Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.772 μηνύματα σε 12.386 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 20:23:22

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 20:23:22

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από UH-1H
    [Σήμερα στις 19:38]

από spirost
    [Σήμερα στις 18:55]

από Markhelis
    [Σήμερα στις 14:54]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309772
    Σύνολο θεμάτων: 12386
    Online σήμερα: 811
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 5
    Επισκέπτες: 406
    Συνολικά: 411
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2] 3 4 5 6     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: CNC προγράμματα για μοντελιστική χρήση.  (Αναγνώστηκε 29072 φορές)
    Nikos Samprakos
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #15 στις: Τρίτη, 22 Ιαν 2013, 23:36:38 »

Καλησπέρα στην παρέα, παρακολουθώ την συζήτηση με ενδιαφέρον. Εγώ χρησιμοποιώ ACAD για την σχεδίαση και μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσα το Step Four για  milling & Cuting (κοπή ξύλων, λεπτών μετάλλων, συνθέτων αλλά και foam wings).
    Ηλία ακόμα δεν έχω καταλάβει πως από το φωτο θα κάνεις γραμμικό DXF ? Αν προκύψει κάτι από ACAD στην διάθεση σας.
    Φιλικά Νίκος
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator

« Απάντηση #16 στις: Τρίτη, 22 Ιαν 2013, 23:51:35 »

Ακολουθεί ενα video  για το profili
    Στο συγκεκριμένο, σκόπιμα χρησιμοποίησα profili χωρις άδεια χρήσης Οπως θα το κατεβάσει κάποιος από το site  http://www.profili2.com/
    Χωρις αδεια χρήσης , μπορείτε να δειτε τις δυνατότητες του προγράμματος. Ενα πρόγραμμα που ο κάθε επίδοξος κατασκευαστής μοντέλων , κατά την γνώμη μου  πάντα , πρέπει να το έχει .
    Αλλά χωρις άδεια ουσιαστικά δεν μπορείς να κάνεις και πολλα πράγματα .
    Στο video δείχνω πως μπορείς να σχεδιάσεις ενα φτερό σαν αυτό στο σχέδιο του Ηλία , αλλά για  να μπορέσεις να  εκτυπώσεις  , να κανείς εξαγωγή τις αεροτομές σε dxf, dat κλπ , και να στείλεις να δεδομένα σε cnc πρέπει να έχεις την αδεία χρήσης. Ενα από τα καλά είναι οτι την αδεια μπορεις να την παρεις σε usb stick και να το δουλεύεις το πρόγραμμα σε όποιον υπολογιστή θες.

προτείνω να το δείτε σε 1080p
    Είναι η πρώτη , τέτοιου , είδους παρουσίαση ,που κάνω , οπότε μην είστε αυστηροί.

Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    http://woodenkayakgreece.blogspot.gr/
    teresos
    Aeromodeller Full Member

No risk , no fun ...no fun , no life...

« Απάντηση #17 στις: Τετάρτη, 23 Ιαν 2013, 00:02:08 »

Ηλια εαν το παραπανω το εχεις απλα σαν εικονα με Photoshop τοτε δεν μπορει το προγραμμα να το διαβασει για να κινησει τα βηματικα μοτερ. Ειναι απλα μια εικονα για να την δουμε.
    Με ενδιαφερει και εμενα το αντικειμενο ξεπατικωματως αεροτομων απο το σχεδιο στο τελικο αρχειο για να το διαβασει το προγραμμα που θα οδηγησει τα μοτερ. Και τι προγραμμα χρησιμοποιουμε και πως γινεται.

Το θέμα ειναι τι θέλεις να κάνεις...
    Τα προγράμματα τυπου CAD ( autocad , rhinocerus , solidworks) επεξεργάζοντε και τις τρεις διαστάσεις,
    εχουν απίστευτες δυνατότητες αλλά είναι πολύ πιό δύσκολα στην εκμάθησή σε σχέση με τα προγράμματα επεξεργασίας 2 διαστάσεων οπως (Corel , adobe illustrator κλπ )
    Οπότε αν κάποιος θέλει απλά να κόβει σχέδια σε μπάλσα η Depron σε μηχανη cnc ποιός ο λόγος να "ζορίζετε" με τα προγράμματα 3d
    Το καλύτερο πρόγραμμα (και το ευκολοτερο) για ξεπατικωμα αεροτομων και νομέων από φωτο η pdf ειναι το Corel .

Μετά απο 3 λεπτα επεξεργασίας ξεπατίκωσα τις πιό πάνω αεροτομές και είναι έτοιμες για κοπή...
    Ετσι κόβω ολα τα σχέδιά μου.

* Ribs 2.jpg (110.87 KB, 2346x1541 - εμφανίστηκε 1320 φορές.)

* DSC00033.jpg (73.12 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 1233 φορές.)
    Καταγράφηκε
    Yankos
    Aeromodeller Hero Member

Χρωστάω, άρα υπάρχω. - Yankos -

« Απάντηση #18 στις: Τετάρτη, 23 Ιαν 2013, 00:36:49 »

Ακολουθεί ενα video  για το profili
    Στο συγκεκριμένο, σκόπιμα χρησιμοποίησα profili χωρις άδεια χρήσης Οπως θα το κατεβάσει κάποιος από το site  http://www.profili2.com/
    Χωρις αδεια χρήσης , μπορείτε να δειτε τις δυνατότητες του προγράμματος. Ενα πρόγραμμα που ο κάθε επίδοξος κατασκευαστής μοντέλων , κατά την γνώμη μου  πάντα , πρέπει να το έχει .
    Αλλά χωρις άδεια ουσιαστικά δεν μπορείς να κάνεις και πολλα πράγματα .
    Στο video δείχνω πως μπορείς να σχεδιάσεις ενα φτερό σαν αυτό στο σχέδιο του Ηλία , αλλά για  να μπορέσεις να  εκτυπώσεις  , να κανείς εξαγωγή τις αεροτομές σε dxf, dat κλπ , και να στείλεις να δεδομένα σε cnc πρέπει να έχεις την αδεία χρήσης. Ενα από τα καλά είναι οτι την αδεια μπορεις να την παρεις σε usb stick και να το δουλεύεις το πρόγραμμα σε όποιον υπολογιστή θες.

προτείνω να το δείτε σε 1080p
    Είναι η πρώτη , τέτοιου , είδους παρουσίαση ,που κάνω , οπότε μην είστε αυστηροί.

Ωραίο και χρήσιμο το βίντεο Γιάννη  Thumbs up
    Μια παρατήρηση μόνο, η free έκδοση του profili2 βγάζει τις αεροτομές σε αρχεία autocad dxf.
    Καταγράφηκε

Bladedancer
    Aeromodeller Sr. Member

Θέλω να πετάξω τώρα!!!!

« Απάντηση #19 στις: Τετάρτη, 23 Ιαν 2013, 08:52:54 »

Ηλια εαν το παραπανω το εχεις απλα σαν εικονα με Photoshop τοτε δεν μπορει το προγραμμα να το διαβασει για να κινησει τα βηματικα μοτερ. Ειναι απλα μια εικονα για να την δουμε.
    Με ενδιαφερει και εμενα το αντικειμενο ξεπατικωματως αεροτομων απο το σχεδιο στο τελικο αρχειο για να το διαβασει το προγραμμα που θα οδηγησει τα μοτερ. Και τι προγραμμα χρησιμοποιουμε και πως γινεται.

Το θέμα ειναι τι θέλεις να κάνεις...
    Τα προγράμματα τυπου CAD ( autocad , rhinocerus , solidworks) επεξεργάζοντε και τις τρεις διαστάσεις,
    εχουν απίστευτες δυνατότητες αλλά είναι πολύ πιό δύσκολα στην εκμάθησή σε σχέση με τα προγράμματα επεξεργασίας 2 διαστάσεων οπως (Corel , adobe illustrator κλπ )
    Οπότε αν κάποιος θέλει απλά να κόβει σχέδια σε μπάλσα η Depron σε μηχανη cnc ποιός ο λόγος να "ζορίζετε" με τα προγράμματα 3d
    Το καλύτερο πρόγραμμα (και το ευκολοτερο) για ξεπατικωμα αεροτομων και νομέων από φωτο η pdf ειναι το Corel .

Μετά απο 3 λεπτα επεξεργασίας ξεπατίκωσα τις πιό πάνω αεροτομές και είναι έτοιμες για κοπή...
    Ετσι κόβω ολα τα σχέδιά μου.

Καλημέρα φίλε,

Το ζητούμενο σε όλο αυτό το θέμα είναι να παρουσιαστούν εύκολοι τρόποι για κάποιον απλό χρήστη και χωρίς πολλές γνώσεις Η/Υ να αποτυπώσει από PDF ή jpg png bmp κτλ ένα σχέδιο σε γλώσσα μηχανής. Ο τρόπος του Corel είναι μία καλή λύση και εύκολη για 2 διαστάσεις, και φαίνεται ότι το κατέχεις.
    Ο Ηλίας για τα μαθήματα των σχεδίων έχει κάνει την προεργασία εδώ http://www.aeromodelistis.com/smfgr/index.php?topic=13122.0
    Η παρουσίασή του είναι με φώτος σε pdf όπως θα δεις και είναι εύκολο για κάποιον να το πραγματοποιήσει. Έτσι αυτά τα μαθήματα μπορούμε να έχουμε το σχέδιο μας σε ψηφιακή μορφή και πραγματικό μέγεθος. Αφού γίνει αυτό και αποφασίσουμε να κόψουμε σε cnc ερχόμαστε στο θέμα μας που είναι τρόποι για να μπορέσουμε να το κάνουμε.
    Αν μπορούσες να κάνεις και εσύ σε αυτό εδώ το θέμα μία παρόμοια παρουσίαση θα ήταν ότι καλύτερο και θα μας βοηθούσες όλους πάρα πολύ. Το θέμα δεν είναι ποιος είναι ο σωστότερος ή όχι. Είναι τι βολεύει τον καθένα μας. Εσύ μπορείς να παρουσιάσεις το COREL κάποιος άλλος ένα cad και εν τέλει οι υπόλοιποι αποφασίζουμε και διαλέγουμε.
    Ελπίζω να μας μεταφέρεις τις γνώσεις σου.

Υ.Γ Ελπίζω το link από φιλικό φόρουμ, σχετικά με τις κατασκευές, να μην είναι πρόβλημα. Ο λόγος που το έκανα είναι για να υπάρχει στο θέμα ολοκληρωμένη παρουσίαση για τις κατασκευές από το μηδέν ώστε να μπορεί κάποιος που θα δει ένα σχέδιο που του αρέσει να μπορέσει μέσα από εδώ να το πραγματοποιήσει.
    Καταγράφηκε

Trex 100 ~ Trex 450 pro v2 BeastX ~ Futaba T7C
    ΧΡΙΣΤΟΣ
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #20 στις: Τετάρτη, 23 Ιαν 2013, 10:20:34 »

Χρίστο γεια.
    Ελπίζω να έλυσες το πρόβλημα
    Το cnc workbench το είχα ακουστά αλλά δεν το έχω δουλέψει . Όποτε μπορέσεις μας κανείς μια παρουσίαση.

Ηλία θα επανέλθω σύντομα

Γιάννη καλημέρα

Το πρόβλημα μάλλον λύθηκε. Ευχαριστώ και εσένα και τον Θωμά.Μόλις τελειώσω την κατασκευή (ίσως σήμερα ) θα επανέλθω.
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 23 Ιαν 2013, 10:36:54 από evan » Καταγράφηκε
    hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #21 στις: Τετάρτη, 23 Ιαν 2013, 11:31:39 »

Καλημερα σε ολους.

Ξεκινωντας να ευχαριστησω πρωτον τον Γιαννη για την παρουσιαση στο βιντεο.
    Εχω ομως δυο ερωτηματα σε αυτην την παρουσιαση.
    Πρωτον εαν μπορουμε στο συγκεκριμενο προγραμμα να εισαγουμε αλλες αεροτομες οπως αυτην την οποια εδειξα στα δειγματα φωτογραφιων και οχι μονο αυτες τις οποιες διαθετη στην βιβλιοθηκη του.
    Δευτερη ερωτηση και πολυ σημαντικη ειναι εαν αυτο το προγραμμα μπορη εκτος απο μηχανη κοπης φελιζολ να οδηγηση αλλου τυπου μηχανη.
    Γιαννη ξερω καλα οτι σε αυτο μονον το προγραμμα εχεις καλυτερη εξιδηκευση διοτι το δουλευης παρα πολυ καιρο.
    Καποια απο αυτα που εδειξες τα γνωριζω και εγω αλλα οχι ολες αυτες τις λεπτομερειες.

Τωρα για τον φιλο μας teresos που δεν γνωριζω το μικρο του ονομα.
    Πραγματι εισαι πολυ σωστος σε αυτα που γραφης και ειναι φυσικα αυτα που και εμεις ολοι μας χρειαζομαστε.
    Κανε μας λοιπον ενα μαθημα στο συγκεκριμενο προγραμμα απλο και κατανοητο για να μπορουμε να εχουμε τα σωστα αποτελεσματα οπως δειχνης και στην φωτογραφια σου.
    Σε σενα το ερωτημα ειναι οτι μονο με το προγραμμα αυτο κανης ολη την δουλεια δηλαδη το ιδιο το προγραμμα οδηγη την μηχανη η μετα απο την σχεδιαση των νομεων και σε αρχειο πιθανως dxf στελνης το νεο αρχειο ( σχεδιο ) σε αλλο προγραμμα για να το μετατρεψη σε γλωσσα μηχανης για να το κοψη αυτη?
    Ενα δευτερο ερωτημα οταν απο μια οποια δηποτε εικονα κανονικου μεγεθους σχεδιου η επεξεργασια του με το Corel για μετατροπη σε dxf αλλαζη τις διαστασεις του σχεδιου?

Για τον φιλο μας τον Νικο πιστευω οι συμετεχοντες στο θεμα να ακολουθησουνε την πρακτικη παρουσιασης οπως λες για την δικη μου η καποια ευκολοτερη για να καταλαβαινουμε ολοι μας.

Για τον δευτερο Νικο τον Σαμπρακο που προστεθηκε στην παρεα μας θα ηθελα να του πω καλος τον και οποια μαθηματα θεωρης εσυ οτι μπορης να προσφερης ειναι ευπροσδεκτα απο ολους μας.
    Τωρα στην ερωτηση σου ενα γραμμικο σχεδιο πως μπορω να το μετατρεψω σε dxf ειναι πολυ απλο για μενα.
    Αν και εχω λιγες μερες που μαθαινω το συγκεκριμενο προγραμμα μετατροπης και φυσικα αυτο που με ζοριζη ειναι να μπορη να μην μου μεταβαλη τις διαστασεις απο το φυσικου μεγεθους γραμμικο στην μετατροπη του σε cad ειναι το Magic Vector το οποιο προγραμμα μου το συστησε φιλος επαγγελματιας σιενσακιας λογο του οτι διαθετη τεραστια αποθηκη ξυλειας και αυτη ειναι η δουλεια του.
    Ενα δευτερο προγραμμα που μου συστησε για την μετροπη του σχεδιου σε γλωσσα μηχανης για την κοπη ειναι το Art Cam.

Μια γενικη ερωτηση απο εμενα προς ολους οσους γνωριζουνε απο σχεδιο ειναι η εξης.
    Οταν καποτε σχεδιαζαμε στο χαρτι η ακομη και τωρα για τις καμπυλες χρεισιμοποιουσαμε το καμπυλογραμμο βοηθημα και με μια μολιβια καναμε την καμπυλη.
    Αν προσεξουμε καλα σε αυτη την γραμμη δεν εχουμε το λεγομενο πριονισμα.
    Τωρα σε ενα προγραμμα σχεδιασης οσο και να προσεξουμε την λεπτομερεια σε μια καμπυλη παντα θα εχη ενα πριονισμα και δεν θα ειναι οπως στο σχεδιασμα  που κανουμε στο χαρτι.
    Η ερωτηση λοιπον ειναι αυτο το πριονισμα ποσο επιρεαζει το κοψιμο και πως αποτυπωνετε στο υλικο που κοβουμε.

Αυτα προς το παρων και εδω ειμαστε για την συνεχεια.
    Ηλιας.
    Καταγράφηκε

Χαρας το μαστορα που εχει μεγαλα κεφια
    Nikos Samprakos
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #22 στις: Τετάρτη, 23 Ιαν 2013, 12:29:07 »

Καλημέρα Ηλία,
    Αν κατάλαβα την ερώτηση για το "πριόνισμα" έχει να κάνει από που θα αφαιρεθεί το πάχος κοπής.
    Στο Step Four και φαντάζομαι κάτι ανάλογο θα γίνεται και σε άλλα συστήματα κοπής, έχεις δύο επιλογές, την σχεδίαση ψιλής γραμμής και η μηχανή θα κόψει εφαπτόμενα στην εσωτερική η εξωτερική πλευρά ή την επίλογή γραμμής στο πάχος κοπής και το μηχάνημα ακολουθεί το κέντρο της γραμμής, συνήθως επιλέγεται η πρώτη επιλογή εγώ προσωπικά την θεωρώ ακριβέστερη και στην σχεδίαση και στην κοπή.
    Σε ότι αφορά την κλίμακα:
    Κάνω ότι κάνεις με το σκανάρισμα, στην συνέχεια import - raster image στο acad, μετά με μια γνωστή διάσταση του σχεδίου δίνω εντολή scale με factor το νούμερο που προκύπτει από την διαίρεση (επιθυμητή διάσταση/διάσταση εικόνας).
    Τώρα για free software απλό και με δυνατότητες dxf export είναι το google sketchup που το αναφέρει και ένας φίλος πιο πάνω, δοκίμασα και έγινε το ίδιο με τα παραπάνω άρα πιθανώς να αποτελέσει μια καλή λύση free για την παραγωγή αρχείων dxf μετά νομίζω όλες οι μηχανές μετατρέπουν το dxf στη εκάστοτε απαιτούμενη γλώσσα μηχανής.
    Πάντως έχω καιρώ να κόψω θα αρχίσω τώρα με την κατασκευή του brιan taylor spitfire.
    Καταγράφηκε
    hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #23 στις: Τετάρτη, 23 Ιαν 2013, 13:11:43 »

Ναι Νικο αν προσεξες την φωτογραφια με τα κοκινα ribs που εχω επανασχεδιαση με το photoshop εχω χρεισιμοποιηση λεπτο μολυβι σχεδιασης 1 pixel ακριβως για αυτον τον λογο και παλι ομως παρουσιαζη ενα πριονισμα.
    Τωρα για να κανω την συζητηση ποιο ενδιαφερον για ολους μας και για να προσελκυσω και αλλους οι οποιοι μπορουνε να προσφερουν ιδεες και γνωσεις ανεβαζω δυο φωτογραφιες με το ιδιο μοντελο στο σχεδιο.
    Στην ουσια ειναι το ιδιο σχεδιο στην μια γραμμικο απο χαρτι και στην αλλη επανασχεδιασμενο με το προγραμμα Turbo Cad απο καποιο φιλο του εξωτερικου τον Hogal ο οποιος μας παρουσιαζη μαθηματα αναλογα αυτου που συζηταμε και εμεις εδω.
    Βεβαια ειναι πολυ φευγατα και πολυ εξιδικευμενα οπως και υπερβολικα κατα εμενα.
    Αλλα πασα προσφορα δεκτη οπως λεγετε λαικα.
    Απολαυστε λεπτομερεια και αποτελεσμα αν και αδικειτε λογο μικρης αναλυσης των φωτογραφιων για να ανεβουνε εδω.

* Aquarius Paper.jpg (73.8 KB, 583x450 - εμφανίστηκε 1085 φορές.)
    Καταγράφηκε

hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #24 στις: Τετάρτη, 23 Ιαν 2013, 13:13:57 »

Η επανασχεδιαση εδω.

* Aquarius TC.JPG (115.17 KB, 674x450 - εμφανίστηκε 1120 φορές.)
    Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator

« Απάντηση #25 στις: Τετάρτη, 23 Ιαν 2013, 13:20:00 »

................
    Μια παρατήρηση μόνο, η free έκδοση του profili2 βγάζει τις αεροτομές σε αρχεία autocad dxf.

Yankos επειδή το δουλεύω με τις άδειeς χρήσης φορτωμένες, και δεν ήξερα ότι το free profili2 μπορεί να κάνει εξαγωγή αεροτομές σε dxf.
    Το  επιβεβαίωσα σήμερα και είναι μια δυνατότητα πολύ χρήσιμη , για όσους δεν το έχουν αγοράσει .

Ηλία  φεύγω για την  δουλειά και σε λίγο θα απαντήσω στα ερωτήματα σου από εκεί .
    Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #26 στις: Τετάρτη, 23 Ιαν 2013, 13:23:09 »

Ευχαριστω Γιαννη.
    Να προσθεσω εδω το  λινκ των μαθηματων για το Turbo Cad για οσους ενδιαφερονται με την επισυμανση οτι αν οι διαχειριστες εδω το κρινουνε ως παρανομο να αφαιρεθη.

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1752132
    Καταγράφηκε

Δημήτρης Άρτα
    Aeromodeller Hero Member
    Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

« Απάντηση #27 στις: Τετάρτη, 23 Ιαν 2013, 16:38:38 »

Μερικοί σχεδιαστές αερομοντέλων διαθέτουν στις ιστοσελίδες τους σχέδια scale αερομοντέλων σε μορφή PDF έτοιμα για κατέβασμα!
    Παράδειγμα εδώ   http://www.mnbigbirds.com/Andersen%20Plans.htm
    Κατεβάζεις το αρχείο και εκτυπώνεις  κατευθείαν σε κλίμακα 1/1 το σχέδιο στον ανάλογο εκτυπωτή- κατάστημα !
    Άν όμως θές να δώσεις το αρχείο αυτό για κοπή σε cnc (λέηζερ-απλό) πώς θα τροποποιήσεις αυτό το αρχείο PDF ώστε να το διαβάσει το cnc?
    Ξέρω πως τα εργατικά γι'αυτήν την εργασία είναι περίπου 40 ευρώ!
    Πώς  θα τοποθετήσεις τα κομμάτια του σχεδίου ανάλογα με το είδος από το ξύλο που θα πρέπει να κοπούν (2-3-4mm μπάλσα-lite ply plywood κτλ.)
    Πώς θα τοποθετήσεις τα κομμάτια ώστε να έρθουν όλα και να χωρέσουν σε όσο το δυνατόν μικρότερη επιφάνεια ώστε έτσι να κάνεις και οικονομία στην ξυλεία?
    Έτσι ώστε με όλα αυτά, να έχεις  ένα αρχείο-μοντέλο  στο στικάκι έτοιμο να κοπεί !?
    Ή δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα?
    Καταγράφηκε

Πετάμε ?
    hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #28 στις: Τετάρτη, 23 Ιαν 2013, 17:00:14 »

Δημητρη φιλε μου σημεριζουμε ολες αυτες τις αποριες σου και τα ερωτηματα σου.
    Οπως βλεπης το θεμα αυτο ανοικτικε για να μπορεσουμε μεσα απο την συλλογικοτητα και τις γνωσεις ολων να μπορεσουμε να δωσουμε απαντησεις και ευκολες λυσεις για ολα αυτα που σε απασχολουνε και φυσικα απασχολουνε και αλλους πολλους οπως και μενα πολλα απο αυτα μιας και δεν ειμαι γνωστης σε ολα αυτα.
    Κανε λιγη υπομονη και  να εισαι σιγουρος  οτι θα απαντηθουνε ολα στην ωρα τους.
    Εγω αυτη την στιγμη θα εχω μαθημα απο ενα επαγγελματια φιλο του ειδους αυτου.
    Τον εχω προσκαλεση στον χωρο μου για να του υποβαλω και να του δειξω αρκετα πραγματα που μας απασχολουνε.
    Πιστευω οτι θα παρω αρκετες απαντησεις και ιδεες ουτοσωστε να τις εκμεταλευτουμαι εμεις.

Θα επανελθω στο θεμα δρυμιτερος αργοτερα.

Ηλιας.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator

« Απάντηση #29 στις: Τετάρτη, 23 Ιαν 2013, 17:25:39 »

Ηλία
    το profili2 φυσικά μπορεί να στείλει τις αεροτομές τοσο σε cnc 3 αξόνων για κoπή σε μπάλσα ή κόντρα πλακέ ή σε FOam cutter cnc 4 αξόνων .
    Σε αυτη την περίπτωση θα φτιάξεις το φτερό σου με wing ribbs ( πχ ξύλινες αεροτομές ) και θα τις στείλεις  για κοπή στο cnc 3 αξόνων.

Σχετικά με το πως μεταφέρεις τις αεροτομές σου από το σχέδιο στο profili2 θα ακολουθησει video.

Δημήτρη
    Ενα σχέδιο σε PDF θα χρειαστεί την ιδια επεξεργασία όπως ενα αρχείο εικόνας . Δεν ειναι μια δουλειά που γίνεται εύκολα . Αν ειναι το σχέδιο να το κόψω σε foam  υπάρχουν διάφοροι τρόποι .
    Ενας τρόπος είναι  να επεξεργαστώ την άτρακτο σαν σχήμα όλη μαζι . Άλλες φορές θα χρειαστεί να επεξεργαστω τους νομε;iw έναν - έναν πριν τους κόψω.
    Εγω για να μεταφέρω ένα αρχείο εικόνας , κάνω επικόλληση την εικόνα στο autocad και σχεδιάζω πάνω στην εικόνα το κομμάτι του σχεδιου που με ενδιαφερει. Μετα θα ξεχωρίσω το σχεδιο στα μέρη που ενδιαφέρουν και θα το μεταφέρω στο cnc.

Παλιότερα χρησιμοποιούσα το wintopo . Αυτό ουσιαστικά με ενα κλικ μετατρέπει την φώτο σε dxf ( αρχείο autocad) .Αλλά μετά θέλεi πάλι πολύ δουλειά για να ξεχωρίσουν τα κομμάτια του σχεδίου και να σταλούν στην μηχανή. Οπότε πλεον προτιμώ να το κάνω μόνος μου εξ αρχής .
    Πάντως καλό ειναι να το δειτε το wintopo.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    Σελίδες: 1 [2] 3 4 5 6     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Υλικά, εργαλεία και τεχνικές (Συντονιστές: Γιάννης Παξιμαδάκης, DEPRON MANIAC)  |  Θέμα: CNC προγράμματα για μοντελιστική χρήση.
    Μεταπήδηση σε: