Έφτιαξα τον τηλέμαχο σε σμίκρυσνη 75%, και θεώρησα πως και το βάρος θα έπρεπε να μειωθεί 75% από αυτό που έλεγε το σχέδιο! ΛΑΘΟΣ!
Θα έπρεπε να είχα υπολογίσει την φόρτιση του μοντέλου στο 100%, και να την κρατήσω σταθερή, με το εκπέτασμα στο 75% (αν κάνετε τις πράξεις βγαίνει πως το βάρος πρέπει να είναι 56,25% του βάρους του μοντέλου που λέει το σχέδιο)
Γεια σου και απο εμένα, φίλε μου.
Πολλές από τις συμβουλές που ειπώθηκαν είναι σωστές και σου δίνουν και τροφή για διάβασμα για να κατανοήσεις το σχεδιαστικό κομμάτι. όπως η εξαιρετική δουλειά που εχει κάνει ο φίλος hslat και έκατσε και μάζεψε τόσες συμβουλές και οδηγούς.
προσωπικά έχω μετατρέψει το σχέδιο του τηλέμαχου απο 25% εως και 120% (με Acad) χωρίς κανένα πρόβλημα σε ανοχές και αντοχές. ΠΑΝΤΑ με τις ιδιες αναλογίες στα μεγέθη!. εξάλλου ένα scale σκάφος, όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν μπορείς να του βάλεις πιο μακρυά ή κοντά φτερά, άλλη ρίζα κλπ. πρέπει αναγκαστικά να παίξεις με τα βάρη και τα υλικά.
Ετσι, ένας πολύ καλός οδηγός οταν θες να κάνεις κάτι scale, για παράδειγμα ενα piper αληθινό σε 1/10 ή όπως λες ένα 2μετρο σε 80cm. Eiναι να υπολογίσεις την κυβική φόρτιση, που είναι ανεξάρτητη από το μέγεθος, σε σύγκριση με τον πτερυγικό φόρτο.
η κυβική φόρτιση υπολογίζεται απο τη σχέση βάρος/πτερυγική επιφάνεια ^1.5 δλδ... (υψωμένη δλδ εις την 1.5)
ενα για παράδειγμα ο Τηλέμαχος 100% έχει πτερυγική επιφάνεια (απο μνημης.. δε θυμαμαι ριζα) 120cm x 20cm = 2400cm^2 => 24dm^2 και είναι 1200γρ τότε έχει cubic loading = 1200/117,57 = 10.5
Αντίστοιχα ενα Τηλέμαχος 80%, εχει επιφάνεια 96 χ 16cm = 15,36dm^2 αρα λύνεις ως προς το βάρος => βαρος = 60,19 χ 10,5 => βαρος = 632γρ...
εαν θες λοιπόν να πετάει με τα ίδια χαρακτηριστικά πρέπει να ζυγίζει ~ 632γρ
Επίσης καλό κολπάκι εάν το μοντέλο έχει σχεδιαστεί εξαρχής για rc και έχεις καλό αρχικό σχέδιο σε ανάλυση, μπορείς να μετρήσεις τα πάχη των υλικών. εγώ ας πούμε υπολόγισα ότι θέλω 2mm μπαλσα για τον μικρό μου μπαλσινο Τηλέμαχο (75%) έναντι 2.5mm.