Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.712 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 10:08:29

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 10:08:29

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 00:18]

από carapis
    [Χθες στις 22:41]

[Χθες στις 18:50]

[Δευτέρα, 13 Ιουλ 2026, 01:45:23]

[Παρασκευή, 10 Ιουλ 2026, 09:50:49]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309712
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 162
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 71
    Συνολικά: 72
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2]  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Για το σχολιασμό του Isthmus Models Mirage 112.5" R.E.S.  (Αναγνώστηκε 6708 φορές)
    eolos30
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #15 στις: Κυριακή, 4 Νοε 2012, 20:16:54 »

Το μοντέλο μπορεί άνετα να σταθεί στους  αγώνες μας
    Αλλά μπορεί να χτιστή και σαν Ιστορικό- ρετρό ( είναι ο παππούς του AVA). Σε αυτή τη περίπτωση θα σου πρότεινα να ακολουθήσεις με σεβασμό το σχέδιο και ας ήταν μια ξαφνική- περαστική ιδέα.
    Αν δεν έχεις τη πολυτέλεια να διατηρείς μια έκθεση για την ιστορία των RES. Εγώ θα σου πρότεινα το φτερό που φτιάχνεις τόσο ωραία , να το συνδυάσεις με ότι πιο σύγχρονο μπορείς ,από άτρακτο, ολοκούνητο ανυψωτή και μια μακριά μπούμα 90-100εκ. για συνολικό μήκος ατράκτου κοντά στο160.Αυτα se syndiasm;o με ένα ψηφιακό σέρβο για το elevator, Θα δώσουν άλλης κλάσης έλεγχο ( και στο Incidence)
    Η συμμετοχή σε αγώνες, είναι πολύ ευχάριστη , μας κοινωνικοποιεί ( που το υπόγειό μου, δεν το κάνει),και μας εξελίσσει πολύ γρήγορα.
    Και εντωμεταξύ Νάτοι-ΕΡΧΟΝΤΑΙ πολύ αγώνες, (ας τους πούμε συναντήσεις)
    Καταγράφηκε

The desire for safety stands against every great and noble enterprise. -Tacitus
    Stratigio
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #16 στις: Τρίτη, 6 Νοε 2012, 15:53:39 »

Το μοντέλο μπορεί άνετα να σταθεί στους  αγώνες μας
    Αλλά μπορεί να χτιστή και σαν Ιστορικό- ρετρό ( είναι ο παππούς του AVA). Σε αυτή τη περίπτωση θα σου πρότεινα να ακολουθήσεις με σεβασμό το σχέδιο και ας ήταν μια ξαφνική- περαστική ιδέα.

- Δεν έχω είδη ξεφύγει από τον ορισμό του nostalgia (αν αντιλαμβάνομαι σωστά τον όρο ιστορικό-ρετρό) ήδη με τη χρήση του carbon στο main spar (έπρεπε να έχει κολληθεί ανάποδα ώστε να μην διακρίνεται) ή ο ορισμός αυτός έχει να κάνει μόνο με το να μην ξεφεύγεις από το περίγραμμα του αρχικού σχεδιασμού; Περεπιμπτόντως ο μόνος λόγος που αναφέρω R.E.S. στον τίτλο της παρουσίασης, είναι για την περιγραφή των έπιφανειών κίνησης του.

Η ιδέα μου σε σχέση με το stabilizer είναι να επέμβω μόνο προσθέτοντας ουσιαστικά μία ακόμη τομή στο αριστερό Elevator ώστε να κινείται, που είναι σχεδιασμένο να παραμείνει σταθερό. Η ένωση του με το δεξί (που είναι βιδωμένο το control horn), θα γίνεται με ένα κομματάκι ατσαλόσυρμα σε σχήμα Π.

Στην παρακάτω photo βλέπουμε ότι το κόψιμο σχήματος Λ είναι παράκεντρο και αναρωτιόμουν αν αυτό έχει να κάνει με τ’ ότι δουλεύει μόνο η μία πλευρά του ELE.
    Μέχρι στιγμή δεν έχω κάνει καμία επέμβαση στον αρχικό σχεδιασμό και η ερώτησή μου έρχεται εδώ και αφορά αυτό ακριβώς.

Πρέπει τελικά να επαναφέρω την τομή αυτή στο κέντρο της ατράκτου ή να το αφήσω έτσι;

Κατόπιν πολύ παρατήρησης και έξαιφνης διαφώτισης, διαπίστωσα ότι μάλλον εξυπηρετεί την ελευθερία της κίνησης του RUD παρά ότι άλλο. Οπότε τελικά θα παραμείνει και ως έχει.

Αν δεν έχεις τη πολυτέλεια να διατηρείς μια έκθεση για την ιστορία των RES. Εγώ θα σου πρότεινα το φτερό που φτιάχνεις τόσο ωραία , να το συνδυάσεις με ότι πιο σύγχρονο μπορείς ,από άτρακτο, ολοκούνητο ανυψωτή και μια μακριά μπούμα 90-100εκ. για συνολικό μήκος ατράκτου κοντά στο160.Αυτα se syndiasm;o με ένα ψηφιακό σέρβο για το elevator, Θα δώσουν άλλης κλάσης έλεγχο ( και στο Incidence)

- Ωραία αυτή η πολυτέλεια αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει. Πετάω ότι φτιάχνω για να αποκομίσω όση περισσότερη απόλαυση μπορώ και από τις δύο διαδικασίες.

Πολύ ωραία και η ιδέα σου, αλλά το επίπεδό μου στις πτήσεις με θερμικά ανεμόπτερα δεν είναι υψηλό.  Οι καλύτερες επιδώσεις   που σαφώς θα προσέφερε στο σκάφος μία τέτοια μετατροπή που προτείνεις, στα χέρια μου δεν θα έκαναν καμία διαφορά. Υπόψη όμως για αργότερα -ίσως σε μία ιδιοκατασκευή (όταν κάνω κολλητό κάποιον με CNC να μου κόβει ribs που είναι ότι πιο βαρετό σε ένα τέτοιο εγχείρημα)-.

Η συμμετοχή σε αγώνες, είναι πολύ ευχάριστη , μας κοινωνικοποιεί ( που το υπόγειό μου, δεν το κάνει),και μας εξελίσσει πολύ γρήγορα.
    Και εντωμεταξύ Νάτοι-ΕΡΧΟΝΤΑΙ πολύ αγώνες, (ας τους πούμε συναντήσεις)

- Συμφωνώ και αναμένω για τα περαιτέρω.

* aaaa.jpg (21.92 KB, 427x292 - εμφανίστηκε 413 φορές.)
    Καταγράφηκε

Γιώργος Στρατάκης
    eolos30
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #17 στις: Τρίτη, 6 Νοε 2012, 16:14:02 »

Εχω βρει Αθηνα,  Laser με 10ε καθε  φυλλο μπαλσα. Δλδ για ενα 3μ στη χειροτερη 30ε. Δεν ξερω τη πιάτσα αλλα εμένα μου φαινετε καλο.Να βρεθουμε να του παμε 2-3 φτερα να κοψει ,που θαρθει και φτηνότερα.

Καταγράφηκε

Stratigio
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #18 στις: Τρίτη, 6 Νοε 2012, 16:39:40 »

Thumbs up
    Καταγράφηκε

Γιώργος Στρατάκης
    Stratigio
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #19 στις: Δευτέρα, 12 Νοε 2012, 11:25:12 »

Εγώ θα σου πρότεινα το φτερό που φτιάχνεις τόσο ωραία , να το συνδυάσεις με ότι πιο σύγχρονο μπορείς ,από άτρακτο, ολοκούνητο ανυψωτή και μια μακριά μπούμα 90-100εκ. για συνολικό μήκος ατράκτου κοντά στο160.Αυτα se syndiasm;o με ένα ψηφιακό σέρβο για το elevator, Θα δώσουν άλλης κλάσης έλεγχο ( και στο Incidence)

Και ιδού η πρόταση σου πραγματοποιημένη!!!

Κάποιος κάπου αλλού στον πλανήτη είχε την ίδια φαεινή ιδέα, την ηλεκτροποίησε και ...

* BD Mirage2 small.jpg (23.35 KB, 341x192 - εμφανίστηκε 358 φορές.)

* BD Mirage1 small.jpg (24.17 KB, 341x192 - εμφανίστηκε 368 φορές.)
    Καταγράφηκε

Γιώργος Στρατάκης
    Stratigio
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #20 στις: Δευτέρα, 12 Νοε 2012, 11:39:09 »

Απ’ ότι βλέπω το θέμα της ουράς δεν είναι και πολύ δημοφιλές, αλλά μιας και το άνοιξα, ας το κλείσω.

Ο λόγος που αρχικά είχα αποφασίσει να ενεργοποιήσω και το αριστερό πηδάλιο του ELE, είχε να κάνει με το συμπέρασμά μου ότι διπλάσια επιφάνεια, ίσον  λιγότερη κίνηση του ELE άρα και λιγότερη οπισθέλκουσα κοκ (εξυπνότερος εγώ από τον Rawdon και τον Drella που αποφάσισαν ότι δουλεύει καλύτερα με ένα ELE και τελικά αυτός είναι ο λόγος που σχεδιάστηκε έτσι). Για να δουλέψει όλη η επιφάνεια του ELE σαν ενιαίο κομμάτι, η γραμμή του μεντεσέ θα έπρεπε να έρθει στην ίδια ευθεία καθ’ όλο το μήκος της οπότε και μετατροπή του stabilizer.

Η όλη μετατροπή δημιουργούσε πολλά μηχανικά προβλήματα και η προσθήκη τόσου βάρους που απαιτούσε το όλο εγχείρημα δεν άξιζε (ιδιαίτερα στην περιοχή της ουράς είναι απαγορευτικό) οπότε και ακυρώθηκε.

-   Παράδειγμα μετατροπής ουράς (κατά τη γνώμη μου ατυχές τουλάχιστον αισθητικά)

* DSCN0267.jpg (49.14 KB, 549x277 - εμφανίστηκε 342 φορές.)
    Καταγράφηκε

Γιώργος Στρατάκης
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #21 στις: Δευτέρα, 12 Νοε 2012, 18:51:56 »

Το οριζόντιο έχει κάποια αεροτομή ή είναι επίπεδο;

Αν είναι επίπεδο κάθε συζήτηση για αεροδυναμική προσφορά είναι χάσιμο χρόνου.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Stratigio
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #22 στις: Δευτέρα, 12 Νοε 2012, 22:49:43 »

Είναι επίπεδο, χωρίς αεροτομή.

Το θέμα δεν έχει να κάνει τόσο με την αεροδυναμική προσφορά του, παρά με τ' ότι η μετατροπή που θα πρέπει να γίνει, ξεφεύγει αρκετά από τον αρχικό σχεδιασμό ώστε να μην μου αρέσει το αποτέλεσμα από πολλές απόψεις, γι’ αυτό και εγκατέλειψα την ιδέα.

Καταγράφηκε

Γιώργος Στρατάκης
    eolos30
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #23 στις: Κυριακή, 27 Ιαν 2013, 22:34:58 »

Καλησπερα.
    Πριν δω τον Ισπανο, νόμιζα πως βάζεις  καπως πολλές φοτο.Τώρα δεν νομίζω.
    Τι κανει ρε παιδια ο άνθρωπος ,θα κόψει στο χέρι με το ξυραφάκι 100 αεροτομές;
    Το ξυραφάκι αυτό, είναι πιο κατάλληλο από το exacto?
    Αυτό το κοκκινο πλαστικό που κραταει κάθετη την αεροτομή, είναι ωραία πρακτική;
    Συνηθιζόταν, το έχει δουλέψει κάνεις; Υπάρχει έτοιμο η φτιάχνεται ευκολα;
    Το φτερό εχει μικρο AR έτσι θα ανυψώνεται καλύτερα στα θερμικα και θα υστερει ελαφρα στο λογο καθόδου(υψος που χάθηκε /απόσταση που διανύθηκε). Ισως.
    Καταγράφηκε

Stratigio
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #24 στις: Δευτέρα, 28 Ιαν 2013, 00:26:49 »

Πρώτα απ’ όλα τα θερμά μου συγχαρητήρια monsieur και την ταπεινή μου συγνώμη για τον ίδιο λόγο. Παρασύρθηκα και ξέχασα τελείως αυτό το thread.

Πριν δω τον Ισπανο…

Όχι, θα άφηνες τα ηλεκτρικά να σου ξεφύγουν…

Αυτό το κοκκινο πλαστικό που κραταει κάθετη την αεροτομή, είναι ωραία πρακτική;
    Συνηθιζόταν, το έχει δουλέψει κάνεις; Υπάρχει έτοιμο η φτιάχνεται ευκολα;

Αν το αναγνωρίζω καλά είναι μέρος από ένα σετάκι μαγνητικού πάγκου κατασκευής της GreatPlanes που δυστυχώς έχει σταματήσει να παράγεται πιά. Το έχω ανιγράψει με κόντρα πλακέ, αλλά δεν μου έχει χρησιμεύσει ακόμη σε κατασκευή μου. Ανάλογα με το φτερό, χρησιμοποιώ και τον ανάλογο τρόπο στήριξης των ribs κάθε φορά.

Σκοπεύω κάποια στιγμή να αναβαθμίσω και το δικό μου πάγκο με ένα παρόμοιο μαγνητικό σύστημα και νομίζω (σύμφωνα και με φίλους ανά τον κόσμο που το χρησιμοποιούν) πως είναι το απόλυτο εργαλείο για τη δουλειά του.

Εκτός του κομματιού που αναφέρεις, υπάρχουν και διάφορα άλλα εξαρτήματα που μπορούν να διευκολύνουν απίστευτα τις κατασκευές και στο παρακάτω video θα τα δεις μαζί με τη χρήση τους.

Έχω φάει τον κόσμο μπας και έβρισκα πουθενά κανένα μαγαζί να έχει απομείνει κανένα stockαρισμένο, αλλά τζίφος. Ο μόνος που κατασκευάζει παρόμοια εξαρτήματα είναι αυτός, ο οποίος και  κατά τη γνώμη μου (αλλά και πολλών άλλων) είναι πολύ ακριβός. Από πλευράς ποιότητας κατασκευής και υλικών βέβαια, ο τύπος είναι κορυφαίος, αλλά νομίζω πως μπορούν να αναπαραχθούν πολύ εύκολα από τον καθένα μας σε κλάσμα του κόστους. Κάνει μάλιστα και την παλικαριά και δίνει και τα πατρόν που χρησιμοποιεί.
     Έτερος που ασχολείται με το θέμα είναι αυτός, που είναι πολύ αντικειμενικός με τις τιμές (ειδικά στους μαγνήτες) αλλά χωρίς ιδιαίτερα εξαρτήματα διαθέσιμα.

Wink
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 28 Ιαν 2013, 07:24:02 από evan » Καταγράφηκε

Γιώργος Στρατάκης
    0 teo
    Aeromodeller Hero Member

ουδέν κρυπτόν υπό του ηλίου

« Απάντηση #25 στις: Τετάρτη, 30 Ιαν 2013, 20:16:14 »

Πολυαιθυλένιο μεγάλου μοριακού βάρους.

Το γνωρίζω από την τοξοβολία, που χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη χορδών, αγωνιστικών τόξων. Έχει μεγάλη αντοχή σε σχέση με το βάρος του, δεν έχει καθόλου ελαστικότητα  και δεν πιάνει CA επάνω του. Πωλείται σε καρούλια χιλιόμετρου (αν θυμάμαι καλά).

Και γιατί να βάλεις αυτό και όχι πετονιά λ.χ. που επίσης είναι ελαφρύ, χωρίς ελαστικότητα και δεν πιάνει η CA πάνω της;
    Και πως το τεζάρεις αφού δεν έχει ελαστικότητα;
    Καταγράφηκε

FrSky ACCST @ Spektrum-DX7
    E-Starter || Wilga 2000 || Easy Cub
    Hawk Sky || Easy Star I || Sky Sprite
    Easy Glider Pro || Phoenix 2000 || Phoenix EVO
    Stratigio
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #26 στις: Τετάρτη, 30 Ιαν 2013, 20:32:36 »

Ο λόγος που το χρησιμοποίησα δεν είναι κανένας από τους τρείς που αναφέρεις, Το έκανα γιατί έχω διαθέσιμο αρκετό απο δαύτο και βασικότερα επειδή απλώνεται (σαν carbon-tow) όπως θέλω, γιατί δεν έχει προφίλ όπως όλα τα κατεργασμένα νήματα.

Για το τεζάρισμα δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια, μιας και τα δοκαράκια αλλά και τα τοιχώματα του pocket, είχαν αρκετή ελαστικότητα απο μόνα τους. Μάλιστα κατά το τύλιγμα το πρώτου, χρειάστηκε κάποια στιγμή να ελαττώσω την ένταση που έβαζα γιατί είχε αρχίσει να παραμορφώνεται το pocket.
    Καταγράφηκε

Γιώργος Στρατάκης
    Σελίδες: 1 [2]  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ανεμόπτερα R/C  |  Ολα τα ανεμόπτερα R/C (Συντονιστές: Γιάννης Παξιμαδάκης, _ΤΑΣΟΣ_)  |  Θέμα: Για το σχολιασμό του Isthmus Models Mirage 112.5" R.E.S.
    Μεταπήδηση σε: