Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.867 μηνύματα σε 12.389 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 00:15:52

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 00:15:52

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Χθες στις 17:40]

από Markhelis
    [Χθες στις 14:21]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

από Yiannis_S
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 16:29:00]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309867
    Σύνολο θεμάτων: 12389
    Online σήμερα: 115
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 107
    Συνολικά: 109
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Στρώσιμο σε Lipo;  (Αναγνώστηκε 5592 φορές)
    Themis96
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Πέμπτη, 19 Απρ 2012, 16:39:19 »

Έχω δει ότι κάποιοι κάνουν στρώσιμο στις μπαταρίες lipo για καλύτερη λειτουργία και για να αντέξουν περισσότερους κύκλους. Κάτι τέτοιο βοηθάει όντως τις μπαταρίες; Είναι καλό να το κάνουμε; Και αν ναι ποιος είναι ο σωστός τρόπος; Δεν μιλάω μονο για μπαταρίες σε αεροπλάνα αλλα γενικά και σε αμάξια, ελικόπτερα, βάρκες.
    Καταγράφηκε
    pagani
    Aeromodeller Sr. Member

Kostas Laliotis

« Απάντηση #1 στις: Πέμπτη, 19 Απρ 2012, 17:58:16 »

εγω αυτο που κανω μονο στις ακριβες μπαταριες 6s 12s κλπ ειναι να κανω 5-6 κυκλους  μπολυ χαλαρη πτηση ετσι ωστε το μοτερ να μην τραβηξει πολλα αμπερ, επισης τις φορτιζω με 1c και οχι παραπανω γι αυτους του κυκλους,  τωρα αν ειναι καμια 3σλη σε κανα αεροπλανακι τι στρωσιμο να κανεις,   τωρα το αν βοηθαει ειναι ερωτηση δυσκολη
    Καταγράφηκε
    Themis96
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #2 στις: Πέμπτη, 19 Απρ 2012, 18:06:29 »

ίσως αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι δοκιμη με ίδιες μπαταρίες και ίδια χρήση, δηλαδή να δούμε ποια θα αντέξει καλύτερα αυτή με με στρώσιμο η με χωρίς. Αλλα ποιος κάθεται να κάνει τέτοια δουλειά. Προς το παρόν όποιος γνωρίζει το θέμα ας μας διαφωτίσει.
    Καταγράφηκε
    ΑdamHeli
    Aeromodeller Hero Member

Don't forget the ground....

« Απάντηση #3 στις: Πέμπτη, 19 Απρ 2012, 18:18:04 »

ίσως αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι δοκιμη με ίδιες μπαταρίες και ίδια χρήση, δηλαδή να δούμε ποια θα αντέξει καλύτερα αυτή με με στρώσιμο η με χωρίς. Αλλα ποιος κάθεται να κάνει τέτοια δουλειά. Προς το παρόν όποιος γνωρίζει το θέμα ας μας διαφωτίσει.

καταρχήν δεν υπάρχουν λεφτά για πειράματα.. το στρώσιμο γίνετε όπως το είπε ο κώστας και το σημαντικότερο από όλα είναι για της πρώτες 5 με 10 πτήσεις να μην κατεβαίνει κάτω από τα 3,80 ανά στοιχειο...
    Καταγράφηκε

Themis96
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #4 στις: Πέμπτη, 19 Απρ 2012, 18:52:16 »

Άρα άμα θελήσουμε να κάνουμε στρώσιμο τις 5-6 πρώτες φορές χαλαρά στα αμπέρ που τραβάμε και μόλις φτάσει 3.8 σταματάει το "παιχνίδι"ι και φορτίζουμε. Καλώς, θα το δοκιμάσω όταν πάρω κάποια καινούργια λιπο.
    Καταγράφηκε
    jimpilot
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #5 στις: Πέμπτη, 19 Απρ 2012, 20:59:35 »

εγω αυτο που κανω μονο στις ακριβες μπαταριες 6s 12s κλπ ειναι να κανω 5-6 κυκλους  μπολυ χαλαρη πτηση ετσι ωστε το μοτερ να μην τραβηξει πολλα αμπερ, επισης τις φορτιζω με 1c και οχι παραπανω γι αυτους του κυκλους,  τωρα αν ειναι καμια 3σλη σε κανα αεροπλανακι τι στρωσιμο να κανεις,   τωρα το αν βοηθαει ειναι ερωτηση δυσκολη
    Καλησπερα!
    Συμφωνω μαζι σου!
    Το ιδιο κανω σε ολες τις μπαταριες.
    Καταγράφηκε

Dounis Airfield
    Εκεί πετάμε!
    Dr.KC
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #6 στις: Πέμπτη, 19 Απρ 2012, 23:37:51 »

Μέχρι σήμερα, σε όλες τις μπαταρίες LiPo που είχα και έχω, από 2S μέχρι 6S, έκανα και κάνω πάντα 2 κύκλους φόρτισης / εκφόρτωσης…πριν τις βάλω στο μοντέλο.

Πάντα φρόντιζα να τραβάω max Amber μέχρι το 75% του C που μου δίνει ο κάθε κατασκευαστής και ποτέ δεν έτυχε να φορτίσω με πάνω από 1C.

Tο αποτέλεσμα μέχρι σήμερα (και μιας και κρατάω log για τις μπαταρίες μου) είναι το εξής…

1.   Καμία μπαταρία (κινέζική και μη) δεν με έχει πουλήσει εν πτήση…γενικά όμως δεν τις ξεζουμίζω ούτε τις «ζεσταίνω»…όλες μου οι πτήσεις τελειώνουν max στο 3.65V ανά κελί.
    2.   Ήπιο φούσκωμα διαπιστώθηκε σε ποσοστό 90% του συνόλου των μπαταριών, μετά τις 40-50 φορτίσεις…αυτό όμως δεν επηρέασε την απόδοση ή την επίδοση τους.
    3.   Σε ποσοστό 50% του συνόλου των μπαταριών, μετά τις 65 φορτίσεις άρχισαν να έχουν πρόβλημα στο balancing των κελιών.
    4.   Σε ποσοστό 50% του συνόλου των μπαταριών, μετά τις 80 φορτίσεις άρχισαν να έχουν χαμηλότερη απόδοση και τα mAh τους έπεφταν πιο γρήγορα.
    5.   Σε ποσοστό 20% του συνόλου των μπαταριών κατάφεραν να φτάσουν τις 120 φορτίσεις.
    6.   Η λιγότερο τίμιες μπαταρίες που είχα μέχρι σήμερα ήταν της Align. H πιο τίμιες μπαταρίες που είχα ποτέ ήταν οι Rhino και οι DualSky…η καλύτερες όμως σε απόδοση, επίδοση και διάρκεια στο χρόνο ήταν οι Hyperion…μακράν…έχω δοκιμάσει και ποιο ακριβές από τις Hyperion όμως ο λόγος απόδοση-επίδοση-διάρκεια-κόστος ξεφεύγει…και δεν ξέρω αν εν τέλει αξίζει, εκτός και αν έχει κάποιος πολύ συγκεκριμένες απετήσεις…

Επί της ουσίας, δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένο εργαστηριακά ή αποδεδειγμένο με κάποια μελέτη ότι οι LiPo μπαταρίες θέλουν «στρώσιμο»…σίγουρα όμως η πρώτη φόρτιση πρέπει να είναι αργή και μέχρι να κάνει topping η μπαταρία….αυτό όμως γίνεται μόνο από σωστούς και επώνυμους φορτιστές.
    Καταγράφηκε

Κώστας
    atzoum
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #7 στις: Παρασκευή, 20 Απρ 2012, 00:05:21 »

1.   Καμία μπαταρία (κινέζική και μη) δεν με έχει πουλήσει εν πτήση…γενικά όμως δεν τις ξεζουμίζω ούτε τις «ζεσταίνω»…όλες μου οι πτήσεις τελειώνουν max στο 3.65V ανά κελί.

3.65V ειναι αρκετα χαμηλα. Προσωπικα, δεν εχω πεσει ποτε κατω απο 3.74V που εχω μετρησει οτι ειναι περιπου το 25-30% της χωρητικοτητας. Στην φορτιση μετα ποσο % βαζεις στην μπαταρια;
    Καταγράφηκε
    ΑdamHeli
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Παρασκευή, 20 Απρ 2012, 08:33:57 »

παιδιά μην ξεχνάτε και την αντίσταση τον κελιών...που το οποιο θα καθοριστεί στο στρώσιμο τον δέκα κύκλων ,αν η αντίσταση δεν κατεβει σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από 10 πτήσης π.χ 1 με 2 om η μπαταρία μας δείχνει το μέλλον της..
    Καταγράφηκε

Dr.KC
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #9 στις: Παρασκευή, 20 Απρ 2012, 12:32:07 »

παιδιά μην ξεχνάτε και την αντίσταση τον κελιών..

...αν η αντίσταση δεν κατέβει σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από 10 πτήσης π.χ 1 με 2 om η μπαταρία μας δείχνει το μέλλον της..

Thumbs up

+1 αυτή και η μόνη ουσιαστική διαφορά των επώνυμων (ακριβών ας πούμε) με των υπολοίπων οικονομικότερων μπαταριών.

…όλες μου οι πτήσεις τελειώνουν max στο 3.65V ανά κελί.

Συνήθως σταματάω μεταξύ 3.70-3.75V

Γενικά όμως, μην τρομάζετε αν οι μπαταρίες φτάσουν μέχρι και στα 3.60V/cell...το θέμα είναι να μην βράζουν και φυσικά να μην αδειάζουν με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς των C που δίνει ο κατασκευαστής.
    Καταγράφηκε

Κώστας
    dhiotis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Παρασκευή, 20 Απρ 2012, 13:21:56 »

παιδιά μην ξεχνάτε και την αντίσταση τον κελιών...που το οποιο θα καθοριστεί στο στρώσιμο τον δέκα κύκλων ,αν η αντίσταση δεν κατεβει σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από 10 πτήσης π.χ 1 με 2 om η μπαταρία μας δείχνει το μέλλον της..
    Κάποιες περισσότερες πληροφορίες please για το θέμα της αντίστασης,  γιατί είναι η πρώτη φορά που το ακούω ?
    Πως μετριέται, τι δείχνει, και άλλες ίσως πληροφορίες αγαπητέ συνελικοπτερά μου.
    Καταγράφηκε

Μιά φορά και ένα καιρό, υπήρχαν Nitros, flybars & κρύσταλλοι συχνότητας.
    ΑdamHeli
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Παρασκευή, 20 Απρ 2012, 13:53:35 »

Κάποιες περισσότερες πληροφορίες please για το θέμα της αντίστασης,  γιατί είναι η πρώτη φορά που το ακούω ?
    Πως μετριέται, τι δείχνει, και άλλες ίσως πληροφορίες αγαπητέ συνελικοπτερά μου.

την αντίσταση την μετράει ο φορτιστής μας εννοείτε να μην είναι της πλακας π.χ εγώ έχω I charger 3010 1000w.όταν είσαι στο μενού της lipo κρατάς παρατεταμένα το κουμπί όπου σου λέει ο φορτιστής σου την τάση,τα volt από τα κελιά, και επίσης την αντίσταση ανά κελί με το σήμα (mΩ) τώρα όταν είναι 0 η αντίσταση σημαίνει ότι τα c της μπαταρίας είναι αυτά που λέει,αν είναι ανεβασμένα π.χ 6s 10,9,15,16,9,17 τότε η μπαταρία είναι για αντίο... δηλαδή όσο πιο κοντά είναι στο 0 (mΩ) τόσο πιο υγιές είναι η μπαταρία.
    Καταγράφηκε

hellitop
    Aeromodeller Hero Member

achten!!!!!!!!!!!!!!!

« Απάντηση #12 στις: Παρασκευή, 20 Απρ 2012, 15:56:12 »

Καλα και ο i charger της πλακας ειναι!!!! teasing Grin Grin
    « Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 20 Απρ 2012, 18:57:13 από hellitop » Καταγράφηκε
    ΑdamHeli
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Παρασκευή, 20 Απρ 2012, 18:09:45 »

Καλα και ο i charger τις πλακας ειναι! !!! Tongue

Nαι!!! μπροστά ο powerlab και όλοι άλλοι  από πίσω  Tongue Tongue Tongue
    Καταγράφηκε

ILIASDJ
    Aeromodeller Hero Member

Η πρωτη μου αγαπη , και παντοτινη

« Απάντηση #14 στις: Παρασκευή, 20 Απρ 2012, 18:21:07 »

Δεν πειραζει φιλαρακι ....
    Και απο πισω .. καλα ειναι .... Thumbs up
    Καταγράφηκε

ΝΕΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ  6957501000

SAB IL GOBLIN RAW 700 - SAB GOBLIN RAW 420 DD - SAB GOBLIN RAW 500 -MINI TITAN E325 SE  - T REX 500 ESP
    OUTRAGE VELOCITY 50 - HIROBO SDX 50 NITRO
    T REX 700 NITRO  - AURORA AVANT NITRO - LOGO 600 3D - TREX 250 - TREX 450 PRO
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Κινητήρες - Ρυθμιστές - Μπαταρίες  |  Θέμα: Στρώσιμο σε Lipo;
    Μεταπήδηση σε: