Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.719 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 00:24:35

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 00:24:35

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 00:20]

[Χθες στις 18:55]

[Χθες στις 17:47]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

[Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 18:50:05]

[Παρασκευή, 10 Ιουλ 2026, 09:50:49]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309719
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 115
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 74
    Συνολικά: 76
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Επιλογη κινητηρα  (Αναγνώστηκε 9216 φορές)
    ilias
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Σάββατο, 22 Οκτ 2005, 13:43:16 »

σκεφτομαι να μπω στον αερομοντελισμο με θερμικο
    Ενας κινητηρας .25 μεχρι τι αεροπλανο μπορει να πεταξει οσο αφορα το βαρος του?
    οι κινητηρες SC (super Custom) ειναι γνωστοι? Ποια η γνωμη σας για αυτους?
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    PrecisionAerobatics Addiction
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    Tarot 450PRO V2 Flybarless
    ...κατι πτέρυγες και πολύ σαβούρα
    Κώστας Κωστόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

AKA "agridoc"

« Απάντηση #1 στις: Σάββατο, 22 Οκτ 2005, 20:12:05 »

Η SHENZHEN SANYE PRECISION MACHINERY CO. LTD είναι κινέζικη εταιρεία που από χρόνια εξάγει κινητήρες για αερομοντέλα σαν ASP, Magnum και Super Custom (ίσως και με άλλα ονόματα που δεν ξέρω). Είναι στην διεθνή αγορά από τις αρχές του '90, η ποιότητα τους έχει βελτιωθεί και θεωρούνται πια αξιόπιστες και με πολύ καλό λόγο τιμής - αξίας (value for money).

Αν δεν ζητάει κάποιος μέγιστη απόδοση είναι μια καλή πρόταση για τα χρήματα που θα δώσει.
    Καταγράφηκε

Πριν κάνετε ερώτηση: Ψάξατε στο Aeromodelling GR ή στο Βιβλίο του jkon;
    Μην κάνετε χαρακτηρισμούς και άσχημα σχόλια, αν μη τι άλλο, συγκρατηθείτε για το καλό του χόμπυ μας.
    dapan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Σάββατο, 22 Οκτ 2005, 21:07:33 »

θα συμφωνήσω με τον Κο Κωστόπουλο αλλά η συμβουλή μου είναι να "επενδύσεις" σε κινητήρα, προτιμώντας μία ποιό αξιόπιστη λύσει που δεν θα σε προδόση ειδικά στον αέρα, και μάλιστα όχι 25άρη αλλά 40άρη 'ετσι ώστε να σου είναι χρήσιμος και αργότερα αν συνεχίσεις το hobby άλλα κκαι αν δεν συνεχίσεις να μπορεί να πουληθεί ποιό εύκολα. Βασικό στοιχείο για την επιλογή κινητήρα είναι το εμβαδό της πτέρυγας που πρέπει να πετάξει και όχι το βάρος του σκάφους. Όχι όμως πως το βάρος δεν παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την απόδοση του σκάφους στην διάρκεια της πτήσεις.

Παντελής Νταναβάρας
    Καταγράφηκε

Όποιος μαθαίνει από τα λάθη του είναι έξυπνος,
    όποιος μαθαινει από τα λάθη των άλλων είναι σοφός
    Κώστας Κωστόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

AKA "agridoc"

« Απάντηση #3 στις: Σάββατο, 22 Οκτ 2005, 23:23:53 »

Ηλία αυτό που πρέπει να δεις είναι με τι θέλεις ν' ασχοληθείς. Επίσης τι μεταφορικό μέσο και τι αποθηκευτικό χώρο διαθέτεις. Η διαφορά στο αρχικό κόστος μεταξύ .20-25 και .40-46 είναι μηδαμινή, στα καύσιμα μακροπρόθεσμα είναι λίγο υπολογίσιμη. Το μεγαλύτερο μοντέλο είναι συνήθως πιο προβλέψιμο στις αντιδράσεις και πετάει καλύτερα με αέρα. Είναι πιό δύσκολο στην μεταφορά και αποθήκευση.

Οπως είπε και ο Παντελής δεν είναι μόνο το βάρος αλλά και η επιφάνεια και ακόμα η αεροτομή και η σχεδίαση του μοντέλου για ένα εύρος χρήσης. Αρχίζουν οι λόγοι ισχύος/βάρους τι ταχύτητες θέλουμε να έχουμε, τι ευελιξία κ.τ.λ. Θα ήταν ενδιαφέρον αν θέλαμε να κάνουμε ένα ρεκόρ διάρκειας, όπου πρέπει να υπολογίσεις βάρη μοντέλου - κινητήρα -μπαταρίας - καυσίμου, απόδοση αεροτομής, οικονομία καυσίμου και άλλα. Στην πράξη όμως βλέπεις τα μοντέλα που υπάρχουν και τα μεγέθη τους σε ότι κατηγορία έχεις επιλέξει και αποφασίζεις.

Τώρα που έχεις πετάξει μερικά μοντέλα πρέπει ν' αρχίσεις να ξεκαθαρίζεις τι σου πάει περισσότερο. Δεν νομίζω ότι χρειάζεσαι να ξεκινήσεις από trainer αλλά τι περιμένεις από το θερμικό; Νομίζω ότι αυτή την στιγμή αυτό είναι που πρέπει να ξεκαθαρίσεις. Από εκεί και πέρα πιο συγκεκριμένα θα γίνουν και οι υπόλοιπες επιλογές.
    Καταγράφηκε

Μην κάνετε χαρακτηρισμούς και άσχημα σχόλια, αν μη τι άλλο, συγκρατηθείτε για το καλό του χόμπυ μας.
    ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Κυριακή, 23 Οκτ 2005, 20:12:29 »

Ευχαριστω για το ενδιαφερον που δειξατε
    Η σκεψη μου για θερμικο ηταν η εξης:
    Εγω πεταω σε ενα παρκο (οταν δεν εχει κοσμο)
    Εκει εχω δει 2-3 ατομα να πετανε θερμικα με .25 κινητηρες
    Βεβαια κατα την προσγειωση  ερχοντε με αρκετη ταχυτητα αλλα καταφερνουν να κατεβουν σε ενα ομαλο χωρο απο χωμα.
    Επειδη θελω να παρω 2 μπαταριες lipo οπου το κοστος του φτανει τα 130 euro
    σκεφτηκα να παρω εναν θερμικο κινητηρα .25 -οπου με τα παρελοκομενα δεν θα ξεπερασουν πολυ σε κοστος- ο οποιος θα μπορει να πεταξει ενα μικρο αεροπλανο και θα εχω το πλεονεκτημα της διαρκειας πτησης αφου δεν θα χρειαζομαι επαναφορτισεις. Επισης το μικρο βαρος του κινητηρα θα μου αφηνει την δυνατοτητα να προσγειωθω σε βατα μερη αφου τα μοντελοδρομια δεν με ενδιαφερουν (αποσταση –κοστος –χρονος). H σκεψη για .25 της SC ηταν γιατι τον βρηκα 60 euro και γιατι κατι αν δεν παει καλα το κοστος θα ειναι μικρο
    Πιστευετε οτι το ολο σκεπτικο μου ειναι σωστο η λαθος?
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #5 στις: Κυριακή, 23 Οκτ 2005, 20:39:29 »

Ilias,

Που ειναι το παρκο στο οποιο αναφερεσαι?Ψαχνω να βρω χωρους στην Αθηνα για ηλεκτρικα και μικροτερα αεροπλανα.

Νικος
    Καταγράφηκε
    Serafim
    Administrator

« Απάντηση #6 στις: Κυριακή, 23 Οκτ 2005, 21:02:34 »

Ηλία καλησπέρα

Αυτό που θα σου πω και γω, όπως είπε και ο Παντελής, είναι ότι θα ήταν καλύτερο να δώσεις λίγα χρήματα παραπάνω για να πάρεις κάτι πιο αξιόπιστο.  Επειδή την έχω πατήσει πριν αρκετά χρόνια μπορώ να σου πω ότι αξίζει τον κόπο.  Και ένα μοντέλο να σου σώσει τα βγάζεις και με το παραπάνω.  Άσε τον εκνευρισμό που γλυτώνεις.

Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, στο γαλλικό site www.model-discount.com την OS .25 LA την έχει 70 ευρώ+μεταφορικά.  Μπορεί να μην είναι το ίδιο δυνατή με την SC, αλλά σίγουρα είναι πολύ πιο αξιόπιστη.

Για να μην παρεξηγηθώ, μπορεί και η SC να βγει πολύ καλή και αξιόπιστη.  Απλά θα είναι λίγο ρίσκο.

Σεραφείμ
    Καταγράφηκε

There is no greater force in the world than wrong rudder
    Κώστας Κωστόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

AKA "agridoc"

« Απάντηση #7 στις: Κυριακή, 23 Οκτ 2005, 21:03:35 »

Το σκεπτικό σου σαν αρχή είναι σωστό Ηλία, δεν είχα βάλει τον χώρο πτήσης μέσα στα κριτήρια έχοντας την εντύπωση ότι θα πήγαινες σε κάποιο από τους γνωστούς χώρους.

Το πάρκο είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και θέλει πολύ μεγαλύτερη προσοχή όσον αφορά το θέμα ασφάλειας και ενόχλησης του κόσμου. Δεν ξέρω τις διαστάσεις του πάρκου και την απόσταση του από κατοικημένη περιοχή αλλά βρισκόμαστε στην Ελλάδα και φαντάζομαι ότι ο χώρος θα είναι περιορισμένος και η ασφάλεια είναι οριακή. Ο θόρυβος μπορεί να ενοχλεί και οπωσδήποτε, αν γίνει ατύχημα, οι ζημιές και οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Δεν ξέρω τον συγκεκριμένο χώρο αλλά μάλλον θα έλεγα να πεισθούν αυτοί με τα θερμικά να μην τον χρησιμοποιούν για να παραμείνει τουλάχιστον για τα ηλεκτρικά, τα πραγματικά park flyers. Επίσης τα μοντέλα που θα πετάνε στο πάρκο πρέπει να είναι ΑΡΓΑ.

Υπάρχουν βέβαια και μικρότεροι κινητήρες από .25, δεν βρίσκεις όμως σήμερα την ποικιλία που υπήρχε παλιότερα γιατί εκεί η πρόοδος των ηλεκτρικών και η έλλειψη θορύβου, λαδιών κ.τ.λ. τους έχει δωσει το προβάδισμα. Πάρα πολλά μικρά ηλεκτρικά στηρίζονται σε σχέδια που αρχικά είχαν γίνει για μηχανές COX (0.010 έως 0.051 συνήθως, αν και είχαν βγεί και 0.09 και 0.15).

Υπ' όψιν ότι για την μηχανή εσωτερικής καύσης θα χρειαστείς καύσιμα, tank, starter, κασελάκι, μπαταρία για το starter και το μπουζί, μπουζοκαλώδια, σωληνάκια, πιο ακριβές έλικες και άλλα. Ακόμα πρέπει να μάθεις να ρυθμίζεις την μηχανή και ο περιορισμένος χώρος θα δυσκολέψει αν σβήσει σε ακατάλληλη στιγμή.

Οπωσδήποτε το γκάζι έχει τα δικά του καλά, οι πιό παλιοί είμαστε και λίγο εθισμένοι (η μεθυσμένοι  Cheesy) με την μυρωδιά και τον θόρυβο. Σκέψου όμως καλά πριν αποφασίσεις. Ισως ένα μοντέλο τύπου Slow Poke να είναι μέσα στα όρια, θέλει όμως ψάξιμο και μάλλον δεν μου αρέσει η ιδέα θερμικού σε πάρκο, ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται.
    Καταγράφηκε

ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Κυριακή, 23 Οκτ 2005, 22:17:57 »

το παρκο οπου πεταμε ειναι το οικολογικο παρκο στο Ιλιον
    Παντως το θεμα της ασφαλειας ειναι πραγματι πολυ σοβαρο γιατι εχω δει ατομα να πετανε οταν το παρκο ειναι γεματο κοσμο και μετα απο πτωση (ηλεκτρικο) κατα τυχη δεν ειχαμε χτυπηματα. Εγω οι ωρες που πεταω ειναι 0800-0900 οταν το παρκο ειναι αδειο οπου ακομα και πτωση να γινει μονο κατι σκυλια θα τρομαξουν.
    Παντως το κοστος του θερμικου αξιζει τον κοπο η οι μπαταριες lipo θα την κανουν την αποσβεση αφου τα καυσιμα ειναι ακριβα ?
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

Φέρε ΕΣΥ την αλλαγή που θά 'θελες να Δείς

« Απάντηση #9 στις: Δευτέρα, 24 Οκτ 2005, 21:25:42 »

Καλησπέρα και απο μένα ilia .
    Για το πάρκο , δώσε λεφτά στις μπαταρίες . Άν θελήσεις κάποτε να βγείς παραέξω στα μοντελοδρόμια , τότε πάρε Μηχανοκίνητο ...  Wink
    Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    Κώστας Κωστόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

AKA "agridoc"

« Απάντηση #10 στις: Δευτέρα, 24 Οκτ 2005, 23:20:31 »

Ηλία δεν ξέρω το συγκεκριμένο πάρκο αλλά ο όρος οικολογικό ίσως το κάνει και πιο περιοριστικό για κινητήρα με καύσιμο, θόρυβο κ.τ.λ.

Οσοι μένουν κοντά μάλλον θα μπορούν να μας πουν περισσότερα.
    Καταγράφηκε

ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Τετάρτη, 9 Νοε 2005, 19:02:14 »

θα ηθελα να ρωτησω μια .10 η .25 μηχανη τι δυναμη εχει σε σχεση με ενα brushless moter π.χ. feigao 130?
    επισης οι κινητηρες ειναι φτιαγμενοι να τοποθετουντε μπροστα στο σκαφος. θα μπορουσε να τοποθετηθει στο πισω  μερος π.χ. σε μια πτερυγα ?
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Πέμπτη, 10 Νοε 2005, 09:24:28 »

Καλημέρα ilia .
    Το μοτεράκι που ανέφερες μάλλον είναι μικρούλι και σίγουρα παράγει μικρότερη Ώση απο τις μηχανές .10 ή .25 άν λέμε για το ίδιο . Δές λίγο άν είναι σίγουρα αυτό :
    http://www.greekwings.gr/HMSnew1/Motors/MotorTests2.htm

... και το ξανασυζητάμε ...  Wink

Ά , και βέβαια μπαίνει στο πίσω μέρος μιάς πτέρυγας (Pusher διαμόρφωση στα Αγγλικά , δηλαδή 'Σπρώχνει' , αντί να 'Τραβάει' ) .
    Νά και μία φωτό μίας Carbon ( Thumbs up  Thumbs up  )  πτέρυγας ... Όχι βέβαια πως δέν μπαίνει και σε Φελιζολένια με την κατάλληλη Βάση κολλημένη με Εποξική ...  Wink

* CarbonWingPusherGlow1.jpg (53.01 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 545 φορές.)
    « Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 10 Νοε 2005, 09:38:08 από DeltaMan » Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Πέμπτη, 10 Νοε 2005, 19:59:16 »

Για ακομη μια φορα deltaman  ευχαριστω
    Το μοτερακι που λεω ειναι αυτο και http://www.feigao.com/sdp/85838/4/pd-102732/1336473-51426.html και το εχω με μειωση C
    Το παραδειγμα σου με την συγκεκριμενη πτερυγα ειναι παρα πολυ διαφωτιστικο αλλα δεν καταλαβα πως γυριζει ενας κινητηρας βενζινοκινητος απο το να ""τραβαει"" στο να ""σπρωχνει"". Υπαρχει αναποδη ελικα η μπορει να παρει μπρος αναποδα.
    Αν εχεις αλλες πληροφοριες η site με πληροφοριες θα με ενδιεφερε να το ψαξω
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Πέμπτη, 10 Νοε 2005, 20:28:33 »

Καλησπέρα ilia .
    Από ότι έχω διαβάσει , υπάρχουν έλικες με Ανάποδο Βήμα !
    Νομίζω παλιά είχα δεί μία για 15άρα μηχανή . Ναί , ναί . Την είχα βάλει σε ένα Αετό μηχανοκίνητο (φτερό Rogallo) σάν αυτά που πετάνε οι 'Αετατζήδες' με τη μηχανή πίσω (Trikes) .
    Δέν ξέρω βέβαια άν μπορείς να γυρίσεις τον κανονικό Έλικα ΚΑΙ τη μηχανή ανάποδα , όπως κάνουμε δηλαδή στα Ηλεκτρικά .
    Άν ξέρει κάποιος φίλος άς μας βοηθήσει ...  Wink   
    Καταγράφηκε

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Μηχανές - καύσιμα - έλικες (Συντονιστής: andreas)  |  Θέμα: Επιλογη κινητηρα
    Μεταπήδηση σε: