Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.903 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 8 Αυγ 2026, 02:17:25

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 8 Αυγ 2026, 02:17:25

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Χθες στις 14:38]

από Stargazer
    [Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 16:11:02]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309903
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 137
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 114
    Συνολικά: 115
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Γύρος(gyro) και πρόβλημα στην λειτουργία του.  (Αναγνώστηκε 8844 φορές)
    Billias
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Σάββατο, 2 Ιουν 2007, 20:28:04 »

Καλησπέρα,
    Μετά από μία πτώση που είχα, επισκεύασα το ελικόπτερο μου και
    Το χρησιμοποίησα για μισό γαλόνι, ξαφνικά σε ένα άναμμα την προηγούμενη εβδομάδα driftαρε η ουρά λες και είχα κλειστό το “Heading Hold” το προσγειώνω το σβήνω και το βάζω πάλι μπροστά με νέο καύσιμο. Όλα τέλεια.
    Σήμερα κάνω 2 πτήσεις στην δεύτερη άλλαξα μπουζί αλλά έβαλα το ίδιο OS8 είχα, OS8 έβαλα.
    Το σηκώνω όλα καλά πάω να κάνω πτήση και η ουρά τρελαίνετε!
    Το κατεβάζω όλα τέλεια το ξανά σηκώνω ξανά σταθερό.
    Δίνω γκάζι και εκεί που χρειάστηκε να κρατήσει το gyro πάλι τρελά!
    Κλείνω το Heading Hold και ήταν λές και ήταν αρρύθμιστη η ουρά (με άπνοια)

Από τότε το άφησα στην άκρη…

Τι να ψάξω και πώς;

Ευχαριστώ,
    Βασίλης
    Καταγράφηκε

Hosting Juice - The juicy way of hosting.
    Κωστας Ζαχαριαδης
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #1 στις: Κυριακή, 3 Ιουν 2007, 01:12:18 »

Κατι αναλογο μου εκανε και εμενα στο TITAN μου (χρησιμοποιησα το 401 που ειχα στο προηγουμενο ελικοπτερο μου που ειχε πεσει 3 φορες). Οταν το ανοιξα διαπιστωσα οτι εχει 4 ακιδες που ενωνουν τις δυο πλακετες που εχει. Αυτες υπαρχουν για να γινεται ευκολη η επισκευη του (διαχωριζεις τις πλακετες του πολυ ευκολα). ΔΥο απο αυτες οταν το κουνουσες δεν εκαναν καλη επαφη. Τις κολησα (ολες για σιγουρια) και απο τοτε NO PROBLEM. Δοκιμασε το ισως εχεις το ιδιο προβλημα.

Φιλικά  Κώστας        click here to enter
    Καταγράφηκε

Φιλικα Κωστας
    Facebook : https://www.facebook.com/AlphasportrcModels
    Web Site : www.alphasportrc.com
    Billias
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #2 στις: Κυριακή, 3 Ιουν 2007, 20:37:52 »

Ta probs sinexizoun
    Kai to gyro den krataei kefali  opos palia!
    tha alaksw serbo na dw kai vlepoume
    Καταγράφηκε

Hosting Juice - The juicy way of hosting.
    liakos
    Aeromodeller
    *

Πέτα γρήγορα...Ζήσε αργά..

« Απάντηση #3 στις: Πέμπτη, 21 Ιουν 2007, 03:03:55 »

Ta probs sinexizoun
    Kai to gyro den krataei kefali  opos palia!
    tha alaksw serbo na dw kai vlepoume

Φίλε μου καταρχήν στο γυροσκόπιο αν απενεργοποιήσεις την HH λειτουργία θα πρέπει να προβείς σε ρυθμίσεις revo στην ουρά σου.Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις τι είναι ή πως γίνεται θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον να σε βοηθήσει. Όπως και έχει πάντως καλό είναι "δυστυχώς" για ασφάλεια να αντικαταστήσεις το γυροσκόπιο με ένα καινουριο. Ο αισθητήρας που έχουν τα πιεζοηλεκτικά γυροσκόπια ειναι πολύ ευαίσθητος σε ισχυρούς κραδασμούς και δεν θα σου συνιστούσα να "βάλεις χέρι" σε ένα τοσο κρισιμο σημείο του ελικοπτέρου.
    Καταγράφηκε

Όποιος το βλέπει σαν παιχνίδια...ας αλλάξει χόμπι
    panelpni
    Aeromodeller Sr. Member

Γνώμη εχουν όλοι, γνώση έχουν λίγοι.

« Απάντηση #4 στις: Πέμπτη, 21 Ιουν 2007, 11:30:46 »

Liakos σε ποιο σημειο του μανουαλ αναφερει οτι πρεπει να βαλεις revo mix για τη χρηση νορμαλ χολδ στο 401 της Futaba

Καταγράφηκε
    liakos
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #5 στις: Δευτέρα, 25 Ιουν 2007, 01:47:07 »

Στο 401 έχεις 2 επιλογές. Την AVCS mode και την normal mode. Και τις 2 μπορείς να τις ρυθμίσεις μονο απο τον πομπό σου. Οπότε θα ανατρέξεις στις οδηγίες της τηλεκατεύθυνσής σου εκει που λέει Revo mix η κάτι παρόμοιο (εξαρτάται απο τον τύπο της κατεύθυνσής σου καθώς και την μάρκα) Επειδή η ρύθμιση  ρέβο είναι λίγο πολύπλοκη καλό θα ήταν να βρεθείς με κάποιον που έχει κάνει τέτοιες ρυθμίσεις και συνήθως αυτός θα είναι κάποιος που ασχολείται απο την εποχή που δεν υπήρχαν HH gyros. Όπως και να έχει για να σου δώσω να καταλάβεις η ρύθμιση αυτή επιτρέπει στην ουρά να έχει βήμα ανάλογο με αυτό του κινητήρα σου και του pitch.  Στο λίνκ παρακάτω μπορείς να κατεβάσεις το manual του 401 σε pdf και κατω αριστερά εξηγεί το πώς μπορείς να "γυρίσεις" απο normal mode (και ειναι αυτο που λέμε) ή σε HH που είχες μέχρι τώρα.
    http://manuals.hobbico.com/fut/futm0807-manual.pdf
    Δυστηχώς βρίσκομαι αρκετά μακριά απο Αθήνα και έτσι δεν μπορώ να συναντηθούμε να τα πούμε απο κοντά και να σου δείξω. Αλλά είμαι βέβαιος οτι κάποιον θα βρείς στο χώρο που πετάς και πιστεψέ με καλό ειναι να μάθει κάποιος να πετά χωρίς HH διοτι μια μέρα μπορεί να σου φανεί σωτήριο σε μια αναγκαστική ή πιο απλά σε κάποιο μεγάλο Gas ή turbine,  διότι τα μεγάλα μοντέλα πετάνε καλύτερα χωρίς αυτή την πολυτέλεια. H ΗΗ λειτουργία χρειάζεται μόνο στους αρχάριους, ή σε αυτούς που κάνουν 3D πτήση.
    Αυτά.
    Βασίλης
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 3 Ιουλ 2007, 01:02:16 από liakos » Καταγράφηκε

sfyris
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Δευτέρα, 25 Ιουν 2007, 02:24:53 »

To revo (revolution mix) χρησιμοποιούνταν παλιά όταν δεν υπήρχαν gyro και το βάζαμε ώστε όταν σηκώναμε ή κατεβάζαμε απότομα το pitch να δίνεται κάποια προπορεία στο σερβο της ουράς και να αντισταθμίζεται η τάση της περιστροφής που εδημιουργείτο. Σήμερα τα gyro σε οποιοδήποτε mode και να λειτουργούν (AVCS ή normal) δε χρειάζονται ρύθμιση revo δεδομένου ότι αυτό ακριβώς υποτίθεται φτιάχτηκαν για να κάνουν  buck2 Αν βάλουμε revo τα μπερδεύουμε και δεν ανταποκρίνονται σωστά. Κάτι ξέρει ο panelpni και έθεσε την ερώτηση. Wink
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 25 Ιουν 2007, 02:35:37 από sfyris » Καταγράφηκε

Έχεις σκεφτεί ποτέ οτι δεν προσέλαβα τον γιο, τον αδερφό, τον ξάδερφο, το φίλο σου στην επιχείρησή μου επειδή εσύ κάνεις πλούσιο το κάθε κινεζάκι;
    George Vasilikas
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #7 στις: Δευτέρα, 25 Ιουν 2007, 02:42:34 »

To revo (revolution mix) χρησιμοποιούνταν παλιά όταν δεν υπήρχαν gyro και το βάζαμε ώστε όταν σηκώναμε ή κατεβάζαμε απότομα το pitch να δίνεται κάποια προπορεία στο σερβο της ουράς και να αντισταθμίζεται η τάση της περιστροφής που εδημιουργείτο. Σήμερα τα gyro σε οποιοδήποτε mode και να λειτουργούν (AVCS ή normal) δε χρειάζονται ρύθμιση revo δεδομένου ότι αυτό ακριβώς υποτίθεται φτιάχτηκαν για να κάνουν  buck2 Αν βάλουμε revo τα μπερδεύουμε και δεν ανταποκρίνονται σωστά.

Παιδια...για να ξεκαθαρισουμε λιγο τα πραγματα.....Oταν το Gyro ειναι σε Heading Hold mode ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να εχουμε REVO MIXING!! NO WAY!! ME TIΠOTA! Σε Νοrmal Mode μπορουμε και ειναι καλο να εχουμε revo.H futaba στην 9C που εχω δινει τα εξης points σε revo,  -20,-10,0,+10,+20 και τα εχω χρησιμοποιησει με ικανοποιητικο αποτελεσμα σε single rate κινεζικο gyro της πλακας των $10 (καηκε σημερα ομως σε hover Cheesy).
    Καταγράφηκε
    sfyris
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Δευτέρα, 25 Ιουν 2007, 02:50:22 »

Στα καλά gyro δεν είναι απαραίτητο. Το 401 πχ όσο απότομα και να δώσεις pitch κρατάει μια χαρά την ουρά σταθερή.
    Καταγράφηκε

Έχεις σκεφτεί ποτέ οτι δεν προσέλαβα τον γιο, τον αδερφό, τον ξάδερφο, το φίλο σου στην επιχείρησή μου επειδή εσύ κάνεις πλούσιο το κάθε κινεζάκι;
    George Vasilikas
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #9 στις: Δευτέρα, 25 Ιουν 2007, 03:10:08 »

Σιγουρα τα καλα Gyro κρατανε καλα την ουρα και σε Normal Mode, ομως δεν διορθωνουν το drift οταν πχ εχει αερακι.....ομως και παλι καλο ειναι να μαθει κανεις να χρησιμοποιει το rudder και να διορθωνει με αυτο απο το να εχει Heading Hold (εξαιρουνται οι 3D μανουβρες που χρειαζεται το ΗΗ). Το ιδανικο ειναι να μαθει κανεις να χρησιμοποιει και τα 2 modes.

Το αναλογο στα αεροπλανα ειναι να εχει καποιος mixing AILERON-RUDDER ωστε να εχει co-ordinated turns και να μην "driftarei" η ουρα. Αυτο προσωπικα το θεωρω ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! Ενα μοντελο πρεπει να το εχουμε στα "χερια" , ολες τις λειτουργιες , αλλιως δεν μαθαινουμε ποτε τη χρηση του Rudder, και οποιος δεν ξερει να χρησιμοποιει rudder οταν και εκει που πρεπει ειναι σαν να μην ξερει να πεταει καθολου ειτε ελικοπτερο ειτε αεροπλανο, ΟΣΟ καλα και αν φαινεται οτι στεκεται το μοντελο στον αερα! Αποψη μου βεβαια προσωπικη.

ΧΡΗΣΗ Rudder, Rudder, Rudder και παλι R-U-D-D-E-R!
    Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Δευτέρα, 25 Ιουν 2007, 08:46:10 »

ΧΡΗΣΗ Rudder, Rudder, Rudder και παλι R-U-D-D-E-R!

Και μάλιστα όσο μεγαλύτερο το RUDDER τόσο καλύτερο........

Σχετικά με τα gyro. Όταν το gyro λειτουργεί σε normal mode (ή αλλοιώς rate mode) απαιτεί revmix.
    Όσο ανεβαίνει η ποιότητα του gyro, τόσο το ποσό της μίξης αυτής μικραίνει (και αντίστροφα). Αυτός είναι ο λόγος που ένα σύγχρονο gyro (όπως το 401) δεν χρειάζεται μίξη......δεν γίνεται αντιληπτό...
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 25 Ιουν 2007, 12:57:06 από Κυρμπέσης Νίκος » Καταγράφηκε
    liakos
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #11 στις: Δευτέρα, 25 Ιουν 2007, 13:46:02 »

Παιδια...για να ξεκαθαρισουμε λιγο τα πραγματα.....Oταν το Gyro ειναι σε Heading Hold mode ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να εχουμε REVO MIXING!! NO WAY!! ME TIΠOTA! Σε Νοrmal Mode μπορουμε και ειναι καλο να εχουμε revo.
    [/quote]

Δεν μίλησε κανεις για ρεβο σε HH. Revolution ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ μονο σε νορμαλ. Αλλά καλο ειναι να εχουμε αυτη τη μιξη μιας και κανενας δεν ειναι διατεθειμενος να κρατάει συνέχεια το stick για να διορθώνει. Προσωπικη εμπειρία οτι χωρις μιξη (σε νορμαλ για να μη παρεξηγηθώ) ΔΕΝ πατας σωστά smooth που λενε και οι ξένοι.
    Καταγράφηκε

panelpni
    Aeromodeller Sr. Member

Γνώμη εχουν όλοι, γνώση έχουν λίγοι.

« Απάντηση #12 στις: Δευτέρα, 25 Ιουν 2007, 15:29:10 »

Και ξαναρωτάω. Σε ποιο σημείο του μανουαλ αναφέρει ότι πρέπει να βάλεις revo mix για τη χρήση νορμάλ χόλδ στο 401 της Futaba? Θα με κάνετε να ξεχάσω και αυτά που ξέρω. Έχω το μανουαλ μπροστά μου που το γραφή να βάλουμε revolution mix  σε νορμάλ η σε οποίο mode? Αντίθετα γράφη κάτι άλλο, μην βάλετε καθόλου revo mix. Αυτος που το κατασκευασε το λεει οχι εγω.

Eπείσεις δεν διορθώνετε το δριφτ με revo mix.  Για σκεφτητε το λιγακι! Μμμμμ τι λετε?? 
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 25 Ιουν 2007, 15:40:07 από panelpni » Καταγράφηκε
    fotis400
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #13 στις: Δευτέρα, 25 Ιουν 2007, 18:46:50 »

Παράθεση
    Και ξαναρωτάω. Σε ποιο σημείο του μανουαλ αναφέρει ότι πρέπει να βάλεις revo mix για τη χρήση νορμάλ χόλδ στο 401 της Futaba? Θα με κάνετε να ξεχάσω και αυτά που ξέρω. Έχω το μανουαλ μπροστά μου που το γραφή να βάλουμε revolution mix  σε νορμάλ η σε οποίο mode? Αντίθετα γράφη κάτι άλλο, μην βάλετε καθόλου revo mix. Αυτος που το κατασκευασε το λεει οχι εγω.

Κατέβασε το Manual της 9C futaba και δες στην σελίδα 86. Revolution mix δεν χρειάζεται μόνο στην περίπτωση του HH, ενώ σε κάθε άλλη λειτουργία είναι απαραίτητο.

Αν δεις τον τρόπο που λειτουργεί το γυροσκόπιο θα καταλάβεις ότι τελικά την χρειάζεται την μίξη. Γιατί το "καλό" γυροσκόπιο θα μπορέσει να διορθώσει σωστά για μία απότομη αλλαγή του κινητήρα (και πάλι όχι απόλυτα), αλλά θα "χάνει" σε μόνιμες καταστάσεις, όπως είναι η ροπή του κινητήρα.

Το ΗΗ μπορεί να μεταβάλει το "σημείο μηδέν", από μόνο του, ενώ σε απλή λειτουργία για να γίνει αυτό χρειάζεται η μίξη.

Και καλά τα θεωριτικά...... Εγώ ξέρω ότι δεν έχω δει ελικόπτερο, δικό μου ή φίλου να πετάει σε απλή λειτουργία χωρίς την μίξη.............
    Καταγράφηκε
    sfyris
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Δευτέρα, 25 Ιουν 2007, 20:30:37 »

Μάλλον ταχετε μπερδέψει λίγο ε; το rev δεν έχει σχέση με αέρα ή κινητήρα. Ενεργοποιείται μόνο όταν δίνουμε απότομο pitch ώστε να αποτρέπει την ξαφνική απόκλιση της ουράς από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Τι σχέση έχει ο αέρας ή οι αλλαγές του κινητήρα, όταν δεν κουνιέται το στικ ώστε να τριγκάρει την επέμβαση του rev; διαβάστε το manual της Futaba και θα καταλάβετε τι εννούμε με τον panelpni. Να μην τα ξαναγράφω....
    Καταγράφηκε

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα με καύσιμο (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Γύρος(gyro) και πρόβλημα στην λειτουργία του.
    Μεταπήδηση σε: