτηρακι του σωληνα προς την εξατμιση. Επισεις πολυ σημαντικο ειναι να κανουμε μιξη του συστηματος καπνου με ενα προκαθορισμενο σημειο στη θεση του γκαζιου ωστε στα χαμηλα να σβηνει αυτοματα ,αυτο χρειαζεται γιατι αν συνεχιστει η ιδια ροη υγρου στη εξατμηση με χαμηλα γκαζια τοτε θα γεμισει η εξατμιση υγρο και θα περασει υγρο στο θαλαμο καυσης και μετα.... εχω δει το αποτελεσμα ...
    Επισεις το συστημα της TME ειναι καλο αλλα ειναι λιγο αρτσουμπσλο γιατι δεν ειναι σε ενα κουτακι συμμαζεμενο και ειναι εκτεθειμενο σε πιθανα κτυπηματα ,ακομα τα πλαστικα nippels που ειναι ενσωματομενα στην αντλια σπανε.Θα προτεινα αντλια τυπου της slimline.
    Το κερασακι στην τουρτα που ειναι και το ποιο σημαντικο ειναι το υγρο καπνου ,ξεχαστε τα διφορα λαδια ,ξυδια ,πετρελαια ,αρωματικα ελαια και τα λοιπα ,το λαδι ειναι ενα και λεγεται ALMAG 7 της TEXACO ,ειναι λαδι κοπης αλουμινιου για μηχανουργεια και δεν χρειαζεται καμια μετατροπη η αραιωση ,πηρα ενα 18λιτρο με 50ευρο περιππου ,δοκιμαστε το και θα με θυμηθειτε !
    Υπαρχουν και κατι φωτο με τον καπνο απο το μοντελο μου αλλα τις εχει ο Μπαναβας ο Προεδρος μας ...Χρηστο μας ακους ? στειλε τιποτα να δουνε τα παιδια !
    Σε λιγο καιρο θα εχω φωτο να σας δειξω απο 120cc 3W με καπνο σε 2.4μ διπλανο και θα προσπαθησω να παρω και αναλυτικες φωτο του συστηματος .
    φιλικα
    Ηλιας Σοπεογλου
    Καταγράφηκε
    NikFrance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #20 στις: Τετάρτη, 11 Ιαν 2006, 01:27:03 »

Διάβασα με ενδιαφέρον τα posts τον φίλων elias  και Bilaras  και καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ποσοστά επιτυχίας σε αυτοσχέδιο σύστημα είναι κομματάκι δύσκολο... worry
    Αλλα θα πειραματιστώ έστω και για την πλακα μου. Ο κινητήρας που θα πειραματιστώ είναι ένας MDS 58 και η αντλία που θα βάλω είναι από ένα μικρό σιντριβάνι εσωτερικού χορού, έχω δοκιμάσει την μικρή αντλία ήδη σε διαφορα volt και και στα 6 volt βγάζει την κατά την γνώμη μου σωστή ποσότητα!
    Όπως θα προχωρώ την κατασκευή θα σας ενημερώνω ακόμα και με φωτογραφίες.

elias
    Παράθεση
    Σε λιγο καιρο θα εχω φωτο να σας δειξω απο 120cc 3W με καπνο σε 2.4μ διπλανο και θα προσπαθησω να παρω και αναλυτικες φωτο του συστηματος .
    φιλικα
    Ηλιας Σοπεογλου
    Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
    Καταγράφηκε

Ο ξάδερφος από Γαλλία...
    Serafim
    Administrator

« Απάντηση #21 στις: Τετάρτη, 11 Ιαν 2006, 10:11:13 »

Επιτέλους και κάποιος με πρακτική εμπειρία να μας πει δυο πράγματα.  Ευχαριστούμε Ηλία  .

Το σημαντικότερο για μένα από αυτά που έγραψες είναι το λάδι που χρησιμοποίησες.  Δυστυχώς όσο και να διαβάζεις, και ειδικά στα αμερικάνικα forum, δεν βγάζεις άκρη σε κάποια πράγματα.

Σεραφείμ
    Καταγράφηκε

3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #22 στις: Τετάρτη, 11 Ιαν 2006, 11:23:56 »

Tο σημαντικοτερο ειναι οτι επιτελους θα δουμε ενα μοντελο τετοιου μεγεθους (120cc) και δυνατοτητων στα χερια καποιου που πραγματικα ξερει να το πεταεi και μπορει να δειξει τι μπορει να κανει .Σπανιος αυτος ο συνδυασμος για τα δεδομενα της Ελλαδας ειδκα της Αθηνας, μη υπαρκτος θα ελεγα...

Ηλια ανυπομονω να στειλεις φωτογραφιες.

Νικος
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 11 Ιαν 2006, 11:26:45 από Nikolas » Καταγράφηκε
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #23 στις: Τετάρτη, 11 Ιαν 2006, 12:49:32 »

Λογικά....
    Το ένα από τα 2 ντεπόζιτα είναι το καύσιμο του μοτέρ και το δεύτερο  το πετρέλαιο για τον καπνό...
    Όσο για την τιμή αρκετά ελκυστική......

Πάντως όσο πιο πολύ το κοιτώ τόσο μπερδεύομαι....
    Να υποθέσω ακόμα ότι λίπη ένα σωληνάκι που πάει από την εξάτμιση στο ντεπόζιτο του μοτέρ?Huh και πάντα το ντεπόζιτο του μοτέρ είναι το πίσω?Huh

Λοιπον!!Ας μην μας μπερδευουν τα δυο ντεποζιτα!Το ενα ειναι ανεξαρτητο απο το αλλο..Στο μπροστα πηγαινει το σωληνακι απο της εξατμιση και εχει το κασιμο του κινητηρα(το σωληνακι δεν πολυφαινεται γιατι ειναι διαφανο)...
    Στο πισω με τον ιδιο τροπο φευγει ενα σωληνακι απο την εξατμιση,πηγαινει στο ντεποζιτο του πετρελαιου και απο εκει ενα αλλο σωληνακι παει στην αρχη της εξατμισης...Δηλαδη δουλευει οπως ακριβως και το ντεποζιτο καυσιμου!!!!
    Τελος υπαρχει ενα βανακι με ενα σερβο που μπορει να βρεθει πολυ ευκολα σε μαγαζια με υδραβλικα(πιστευω για την Αθηνα,στη  Σπυρου Πατση θα γινεται χαμος απο τετοια) και σκοπος του ειναι να κοβει τη ροη αερα προς το ντεποζιτο!!!Πραγματι πολυ απλο για να φτιαχτει....

Και κατι σημαντικο!!!!Εμεις οι μικροι δεν μπορουμε να εχουμε καπνο?Huh 
    Ενα χαλκινο σωληνακι γυρω απο τον κυλινδρο,κανα δυο βολτες μεσα στην εξατμιση και θα βγαζουμε περισσοτερο καπνο απο εσας!!!!!!!!
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #24 στις: Τετάρτη, 11 Ιαν 2006, 12:53:36 »

Sorry!!εκανα ενα λαθος...Το βανακι κοβει το πετρελαιο και οχι τον αερα!!!!Πραγματι πολυ απλο και ευκολο..............
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #25 στις: Τετάρτη, 11 Ιαν 2006, 14:27:30 »

Μαγκες θα σας στειλω ολους σας πακετο στη Greenpeace Cheesy Cheesy teasing white flag teasing
    Καταγράφηκε
    Bilaras
    Aeromodeller Jr. member
    **

Never give up!

« Απάντηση #26 στις: Τετάρτη, 11 Ιαν 2006, 14:59:08 »

Ευχαριστούμε Ηλία για τις διευκρινήσεις.Ησουν κατατοπιστικός.Έγω σημειώνω το λάδι και την τάπα vitron(που έχει τέτοιες?Καφέ?) για το Fuel Tank.Και κατι ακόμη ερώτηση για αυτούς που ''Ξέρουν από λάδι...και αυτό εμπιστεύονται'' Βγαζουμε ΑΣΠΡΟ καπνο σωστά?Υπάρχει καμία προσμιξή για κάτι με ΧΡΩΜΑ?Και επιδή εμεις οι μικροι με τους 45αριδες κ/τ πρεπει να παιδευτούμε,αν βάλω σωλινάκι τριχωειδή(πολύ μικρή εσωτερ διατομή)σε σπείρες μεσα στην εξάτμιση,λέτε να εχω προβλημα ροής.Τη λέτε? Thumbs upΙ love GREENPEACE!!!! police police police
    Καταγράφηκε

Belt CP
    T-Rex 450 FBL
    Serafim
    Administrator

« Απάντηση #27 στις: Τετάρτη, 11 Ιαν 2006, 15:17:27 »

Λοιπόν, απ' όσο έχω διαβάσει εγώ δεν γίνεται τίποτα για χρωματιστό καπνό.  Κάποιοι το έχουν προσπαθήσει αλλά με πολύ κακά αποτελέσματα, καταστροφή αντλίας και τέτοια.  Αυτά τουλάχιστον έχω διαβάσει, αν έχει κανένας κάτι καλύτερο μακάρι.  Πάντως και σε όλα τα βίντεο που έχω δει δεν έχω δει πουθενά κάτι διαφορετικό από άσπρο.

Εγώ τάπες για το ντεπόζιτο πήρα από εδώ, είναι βέβαια αμερική αλλά δεν ξέρω που μπορεί να έχει στην Ελλάδα:

http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/WTI0001P?&I=LXD755

Όπως επίσης και σωληνάκι:

http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/WTI0001P?&I=LXD735

Μπορεί να υπάρχουν και Ελλάδα, αλλά δεν ξέρω που.

Τέλος για το σωληνάκι, δες στην παρακάτω σελίδα τι έχει κάνει κάποιος σχετικά με το θέμα.  Χρησιμοποιεί σωληνάκι χαλκού περίπου 3 χιλιοστά

http://www.rcdon.com/html/the_ultimate_project.html

Σεραφείμ
    Καταγράφηκε

Bilaras
    Aeromodeller Jr. member
    **

Never give up!

« Απάντηση #28 στις: Τετάρτη, 11 Ιαν 2006, 16:46:26 »

Ευχαριστώ Σεραφείμ.Το είδα.καλό.μεγάλη μηχανή είχε ο τύπος.Έκανε τα μαστορέματά του και αυτός.Θα  του στείλω κανα male για το ΧΡΩΜΑ. Thumbs up
    Υ.Γ Σωληνάκια μαυρα για καυσ έχουν τα ανταλ αυτοκ.(Πήρα 1-2Ε το 1/2  μετρο)Ειναι για injection έλεγε κτλ.Θα βρω και καμια τάπα.όταν τα συγκετρωσω θα στρωθώ στη δουλεια.
    Καταγράφηκε

Belt CP
    T-Rex 450 FBL
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #29 στις: Τετάρτη, 11 Ιαν 2006, 19:13:59 »

VIVA ITALIAAAA!!! Αυτο ειναι με καπνογονα ομως...

* Seba1.JPG (6.06 KB, 432x288 - εμφανίστηκε 584 φορές.)

* Seba2.JPG (8.6 KB, 432x288 - εμφανίστηκε 614 φορές.)
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 [2] 3 4 5 6     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Sport - fun και γενικά (Συντονιστής: Serafim)  |  Θέμα: Όπου υπάρχει καπνός...
    Μεταπήδηση σε: