Καλημέρα σε όλους,
Τι θέλει να πει ο ποιητής στο τίτλο? Χρόνια τώρα χρησιμοποιούμε τα αερομοντέλα σαν χόμπυ ή εργασία, καθώς και χρόνια χρησιμοποιούμε τα εναέρια μέσα σαν πλατφόρμες αεροφωτογράφησης και χαρτογράφησης. Οπότε μετά απο πολλές συζητήσεις εδώ και διάβασμα και για να μην "γεμίζω" το θέμα των FPV, θα ξεκινήσω να στήνω εδω σιγά σιγά μια εφαρμογή που ετοιμάζω και σκέφτομαι απο φοιτητής και ελπίζω οτι τώρα έχω το υπόβαθρο να την πραγματοποιήσω. Ο λόγος που κοινοποιώ το project εδώ είναι γιατί έμαθα οτι έμαθα για τα αερομοντέλα απο το aeromodelling.gr και ξεκίνησα τις πρώτες μου προσπάθειες για γνώση και χόμπυ απο τον πασίγνωστο Τηλέμαχο.
Τα γνωστά Telemaster στους παλαιοτερους εχουν χρησιμοποιηθεί & χρησιμοποιούνται σαν τέτοιες πλατφόρμες, τα αποτελέσματα αν και ικανοποιητικά εχουν τα συν και τα πλήν που είδαμε στο αντίστοιχο τόπικ. Ετσι έπειτα απο σχεδίαση και μελέτη πολλών εμπορικών και μή εφαρμογών κατέληξα στην δημιουργία μιας εκ νεου πλατφόρμας που να πληρεί ΟΛΕΣ, τις προυποθέσεις μου:
Να μπορεί να σηκώσει όλο τον εξοπλισμό πτησης, ελεγχου, μετάδοσης, χαρτογράφης, FPV
Να έχει μεγάλη διάρκεια πτήσης (~20-25 λεπτα)
Να έχει αρκετά μεγάλο έυρως ταχυτήτων (cruise speed 30χλμαω, μαξ 70χλμαω, stall 20-25 χλμαω)
Σταθερότητα πτήσης (διεδρο 3-4 μοίρες)
χώρο και προστασία για όλο τον εξοπλισμό
Ανοιγμα φτερών ΜΑΞ! 1.90 μ.
Αποσπόμενα φτερά και σώμα για εύκολη μεταφορά
ακαμπτη και ανθεκτική κατασκευή
Σερβομηχανισμοί "επάνω στα κινούμενα μέρη για εύκολη αλλαγή, συντήρηση, αντικατάσταση
Σίγουρα ηλεκτρικό
Τέλος οτι αλλο προτείνετε!!!
Και ξεκινάμε:
Α. φτερα, προκειτε για μια μεικτή σχεδίαση απο το γνώστο Skywalker, το predator RQ-11, ενα ισραιλητικο τwin-boom που δεν βρήκα όνομα και κάποιες προσωπικές πινελιές βάρος ~200γρ

Β. Εξοπλισμός αναλυτικά,
μπαταρία 250-500γρ 3ς ή 4ς απο 3000-4000 mah
δέκτης Futaba 20gr 2,4 8ch
ESC 25-30gr γρ
Servo 4x12= 50gr για τα πηδάλια
αυτόματος πιλοτος-ελεγκτης φουλ σενσορες-gps 220 γρ
πομποδεκτης 900mhz ελέγχου & τηλεμετρίας
πομπος για fpv 1,2Ghz 1000mw ~50gr
camera 10 gr για FPV στη μύτη χωρίς PAN-TITL
Camera χαρτογράφησης στη κοιλιά με PAN-TITL-stabilization-target tracking 200 gr
Target tracking mount 90gr (με τα Σερβο)
2 camera 6-10 gr στα ακροπτερυγα για 3d φωτοληψίες
μοτερ...

? λογικά brushless outrunner 110-150 gr
Γ. Σκάφος, μετά απο πολύ σκέψη με το χώρο, το μέγεθος, τη μεταβλητότητα, το συνολικό βάρος αποφάσισα να πάρει την μορφή Stik για αρχή, δηλαδή μια τεράγωνη ράβδο καρμπον των 2cm που όλος ο εξοπλισμός, τα φτερα και τα πηδάλια θα βιθωθούν επάνω του και θα μπορούν να αλλάζουν θέση ανάλογα με το setup και το κεντροβάρισμα, το ίδιο θα γίνετε και με το μοτέρ που έυκολα θα μπορεί να τοποθετηθεί μπρός, πίσω ή στη μέση σε κολωνάκι. Το αεροδυναμικό "ντύσιμο" και παράλληλα προστασία του εξοπλισμού θα σας το αφήσω για έκπληξη στο τέλος της κατασκευής, το μόνο που θα μαρτηρίσω είναι οτι το συνολικό βάρος του πετσώματος δε θα ξεπερνά για 1 μέτρο αεροσκάφους τα 60γρ!!

Δ. Πηδάλια, Τα πηδάλια σε σχήμα και μέγεθος θα είναι πανομοιότηπα με αυτά του skywalker, αλλα είναι φιαγμένα απο ντεπρον μπάλσα & σε κανονική διάταξη(οχι Τ-Tail) και τα σέρβο κάπου επάνω τους
Τα πάντα θα είναι βιδωτά!! δε θέλω ίχνος κόλλας, α. για το βάρος και β. για να μπορώ στην κυριολεξία να το κάνω βίδες και να το βάλω σε μια τσάντα μεταφοράς
Ε. Πτητικά, το μοντέλο θα ελέγχετε με 5καναλο χειρισμό (Aileron, elevator,rudder, thrust, flaps) ήτε χειροκίνητα ήτε αυτόματα, το setup αυτό, πιστευω οτι θα δώσει μια πλήρως ελεγχόμενη πλατφόρμα για "δουλεια" αλλα παράλληλα μια ωραια εμπειρία πτήσης για μένα.
Μόλις πάω σπίτι σιγά σιγά θα ξεκινήσω φιάχνοντας και ανεβάζοντας φωτο απο τα φτερά, θα θελα τη γνώμη όλων για την αντοχή, συνοχή, ευκολία και ακαμψία αυτών. ο Απόστολος (Deltaman) που τα έκοψε απο foam και τον ευχαριστώ πάλι, επειτα απο ένα μακροσκελές πρηξιμο στο τηλέφωνο μου έδωσε πολλές ιδέες... θα δούμε εαν τις κατάλαβα...
θα ήθελα απ'ολους ενα σωστό setup moter-esc-propeler που να δίνει τα επιθημητά αποτελέσματα.
ευχαριστώ τους πάντες εκ των προτέρων, η δουλίτσα μου φαινεται εδώ
http://www.silva-natura.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=3&Itemid=28&lang=el για να δείτε πάνω κάτω σε τι εφαρμογές θα χρησιμοποιηθεί.
Δημήτρης