Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.900 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 5 Αυγ 2026, 13:37:31

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 5 Αυγ 2026, 13:37:31

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Χθες στις 16:24]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 18:59:42]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309900
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 121
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 63
    Συνολικά: 64
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2] 3  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Τοποθέτηση futaba s9257 σέρβο ουράς σε 300αρι  (Αναγνώστηκε 8481 φορές)
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #15 στις: Τετάρτη, 10 Απρ 2013, 22:09:33 »

1) Όπως βλέπεις στην τελευταία φωτό χρειάστηκε να σπάσω τα εσωτερικά αυτάκια του case του servo για να μπορέσω να το φέω όσο κοντύτερα στην μπούμα για να βγεί παράλληλη σε αυτήν η ντίζα. Οπότε το στερεώνω με 2 βιδάκια. Δεν το θεωρώ μηχανικό πρόβλημα, άλλωστε το γεγονός ότι ακουμπά στην μπούμα του δίνει την ακαμψία που του στέρησαν τα 2 βιδάκια που λείπουν (προσωπική γνώμη)

2) Η τάση λειτουργίας είναι τα σωστά 5V από το ESC, μην ανησυχείς τα servo που έχει από τη μαμά του είναι της πλάκας, ούτε σκέψη για 6V

3) Πρέπει να αλλάξεις μία ρύθμιση στο beastX. Ενώ το Center-Position Pulse-Length είναι ίδιο και στα 2 servo (1520μs), το Tail Servo Frequency πρέπει να αλλάξει και από 270Hz να πάει στα 333Hz

4) Τέλος ο φίλος Bladedancer έχει απόλυτο δίκιο. Στην κάθετη θέση το horn του servo πρέπει να δίνει μερικές μοίρες στην ουρά ώστε να κρατιέται ακίνητη στις στροφές που πετάς το ε/Π σου. Προσωπικά έχω αλλάξει τις ρυθμίσεις της DX7 από αυτέ που δίνει ο στο manual η Blade. Προτιμώ να έχω ένα διακόποτη που γυρίζει το gyro  του beastX σε rate mode ή head lock mode. Με τον τρόπ αυτό στη φάση του αρχικού σεταρίσματος της ουράς, σηκώνω το Ε/Π σε rate mode. Ρυθμίζω μηχανικά την ντίζα ώστε να κρατιέται η ουρά χωρίς input από το rudder και στη συνέχεια ξεχνάω τον διακόπτη και πετάω σε head lock (με σωστή μηχανική ρύθμιση) -για την ακρίβεια έχω τον διακόπτη σε rate mode όταν μεταφέρω το Ε/Π μέχρι το σημείο απογείωσης. έτσι όσω περπατάω η ουρά δεν μένει λόγω των κινήσεών μου πολύ ώρα στα άκρα, όπου μπορεί να ζορίζεται ελαφρά αν έχεις βάλει λίγο μεγαλύτερη διαδρομή slider στον πάγκο (που περιορίζεται από τις αντιστάσεις στο αέρα)

Σου είπα τι έκανα, αλλά όχι πως. αν έχεις απορίες για τον τρόπο που γίνονται όλα αυτά, ευχαρίστως θα σε βοηθήσουμε.

Καλές πτήσεις!
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skype --> mastroxalastis   (Συνήθως όταν είμαι στο Skype, μαστορεύω στον πάγκο)
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #16 στις: Τετάρτη, 10 Απρ 2013, 22:28:41 »

Τέλος θα ήθελα να παρατηρήσω ότι έχεις πολύ ωραία μεταλλική κεφαλή, που όμως αδικείται από τα μαμίσια servo. Από την άλλη, το σημαντικότεορ πρόβλημα του 300Χ κατά τη γνώμη μου, είναι το αδύναμο frame του κυρίως στον πύργο που κρατά το main shaft. Το γεγονός αυτό, σε συνδιασμό με το λεπτό main shaft που έχει επιλέξει η Blade να του φοράει, το οδηγούν σε τρελό vibration σε ψηλές στροφές κεφαλής που τρελαίνουν το beastX και το κάνουν να πλαγιάζει δεξιά. Λόγω έλειψης χρόνου χρημάτων και διάθεσης δεν θα ανοίξω θέμα "βελτιώνοντας το 300Χ". Για πρώτη ίσως φορά συμβιβάστηκα και κατέβασα τις στροφές στο scorpion μοτέρ που του φοράω, αφού το frame δεν αντέχει...

Υ.Γ. Να με συγχωρήσει ο ΝΕΜ που δεν θα πάρω τελικά το ακόμη δυνατότερο μοτέρο που του είχα ζητήσει. Ό λόγος είναι προφανής. Όμως μην ανησυχεί. Τον έχουν ανακαλύψει στο εξωτερικό. Σε άρθρο στο helifreak τον αναφέρουν σαν ένα από τα ελάχιστα καταστήματα που έχουν αυτά τα scorpion μοτέρ ακόμη σε stock!
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

ant1971
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #17 στις: Πέμπτη, 11 Απρ 2013, 09:50:45 »

καλημέρα σε ολο το φορουμ

δεν εχω λογια για να εκφρασω την ευγνωμοσύνη μου ανδρέα και να υποκληθώ στην μεγάλη θέληση σου να βοηθήσεις και να προσφέρεις τις γνώσεις σου σε όποιον σου το ζητήσει 

πριν απο λίγο είδα όλη αυτή την πληροφορία που έχεις αναιβάσει (μακάρι να μπορέσω να αξοιοποιήσω την κάθε σου λέξη ,είμαι στον χώρο του ε/π από τα μέσα ιανουαρίου δηλαδή ούτε τρεις μήνες και μην νομίζεις ότι καταλαβαίνω εύκολα οσα σημαντικά έχεις ποσταρει).

το απόγευμα με περισότερο κουράγιο θα κάνω δεύτερη προσπάθεια σωστής τοποθέτησης του σέρβο και η νεκροψία θα δείξει.

με την αλλαγή στο beast x δεν κατάλαβα τίποτα αλλά πιστεύω ότι γρήγορα θα το καταλάβω
    προέχει η σωστή τοποθέτηση του σέρβο

η κεφαλή είναι microxeli ήρθε χωρίς έξοδα μεταφορικών από το εργοστάσιο  του βιετνάμ μέσα σε μόλις 3 με 4 μέρες για αλλαγή της μανίσιας που το πλαστικό καπελάκι  της μόνο με πατέντα στην βίδα κρατιόνταν σφιχτά και πάλι δεν με έπειθε

Λόγω έλειψης χρόνου χρημάτων και διάθεσης δεν θα ανοίξω θέμα "βελτιώνοντας το 300Χ". Για πρώτη ίσως φορά συμβιβάστηκα και κατέβασα τις στροφές στο scorpion μοτέρ που του φοράω, αφού το frame δεν αντέχει...
    /quote]

εδώ τώρα τι να πω πόσο άτυχος είμαι ελπίζω να αλάξεις σύντομα απόφαση και να ανοίξεις ένα θέμα για το 300αρι  οπότε να πάρουμε παρα πολλά από τις γνώσεις σου για ένα ε/π που έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον μέγεθος και με το beast x ρυθμισμένο από την μαμα του δειχνει σε ένε απειρο σαν και εμενα οτι παει σαν τρενο

μου εδωσες κουραγιο μετα απο την γλυκια αυτη απογοητευση στους 3 αυτους κολασημους όσο και γοητευτικους μηνες στα ε/π

Καταγράφηκε

η ασχολία με το ε/π συχνά είναι παράδεισος & κόλαση μαζί
    ant1971
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #18 στις: Πέμπτη, 11 Απρ 2013, 10:05:05 »

Δώσε τα link από αυτά τα βίντεο... Πως μου ξέφιγαν;;;  

φίλε μου για να μην ξεχάσω https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=12023.0   βίντεο 6 και 7 tail part 1, και tail part2

καλες πτησεις σε ολους
    « Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 11 Απρ 2013, 12:07:09 από ant1971 » Καταγράφηκε

ant1971
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #19 στις: Πέμπτη, 11 Απρ 2013, 10:57:30 »

Ανδρέα έχεις κόψει το χόρν του σέρβο στην άκρη σωστά ? (από ότι βλέπω στην τελευταία φώτο)

επίσης στην τελευταια φωτογραφια το σλάϊντερ είναι στην μέση της διαδρομής με ελάχιστες θετικές να έχουν τα μπλεντάκα σωστό? δηλαδή λίγο προς τα μέσα προς την μπούμα για 3 με 4 μοιρες (η φωτο αυτη ειναι ολα τα λεφτά και σου ειμαι ευγνώμων για αυτο)    

επίσης η μπίλια μπαίνει στην πρώτη τρύπα μετά το κέντρο του χόρν έτσι?  με τον αριθμό 3

όταν κανουμε αναφορα του χόρν για 90 μοίρες στο 1/2 της διαδρομής του σλάϊντερ και του ίδιου του σλάϊντερ 90 μοίρες τι ακριβώς εννοούμε?  

τέλος θα πηράξω από την εφτάρα και τα end point του σέρβο?
    σε ευχαριστώ πολύ ελπίζω να μην σε εχω ζαλήσει
    « Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 11 Απρ 2013, 16:55:00 από ant1971 » Καταγράφηκε

ant1971
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #20 στις: Παρασκευή, 12 Απρ 2013, 01:24:43 »

ανδρέα σε ευχαριστώ πολύ

χωρίς την βοηθεια σου ακόμη θα έψαχνα με ποιο προσανατολισμο ως προς τη μπουμα θα πρέπει να τοποθετηθεί Grin
    το αποτέλεσμα με δοκιμή στο χέρι χωρις πτηση είναι τέλειο Cheesy Cheesy

δεν έκοψα το χορν και δεν πηραξα τα end point του σέρβο στη τ/κ

το σαββαατο πρωτα ο θεος θα του κανω πτηση
    ενω δεν αλλαξα και την ρυθμιση στο baest x
    σε παρακαλω μια ακομη χαρη πως γινεται αυτη η αλλαγη με τα Hz
    idiot2

να εισαι παντα καλα

υ.γ θα προσπαθησω να ποσταρω φωτογραφιες
    Καταγράφηκε

Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #21 στις: Παρασκευή, 12 Απρ 2013, 06:45:03 »

Φίλε ant1971,
    ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Όπως πολλοί από εμάς, απλά ανταποδίσω τη βοήθεια που πήρα και εγώ σαν νέος στα Ε/Π, μιλώντας για κάτι που μου αρέσει πολύ.

Θα μπορέσω να συνεχίσω μετά το Σ/Κ. (δουλευώ αυτό το Σ/Κ και τις 3-4 ώρες που θα προσπαθήσω να κλέψω θα πάω να πετάξω χι! χι!  Crazy2 - αν κολήσεις το μικρόβιο μη περιμένεις θεραπεία όσα χρόνια και αν περάσουν)

Στο ενδιάμεσο googlarise για ρυθμίσεις beastx θα βρείς αρκετά καλά video. Και πράγματι αυτή η ρύθμιση είναι που πρέπει να γίνει άμεσα. Τις μοίρες στα blades στο κέντρο του horn βάλε τις και αργότερα -είναι λεπτομέρεια για τόσο μικρό Ε/Π και τόσο καλό servo ουράς.

Τα endpoints στην Τ/Κ δεν ορίζουν για την ουρά το τέλος της διαδρομής -αυτό ρυθμίζεται επίσης στο beastx. Βεβαιώσου ότι δεν βρίσκει το slider στα άκρα της διαδρομής του πρίν πετάξεις.

Καλές πτήσεις!
    « Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 12 Απρ 2013, 07:09:32 από Skynet » Καταγράφηκε

ant1971
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #22 στις: Παρασκευή, 12 Απρ 2013, 07:47:29 »

και οι φωτογραφίες με την τοποθέτηση του σέρβο σπάζοντας τα δύο (από την μεσα πλευρα του σερβο) χερουλάκια από τα τέσσερα ωστε να έρθει πράγματι παράλληλα η ντίζα μετάδοσης της κίνησης με την μπουμα του ε /π όπως ακριβώς μας δείδαξε ο ανδρέας για το 300χ της blade

υ.γ  γιατί η πτηση είναι πράγματι αρρώστια, ενώ το ε/π όσο γοητευτικό αλλο τοσο κολάσημο είναι
          φίλε μου ανδρέα να έχεις ένα καλό σ/κ Thumbs up

*  (52.94 KB, 600x450 - εμφανίστηκε 303 φορές.)

*  (48.69 KB, 600x450 - εμφανίστηκε 309 φορές.)

*  (42.39 KB, 600x450 - εμφανίστηκε 324 φορές.)
    Καταγράφηκε

Bladedancer
    Aeromodeller Sr. Member

Θέλω να πετάξω τώρα!!!!

« Απάντηση #23 στις: Παρασκευή, 12 Απρ 2013, 08:20:45 »

Διάβασε εδώ όλο μέχρι να το μάθεις απέξω. Αυτό που ζητάς είναι το μενού D.

http://www.aeromodelistis.com/smfgr/index.php?topic=6104.0

Υ.Γ. Ζητώ συγνώμη από τους διαχειριστές για το link σε άλλο forum αλλά προέχει η βοήθεια που είναι και βασικός σκοπός του forum.  
    Καταγράφηκε

Trex 100 ~ Trex 450 pro v2 BeastX ~ Futaba T7C
    ant1971
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #24 στις: Παρασκευή, 12 Απρ 2013, 09:54:27 »

Να είσαι καλά bladedancer  που μου το θύμισες    Cheesy

γιατι να σου πω την αμαρτία μου ενώ καποια στιγμη το ειχα δει δεν το θυμόμουν καθόλου!  (άλλωστε σε φιλικό και αδελφικό φορουμ αναφερόμαστε )
     και θα πάλευα αναγκαστηκά με το youtube και το google  
    « Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 12 Απρ 2013, 11:13:13 από ant1971 » Καταγράφηκε

ant1971
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #25 στις: Παρασκευή, 12 Απρ 2013, 13:05:04 »

Λοιπόν για όποιον  σχετικά   νέο στον χώρο χριασθεί  να αλλάξει όπως εγώ σέρβο ουράς σε fbl ε/π  με  καρφωμένο beast x και διαβάσει το θέμα αυτό,

πέρα από όσα πολύ  σημαντικά, γενικά αλλά και συγκεκριμένα (για το 300x by blade) αναφέρθηκαν  θα πρέπει ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ να διαβάσει και τα όσα

επίσης πολύ σημαντικά και συγκεντρωμένα  έχει ανεβάσει στο φόρουμ που μας ποσταρισε  ο φίλος μας ο bladedancer από τον στράτο http://www.aeromodelistis.com/smfgr/index.php?topic=6104.0

έτσι και μόνο θα καταφέρει να ολοκληρώσει την όλη προσπάθεια με επιτυχία

δεν περίμενα ποτέ πως η αλλαγή σε ένα σερβάκι πραγματικά θα έκρυβε τόση μα τόση γνώση από πίσω

τελικά μήπως όσοι ασχολούμαστε με τον ελικοπτερομοντελισμό είμαστε  και λίγο μαζόχες   lalala ?? λέω τώρα!!! Ας το κοιτάξουμε κάποια στιγμή   idiot2

φίλε μου bladedancer η παρέμβαση σου ήταν ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ
    Καταγράφηκε

Bladedancer
    Aeromodeller Sr. Member

Θέλω να πετάξω τώρα!!!!

« Απάντηση #26 στις: Παρασκευή, 12 Απρ 2013, 13:52:08 »

Για να πετάξεις ε/π πρέπει να είσαι μηχανικός, ηλεκτρονικός και κομπιουτερακιας εκτός από μοντελιστής.
    Άσε που πολλές φορές ξεκινάς να αλλάξεις μόνο ένα σέρβο και καταλήγεις με καινούργιο ε/π.  laugh laugh laugh
    Ειδικά αν δεν ξέρεις και τι του φταίει, μαζεύεις άλλο ένα ε/π σε ανταλλακτικά....
    Καταγράφηκε

ant1971
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #27 στις: Παρασκευή, 12 Απρ 2013, 14:26:27 »

Τέλος θα ήθελα να παρατηρήσω ότι έχεις πολύ ωραία μεταλλική κεφαλή, που όμως αδικείται από τα μαμίσια servo. Από την άλλη, το σημαντικότεορ πρόβλημα του 300Χ κατά τη γνώμη μου, είναι το αδύναμο frame του κυρίως στον πύργο που κρατά το main shaft. Το γεγονός αυτό, σε συνδιασμό με το λεπτό main shaft που έχει επιλέξει η Blade να του φοράει, το οδηγούν σε τρελό vibration σε ψηλές στροφές κεφαλής που τρελαίνουν το beastX και το κάνουν να πλαγιάζει δεξιά. Λόγω έλειψης χρόνου χρημάτων και διάθεσης δεν θα ανοίξω θέμα "βελτιώνοντας το 300Χ". Για πρώτη ίσως φορά συμβιβάστηκα και κατέβασα τις στροφές στο scorpion μοτέρ που του φοράω, αφού το frame δεν αντέχει...

γιατί ολα αυτά μου ακούγονται σαν Welcome to hell  teasing teasing  ενώ ταυτόχρονα μου έρχεται μια εικόνα του φίλου μας  Bladedancer να

δακρύζει από το γέλιο Grin Grin Grin Grin με την εμπειρία του στο ε/π και βλέποντας τι με περιμένει πολύ σύντομα

μήπως ? λέω μήπως πρέπει να με δει σύντομα κανάς γιατρός?
    « Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 12 Απρ 2013, 14:46:32 από ant1971 » Καταγράφηκε

ant1971
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #28 στις: Παρασκευή, 12 Απρ 2013, 14:39:08 »

Υ.Γ. Ζητώ συγνώμη από τους διαχειριστές για το link σε άλλο forum αλλά προέχει η βοήθεια που είναι και βασικός σκοπός του forum.  

φίλε μου στο D τα microsecond δεν τα αλλάζω όπως έγραψε ο ανδρέας είναι ίδια 1520 μs  άρα πρέπει να πειράξω το Ε και F τα HZ και τα endpoints του σερβοκινητήρα
    βέβαια από την θεωρία μέχρι την βραδυνή πράξη υπάρχει μια απόσταση

τα λέμε 
    Καταγράφηκε

Bladedancer
    Aeromodeller Sr. Member

Θέλω να πετάξω τώρα!!!!

« Απάντηση #29 στις: Παρασκευή, 12 Απρ 2013, 14:46:02 »

φίλε μου στο D τα microsecond δεν τα αλλάζω όπως έγραψε ο ανδρέας είναι ίδια 1520 μs  άρα πρέπει να πειράξω το Ε και F τα HZ και τα endpoints του σερβοκινητήρα
    βέβαια από την θεωρία μέχρι την βραδυνή πράξη υπάρχει μια απόσταση
    τα λέμε 

Βασικά δεν ξέρω το ε/π ούτε το σέρβο σου για να σε βοηθήσω με σιγουριά. Πειράζεις ότι χρειάζεται αλλαγή (κατατοπιστικότατος) 

γιατί ολα αυτά μου ακούγονται σαν Welcome to hell  teasing teasing  ενώ ταυτόχρονα μου έρχεται μια εικόνα του φίλου μας  Bladedancer να

δακρύζει από το γέλιο Grin Grin Grin Grin με την εμπειρία του στο ε/π και βλέποντας τι με περιμένει πολύ σύντομα μήπως ? λέω μήπως πρέπει να με δει σύντομα κανάς γιατρός?

Αν ήταν κόλαση θα το πήγαινες για σετάρισμα σε ένα μοντελομάγαζο και θα είχες το κεφάλι σου ήσυχο.
    Αλλά όσο ωραία είναι η ασχολία με την πτήση, άλλο τόσο ωραία είναι και η ασχολία στον πάγκο εργασίας.
    Και η χαρά να πετάς κάτι που έφτιαξε από τα χέρια σου.
    Καταγράφηκε

Σελίδες: 1 [2] 3  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Μικρά ηλεκτρικά εκπαιδευτικά ΕΠ - Το πρώτο ξεκίνημα (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Τοποθέτηση futaba s9257 σέρβο ουράς σε 300αρι
    Μεταπήδηση σε: