Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.759 μηνύματα σε 12.386 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 07:30:20

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 07:30:20

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από spirost
    [Σήμερα στις 00:30]

από Markhelis
    [Χθες στις 23:34]

[Χθες στις 17:10]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309759
    Σύνολο θεμάτων: 12386
    Online σήμερα: 811
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 684
    Συνολικά: 685
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2]  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Calibration για βολτόμετρο  (Αναγνώστηκε 5543 φορές)
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Προσέχουμε για να έχουμε!!!

« Απάντηση #15 στις: Πέμπτη, 20 Οκτ 2011, 11:38:38 »

Σε εμένα πάντως τα δύο από τα τρία συμφωνούν απόλυτα, φορτιστής και πολύμετρο,
    το Checker έτσι και αλλιώς είναι για τον "γάιδαρο καβάλα"!!! Wink
    Ισως ένα καλύτερης ποιότητας να συμφωνούσε και αυτό, διότι αυτό που έχω το έχω πάρει από Ebay!!
    Περιμένουμε αποτελέσματα και φωτό από τα Voltage Reference!! Thumbs up
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #16 στις: Πέμπτη, 20 Οκτ 2011, 12:56:58 »

Σε εμένα πάντως τα δύο από τα τρία συμφωνούν απόλυτα, φορτιστής και πολύμετρο,

Και τώρα πάμε σε ένα ακόμη θέμα για προβληματισμό...
    Όταν θα έχουμε τα voltage reference θα καλιμπράρουμε βολτόμετρα και φορτιστές ώστε να συμφωνούν μεταξύ τους στις τάσεις γύρω στα 4 volt (προκτικά θα έχουμε το ίδιο 4.2 του φορτισμένου κελιού lipo σε όλα μας τα βολτόμετρα)
    Και η ερώτηση: θα έχουμε το ίδιο π.χ. 12.6 σε τρίσελες λίπο?

Το ξέρω πως το κουράζω το θέμα, αλλά τελικά βάζοντας όλοι μαζι τις γνώσεις μας θα φτάσουμε σε ένα έυκολο μπούσουλα για όλους μας ώστε να καλιμπράρουμε γρήγορα όλοι τους φορτιστές μας όσο καλύτερα γίνεται για τα χρήματα που έχουμε δώσει.

Και φυσικά δεν είναι απαραίτητο να αγοράσουμε όλοι voltage reference. Αρκεί να υπάρχει ένα σε κάθε αλάνα ή μοντελοδρόμιο που μαζευόμαστε για να βολευτούμε όλοι (πάρτυ με ούζα)  
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skype --> mastroxalastis   (Συνήθως όταν είμαι στο Skype, μαστορεύω στον πάγκο)
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member

Προσέχουμε για να έχουμε!!!

« Απάντηση #17 στις: Πέμπτη, 20 Οκτ 2011, 14:21:45 »

Και φυσικά δεν είναι απαραίτητο να αγοράσουμε όλοι voltage reference. Αρκεί να υπάρχει ένα σε κάθε αλάνα ή μοντελοδρόμιο που μαζευόμαστε για να βολευτούμε όλοι (πάρτυ με ούζα)  

+1000 Thumbs up   Thumbs up
    Καταγράφηκε
    kolotoympas
    Moderator

« Απάντηση #18 στις: Πέμπτη, 20 Οκτ 2011, 17:30:54 »

Όταν θα έχουμε τα voltage reference θα καλιμπράρουμε βολτόμετρα και φορτιστές ώστε να συμφωνούν μεταξύ τους στις τάσεις γύρω στα 4 volt (προκτικά θα έχουμε το ίδιο 4.2 του φορτισμένου κελιού lipo σε όλα μας τα βολτόμετρα)
    Και η ερώτηση: θα έχουμε το ίδιο π.χ. 12.6 σε τρίσελες λίπο?

Θεωρητικά ναι!  Θα δούμε όμως μπορεί και όχι!  όταν θα μου έρθει θα σας σφυρίξω κλεφτικα. Φφφφφφρρρσσσς! (Το ς ήταν σάλιο) Πάντως στον icharger  που έχω, μπορείς να του πεις να σου φορτίσει τις λιπο από 4,00v μεχρι και 4,30v. Με τα ανάλογα αποτελέσματα πάντα. Να σας κάνω μια ερώτηση! τον φορτιστή ξέρω να τον καλιμπραρω. Τα checker σε άλλα γίνεται calibrate σε άλλα όχι. Τα βολτόμετρα σαν αυτό που έχεις το κίτρινο καλιμπραρονται?

Εννοειται...
    Καταγράφηκε

Ή Αστοχία Υλικού Ή Μ…κια Τεχνικού!
    kolotoympas Youtube
    kolotoympas Vimeo
    orck
    Aeromodeller Hero Member

game over :|

« Απάντηση #19 στις: Πέμπτη, 20 Οκτ 2011, 22:21:03 »

Θεωρητικά ναι!  Θα δούμε όμως μπορεί και όχι!  όταν θα μου έρθει θα σας σφυρίξω κλεφτικα. Φφφφφφρρρσσσς! (Το ς ήταν σάλιο) Πάντως στον icharger  που έχω, μπορείς να του πεις να σου φορτίσει τις λιπο από 4,00v μεχρι και 4,30v. Με τα ανάλογα αποτελέσματα πάντα. Να σας κάνω μια ερώτηση! τον φορτιστή ξέρω να τον καλιμπραρω. Τα checker σε άλλα γίνεται calibrate σε άλλα όχι. Τα βολτόμετρα σαν αυτό που έχεις το κίτρινο καλιμπραρονται?

Και βεβαια μπορεις να το καλιμπραρεις. Μονο που ειναι με τον παλιο τροπο, πρεπει να ανοιξεις τις τεσσερις βιδες και να βρεις το σωστο ποτενσιομετρο που εχει εσωτερικα, προσοχη γιατι λογικα εχει 2-3. Γυρνωντας το με ενα ισιο κατσαβιδι θα δεις οτι αλλαζουν οι τιμες στην οθονη του.

Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator

« Απάντηση #20 στις: Παρασκευή, 21 Οκτ 2011, 14:25:37 »

............. Να σας κάνω μια ερώτηση! τον φορτιστή ξέρω να τον καλιμπραρω.............

Πως Huh??
    Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    http://woodenkayakgreece.blogspot.gr/
    teresos
    Aeromodeller Full Member

No risk , no fun ...no fun , no life...

« Απάντηση #21 στις: Παρασκευή, 21 Οκτ 2011, 15:33:17 »

............. Να σας κάνω μια ερώτηση! τον φορτιστή ξέρω να τον καλιμπραρω.............

Πως Huh??

Οπως ανέφερε ο kolotoympas, εχει φορτιστή i-charger , οπως  και εγώ .
    Στους συγκεκριμένους φορτιστές μπορείς να μπείς στό μενού και να κάνεις "καλυμπράρισμα".
    Πιστεύω οτι και σε άλλους εξελιγμένους φορτιστές θα μπορεί να γίνετε κάτι ανάλογο. Δεν το γνωρίζω...
    Η διαδικασία γιά τον i-charger περιγράφετε στο παρακάτω pdf. Απλά εκεί που ζητάει να συνδεθεί μπαταρία
    γιά σταθερή τάση μπορούν να συνδεθούν τάσεις από voltage reference.

* calibration.pdf (82.16 KB - έγινε λήψη 165 φορές.)
    Καταγράφηκε
    kolotoympas
    Moderator

« Απάντηση #22 στις: Παρασκευή, 21 Οκτ 2011, 21:42:04 »

The Greek way

Με κλειστό τον  φορτιστή πατάς και τα τέσσερα κουμπιά.  και τροφοδοτείς με ρεύμα τον φορτιστή! Μετά από μισό δευτερόλεπτο αφήνεις όλα τα κουμπιά. εμφανίζεται το κλασικό μενού. Πατάς για δυο δευτερόλεπτα το stop. Εμφανίζεται μια οθόνη με θερμοκρασία - τάση εισόδου κλπ. (*) Πατάς μια φορά το inc. Τώρα βλέπεις στην οθόνη την τάση που μετράει ο φορτιστής από το βύσμα του balance σε ανάλυση 0,001v για κάθε κελί (πρέπει να έχεις σύνδεση μια μπαταρία. Μόνο το balance φις χρειάζεται).μετά πατάς για δυο δευτερόλεπτα ταυτόχρονα τα κουμπιά dec-inc-start. Τώρα είμαστε σε διαδικασία calibrate και αναβοσβήνει εναλλάξ η τάση του πρώτου κελιού και ένας αριθμός. (Π,χ -14 είναι ο βαθμός καλιμπραρισματος) με το + ή το – αυξομειώνεις την τάση εκεί που “θέλεις” με το ent προχωράς στο επόμενο κελί και με το stop βγαίνεις από την διαδικασία calibrate.

* Μπορείς να καλιμπραρεις  την τάση εισόδου αν σε αυτό το σημείο πατήσεις dec-inc-ent για δυο δευτερόλεπτα.  

Αν δεν ξέρεις ρωσικά αλλά ξέρεις την γλώσσα του σώματος δες και αυτό
    http://www.youtube.com/watch?v=t2JHMyYZmys  

Όποιος έχει πολυμετρο mastech 8221c το ποτενσιόμετρο vr1 ρυθμίζει τα dc volts (Thanks orck)
    Καταγράφηκε

kolotoympas Youtube
    kolotoympas Vimeo
    kolotoympas
    Moderator

« Απάντηση #23 στις: Κυριακή, 6 Νοε 2011, 22:21:45 »

Κατέφθασε το εργαλείο. Έχει έρθει από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά δεν πρόλαβα να κάνω τίποτα μέχρι σήμερα. Καταρχήν ο τύπος από Αμέρικα είναι απίστευτα εξυπηρετικός μέχρι που μου έκανε επιστροφή χρημάτων 2 δολαρίων επειδή είχε κάνει λάθος στα μεταφορικά. Σωστός!. Το δεματάκι Μέσα έχει οδηγίες που λένε ότι το Voltage Reference έχει ρυθμιστεί με μηχάνημα HP3458Α DMM στους 21 βαθμούς κελσίου και ότι πρέπει να γίνουν οι ρυθμίσεις μας, μεταξύ 16-26 βαθμούς διαφορετικά θα έχουμε μια διαφορά 30μv κάθε μισό βαθμό. Το μόνο  πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να το “ζεστάνουμε” για πέντε λεπτά πριν ξεκινήσουμε να ρυθμίζουμε. Επίσης λέει ότι έχει δουλέψει για 600 ώρες πριν ρυθμιστεί (για να στρωθούν τα υλικά) και ότι μπορούμε να το στείλουμε για ρύθμιση δωρεάν τον πρώτο χρόνο και μετά, με 5 δολάρια συν τα μεταφορικά πάντα.

Ο τρόπος που έκανα εγώ την ρύθμιση ήταν αρχικά να ρυθμίσω το πρώτο cell του φορτιστή μου στα 4,096 έτσι έχουμε ένα βολτόμετρο ακριβείας, αλλά επειδή δεν μπόρεσα τελικά να το ρυθμίσω ακριβώς το άφησα στα 4,097 όπως φαίνεται και στην φωτό (για να δούμε αυτήν την οθόνη στον icharger θα πρέπει να έχουμε μπει σε διαδικασία calibrate) .  Μετά μέτρησα από το πρώτο κελί του φορτιστή όλα τα κελιά από δυο 3σελες μπαταρίες (δεν έχω 6σελη) και σημείωσα σε ένα χαρτί όλες τις τάσης που βρήκα. Θα μου πεις τώρα γιατί δεν έβαλες το VR σε κάθε κελί του φορτιστή και να το ρυθμίσεις ένα ένα? Eμ δεν γίνεται! Bγαζει αλλανταλον! Συνεχίζω...

* IMG_8796.jpg (45.87 KB, 800x533 - εμφανίστηκε 276 φορές.)

* IMG_8797.jpg (48.75 KB, 800x533 - εμφανίστηκε 232 φορές.)
    Καταγράφηκε

kolotoympas Youtube
    kolotoympas Vimeo
    kolotoympas
    Moderator

« Απάντηση #24 στις: Κυριακή, 6 Νοε 2011, 22:23:15 »

Μετά σύνδεσα σε σειρά με πονηρό τρόπο τις δυο μπαταρίες σαν μια 6σελη και με την διαδικασία calibrate ρύθμισα όσο το δυνατόν με ακρίβεια τις τάσης που είχα μετρήσει πριν.Tέλος!!! Τώρα κοιμόμαστε σαν πουλάκια και ονειρευόμαστε μπαλανσαρισμένες μπαταρίες  lipo να τρέχουν σε λιβάδια   Επί της ευκαιρίας ρύθμισα και το βολτόμετρο μου στα 4,10 (στρογγυλοποίηση του 4,0960)

* IMG_8798.jpg (52.32 KB, 800x533 - εμφανίστηκε 257 φορές.)

* IMG_8802.jpg (52.29 KB, 800x533 - εμφανίστηκε 242 φορές.)
    Καταγράφηκε

kolotoympas Youtube
    kolotoympas Vimeo
    orck
    Aeromodeller Hero Member

game over :|

« Απάντηση #25 στις: Κυριακή, 6 Νοε 2011, 22:34:57 »

Δυο ερωτησεις.
    1) Τι διαφορα ειχε ο φορτιστης σου ετσι οπως μετραγε το κεθε κελι; (το πρωτο κελι το μετραγε +0,002V, το δευτερο....)
    2) Εχεις δοκιμασει να ξαναβαλεις τον φορτιστη σαν βολτομετρο στην ταση αναφορας να δεις εαν θα σου δειξει το ιδιο 4,097V;
    Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    kolotoympas
    Moderator

« Απάντηση #26 στις: Κυριακή, 6 Νοε 2011, 23:06:05 »

Αν θυμάμαι καλά  η μεγαλύτερη απόκλιση πρέπει να ήταν 0,010v. (τρίχες) Εχω δυο φορτιστές Ο ένας που είναι  καινούργιος, σχεδόν δεν χρειάστηκε calibrate. Πριν 3 ώρες τους ρύθμισα!  Και τώρα που τον ξαναμέτρησα έχει την ιδία τάση (λογικό). θα κάνω έναν έλεγχο σε μια εβδομάδα και μετά Σε κανένα 6 μηνο πάλι..
    Καταγράφηκε

kolotoympas Youtube
    kolotoympas Vimeo
    Σελίδες: 1 [2]  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: Calibration για βολτόμετρο
    Μεταπήδηση σε: