Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.790 μηνύματα σε 12.387 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 23 Ιουλ 2026, 20:23:58

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 23 Ιουλ 2026, 20:23:58

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από spirost
    [Σήμερα στις 19:34]

[Σήμερα στις 15:43]

από Markhelis
    [Χθες στις 14:54]

[Χθες στις 14:35]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309790
    Σύνολο θεμάτων: 12387
    Online σήμερα: 172
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 3
    Επισκέπτες: 60
    Συνολικά: 63
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Calibration για βολτόμετρο  (Αναγνώστηκε 5561 φορές)
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Κυριακή, 16 Οκτ 2011, 21:57:33 »

Καλησπέρα,
    έχω ένα σωρό φτηνά ψηφιακά βολτόμετρα και φορτιστές και όλα τους διαφέρουν μεταξύ τους στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο π.χ. σε φορτισμένο κελί λίπο μπορεί να βλέπω από 4,15 έως 4,23 volt ανάλογα με τα κέφια του κάθε βολτόμετρου που χρησιμοποιώ.

Θα ήθελα λοιπόν να καλιμπράρω μερικά οπότε και χρειάζομαι μία τάση αναφοράς. Βρήκα αυτό

http://it.mouser.com/ProductDetail/Maxim-Integrated-Products/MAX6126BASA41+/?qs=sGAEpiMZZMuBck1X%252b7j9fADMRbLaMGMSnjJ3ixzh6I8%3d

που δίνει τάση 4,096 Volt, αλλά ενώ το κόστος είναι περίπου 4€ τα μεταφορικά είναι 20€

Υπάρχει καμία άλλη ιδέα για εύρεση ικανοποιητικής τάσης αναφοράς με μικρό σχετικά κόστος?
    Μην προτείνετε να αγοράσω ένα καλό βολτόμετρο. Αν μου περίσευαν θα το είχα κάνει!
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skype --> mastroxalastis   (Συνήθως όταν είμαι στο Skype, μαστορεύω στον πάγκο)
    orck
    Aeromodeller Hero Member

game over :|

« Απάντηση #1 στις: Κυριακή, 16 Οκτ 2011, 22:26:39 »

Καλησπέρα,
    έχω ένα σωρό φτηνά ψηφιακά βολτόμετρα και φορτιστές και όλα τους διαφέρουν μεταξύ τους στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο π.χ. σε φορτισμένο κελί λίπο μπορεί να βλέπω από 4,15 έως 4,23 volt ανάλογα με τα κέφια του κάθε βολτόμετρου που χρησιμοποιώ.

Θα ήθελα λοιπόν να καλιμπράρω μερικά οπότε και χρειάζομαι μία τάση αναφοράς. Βρήκα αυτό

http://it.mouser.com/ProductDetail/Maxim-Integrated-Products/MAX6126BASA41+/?qs=sGAEpiMZZMuBck1X%252b7j9fADMRbLaMGMSnjJ3ixzh6I8%3d

που δίνει τάση 4,096 Volt, αλλά ενώ το κόστος είναι περίπου 4€ τα μεταφορικά είναι 20€

Υπάρχει καμία άλλη ιδέα για εύρεση ικανοποιητικής τάσης αναφοράς με μικρό σχετικά κόστος?
    Μην προτείνετε να αγοράσω ένα καλό βολτόμετρο. Αν μου περίσευαν θα το είχα κάνει!

Κατα την προσωπικη μου γνωμη ολα αυτα ειναι περιτα. Ειτε εχει ταση 4,15V ειτε 4,23V δεν εχει καμια σημασια για τις μπαταριες σου. Το ιδιο πιστευω και για τις διαφορες που εχουν μερικες φορες τα κελια μεταξυ τους, πχ 4,20-4,20-4,19.
    Ακομη και ποιοτικο οργανο μετρησης (πχ Fluke) εχει ανοχη 2-3%.
    Φροντισε να παρεις ενα καλο φορτιστη και τιποτε αλλο.
    Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    teresos
    Aeromodeller Full Member

No risk , no fun ...no fun , no life...

« Απάντηση #2 στις: Δευτέρα, 17 Οκτ 2011, 00:24:17 »

Γιά ρίξε μιά ματιά και εδώ... Thumbs up
    http://nutsvolts.texterity.com/nutsvolts/200709/?folio=52#pg52
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 17 Οκτ 2011, 00:46:38 από teresos » Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Δευτέρα, 17 Οκτ 2011, 13:57:03 »

Γιά ρίξε μιά ματιά και εδώ... Thumbs up
    http://nutsvolts.texterity.com/nutsvolts/200709/?folio=52#pg52

Ευχαριστώ πολύ. Δεν έχω προλάβει να μελετήσω το link αλλά μου δείχνει ότι είναι ακριβώς ότι χρειάζομαι 
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Δευτέρα, 17 Οκτ 2011, 14:24:45 »

Καλησπέρα,

Κατα την προσωπικη μου γνωμη ολα αυτα ειναι περιτα. Ειτε εχει ταση 4,15V ειτε 4,23V δεν εχει καμια σημασια για τις μπαταριες σου. Το ιδιο πιστευω και για τις διαφορες που εχουν μερικες φορες τα κελια μεταξυ τους, πχ 4,20-4,20-4,19.
    Ακομη και ποιοτικο οργανο μετρησης (πχ Fluke) εχει ανοχη 2-3%.
    Φροντισε να παρεις ενα καλο φορτιστη και τιποτε αλλο.

Φίλε orck εμείς οι park flyers χρειάζεται να φορτίζουμε ορισμένες φορές έως και 5-6 μπαταριούλες (ενίοτε και διαφορετικές μεταξύ τους)  ταυτόχρονα. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τόσους ακριβούς φορτιστές. Και για τα μικρά cells (200-300mAh) νομίζω ότι είναι καλό να τα προσέχουμε για να τα έχουμε  
    Καταγράφηκε

γιαννης κουσουρλης
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #5 στις: Τρίτη, 18 Οκτ 2011, 09:53:55 »

ατυχως αυτες οι μπατταριες θελουν ειδικους φορτιστες
     διαφορετικα κινδυνευεις  να βαλλεις φωτια χωρις λογο
    δεν υπαρχει αλλος τροπος φορτισης
    γιαννης κουσουρλης
    Καταγράφηκε
    orck
    Aeromodeller Hero Member

game over :|

« Απάντηση #6 στις: Τρίτη, 18 Οκτ 2011, 16:04:03 »

Φίλε orck εμείς οι park flyers χρειάζεται να φορτίζουμε ορισμένες φορές έως και 5-6 μπαταριούλες (ενίοτε και διαφορετικές μεταξύ τους)  ταυτόχρονα. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τόσους ακριβούς φορτιστές. Και για τα μικρά cells (200-300mAh) νομίζω ότι είναι καλό να τα προσέχουμε για να τα έχουμε  

Καταρχας να ξεκαθαρισω οτι δεν διαφωνω μαζι σου, προσπαθω να καταλαβω τι θες να κανεις γιατι πολυ πιθανον να ειναι πολυ σωστη η σκεψη σου και να αξιζει να την εφαρμοσω και εγω.
    Την ταση αναφορας την θελεις για να ρυθμισεις τον φορτιστη για να φτανει το καθε κελι ακριβως στο 4,20V;
    Ποιο θα ειναι το οφελος εαν φροντιζουμε μια μπαταρια ωστε το καθε κελι να εχει ΑΚΡΙΒΩΣ 4,20V κατα την ληξη της φορτιστης και οχι 4,20V με μια τυπικη αποκλιση 2-3%; Δηλαδη εγω που τα φορτιζω μεχρι να δειξει ο φορτιστης ποσους κυκλους θα χασω απο την ζωη της μπαταριας;
    Τι κοστος εχουν οι συγκεκριμενες μπαταριες;
    Οτι και να φτιαξεις, βαλε μια παρουσιαση εαν μπορεις, χρησιμη θα ειναι.
    Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    teresos
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #7 στις: Τρίτη, 18 Οκτ 2011, 21:10:23 »

Η τάση αναφοράς (που στην ουσία είναι μία πηγή σταθερής τάσης απολύτου ακριβείας) είναι απαραίτητη
    όταν θέλουμε να καλυμπράρουμε από την αρχή ένα βολτόμετρο αλλά και τους φορτιστές μας.
    Αλλωστε την ώρα που φορτίζεις μία μπαταρία  η οθόνη του φορτιστή σου δείχνει τα volt της λόγω
    του εσωτερικού βολτόμετρου που περιέχει και τα βολτόμετρα είναι όργανα που κατά περίπτωση
    μπορούν να ξεκαλυμπραριστούν.
    Σίγουρα το να έχει ένα κελί μετά την φόρτιση 4,20v  και το άλλο 4,18v δέν είναι και κάτι τραγικό.
    Απλά όταν έχεις ένα τέλεια καλυμπραρισμένο βολτόμετρο (στην δική μας περίπτωση φορτιστή) τότε αυτόματα ξέρεις
    οτι όταν βλέπεις στην οθόνη, την παραπάνω διαφορά της τάσης (η και παραπάνω) τότε  φταίει η μπαταρία
    και οχι ο φορτιστής (το βολτόμετρό του) και άρα ισως πλησιάζει η ώρα για αντικατάσταση της μπαταρίας.

Μάλιστα γιά πιό επαγγελματικές χρήσεις υπάρχουν κυκλώματα όπως τα παρακάτω :
    http://shop.voltagestandard.com/main.sc
    Καταγράφηκε
    kolotoympas
    Moderator

« Απάντηση #8 στις: Τρίτη, 18 Οκτ 2011, 22:16:10 »

Αυτό είναι τέλειο εργαλείο! Αλλά δεν στέλνουν Ελλάδα. Τους έστειλα Mail μπας και…
    Καταγράφηκε

Ή Αστοχία Υλικού Ή Μ…κια Τεχνικού!
    kolotoympas Youtube
    kolotoympas Vimeo
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Τρίτη, 18 Οκτ 2011, 23:52:11 »

Καταρχας να ξεκαθαρισω οτι δεν διαφωνω μαζι σου, προσπαθω να καταλαβω τι θες να κανεις γιατι πολυ πιθανον να ειναι πολυ σωστη η σκεψη σου και να αξιζει να την εφαρμοσω και εγω.
    Την ταση αναφορας την θελεις για να ρυθμισεις τον φορτιστη για να φτανει το καθε κελι ακριβως στο 4,20V;
    Ποιο θα ειναι το οφελος εαν φροντιζουμε μια μπαταρια ωστε το καθε κελι να εχει ΑΚΡΙΒΩΣ 4,20V κατα την ληξη της φορτιστης και οχι 4,20V με μια τυπικη αποκλιση 2-3%; Δηλαδη εγω που τα φορτιζω μεχρι να δειξει ο φορτιστης ποσους κυκλους θα χασω απο την ζωη της μπαταριας;
    Τι κοστος εχουν οι συγκεκριμενες μπαταριες;
    Οτι και να φτιαξεις, βαλε μια παρουσιαση εαν μπορεις, χρησιμη θα ειναι.

Νομίζω ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι να ξεπερνά τα 4.2 volt γιατί τότε καταστρέφονται τα lipo στοιχεία.

Επίσης και συγκεκριμένα στο mcpx που είναι ένα ελικοπτεράκι που πάσχει από θέμα μπαταρίας, θέλω να τις φορτίζω όσο γίνεται πλησιέστερα στα 4.2. Ίσως μάλιστα να φτιάξω μία πηγή ακριβείας στα 4.2 για να διατηρώ τα στοιχεία φρέσκα (ύστερα από φόρτιση) στην αναμονή κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Ψάχνωντας έτσι ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ σήμερα: Τα checkers που χρησιμοποιώ πάντα είχα την απορία γιατί δείχνουν το τελευταίο στοιχείο από τις 3σελες μπαταρίες μου κατά 0.03Volt  περίπου περισσότερο. Και βρήκα την απάντηση. Το ηλεκτρονικό τους κύκλωμα (ακόμη και η τροφοδοσία των LED της οθόνης τους γίνεται ΑΠΟ ΤΑ 2 ΠΡΩΤΑ ΚΕΛΙΑ. Οπότε αυτά είναι υπό φορτίο και αλλιώνεται η ένδειξη. Σκέφτομαι λοιπόν να φτιάξω από μικρές 2σελες μπαταριούλες τροφοδοσία για τα checkers και να βάζω και να μετρώ τις μπαταρίες στις θέσεις 3,4,5 για τρίσελες.

Όταν θα έχω χρόνο θα επανέλθω και σε αυτό.
    (Η ώρα είναι 12 το βράδυ και ετοιμάζωμαι να φύγω από τη δουλειά και να γυρίσω σπίτι  Sad )
    Καταγράφηκε

kolotoympas
    Moderator

« Απάντηση #10 στις: Τετάρτη, 19 Οκτ 2011, 21:13:06 »

Αλάνια σας έφτιαξα! πλέων στέλνει και Ελλάδα. Μολις παράγγειλα ένα
    Voltage Reference, Model VREF-01 στα 4,096v
    teresos Ευχαριστούμε πολύ για το λινκ!
    skynet Ευχαριστούμε πολύ που εισαι ψείρας!
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 19 Οκτ 2011, 21:27:44 από kolotoympas » Καταγράφηκε

kolotoympas Youtube
    kolotoympas Vimeo
    teresos
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #11 στις: Τετάρτη, 19 Οκτ 2011, 21:23:39 »

Αλάνια σας έφτιαξα! πλέων στέλνει και Ελλάδα. Μολις παράγγειλα ένα
    Voltage Reference, Model VREF-01 στα 4,096v
    teresos Ευχαριστούμε πολύ για το λινκ!
    skynet Ευχαριστούμε πολύ που εισαι ψειρας!

Thumbs up Thumbs up Thumbs up

Τί μεταφορικά σε χρέωσε ?
    Καταγράφηκε
    kolotoympas
    Moderator

« Απάντηση #12 στις: Τετάρτη, 19 Οκτ 2011, 21:26:11 »

8,94 usd beer
    Καταγράφηκε

kolotoympas Youtube
    kolotoympas Vimeo
    teresos
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #13 στις: Τετάρτη, 19 Οκτ 2011, 21:45:58 »

Thumbs up
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Τετάρτη, 19 Οκτ 2011, 23:29:44 »

Μάγκες μας φτιάξατε πράγματικά!
    Θα παραγγείλω και εγώ ένα Voltage Reference.
    Δείτε και το πρόβλημα ανάγλυφο:

Φορτίζω τις μπατρίες του mcpx μιάς και δεν θα φυσά τις επόμενες μέρες. Και έχουμε:

Πολύμετρο    Α     4.07  Volt
    Φορτιστής     Β     4,09  Volt
    Checker         Γ     4,11  Volt

Θα ήθελα να ξέρω λοιπόν, ποιό να πιστέψω!

* voltmeters.jpg (96.41 KB, 630x473 - εμφανίστηκε 287 φορές.)
    Καταγράφηκε

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: Calibration για βολτόμετρο
    Μεταπήδηση σε: