Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.900 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 4 Αυγ 2026, 17:23:18

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 4 Αυγ 2026, 17:23:18

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 16:24]

[Χθες στις 22:09]

[Χθες στις 18:59]

από dominicm
    [Χθες στις 17:14]

από Stargazer
    [Χθες στις 11:39]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309900
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 113
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 63
    Συνολικά: 63
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Αλλαγή Διακόπτη receiver  (Αναγνώστηκε 3542 φορές)
    dapan
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τρίτη, 1 Μαΐ 2007, 20:09:37 »

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους.
    Επιστρέφοντας σήμερα από το "πιάσιμο του Μάι" και μπαίνοντας ως συνήθως στο foroum για να δώ τα νέα θέματα αλλά και τις δυνατότητες του νέου server, διαβάζοντας παλιά μου μηνύματα στάθηκα αρκετά στο θέμα της αλλαγής των κρυστάλλων που είχα ανεβάσει τις 2 Αυγούστου 06
    https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=981.0
    γιατί αυτό?? γιατί θεωρώ πως το θέμα δεν απαντήθηκε και έμεινε στο περιθώριο λόγω των διακοπών.
    Επιστρέφοντας σήμερα λοιπόν και για να επανέλθω στο σημερινό μου post   θα ήθελα να σας ρωτήσω πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις αλλάζεται τον Διακόπτη του δέκτη?? Δεν ξέρω αν κάποιος από εσάς αντικαθιστά των διακόπτη έπειτα από μια πτώση ή όχι, αλλά θα ήθελα να δω τις απαντήσεις σας και μετά θα προσθέσω την δική μου εμπειρία πάνω στο θέμα.
    Πάντως είναι σίγουρο πως τόσο ο διακόπτης, όσο και ό κρύσταλλος του δέκτη που κοστίζουν 10 euro το καθένα τους μπορούν να σου κάνουν τόσο ζημιά που δεν μπορούμε να το φανταστούμε

dapan
    Καταγράφηκε

Όποιος μαθαίνει από τα λάθη του είναι έξυπνος,
    όποιος μαθαινει από τα λάθη των άλλων είναι σοφός
    G.Hiotis
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #1 στις: Τρίτη, 1 Μαΐ 2007, 20:37:28 »

εγω φιλε dapan  εχασα αεροπλανο απο διακοπτη που δεν ειχε κλειδωσει καλα, αλλά και απο χαμηλο voltage (δεν εφτασα ποτε στο απολυτο συμπερασμα) , οποτε δεν προσδιοριστηκε ακριβως η αιτια .Ετσι αντικατεστησα ολους τους διακοπτες με επωνυμους που στο κουμπωμα κανουν ενα γερο κλικ, εβαλα voltwatcher σε ολα μου τα μοντελα και τωρα εφτιαξα 2 πακακια ενα με sanyo eneloop και ενα με camelion  , για να τα τεσταρω και προχωρησω σε αντικατασταση ολων των πακ μου Wink
    Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Τρίτη, 1 Μαΐ 2007, 21:33:30 »

Αντικατάταση κάθε φορά όταν αλλάζεται η μπαταρία.
    Κανονικοί διακόπτες για μέγεθους 600-900 mah μπαταρίες  και ενισχυμένοι διακόπτες για 1700-2400 mah (για Ε/Π).
    Καταγράφηκε
    hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #3 στις: Τετάρτη, 2 Μαΐ 2007, 21:00:42 »

Φιλοι μου ο διακοπτης στον δεκτη δεν εχει σημασια με το ποσης χωριτηκοτητας ρευματος ειναι το πακ αλλα με ποση καταναλωση εχει ο δεκτης και τα σερβο .
    Οσο μετα απο πτωση ενας ελεχγος ειναι παντα καλος.
    Τωρα καθε ποτε αλλαζουμαι διακοπτη αυτο εχει σχεση με το ποσο ρευμα καταναλονουμαι και ποσες φορες τον ανοιγοκλεινουμαι ωστε να φθαρουν οι επαφες του και για τους σειρομενους διακοπτες που συνηθως εχουν οι δεκτες ειναι αρκετα
    ευκολο γιατι οι επαφες τους ειναι πολυ ψιλες και φαγονονται η σπινθηριζουν η μαυριζουν και δημιουργουν αντισταση ευκολα

hlsat
    Καταγράφηκε

Χαρας το μαστορα που εχει μεγαλα κεφια
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Τετάρτη, 2 Μαΐ 2007, 23:27:55 »

Φιλοι μου ο διακοπτης στον δεκτη δεν εχει σημασια με το ποσης χωριτηκοτητας ρευματος ειναι το πακ αλλα με ποση καταναλωση εχει ο δεκτης και τα σερβο .

Δεν διαφώνησε κανείς ........
    Καταγράφηκε
    dapan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Πέμπτη, 3 Μαΐ 2007, 00:28:13 »

Θα σας πω τι μου συνέβη και από κει θα καταλάβετε γιατί άνοιξα αυτό το post
    Πετώντας λοιπόν πρίν λίγες μέρες στο μοντελοδρόμιο και συγκεκριμένα αφου ολοκλήρωσα την τρίτη μου πτήση πηγαίνοντας να πάρω το αεροπλάνο από το διάδρομο το βρήκα σε θέση off  idiot2 idiot2...το αεροπλάνο κατά την Π/Γ αναπήδησε για μία και μόνο φορά στο διάδρομο. Προφανώς αυτή η αναπήδηση ήταν αρκετή για να κλείσει το διακόπτη...σκεφτείτε τι θα γινότανε αν κατά την πτήση από κάποιο κραδασμό έκλεινε ο διακόπτης...
    Ο συγκεκριμένος διακόπτης τοποθετήθηκε καινούριος στο αεροπλάνο και είχε το πολύ 20 πτήσεις στην πλάτη του. Πριν ξεκρεμαστεί από το ράφι μιας και είχε καιρό να πετάξει του έγινε λεπτομερείς έλεχγος σε όλα τα σημεία του, (και στο διακόπτη), ο οποίος δεν μου έδειξε κανένα σημάδι χαλάρωσης, επίσης το κούμπωμα του ακόμα και τώρα ακούγεται φυσιολογικότατο.
    Ο διακόπτης είναι της ripmax και όχι original futaba όπως όλα τα άλλα ηλεκτρονικά του αεροπλάνου. Φυσικά η αντικατάσταση του έγινε με original futaba γιατί με αυτά τα πράγματα δεν παίζουμε....

Dapan

Καταγράφηκε

Όποιος μαθαίνει από τα λάθη του είναι έξυπνος,
    όποιος μαθαινει από τα λάθη των άλλων είναι σοφός
    GRELE
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Πέμπτη, 3 Μαΐ 2007, 00:36:35 »

Φιλε dapan
    Αυτα που λες δειχνουν οτι τελικα δεν θα πρεπει να εμπιστευομαστε κατι το μηχανικο στο θεμα του διακοπτη ουτε για 20 πτησεις και το πιστευω ιδιαιτερα αν το μοντελλο εχει κραδασμους.
    Εγω ακολουθησα προσφατα αλλο δρομο με FAILSAFE ηλεκτονικο διακοπτη και μεχρις στιγμης ολα καλα.
    Απλως μια ιδεα.
    Φιλικα
    Βασιλης Παπαδοπουλος
    Καταγράφηκε

......electrics are here to stay......
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #7 στις: Πέμπτη, 3 Μαΐ 2007, 12:17:49 »

Ενας θείος συμβουλεύει:

ο ηλεκτρονικός διακόπτης είναι η τέλεια λύση από την άποψη της ασφάλειας. Εχει σαν default το ΟΝ. Αρα αν χαλάσει θα μείνει ανοικτός και όχι κλειστός. Προτείνεται για όλα τα αεροπλάνα που έχουν κάπως περισσότερους κραδασμούς.

Ομως μιά και μιλάμε για ασφάλεια, ας το κάνουμε πιό σωστά με δύο μπαταρίες, και δύο διακόπτες.

Αρχικά θα προτείνω δύο μηχανικούς διακόπτες. Το πιό ασφαλές είναι να μη διακόπτουν και τα δύο καλώδια (μαύρο κόκκινο), αλλά μόνο το ένα, το οποίο όμως θα είναι γεφυρωμένο και στις δύο επαφές του= διπλή ασφάλεια.

Το αν οι μπαταρίες θα είναι παράλληλα, ή θα περνάνε από διαχειριστή είναι στην διακριτική ευχέρεια του καθ' ενός. Ετσι αυξάνονται και οι διατομές των καλωδίων, αφού στο δέκτη θα καταλήγουν δύο πριζάκια εισόδου, ένα από κάθε πλευρά.

Τέλος προτείνω τους ηλεκτρονικούς διακόπτες που είναι συγχρόνως και διαχειριστές , δηλαδή εκφορτίζουν λίγο τη μία και λίγο την άλλη μπαταρία, (αν αστοχίσει η μία λειτουργεί μόνο με την άλλη).

Λίγο ακριβή λύση, αλλά αν μιλάμε για ποσοστά ασφάλειας, πρέπει να γίνει η επένδυση.

Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #8 στις: Πέμπτη, 3 Μαΐ 2007, 13:10:39 »

Αποψη μου ειναι οτι για αεροπλανα glow μεγεθους μεχρι και 2μετρο μπορει καποιος να χρησιμοποιησει κανονικο διακοπτη χωρις failsafe, ειδικα αν χρησιμοποιει και soft mount. Ενας απο τους καλυτερους ειναι της JR o heavy duty με τις χρυσες επαφες, ο οποιος ερχεται με ενσωματωμενο charge jack αλλα και απλος. Στα αεροπλανα μου χρησιμοποιω SmartFly  regulator μαζι με αυτον το διακοπτη χωρις κανενα προβλημα εδω και καιρο, ουδεποτε ειχα προβλημα με τα ρευματα που τραβανε τα 5 high torque ψηφιακα σερβο + 1 αναλογικο που εχει το μοντελο. Ο συγκεκριμενος διακοπτης εχει αντοχη για πολυ μεγαλο αριθμο κυκλων on/off.

Για μεγαλυτερα αεροπλανα gas οπου οι κραδασμοι ειναι μεγαλυτεροι θα εβαζα regulator με ενσωματωμενο fail safe switch, αν δηλαδη αστοχισει ο διακοπτης εν ωρα πτησης, δε σταματαει η παροχη του ρευματος του δεκτη, απο κει και περα ομως θελει αλλαγη. Στην τελευταια περιπτωση μπορει καποιος να χρησιμοποιησει ενα regulator με fail safe ανα μπαταρια ή ενα regulator heavy duty οπως ο Super Regulator της SmartFly που δεχεται δυο μπαταριες λιθιου και εχει μονο ενα failsafe switch.

Φιλικα,
    Νικος
    Καταγράφηκε
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #9 στις: Πέμπτη, 3 Μαΐ 2007, 15:48:35 »

Εδω και μια φωτoγραφια του διακοπτη που αναφερομαι πιο πανω και μια περιγραφη (με λιγο marketting  :

With its redundant dual-contact design, the Deluxe Gold Switch has been hailed by flyers all over the world as the most reliable conventional switch ever made.  Premium materials are used throughout for the incomparable resistance to vibration and corrosion

Καλες πτησεις σε ολους,

Νικος

* JRgoldsw.jpg (4.22 KB, 163x147 - εμφανίστηκε 233 φορές.)
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Η τηλεκατεύθυνση και τα αξεσουάρ (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: Αλλαγή Διακόπτη receiver
    Μεταπήδηση σε: