Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.772 μηνύματα σε 12.386 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 20:23:22

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 20:23:22

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από UH-1H
    [Σήμερα στις 19:38]

από spirost
    [Σήμερα στις 18:55]

από Markhelis
    [Σήμερα στις 14:54]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309772
    Σύνολο θεμάτων: 12386
    Online σήμερα: 811
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 5
    Επισκέπτες: 406
    Συνολικά: 411
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 6     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: CNC προγράμματα για μοντελιστική χρήση.  (Αναγνώστηκε 29071 φορές)
    Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τρίτη, 22 Ιαν 2013, 07:58:15 »

Για αρχή να διευκρινίσω ότι γνωρίζω κυρίως από Foam cnc που είναι Cnc 4 αξόνων και θρμου σύρματος.
    Τα συγκεκριμένα μηχανήματα χρησιμοποιούνται , τουλάχιστον από μοντελιστές, κατά 90% για το κόψιμο αεροτομών  για την δημιουργία φτερών , από αφρώδες υλικό .

Για να κόψουμε ενα φτερό  , δεν χρειάζεται , να μπλέξουμε με  σχεδιαστικά προγράμματα . Υπάρχουν έτοιμες λύσεις . Λύσεις ελεύθερου λογισμικού σαν το jeticut ,http://www.aeropassion.net/  φτηνές λύσεις FoamWorks  , ακριβές σαν το GMFC  http://gm.cnc.free.fr/en/index.html    αλλά  και ακριβότερες σαν το Foam linx http://www.foamlinx.com/foamlinx_hot_wire_cnc_sign_cutters.html

Σε γενικές γραμμές όμως μπορεί  να κόψει περίπλοκα σχήματα . Αν θέλουμε λοιπον να κοψουμε μια  ατρακτο , ένα νομές , ή απλουστερα ένα baner χρειάζεται να το σχεδιάσουμε σε κάποιο προγραμμα , και μετα να το στείλουμε στην μηχανή.

Ενα foam cnc αποτελείτε απο 2 ζευγάρια άξονες , που μετακινούν ένα θερμό σύρμα .
    Κάθε ζευγάρι αξόνων μπορεί να μετακινήσει το σύρμα με κατεύθυνση επάνω-κάτω ( άξονας Υ) και μπροστά πίσω ( άξονας Χ) , άρα έχουμε 2 αξονες Χ και 2 άξονες Υ.
    Εκείνο που είναι σημαντικό , να καταλάβουμε οτι τα σχήματα που θα κόψουμε με το σύρμα , θα έχουν ενα σημαντικό χαρακτηριστικό .
    Θα είναι αυτο που λέμε" μονοκοντικλία ".
     Δηλαδή είναι σαν ένα σχήμα ,όπου το μολύβι μας , άπαξ και ξεκινήσει ΔΕΝ θα σηκωθεί από το χαρτί , μέχρι να τελειώσει το σχέδιό μας.
    Αυτο θα καθορίσει τον τρόπο που θα φτιάξουμε το σχέδιό μας .

Συνεχίζεται ...
    Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    http://woodenkayakgreece.blogspot.gr/
    Bladedancer
    Aeromodeller Sr. Member

Θέλω να πετάξω τώρα!!!!

« Απάντηση #1 στις: Τρίτη, 22 Ιαν 2013, 08:28:40 »

Λογικά θα είναι πολύ δυσκολότερη η σχεδίαση φτερών αφού απαιτεί τρισδιάστατη απεικόνιση του αντικειμένου εεε;
    Καταγράφηκε

Trex 100 ~ Trex 450 pro v2 BeastX ~ Futaba T7C
    Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator

« Απάντηση #2 στις: Τρίτη, 22 Ιαν 2013, 08:47:11 »

Νίκο όχι.
    Το foam cnc   βγάζει τρισδιάστατα αποτελέσματα από τον συνδυασμό  2 δισδιάστατων  σχεδίων . Φαντάσου , ο κάθε άξονας σχεδιάζει μια αεροτομή.
     Ο δεξιός άξονας την αεροτομή Α , και ο αριστερός την Αεροτομή Β . Ο συνδυασμό τους μας δίνει φτερό , που ουσιαστικά είναι η μίξη των αεροτομών  Α και Β .
    Θα επιχειρήσω να δώσω ενα σχήμα σύντομα.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator

« Απάντηση #3 στις: Τρίτη, 22 Ιαν 2013, 09:02:15 »

Θα χρειαστεί να κατεβάσεις αυτό
    https://www.dropbox.com/sh/y2o66yyfvwrcsxl/CChathQ2c9

Πες μου αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο κατέβασμα ή στην εγκατάσταση

Επειδη είδα οτι υπάρχει πρόβλημα με τις άδειες χρήσης , θα προχωρήσουμε αλλιώς .
    το πρόγραμμα που ειπα να κατεβάσετε ,ειναι ουσιαστικά ενα Viewer , για το αρχείο πριν σταλεί στο cnc .
    Αλλά από οτι ειδα χωρις αγορά δεν μπορεί να δουλεψει αυτόνομα και να φορτώσει τα αρχεία που θέλουμε.

Κατέβασε λοιπόν το profili2
    To profili2 είναι πρόγραμμα διαχείρισης , εκτύπωσης , και φυσικά κοπής αεροτομή .
    Δεν λειτουργεί αυτόνομα  σαν πρόγραμμα CnC αλλά  φυσικά ειναι πολυ χρησιμο και για όσους δεν έχουν cnc.
    Στο profili θα σχεδιάσουμε το φτερό μας και θα επιλέξουμε αν θελουμε να εκτυπώσουμε  τις αεροτομές ή και το σχέδιο του φτερού ΄η να το μετατρέψουμε σε GGode( Κωδικας CNC)

Κατεβάστε το και δειτε το .
    Αν έχετε σκοπό να ασχοληθείτε με την κατασκευή αερομοντελων , νομίζω οτι είναι απαραίτητη η αγορά του .
    Θ
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 22 Ιαν 2013, 09:52:12 από Γιάννης Παξιμαδάκης » Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator

« Απάντηση #4 στις: Τρίτη, 22 Ιαν 2013, 09:56:36 »

Εντω μεταξυ δείτε και αυτο , αν και είναι Ιταλικά
    http://blackdemon.altervista.org/tutorial_profili2.htm
    Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #5 στις: Τρίτη, 22 Ιαν 2013, 10:55:25 »

Καλημερα σε ολους τους φιλους.
    Βλεπω ο φιλος μου ο Γιαννης εκανε την αρχη σε αυτο το καινουργιο θεμα με προγραμματα που αφορουν μηχανες κοπης φελιζολ.
    Εδω δεν μπορω να εχω μεγαλη συμμετοχη ως γνωστης του ειδους γιατι δεν εχω ασχοληθη καθολου με την συγκεκριμενη μηχανη και φυσικα με τα προγραμματα που χρειαζεται.
    Θα παρακολουθω την συζητηση ως μαθητης και οχι ως δασκαλος  θετοντας καποια ερωτηματα και αποριες ουτοσωστε να βγουνε θετικα συμπερασματα για ολους.
    Εγω θα συμβαλω στην συνεχεια του θεματος για τα προγραμματα που χρειαζονται για τις μηχανες κοπης ξυλου και αλλων υλικων τις γνωστες ως CNC ρουτερ και CNC Laser.
    Αυτες οι μηχανες ειναι τουλαχιστον για τις δικες μας απαιτησεις τριων αξονων.
    Θα ηθελα να ρωτησω τον Γιαννη αν παραλληλα με τις δικες του εμπειριες που παρουσιαζη εδω μπορω να γραψω για τα σχεδια των μοντελων και τι ακριβως κανουνε ουτοσωστε να γνωρισουμε ολοι μαζι τι θελουμε απο ενα μηχανημα αλλα και απο τα προγραμματα που θα το υποστιριξουνε.
    Τελος θα αναφαιρω οτι για την κοπη αφρωδους υλικου τυπου Ντεπρον μπορουμε να χρεισιμοποιησουμε και τις μηχανες που αναφερω εγω και ειδικα το ρουτερ με αλλο εργαλειο κοπης ως μυτη ως ακιδα.

Ηλιας Ξανθη.

Υ.Σ  Γιαννη θα παρακαλουσα το θεμα να καρφιτσωθη ουτοσωστε να παραμενη μπροστα και να μην το ψαχνουμε μεσα στην ποσοτητα των αλλων θεματων.
    Καταγράφηκε

Χαρας το μαστορα που εχει μεγαλα κεφια
    Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator

« Απάντηση #6 στις: Τρίτη, 22 Ιαν 2013, 11:18:13 »

Ηλία νομιζω οτι μπορέσουμε να γράφουμε και και για CNC 3 αξονων εδω.
    Τα προγραμματα είναι κατ 80% κοινά.

Και επειδή το ολο θέμα ξεκίνησε για την μετατροπή σχεδίων  σε κώδικα CNC , και τα προγράμματα είναι κοινα , ξεκινά σχετικά με αυτά .
    Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #7 στις: Τρίτη, 22 Ιαν 2013, 11:31:46 »

Γιαννη εγω πριν μπω στην αναλυση αυτων των προγραμματων θα ηθελα να κανω μια αναλυτικη αναφορα στα σχεδια των μοντελων για να δουμε ποιο μερος αυτου του σχεδιου χρειαζεται για το κτισιμο του αλλα και ποιο μερος αυτου χρειαζεται να επεξεργαστη με αυτα τα προγραμματα.
    Με αυτον τον δικο μου τροπο και με καποιες φωτογραφιες ( μια φωτογραφια χιλιες λεξεις ) θα μπορεσουμε να κατανοησουμε ολοι μαζι το θεμα που συζηταμε εδω.
    Για παραδειγμα η παρακατω φωτογραφια ενος σχεδιου αερομοντελου δειχνη οτι για την κατασκευη του φτερου του χρειαζομαστε την χρηση μιας μηχανης σαν αυτη που παρουσιαζης και ενα αναλογο προγραμμα.

Ηλιας.

* dardo.jpg (103.1 KB, 645x450 - εμφανίστηκε 750 φορές.)
    Καταγράφηκε

hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #8 στις: Τρίτη, 22 Ιαν 2013, 13:45:44 »

Επανερχομενος λοιπον στο θεμα μας και με βαση το μικροσχεδιο του ανεμοπτερου της φωτογραφιας του παραδειγματος ξεκαθαρισα τα παντα απο ολο το σχεδιο και κρατησα πλεον τα δυο ribs που ειναι οι δυο ακρες του φτερου σε φυσικο μεγεθος χωρις να αφαιρεσω και τις εσωτερικες ενδειξεις απο αυτα.
    Υπενθυμιζω οτι και αυτες οι εσωτερικες ενδειξεις των  ribs ειναι αχρηστες για ενα προγραμμα με το οποιο θα δημιουργησουμε και θα κοψουμε τα δυο κοματια του φτερου ( δηλαδη χρειαζομασται μονο την περιμετρο ) ενω αντιθετως δεν χρειαζεται τιποτα αλλο οταν αυτα τα δυο κοματια τα κοψουμε οδηγους και ακολουθησουμε τον δρομο κοπης του φενιζολενιου φτερου με το θερμαινομενο συρμα χειροποιητα.
    Ακολουθη φωτογραφια των ribs σε φυσικο μεγεθος.
    Το μακρυ C rib ειναι 18,2 εκατοστα η 182 χιλιοστα και το κοντο D rib ειναι 9,3 εκατοστα η 93 χιλιοστα.
    Το μηκος του μισου φτερου για τις διαστασεις κοπης του φελιζολ ειναι σε φυσικο μεγεθος 91,4 εκατοστα η 914 χιλιοστα.
    Γιαννη τωρα ειναι η σειρα σου με τα προγραμματα που χρεισιμοποιης να μας δειξης πως μετατρεπεται ολο αυτο το παραδειγμα σε πραγματικο φτερο με μια μηχανη αυτοματης κοπης φοαμ και ποιο δρομο χρεισιμοποιης.
    Η δικη μου εργασια του παραδειγματος σε κλιμακωμενες διαστασεις εγινε με το Photoshop.

Καταγράφηκε

hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #9 στις: Τρίτη, 22 Ιαν 2013, 13:55:38 »

Δυστυχος για να κρατησω τις κανονικες διαστασεις των ribs και να  μειωσω το μεγεθος του αρχειου της φωτο για να ανεβη αφαιρεσα και καποιες εσωτερικες ενδειξεις και κατεβασα την αναλυση στα 200 dpi απο 300 υποχρεωτικα την τελευταια στιγμη.

* Ribs dardo.jpg (71.91 KB, 1459x492 - εμφανίστηκε 697 φορές.)
    Καταγράφηκε

ΧΡΙΣΤΟΣ
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #10 στις: Τρίτη, 22 Ιαν 2013, 15:47:22 »

Καλημέρα σε όλους και ειδικά στον Γιάννη τιον Παξιμαδάκη με τον οποίο μίλησα την προηγούμενη εβδομάδα στο τηλέφωνο.
    Ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα είναι το CNC WORKBENCH . Θεωρώ ότι είναι πλήρες . Σχεδιάζει πτέρυγες και ατράκτους .Βγάζει αρχεία g-code
    τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με οποιοδήποτε πρόγραμμα εκτέλεσης συνεργάζεται ο controller σας.Το πλέον διαδεδομένο είναι το
    MACH3.Το CNC WORKBENCH κοστίζει μόνο 35ε. Θα το βρείτε στο http://www.rcplans.com.au.Σε λίγες ημέρες τελειώνω το cnc που κατασκευάζω
    και πιθανόν να κάνω μία μικρή παρουσίαση.
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator

« Απάντηση #11 στις: Τρίτη, 22 Ιαν 2013, 17:26:33 »

Χρίστο γεια.
    Ελπίζω να έλυσες το πρόβλημα
    Το cnc workbench το είχα ακουστά αλλά δεν το έχω δουλέψει . Όποτε μπορέσεις μας κανείς μια παρουσίαση.

Ηλία θα επανέλθω σύντομα

Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #12 στις: Τρίτη, 22 Ιαν 2013, 20:02:34 »

Γιαννη κάλησπερα.
    Εγω εκανα ενα βημα ακομη και ανεβαζω φωτο.
    Εχω επεξεργαστη με τον γνωστο μου τροπο και εκανα μια επανασχεδιαση των ribs με κοκκινο χρωμα μονο το περιγραμμα και οχι με πολλες λεπτομερειες στο καμπυλογραμμο σημειο παντα στην κανονικη τους πληρη διασταση.
    Και αυτη η επεξεργασια ειναι με το photoshop και οχι με προγραμμα Cad.
    Εχω μια ανεση με το photoshop διοτι το εχω δουλεψη αρκετα.
    Τωρα πρεπη καποιος να μας δειξη και ενα παραδειγμα με προγραμμα Cad στο ιδιο σχεδιο για να δουμε και τις διαφορες.
    Δεν ξερω εσυ μπορεις να το κανης?
    Εγω ακομη δεν ειμαι σε θεση ισως λιγο αργοτερα μιας και το επεξεργαζομαι.

Ηλιας.

* Ribs new.jpg (99.76 KB, 2189x738 - εμφανίστηκε 620 φορές.)
    Καταγράφηκε

orck
    Aeromodeller Hero Member

game over :|

« Απάντηση #13 στις: Τρίτη, 22 Ιαν 2013, 20:50:05 »

Ηλια εαν το παραπανω το εχεις απλα σαν εικονα με Photoshop τοτε δεν μπορει το προγραμμα να το διαβασει για να κινησει τα βηματικα μοτερ. Ειναι απλα μια εικονα για να την δουμε.
    Με ενδιαφερει και εμενα το αντικειμενο ξεπατικωματως αεροτομων απο το σχεδιο στο τελικο αρχειο για να το διαβασει το προγραμμα που θα οδηγησει τα μοτερ. Και τι προγραμμα χρησιμοποιουμε και πως γινεται.
    Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #14 στις: Τρίτη, 22 Ιαν 2013, 21:16:56 »

Φιλε μου orck ακομη και σε αρχειο dxf να την κανω την εικονα που μπορω παλι το προγραμμα για την οδηγηση των μοτερ δεν θα την διαβαση γιατι πρεπει οποια δηποτε εικονα η αρχειο dxf να μετατραπη με αλλο προγραμμα ( Π.Χ αυτο που μαθαινω αυτες τις μερες που ειναι το Art Cam ) σε γλωσσα μηχανης.
    Θελω να πιστευω για αυτο ξεκινησα αυτο το θεμα με τον Γιαννη τον Νικο καποιοι που γνωριζουν περισσοτερα να φιλοτιμηθουνε και να μας παρασχουν καποια βοηθεια και καποια απλα μαθηματα επιπλεον.
    Σιγα σιγα τρωγοντας ερχετε και η ορεξη.
    Υπομονη θα δουμε. 
    Καταγράφηκε

Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 6     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Υλικά, εργαλεία και τεχνικές (Συντονιστές: Γιάννης Παξιμαδάκης, DEPRON MANIAC)  |  Θέμα: CNC προγράμματα για μοντελιστική χρήση.
    Μεταπήδηση σε: