Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.903 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 8 Αυγ 2026, 20:09:22

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 8 Αυγ 2026, 20:09:22

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Χθες στις 14:38]

από Stargazer
    [Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 16:11:02]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309903
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 137
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 38
    Συνολικά: 40
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: βοηθεια 3d (roll harrier)  (Αναγνώστηκε 4133 φορές)
    d.m aigio
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Πέμπτη, 14 Μαρ 2013, 08:46:17 »

καλημέρα σε ολους
    εχω ενα προβλημα με καποιες μανουβρες αλλα πιο πολυ με το( roll harrier)
    εχω δει  διαφορα βιντεο με διαφορετικα (stick moves) αλλα  ακομα και απο το real flight που εχω δεν μπορω  να το καταλαβω 100%
    υπαρχει καποιο βιντεο η καποιο link που να εξηγει το σωστο τροπο εκτελεσης της συγκεκριμενης μανουβρας.
    ευχομαι καλες πτησεις κ ασφαλεις  προσγειωσεις σε ολους
    Καταγράφηκε

yak 54 dla 56 cc
    yak 54 da 50cc
    yak 54 os 120
    CALMATO SPORT 60 GX61
    trex 700
    caliber 5
    trex 450
    dodos
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #1 στις: Πέμπτη, 14 Μαρ 2013, 09:08:21 »

Καλημέρα
    Δες τα βίντεο που σου λένε τη να κάνεις 
    Είναι ένα αρκετά δύσκολο ακροβατικό που χρειάζεται καλό συγχρονισμό κινήσεων
     Ξεκίνα προπόνηση στο real flight και θα δεις ότι  θα αρχίσεις να το καταφέρνεις  Wink
    Καλή συνέχεια

« Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 14 Μαρ 2013, 09:36:27 από dodos » Καταγράφηκε
    Χρηστος Βαγενας (vchris)
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Πέμπτη, 14 Μαρ 2013, 09:42:58 »

μεχρι να απαντησουν οι <<καθηγητες>> του ειδους θα σου πω πως το εχω καταλαβει εγω
    ωστε να κανουν ταυτοχρονα και διευκρινησεις και διορθωσεις

εφοσων εχουμε εξασκηθει σε βασικες μανουβρες αναποδη πτηση-μαχαιρι (δεξια-αριστερα)
    χωρις να σκεφτωμαστε τι πρεπει να κουνησουμε καθε φορα αλλα να γινονται μηχανικα θα ελεγα
    και να μη <<κοκκαλωνουν>> τα χερια
     θα πρεπει να ξεκινησουμε με χαριερ (κατα δικη μου προτιμηση) κραταμε σταθερα το στικ του aileron στη φορα που θελουμε να αρχισουμε το ρολλ
    και μετα αρχιζουμε να δινουμε κληση στα πηδαλια ruder και elevator αναλογα με τη κληση του α/π
    δλδ ξεκιναμε με αριστερο aileron πχ
    μας ερχετε σε πρωτη φαση το α/π σε μαχαιρι με δεξι φτερο επανω οποτε βαζουμε δεξια ruder στη συνεχεια ερχετε κοιλια επανω οποτε βαζουμε
    elevator down με λιγο περισσοτερο γκαζι να μας κρατησει μουρη επανω,στην επομενη φαση θα μας γυρισει σε μαχαιρι με αριστερο φτερο επανω οποτε αριστερα ruder, μετα παλι σε φαση χαριερ λιγο γκαζι με λιγο up elevator και παει ξανα απο την αρχη ......
    σε καθε φαση που ερχετε σε ευθεια οριζοντια και αναποδη δινουμε λιγο παραπανω γκαζι

Καταγράφηκε
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #3 στις: Πέμπτη, 14 Μαρ 2013, 15:16:03 »

Καταγράφηκε
    Yankos
    Aeromodeller Hero Member

Χρωστάω, άρα υπάρχω. - Yankos -

« Απάντηση #4 στις: Πέμπτη, 14 Μαρ 2013, 19:16:48 »

Να προσθέσω κάτι ακόμη, σημαντικό πιστεύω.

Πολλές φορές δεν μπορούμε να συγχρονιστούμε στο ακροβατικό επειδή τα σέρβο δεν προλαβαίνουν
    να εκτελέσουν τη γωνία που τους ζητάμε. Δλδ μέχρι να κάνουν το up-down π.χ.το μοντέλο έχει κάνει ακόμη μεγαλύτερη περιστροφή και έτσι δεν μπορούμε να συγχρονιστούμε με τίποτα.

Άρα χρειαζόμαστε γρήγορα σέρβο και καλό σετάρισμα.

Τελευταία, για οικονομικούς λόγους, προσπαθώ να βγάλω το ακροβατικό με φθηνά και αργά σέρβο.
    Τι μπορούμε να κάνουμε:
    Μπορούμε να μειώσουμε τη γωνία που εκτελεί το σέρβο χωρίς να μειώσουμε τη γωνία που παίρνουμε στο πηδάλιο.
    https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=4622.45
    Έτσι κερδίζουμε ταχύτητα αλλά χάνουμε σε δύναμη, ανάλυση και σε πιθανούς τζόγους.
    Χρειαζόμαστε απλά ένα φθηνό αλλά δυνατό σέρβο.
    Μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι το καλύτερο, αλλά το θεωρώ αποδεκτό και δίνει τη δυνατότητα να εκτελέσουμε το ακροβατικό χρησιμοποιώντας φθηνά σέρβο. (το 3D της κρίσης  Grin )
    Καταγράφηκε

3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #5 στις: Πέμπτη, 14 Μαρ 2013, 20:00:50 »

Γιαννη ειδα το link που εστειλες και πηγα 1-2 σελιδες πισω, χαμος ποτε τα γραψαμε ολα αυτα?? idiot2.

Δυο βασικες προυποθεσεις για το φιλο:

1) Γνωριζουμε να πεταμε harrier και να "διαβαζουμε" τα stall του αεροπλανου διορθωνοντας με aileron, rudder και γκαζι. Για να φτασεις σε αυτο το επιπεδο να "διαβαζεις" το harrier χωρις wing rocks και ασταθεια χρειαζεσαι εξασκηση σε αυτο.

2) Γνωριζουμε να κανουμε απλα roll, slow κατα προτιμηση με elevator και rudder inputs.

Στοχος σου κατα το roll ειναι να κρατας τη μυτη ψηλα στις 30-45 μοιρες χωρις να πεφτει. Αυτο απαιτει input σε όλους τους αξονες και διαχείριση στο γκαζι. Οι γκαζιες πρεπει να πεφτουν στο knife edge και οχι στην οριζοντια θεση διοτι σε αυτη κερδιζεις χωρις να το καταλαβαινεις υψος. Πρεπει  να κρατας το μοντελο με τη μυτη ψηλα αλλα στο ιδιο επιπεδο αναφορικα με το υψος.

Συνδιαζοντας αυτα τα δυο βγαζουμε το harrier roll. Οπως λεει και Mark Leseberg κανεις δε μπορει να σε δειδαξει πως θα βγαλεις τη μανουβρα, μπορει ομως να σου περιγραψει τις βασικες αρχες. Ειναι μια μανουβρα που απαιτει συγχρονισμο και προσωπικα πιστευω για να πεις οτι την "εχεις" μη κανοντας απλως μια μηχανικη κινηση (δεν ειναι μηχανικη κινηση κατα τη γνωμη μου) χρειαζεται προπονηση και πειραματισμο.

Φιλικα
    Καταγράφηκε
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #6 στις: Πέμπτη, 14 Μαρ 2013, 20:03:27 »

Συμβουλη ξεκινα με ενα depron...κι εγω καπως ετσι ξεκινησα και συνεχισα για να μαθω τη μανουβρα (οσο μπορω να πω οτι την εχω μαθει)...ενα video απο το 2007.

Καταγράφηκε
    d.m aigio
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #7 στις: Πέμπτη, 14 Μαρ 2013, 20:33:34 »

το γκαζι το ανοιγουμε οταν το αεροπλανο ειναι σε οριζοντια θεση ή
    οταν ειναι σε θεση knife? η δεν σεχει καμια σημασια
    Καταγράφηκε

yak 54 dla 56 cc
    yak 54 da 50cc
    yak 54 os 120
    CALMATO SPORT 60 GX61
    trex 700
    caliber 5
    trex 450
    Yankos
    Aeromodeller Hero Member

Χρωστάω, άρα υπάρχω. - Yankos -

« Απάντηση #8 στις: Πέμπτη, 14 Μαρ 2013, 22:01:43 »

Το έχει αναφέρει παραπάνω ο Νίκος, στο knife.
    Καταγράφηκε

Aris M.
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #9 στις: Παρασκευή, 15 Μαρ 2013, 20:49:37 »

Καλησπέρα σε όλους..
    Βασικός κανόνας για μένα φτηνό αεροπλάνο και όχι πολυ αέρα τουλάχιστον για το συγκεκριμένο αεροπλάνο matrix που έχω βάλει το παρακάτω βίντεο. Επίσης το αεροπλάνο καλο είναι να πετάει αργά. Εξομοίωση βοηθάει πολυ όπως έχουν γράψει και παραπάνω.

Φιλικά Αρης.

http://www.youtube.com/watch?v=9u3Tu8ql9-I&sns=em

Sorry για το βίντεο είναι απο κινητό..
    Καταγράφηκε

d.m aigio
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #10 στις: Σάββατο, 16 Μαρ 2013, 21:00:57 »

ευχαριστω ολους για τις απντησεις.
    τωρα τουλαχιστον εχω μια βαση για να μαθω σωστα την φυγουρα
    Ευχομαι σε ολους καλο τριημερο.
    Καταγράφηκε

yak 54 dla 56 cc
    yak 54 da 50cc
    yak 54 os 120
    CALMATO SPORT 60 GX61
    trex 700
    caliber 5
    trex 450
    sv3dvk
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #11 στις: Σάββατο, 16 Μαρ 2013, 21:58:21 »

Γεια σας φιλοι μου και ιδιαιτερα στον φιλο απο το Αιγιο μιας  και ανοιξε το θεμα.... ( Ειμαστε και αρκετα κοντα μιας και μενω Πατρα και το χωριο μου ειναι το Δερβενι ) Στο θεμα μας τωρα.... Για το rolling harrier σου ειπαν  τα παιδια παραπανω πως γινεται οποτε δεν εχω να σου πω κατι παραπανω παραμονο  μην προσπαθεις να βγαλεις rolling harrier απευθειας γιατι πιστευω ειναι ακατορθωτο...Πρωτα μαθε slow roll ...Πιστευω ειναι η σημαντικοτερη φιγουρα σχετικα με την ακροβατικη πτηση... Μεσα απο αυτη θα μαθουν τα χερια σου ποτε να πηγαινουν στο σωστο σημειο κατα την διαρκεια του roll και οχι μονο... Θα σε βοηθησει σε ολες τι φιγουρες...Στην αντιληψη με το που βλεπεις το μοντελο σε μια θεση να ξερεις τι να κανεις χωρις καν να σκεφτεις  εντελως μηχανικα δηλαδη .... 
    Σας παραθετω το καναλι του Bonedoc το οποιο εχει βιντεακια με αρκετες φιγουρες  ελπιζω να βοηθηθειτε... Εμενα προσωπικα με εχει βοηθησει πολυ !!!
     http://www.youtube.com/user/bonedoc1?feature=watch
    Ακομη παραξενες φιγουρες θα βρειτε σε move sticks βιντεο , οποτε ας παρακολουθεισετε και κατι τετοιο....
    Φιλε μου απο το Αιγιο (και οχι μονο) αν χρειαστεις κατι  και μπορω να βοηθησω αμεσως p.m.

Χρηστος!! Wink
    Καταγράφηκε
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #12 στις: Κυριακή, 17 Μαρ 2013, 00:19:31 »

Καλησπερα στους φιλους,

Λοιπον προσπαθω να κανω μια αναδρομη πως ξεκινησα να πεταω το rolling harrier για να βρω σχετικο υλικο. Πρεπει να ηταν καπου στο 2005 οταν ειχα ξεκινησει εντατικη εξασκηση σε βασικες μανουβρες 3D με το Kyosho Flip 3D (hover, harrier κτλ) πολυ απλα γιατι δεν ηξερα να πεταω 3D μετα απο ενα μεγαλουτσικο διαστημα αποχης απο το hobby λογω σπουδων, δουλειας κτλ.

Τοτε λοπον ηταν στα φορτε του το flying cirkus (πριν βγει το flying giants), οπου ειχα περασει αμετρητες ωρες να βλεπω video και να διαβαζω για giant scale ακροβατικα, μανουβρες κτλ. Στα πλαισια ενημερωσης /εκπαιδευσης των αναγνωστων λοιπον το  FC εβγαλε μια σειρα απο videos με τιτλο 3D University τα οποια αποτελεσαν τη ΒΑΣΗ για πολλους πιλοτους παγκοσμιως. Καλουτσικος ο Bonedoc κτλ και εχει καλη προθεση / διαθεση αλλα αυτα τα video ειναι σε αλλη κλασση και μαλιστα αρκετα χρονια πριν. Η παρουσιαση γινεται απο TOC pilots οπως Joe McBride, Mark Leseberg κλπ.

Rolling Harrier λοιπον απο τον Joe "The Smoking" McBride.  Thumbs up

Καταγράφηκε
    akisazi
    Aeromodeller Jr. member
    **

akisazi

« Απάντηση #13 στις: Κυριακή, 17 Μαρ 2013, 12:11:09 »

Καλή η προσπάθεια των ειδικών να δώσουν πληροφορίες για την συγκεκριμένη κίνηση και σίγουρα βοηθούν πολύ  όλους εμάς που το παλεύουμε  Grin Βρε παίδες για δώστε και καμία πληροφορία  όσο αφορά το setup στα πηδάλια δηλαδή διαδρομές που χρειάζονται, έτσι ώστε να κάνουν την κίνηση πιο εύκολη για όσους θέλουν να το πετύχουν   Να αναφέρω την δική μου εμπειρία για την συγκεκριμένη κίνηση, το πάλευα τουλάχιστον ένα μήνα να την καταφέρω αλλά ΔΕΝ Κάποια στιγμή πήρα το α/π του vchris και με την μία μου κάθισε όσο βέβαια ήταν δυνατόν  Azn Μετά από αυτό κατάλαβα ότι δεν αρκεί ένα α/π και μόνο αλλά παίζουν πολλά, όπως διαδρομές, expo, πισοβάρισμα και σίγουρα αρκετά ακόμα έτσι ώστε σε κάποιον που ξεκινάει να επιχειρεί να του είναι πιο εύκολο. Στο τελευταίο video του 3DJunk  παρατηρούμε ότι ρολάρει αρκετά αργά παρόλο την διαδρομή του stick, που σημαίνει setup λίγη διαδρομή στο aileron, σωστά HuhHuh?? γιατί αν έχουμε γνώμη μου βέβαια  μεγάλη διαδρομή σε κάποιον που ξεκινάει να γίνεται πολύ γρήγορη η περιστροφή έτσι ώστε λόγω απειρίας να  το χάνει στην ακολουθία των κινήσεων που απαιτούνται. Καλό θα ήταν να δοθούν κάποιες βοήθειες για 3d κινήσεις απο όλους όσους το κατέχουν βέβαια με setup και ότι καθιστά πιο εύκολη την εισαγωγή στην συγκεκριμένη πτήση.  Thumbs up Thumbs up Thumbs up
    Και κάτι που θέλω να παρακαλέσω τους master του είδους, δεν θα ήταν πιο εύκολο στην κατανόηση να αποφεύγονται ορολογίες στην αγγλική πχ wing rocks  flying cirkus και πολλά άλλα  έτσι ώστε να καταλαβαίνουμε γιατί πράγμα μιλάμε, άραγε για ποιόν χτυπάει η καμπάνα  laugh laugh laugh laugh
    « Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 17 Μαρ 2013, 12:25:48 από akisazi » Καταγράφηκε
    sv3dvk
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #14 στις: Κυριακή, 17 Μαρ 2013, 21:36:25 »

Γεια σας ξανα κι απο εμενα..... Επειδη τωρα το παρατηρησα γραφω με αλλο χρηστη επειδη ειμαι απο το pc του μπαμπα.... Οποτε για να μην μπερδευομαστε ειμαι ο Χρηστος Καιτσας   (Chris-GR) ...Τα χαιρετισματα μου στον καλο μου φιλο Νικολα (3DJunk)....
    Στο θεμα μας τωρα.... Φιλε akisazi , εχεις απολυτο δικιο , καθε ατομο για να βγαλει σωστα ενα roling harrier πρεπει να του κατσει το μοντελο ομορφα και καλα στα χερια.... Οποτε μιλαμε πως το setarisma του μοντελου ειναι κατι παρα πολυ σημαντικο.... Το setup ομως ειναι μια τεραστια ιστορια γι αυτο θα αναφερθω σε λιγα και σημαντικα θεματα .... Ο καθε χειριστης πρεπει απο μονος του να βρισκει ποση κινηση θα βαλει στα πηδαλια και με ποσο expo θα παιζει με αυτα , ειναι πολυ λογικο , πχ δεν θα μπορει καθε ατομο να πεταει με το setarisma που εχω εγω στο μοντελο μου ... Μικρες ή μεγαλες αλλαγες σιγουρα θα χρειαζεται... Οποτε αυτο πρεπει να το ψαξει ο χειριστης του μοντελου... Τωρα θα αναφερθω σε καποια βασικα σχετικα με το μοντελο ....
    Ζυγισμα : Εχω δει ατομα να ζυγιζουν με πολλους τροπους τα μοντελα τους , εγω θα μιλησω για τον τροπο οπου ζυγιζω εγω τα μοντελα μου και ειμαι ευχαριστημενος απο αυτον.... Αφου πεταμε  κατεβαινουμε καθοδο 45 μοιρες  και κλεινουμε μηχανη , αφηνουμε sticks , αν το μοντελο παει κατω σημαινει οτι εχουμε trim down ή το μοντελο ειναι μπροστοβαρο  ,αν πηγαινει επανω τα αντιθετα.... Μετα ανεβαινουμε 45 μοιρες με full γκαζια ανοδο αναποδα ομως... Αν το μοντελο παει προς τα πανω σημαινει οτι εχουμε trim down ή  το μοντελο ειναι μπροστοβαρο , και αν παει κατω τα αντιθετα... Αφου φτιαξουμε αυτα τα δυο ... Κανουμε knifeedge ... Αν το μοντελο τραβαει εξω τοτε σημαινει οτι εχουμε πολυ down thrust στο  μοτερ αν πηγαινει προς τα μεσα το αντιθετο....  Φτιαχνουμε και το down thrust και το μοντελο για εμενα ειναι τελεια setarismeno ....
    Σημαντικες λεπτομερειες Οταν θελουμε να παιξουμε 3D με χαμηλες ταχυτητες  πρεπει να εξασφαλισουμε το φαινομενο οτι εχουμε αερα στα πηδαλια αρκετο... Οποτε , στο τελειως κλειστο σημειο του stick του γκαζιου βαζουμε να εχουμε αρκετο ρελαντι... Οχι παρα πολυ αλλα παραπανω απο το κανονικο .... Ετσι ωστε οταν ενα μοντελο rollarei και οχι μονο να ακουει τα πηδαλια την στιγμη που κατεβαζουμε τελειως το stick ...Τωρα η κινηση που θα βαλουμε σε ενα μοντελο στα aileron πρεπει να ειναι αρκετη ετσι ωστε οταν χαμηλωνουμε στροφες του μοτερ το μοντελο να συνεχιζει να rollarei και να μην φρεναρει .... 
    Οποτε στα μοντελα μας καλο θα ειναι να φτιαχνουμε 2 με 3 σκαλες αναλογως την Τ/Κ μας ωστε οταν θελουμε να παιζουμε full 3D να εχουμε το setup που ειπα και οταν θελουμε κατι πιο freestyle ενα αλλο setup και οταν θελουμε πτηση οπως f3a ας πουμε ενα αλλο setup.... Εγω παιζω σε 2 σκαλες μιας και εχω μονο D/R στην Τ/Κ μου  μια full 3D και μια λιγο πιο χαλαρη ....

Ελπιζω να βοηθησα και να εγινα κατανοητος... Οτι δεν κατανοησατε εδω ειμαι....

Χρηστος!!  Wink
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Λογισμικό και εξομοιωτές πτήσεων (Συντονιστής: Serafim)  |  Θέμα: βοηθεια 3d (roll harrier)
    Μεταπήδηση σε: