Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.692 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 14:30:28

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 14:30:28

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από ΗΑWK 100
    [Σήμερα στις 00:24]

από Markhelis
    [Χθες στις 15:03]

[Χθες στις 08:22]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 09:28:56]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από SV 1 BTA
    [Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 14:24:54]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 17 Ιουν 2026, 22:24:37]

από carapis
    [Δευτέρα, 8 Ιουν 2026, 21:40:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309692
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 107
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 4
    Επισκέπτες: 49
    Συνολικά: 53
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Mέτρηση στροφών σε δικινητήριο-Alarm στον πομπό όταν σβήσει το ένα μοτέρ.  (Αναγνώστηκε 1819 φορές)
    dgiatr
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Δευτέρα, 2 Ιαν 2012, 10:12:59 »

Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους.
    Ανοίγω το θέμα αυτό γιατί δεν ξέρω εάν έχει ξαναειπωθεί το ερώτημα αυτό εδώ.
    Φτιάχνω ένα δικινητήριο warbird και επειδή το γνωστό πρόβλημα είναι τι θα γίνει όταν σβήσει το ένα μοτέρ, τα οποία θα είναι βεζίνα(rcg 26cc) σκέφτηκα να φτιάξω ένα σύστημα το οποίο θα με ειδοποιεί με alarm όταν κάποιο μοτέρ σβήσει.
    Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτού του είδους τα αεροπλάνα, δικινητήρια και ιδιαίτερα warbirds είναι να ΠΑΡΕΙΣ ΧΑΜΠΑΡΙ οτι σου έσβησε το ένα μοτέρ. Βέβαια κάποιοι θα πούν οτι θα αρχίσει να σου <<τραβάει>> προς τη μια μεριά και οτι θα αλλάξει ο ήχος των μηχανών οπότε θα το καταλάβεις , εγώ όμως θέλω και μια επιπλέον επιβεβαίωση οτι κάτι δεν πάει καλά μέσω τηλεμετρίας στροφών. Για να εξηγηθώ αναλυτικότερα, εμένα δεν με ενδιαφέρει να μπορώ να βλέπω συνέχεια τις στροφές των κινητήρων κάτι το οποίο δεν είναι και πρακτικό γιατι εκείνη τη στιγμή πετάς, το μόνο που θέλω είναι να χτυπάει ένα alarm στον πομπό μου όταν σβήσει κάποιος απο τους δύο κινητήρες.
    Με βάση το παραπάνω σκεπτικό αγόρασα το module τηλεμετρίας της frsky( την οθόνη) μαζί με τον αντίστοιχο δέκτη που το υποστηρίζει. Το πρόβλημα ωστόσο είναι το εξής :  ο συγκεκριμένος δέκτης έχει δυο αναλογικές εισόδους και μια ψηφιακή είσοδο τηλεμετρίας. 'Εχω αγοράσει και τον οπτικό σένσορα στροφών της frsky τον οποίο όμως θα προτιμούσα να μη χρησιμοποιήσω αλλά να εκμεταλλευθώ το σύστημα ανάγνωσης των στροφών που έχουν πάνω τους οι ηλεκτρονικές. O εν λόγω δέκτης της frsky διαβάζει στροφές μέσου του αντίστοιχου οπτικού σένσορα( στροφόμετρο υπερύθρων )τον οποίο όμως θα πρέπει αφενός να βρεις τρόπο να τον στηρίξεις πάνω στο μοτέρ (το εύκολο) , αφετέρου δέ ,ΔΕΝ είναι ακριβείας γιατί οι ενδείξεις του εξαρτώνται απο την ένταση του φωτός, την γωνία πρόσπτωσης του φωτός όπως άλλωστε και στα συμβατικά μας στροφόμετρα όταν μετράμε τις στροφές του κινητήρα. Επιπλέον δέ, ο αισθητήρας αυτός συνδέεται ΜΟΝΟ στην ψηφιακή είσοδο τηλεμετρίας του δέκτη η οποία ΔΕΝ ΕΧΕΙ ρυθμίσεις για alarm. Ρυθμίσεις για alarm έχουν ΜΟΝΟ οι δύο αναλογικές είσοδοι τάσης τις οποίες και θέλω να εκμεταλλευθώ. Οι είσοδοι αυτοί είναι για να μετράνε τάση μπαταρίας δέκτη ή οποιασδήποτε άλλης μπαταρίας  πάνω στο αεροπλάνο, ενώ με το module μπορείς να ρυθμίσεις τα επίπεδα τάσης που θα χτυπήσουν τα alarm για αυτές της εισόδους.

Επί της ουσίας εγώ θα ήθελα να μου πεί κάποιος ηλεκτρονικός ή κάποιος άλλος που έχει ασχοληθεί με αυτά, ένα κυκλωματάκι το οποίο να το συνδέσω με ένα ύψιλον στον αισθητήρα στροφών που βρίσκεται πάνω στον άξονα της κάθε βενζίνας και το οποίο να ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ την ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΟΦΩΝ της κάθε έλικας σε ΤΑΣΗ (δηλαδή τάση ανάλογη της συχνότητας των στροφών ) ώστε αυτές τις δυο τάσεις να τις οδηγήσω στις αναλογικές εισόδους τηλεμετρίας του δέκτη. Θα προτιμούσα το κύκλωμα αυτό να έχει ΟΠΤΙΚΗ απομόνωση με το υπόλοιπο κύκλωμα της ηλεκτρονικής για ευνόητους λόγους!!! Εμένα με ενδιαφέρει η τάση που θα βγάζει το κύκλωμα αυτό όταν θα υπάρχει ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ στροφών, ώστε να ρυθμίσω ανάλογα και τα alarm.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!   

Υ.Σ. Μεταξύ αναλογικών εισόδων δέκτη και του επιθυμητού κυκλώματος το οποίο και ψάχνω να βρω θα παρεμβληθεί ένα διαιρέτης τάσης της frsky o οποίος θα υποβιβάσει την τάση που θα βγάλει το κύκλωμα αυτό γιατί οι αναλογικές είσοδοι του δέκτη δέχονται τάση μέχρι 3,3 volts
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #1 στις: Δευτέρα, 2 Ιαν 2012, 11:29:09 »

Αγαπητέ φίλε,

το πρόβλημά σου δεν είναι πως θα αντιληφθείς ότι έσβησε ο ένας κινητήρας (αν και οι βενζίνες δεν σβήνουν τόσο εύκολα).

Σίγουρα θα το αντιληφθείς όχι γιατί απλά θα τραβάει "προς την μία μεριά", αλλά γιατί θα μπεί αμέσως σε σπειροειδή στροφή.

Αρα αυτό που στην πράξη ζητάς είναι να μάθεις ποιές πρέπει να είναι οι άμεσες αντιδράσεις σου για να σώσεις το μοντέλο.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    christos78
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #2 στις: Δευτέρα, 2 Ιαν 2012, 22:57:23 »

χρονια πολλά και καλή χρονια. πιστεύω κοιτάς σε λάθος κατεύθυνση.εγώ πετάω ένα canadair και όπως είναι φυσικό με απασχόλησε κ εμνα αυτό το θέμα.πιστεύω η λύση είναι σε αυτό http://www.troybuiltmodels.com/items/WRCTWINSYNC.html  η κάτι παρόμοιο.εκτος ότι σου ρυθμίζει τις στροφές στους κινητήρες εάν σε περίπτωση ζβισει ο ένας, απευθείας κατεβάζει στο ρελαντί τον ενεργό.εγώ βεβαια αγόρασα το συγκεκριμένο αλλα δεν λειτούργησε ποτε γιαυτο επί τις ευκαιρίας θέλω να ρωτήσω αν κάποιος γνωρίζει κάτι αντίστοιχο κάποιας επώνυμης μάρκας
    Καταγράφηκε
    modeller2
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Τρίτη, 3 Ιαν 2012, 00:01:06 »

Απο την εμπειρια μου με δυκινητηρια αεροπλανα ξερω οτι δεν χρειαζεται
    κανενος ιδους συνχραναιζερ αυτο που χρειαζεται ειναι δυο αξιοπηστοι
    κινητηρες και αυτο που λεει ποιο πανω ο θειος Γιαννης να ξερεις εχ'αρχης
    τι θα κανεις εαν σβησει ο ενας κινητηρας και αυτο αποκταται με πτησεις
    και δοκιμες σε μεγαλο υψος κοβοντας ποτε τον εναν και ποτε τον αλλο
    κινητηρα για να δεις τι θα κανει σε καθε περιπτωση το μοντελο τιποτα
    περισοτερο τιποτα λιγοτερο
    Καταγράφηκε

Εγω πεταω τα δικα μου ανεμοπτερα........https://www.facebook.com/pages/Sparti-F5J-glider/170739626465835

SPARROW320REF SPARROWIII TANGOXL 3,40 EAGLET230 EAGLET 250REF TANGOXV 3,4
    dgiatr
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Τρίτη, 3 Ιαν 2012, 08:30:30 »

χρονια πολλά και καλή χρονια. πιστεύω κοιτάς σε λάθος κατεύθυνση.εγώ πετάω ένα canadair και όπως είναι φυσικό με απασχόλησε κ εμνα αυτό το θέμα.πιστεύω η λύση είναι σε αυτό http://www.troybuiltmodels.com/items/WRCTWINSYNC.html  η κάτι παρόμοιο.εκτος ότι σου ρυθμίζει τις στροφές στους κινητήρες εάν σε περίπτωση ζβισει ο ένας, απευθείας κατεβάζει στο ρελαντί τον ενεργό.εγώ βεβαια αγόρασα το συγκεκριμένο αλλα δεν λειτούργησε ποτε γιαυτο επί τις ευκαιρίας θέλω να ρωτήσω αν κάποιος γνωρίζει κάτι αντίστοιχο κάποιας επώνυμης μάρκας

Eυχαριστω όλους για τις απαντήσεις σας,
    christos78 επειδή έχω ακούσει και απο άλλον οτι δεν λειτούργησε το twinsync, έχεις ανατρέξει στο rc universe όπου υπάρχει ειδικό thread για το twinsync;
    Καταγράφηκε
    christos78
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #5 στις: Τρίτη, 3 Ιαν 2012, 17:22:15 »

ναι είχα βρει ένα forum που μιλούσαν μονο για το συγκεκριμένο και απότι θυμάμαι απαντούσε ο ίδιος που τα κετασκεβαζε.εγώ δεν ξέρω και πολλά αγγλικά και προσπαθούσα με την μετάφραση του google να καταλαβω.με την βοήθεια ενός φίλου έστειλα ένα mail στο οποιο δεν πήρα απάντηση.εγώ πάντως αν και τελικά πετάω χωρίς αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμο κάτι τέτοιο για να μην πω απαραίτητο!το να βάζεις ένα βάρη scale αεροπλάνο σε περιδίνηση για να δεις πως θα επανέλθει το θεωρώ εντελώς παράλογο,το πιο πιθανόν είναι να φτάσει στο έδαφος πριν επανελθει.και κάτι πολύ χρήσιμο που διάβασα είναι το εξής:όταν σταματήσει ο ένας κινητήρας δεν χάνεις το 50% τις ισχύεις ΧΑΝΕΙΣ ΤΟ 90% τις δυνατότητας να ανάκτησης ύψος.επίσης θέλω να πω ότι όσο καλή μάρκα να είναι η κινητήρες ποτε δεν λειτουργών ακριβώς ίδια γιαφτο και τους ρυθμίζουμε τον καθένα ξεχωριστά και δεν βάζουμε τις ριθμισις του ενός στον άλλο,θέλω να καταλήξω στο εξής,σε κάποια φάση τον στροφών συνήθως χαμηλά ο ένας κινητήρας μπορεί να κρατιέται πιο πλούσιος από τον άλλο κατασινεπια πιο λίγες στροφές.αυτό το παρατηρείς συνήθως στο πιο δύσκολο κομμάτι τις πτήσης,στην προσγείωση δηλαδή,το αεροπλάνο κατεβαίνει λοξά.βεβαια η βενζινοκινητήρες δεν παρουσιζουν τόσο έντονα τέτοια φαινόμενα νομίζω.η γνώμη μου είναι ότι ένα σύστημα συγχρονισμού λύνει πολλά προβλήματα.
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: Mέτρηση στροφών σε δικινητήριο-Alarm στον πομπό όταν σβήσει το ένα μοτέρ.
    Μεταπήδηση σε: