Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.869 μηνύματα σε 12.391 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 21:47:51

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 21:47:51

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από dominicm
    [Σήμερα στις 19:33]

από Stargazer
    [Σήμερα στις 10:48]

[Χθες στις 17:40]

από Markhelis
    [Χθες στις 14:21]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

από Yiannis_S
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 16:29:00]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309869
    Σύνολο θεμάτων: 12391
    Online σήμερα: 141
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 3
    Επισκέπτες: 80
    Συνολικά: 83
    Στυλ εμφάνισης

Μην ανοίγετε εδώ θέματα που δεν έχουν καμμία σχέση με αερομοντελισμό. Το πιθανότερο είναι οτι θα διαγραφούν γιατί είναι εκτός αντικειμένου του Aeromodelling GR.

Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 9     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή FPV/UAV Mapping Platform  (Αναγνώστηκε 30753 φορές)
    jamesmagos
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

UcanDrone.com

« στις: Πέμπτη, 28 Ιουλ 2011, 13:32:06 »

Καλημέρα σε όλους,
    Τι θέλει να πει ο ποιητής στο τίτλο? Χρόνια τώρα χρησιμοποιούμε τα αερομοντέλα σαν χόμπυ ή εργασία, καθώς και χρόνια χρησιμοποιούμε τα εναέρια μέσα σαν πλατφόρμες αεροφωτογράφησης και χαρτογράφησης. Οπότε μετά απο πολλές συζητήσεις εδώ και διάβασμα και για να μην "γεμίζω" το θέμα των FPV, θα ξεκινήσω να στήνω εδω σιγά σιγά μια εφαρμογή που ετοιμάζω και σκέφτομαι απο φοιτητής και ελπίζω οτι τώρα έχω το υπόβαθρο να την πραγματοποιήσω. Ο λόγος που κοινοποιώ το project εδώ είναι γιατί έμαθα οτι έμαθα για τα αερομοντέλα απο το aeromodelling.gr και ξεκίνησα τις πρώτες μου προσπάθειες για γνώση και χόμπυ απο τον πασίγνωστο Τηλέμαχο.

Τα γνωστά Telemaster στους παλαιοτερους εχουν χρησιμοποιηθεί & χρησιμοποιούνται σαν τέτοιες πλατφόρμες, τα αποτελέσματα αν και ικανοποιητικά εχουν τα συν και τα πλήν που είδαμε στο αντίστοιχο τόπικ. Ετσι έπειτα απο σχεδίαση και μελέτη πολλών εμπορικών και μή εφαρμογών κατέληξα στην δημιουργία μιας εκ νεου πλατφόρμας που να πληρεί ΟΛΕΣ, τις προυποθέσεις μου:

Να μπορεί να σηκώσει όλο τον εξοπλισμό πτησης, ελεγχου, μετάδοσης, χαρτογράφης, FPV
    Να έχει μεγάλη διάρκεια πτήσης (~20-25 λεπτα)
    Να έχει αρκετά μεγάλο έυρως ταχυτήτων (cruise speed 30χλμαω, μαξ 70χλμαω, stall 20-25 χλμαω)
    Σταθερότητα πτήσης (διεδρο 3-4 μοίρες)
    χώρο και προστασία για όλο τον εξοπλισμό
    Ανοιγμα φτερών ΜΑΞ! 1.90 μ.
    Αποσπόμενα φτερά και σώμα για εύκολη μεταφορά
    ακαμπτη και ανθεκτική κατασκευή
    Σερβομηχανισμοί "επάνω στα κινούμενα μέρη για εύκολη αλλαγή, συντήρηση, αντικατάσταση
    Σίγουρα ηλεκτρικό
    Τέλος οτι αλλο προτείνετε!!!

Και ξεκινάμε:
    Α. φτερα, προκειτε για μια μεικτή σχεδίαση απο το γνώστο Skywalker, το predator RQ-11, ενα ισραιλητικο τwin-boom που δεν βρήκα όνομα και κάποιες προσωπικές πινελιές βάρος ~200γρ

Β. Εξοπλισμός αναλυτικά,
    μπαταρία 250-500γρ 3ς ή 4ς απο 3000-4000 mah
    δέκτης Futaba 20gr 2,4 8ch
    ESC 25-30gr γρ
    Servo 4x12= 50gr για τα πηδάλια
    αυτόματος πιλοτος-ελεγκτης φουλ σενσορες-gps  220 γρ
    πομποδεκτης 900mhz ελέγχου & τηλεμετρίας
    πομπος για fpv 1,2Ghz 1000mw ~50gr
    camera 10 gr για FPV στη μύτη χωρίς PAN-TITL
    Camera χαρτογράφησης στη κοιλιά με PAN-TITL-stabilization-target tracking 200 gr
    Target tracking mount 90gr (με τα Σερβο)
    2 camera 6-10 gr στα ακροπτερυγα για 3d φωτοληψίες
    μοτερ...Huh? λογικά brushless outrunner 110-150 gr

Γ. Σκάφος, μετά απο πολύ σκέψη με το χώρο, το μέγεθος, τη μεταβλητότητα, το συνολικό βάρος αποφάσισα να πάρει την μορφή Stik για αρχή, δηλαδή μια τεράγωνη ράβδο καρμπον των 2cm που όλος ο εξοπλισμός, τα φτερα και τα πηδάλια θα βιθωθούν επάνω του και θα μπορούν να αλλάζουν θέση ανάλογα με το setup και το κεντροβάρισμα, το ίδιο θα γίνετε και με το μοτέρ που έυκολα θα μπορεί να τοποθετηθεί μπρός, πίσω ή στη μέση σε κολωνάκι. Το αεροδυναμικό "ντύσιμο" και παράλληλα προστασία του εξοπλισμού θα σας το αφήσω για έκπληξη στο τέλος της κατασκευής, το μόνο που θα μαρτηρίσω είναι οτι το συνολικό βάρος του πετσώματος δε θα ξεπερνά για 1 μέτρο αεροσκάφους τα 60γρ!!

Δ. Πηδάλια, Τα πηδάλια σε σχήμα και μέγεθος θα είναι πανομοιότηπα με αυτά του skywalker, αλλα είναι φιαγμένα απο ντεπρον μπάλσα & σε κανονική διάταξη(οχι Τ-Tail) και τα σέρβο κάπου επάνω τους

Τα πάντα θα είναι βιδωτά!! δε θέλω ίχνος κόλλας, α. για το βάρος και β. για να μπορώ στην κυριολεξία να το κάνω βίδες και να το βάλω σε μια τσάντα μεταφοράς

Ε. Πτητικά, το μοντέλο θα ελέγχετε με 5καναλο χειρισμό (Aileron, elevator,rudder, thrust, flaps) ήτε χειροκίνητα ήτε αυτόματα, το setup αυτό, πιστευω οτι θα δώσει μια πλήρως ελεγχόμενη πλατφόρμα για "δουλεια" αλλα παράλληλα μια ωραια εμπειρία πτήσης για μένα.

Μόλις πάω σπίτι σιγά σιγά θα ξεκινήσω φιάχνοντας και ανεβάζοντας φωτο απο τα φτερά, θα θελα τη γνώμη όλων για την αντοχή, συνοχή, ευκολία και ακαμψία αυτών. ο Απόστολος (Deltaman) που τα έκοψε απο foam και τον ευχαριστώ πάλι, επειτα απο ένα μακροσκελές πρηξιμο στο τηλέφωνο μου έδωσε πολλές ιδέες... θα δούμε εαν τις κατάλαβα...
    θα ήθελα απ'ολους ενα σωστό setup moter-esc-propeler που να δίνει τα επιθημητά αποτελέσματα.

ευχαριστώ τους πάντες εκ των προτέρων, η δουλίτσα μου φαινεται εδώ http://www.silva-natura.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=3&Itemid=28&lang=el  για να δείτε πάνω κάτω σε τι εφαρμογές θα χρησιμοποιηθεί.

Δημήτρης
    Καταγράφηκε
    Yankos
    Aeromodeller Hero Member

Χρωστάω, άρα υπάρχω. - Yankos -

« Απάντηση #1 στις: Πέμπτη, 28 Ιουλ 2011, 16:28:14 »

Καλή ευκολία και καλή επιτυχία  Thumbs up
    Αν έκανα καλά τις προσθέσεις υπολογίζεις τελικό βάρος με όλο τον εξοπλισμό μπαταρίες κάμερες κλπ
    γύρω στα 1500γρ. ή κάνω λάθος;
    Καταγράφηκε

jamesmagos
    Aeromodeller Hero Member

UcanDrone.com

« Απάντηση #2 στις: Πέμπτη, 28 Ιουλ 2011, 16:46:04 »

Ναι εκεί θα είναι μέσες-άκρες το βάρος, αλλιώς ο φτεροκατασκευαστής θα μας βάλει τις φωνές για τον πτερυγικό φόρτο που θέλουμε να είναι ανάμεσα σε glider & trainer, αρα με 31 δ.π. ή 0,31 τ.μ. το βάρος που πρέπει ν φτάσει?? μαξ 1,8 κλ σωστα τα λέω?
    σε ευχαριστώ για τις ευχές..
    Καταγράφηκε
    Yankos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Πέμπτη, 28 Ιουλ 2011, 16:49:12 »

Σίγουρα όσο πιο ελαφριά τόσο πιο καλά.
    Θα έχεις 58γρ/τπ και είναι μια χαρά νομίζω.
    Καταγράφηκε

jamesmagos
    Aeromodeller Hero Member

UcanDrone.com

« Απάντηση #4 στις: Πέμπτη, 28 Ιουλ 2011, 18:11:31 »

ωραίος, άρα με βάση αυτό το μακρυνάρι που μέχρι να το λύσω    Stall speed (m/s) = [2*Weight / (Clmax*1.225*Wing Area)]^ 0.5
    Where the weight is in Newton, area in m2 and standard air density 1.225kg/m3 και το clμαξ της naca 4412 είναι 1,3 τοτε

stall speed= 30,4 χλμ/ω τέλεια!! αλλα έχω μεγάλο cubic loading (δε ξέρω τι σημαίνει αλλα πρεπει να είναι μικρότερο του και τώρα έχω 10 για να πέσω πρέπει να γίνει διαιτα 400γρ (μάλλον ανέφικτο) ή να δώσω αλλους 20 πόντους φτερό που αποφάσισα οτι δε θέλω με τίποτα..
    Καταγράφηκε
    jamesmagos
    Aeromodeller Hero Member

UcanDrone.com

« Απάντηση #5 στις: Πέμπτη, 28 Ιουλ 2011, 20:12:42 »

Λοιπόν σχόλασα, και συνεχίζω... αρχίζοντας με τα φτεράκια:

Εδω φαίνονται όπως κόπηκαν απο τον φίλο Deltaman, γρηγορα, όμορφα και πιστά με το σχέδιο μεχρι και την τελευταια λεπτομέρια

και μια με συγκριση τα φτερα του Τηλέμαχου:

και στις δύο φαίνονται τα δοκαράκια που αγόρασα για να τα φιάξω.

πάμε τώρα στην ανάλυση:

Για τα τραπεζοειδή τμηματα θα μπει πάνω κάτω (με πράσινο) σωλήνα καρμπον 6χιλ και joiner 3χιλ κοντρα πλακέ οπως φαίνετε παρακάτω, επίσης θα μπει λιγο πιο πίσω ενα δοκαράκι 6χιλ μπαλσα για  εξτρα ενισχυση και για να ποιασουν τα ailerons:

To κεντρικό κομάτι θα σπάει σε 3 κομμάτια, τα δυο άκρα ενωμένα στα τραπεζοειδή και ένα μικρό κεντρικό κομάτι μονιμα ενωμένο στο σκάφος (ολα αυτα για να είναι αποσπόμενα), εδώ η διάταξη έχει ώς εξης
    2 δοκαράκια μπαλσα 1cm επάνω, στη μέση σωλήνα κάρμπον 8χιλ, στην κάτω ένα δοκαράκι κάρμπον 6 ή 8χιλ (οτι περισέψει) και πάλι μπαλσα πίσω για τα φλαπς. το μικρό κεντρικό θα έχει τα ίδια με μονη διαφορά η κεντρική σωλήνα που θα είναι αρσενική, για να μη τα λέω θα μοιάζει καπως έτσι:

(η συνταγή by DM)

οοολλαααα αυτά ντυμένα με ταινία ινας και μονοκοτ.
    τέλος για σσήμερα, περιμένω σχόλια και προτάσεις για το setup μεχρι να ξαναπάω για ψώνια...
    Καταγράφηκε
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

Φέρε ΕΣΥ την αλλαγή που θά 'θελες να Δείς

« Απάντηση #6 στις: Πέμπτη, 28 Ιουλ 2011, 22:31:08 »

Ώωωω... Καλή αρχή James!

* Αν μπορούσες επιμένω ακόμη για μεγαλύτερη λίγο επιφάνεια. Άν έχεις όμως διαστάσεων περιορισμούς δοκίμασέ το και έτσι...
    * Για τα ακριανά πάνελ, 6άρι tube δέν είναι too much? Βάλε τουλάχιστον απο κάτω 4άρι άν μπορείς να βρείς...
    * Το κόντρα πλακέ το όρθιο το 3άρι, είναι το ψημένο αεροπορικού τύπου ή του εμπορίου?
    * Για το κεντρικό τμήμα όλα καλά. Βρήκες μπάλσα δοκαράκι Στρόγγυλο ή 10χ10 χιλ. τετραγωνάκι?

Υπο νορμάλ συνθήκες δέν θα τα ρώταγα όλα αυτά ούτε θα επέμενα τόσο, αλλά καταλαβαίνω τί εξοπλισμός και χρήμα θα μπεί πάνω γι' αυτό ρωτάω...

Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    Yankos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Πέμπτη, 28 Ιουλ 2011, 23:27:18 »

ωραίος, άρα με βάση αυτό το μακρυνάρι που μέχρι να το λύσω    Stall speed (m/s) = [2*Weight / (Clmax*1.225*Wing Area)]^ 0.5
    Where the weight is in Newton, area in m2 and standard air density 1.225kg/m3 και το clμαξ της naca 4412 είναι 1,3 τοτε

stall speed= 30,4 χλμ/ω τέλεια!! αλλα έχω μεγάλο cubic loading (δε ξέρω τι σημαίνει αλλα πρεπει να είναι μικρότερο του και τώρα έχω 10 για να πέσω πρέπει να γίνει διαιτα 400γρ (μάλλον ανέφικτο) ή να δώσω αλλους 20 πόντους φτερό που αποφάσισα οτι δε θέλω με τίποτα..

Πολύ χρήσιμος τύπος Thumbs up

Το clmax 1.3 για τη naca 4412 πού το βρήκες;
    Καταγράφηκε

jamesmagos
    Aeromodeller Hero Member

UcanDrone.com

« Απάντηση #8 στις: Παρασκευή, 29 Ιουλ 2011, 10:23:53 »

* Αν μπορούσες επιμένω ακόμη για μεγαλύτερη λίγο επιφάνεια. Άν έχεις όμως διαστάσεων περιορισμούς δοκίμασέ το και έτσι...
    * Για τα ακριανά πάνελ, 6άρι tube δέν είναι too much? Βάλε τουλάχιστον απο κάτω 4άρι άν μπορείς να βρείς...
    * Το κόντρα πλακέ το όρθιο το 3άρι, είναι το ψημένο αεροπορικού τύπου ή του εμπορίου?
    * Για το κεντρικό τμήμα όλα καλά. Βρήκες μπάλσα δοκαράκι Στρόγγυλο ή 10χ10 χιλ. τετραγωνάκι?

Καλημέρα παιδες, καταρχάς... θεόμουρλε βλέπεις οτι καθε τόπικ που ανοίγετε ή είσαι υπαίτιος ή έχεις βάλει τη μπριζα και το χέρι σου  Grin !!
    * το άνοιγμα είναι όντως ένας παράξενος παράγοντας που μου πήρε πολύ χρόνο, στην ουσία το αεροπλάνο θα κινήτε σαν τρακτερ που οργώνει για να χαρτογραφεί- αρα ο κύκλος στροφής του δεν πρέπει να ξεπερνά την επιφάνεια του κύκλου αεροφωτογραφίας με την απαιτούμενη επικάλυψη των φωτογραφιών καθώς και τις δυνατότητες του αυτόματου για τέτοιες μανούβρες, επίσης "φαίνεται" πολύ παράξενο όταν σηκώνετε κατι μεγαλήτερο σε μέγεθος "στα ματια του πελάτη" για να φωτογραφήσει ας πούμε 1-2 στρεμματα αμπελι, νομίζω οτι το 1,90 μαξ είναι η χρυσή τομή...
    * πάλι καλά που δεν εκοψα κόλησα τπτ και περίμενα σχολια... και έμενα μου φάνηκε υπερβολή, αν και αμα δεις το 3D το κατω δοκάρι δεν εκτείνετε μεχρι τέρμα, προσπαθώ να τη βγάλω με όσο το δυνατόν λιγότερα ψώνια....
    * το 3αρι το πήρα απο model shop γι αυτή τη δουλειά, είναι το  " ψημένο αεροπορικού τύπου" (μου πιάσανε το pοpο)
    *graupner 10araki τετράγωνο τελικά  Thumbs up

Πολύ χρήσιμος τύπος Thumbs up

Το clmax 1.3 για τη naca 4412 πού το βρήκες;

εδώ   http://en.wikipedia.org/wiki/NACA_airfoil  ψάχνοντας κάτω στη βιβλιογραφία για 4-digit NACA'S ,υπάρχουν 3 τρόποι... ή τρέχεις την εξίσωση της 4412 στο mathlab ή χρησιμοποιείς κάποια βιβλιοθήκη airfoil (πχ profili2) ή διαβάζεις από τη βιβλιογραφία τις μετρήσεις σε air tunnel, που θεωρώ και πιο αξιόπιστο (από εκεί πήρα το 1,3).
    Καταγράφηκε
    "PAPPY"
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Παρασκευή, 29 Ιουλ 2011, 10:41:27 »

To CLmax (δεν είμαι ειδικός απλά το έχω ψάξει κατά καιρούς γιατί μου αρέσει ο απόλυτος υπολογισμός όλων των παραμέτρων στο σχεδιασμό ενός σκάφους) δεν είναι μετρήσιμο σε απόλυτους αριθμούς εκτός και αν κάποιος έχει πρόσβαση σε αεροσύραγγα.
    Συνήθως στις εταιρίες κατασκευής αεροσκαφών υπολογίζεται είτε σε αεροσύραγγα είτε σε πραγματικές πτήσεις δοκιμών.
    Ωστόσο μία τιμή 1,3 πλησιάζει στην πραγματικότητα αν υποθέσουμε όμως ότι ο υπολογισμός έγινε με συσχετισμό των
    τιμών CLmax wing και CLmax outer wing.  

Καταγράφηκε

DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Παρασκευή, 29 Ιουλ 2011, 13:23:00 »

Παιδιά... το Θέμα αυτό "πάει" πολύ καλά... Εύγε Κύριοι.

Μαθαίνουμε πράγματα και βλέπουμε Ελληνικές Κατασκευές... Γιούπιιιι...  Cheesy

* Να βάλεις και Διέδρους James... Προτείνω μιά μικρή στο κέντρο άν μπορείς και ακόμη μία εκεί που θα ενώνονται τα εξωτερικά panels, και επίσης σταθεροποιητές στα ακροπτερύγια, με γωνία 70 μοίρες απο την Οριζόντιο γραμμή στην άκρη...

* JamesUAVPlane_01.JPG (14.27 KB, 791x398 - εμφανίστηκε 917 φορές.)
    Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    jamesmagos
    Aeromodeller Hero Member

UcanDrone.com

« Απάντηση #11 στις: Παρασκευή, 29 Ιουλ 2011, 13:36:20 »

Παιδιά... το Θέμα αυτό "πάει" πολύ καλά... Εύγε Κύριοι.

Μαθαίνουμε πράγματα και βλέπουμε Ελληνικές Κατασκευές... Γιούπιιιι...  Cheesy

* Να βάλεις και Διέδρους James... Προτείνω μιά μικρή στο κέντρο άν μπορείς και ακόμη μία εκεί που θα ενώνονται τα εξωτερικά panels, και επίσης σταθεροποιητές στα ακροπτερύγια, με γωνία 70 μοίρες απο την Οριζόντιο γραμμή στην άκρη...

Απόστολε,  φοβάμαι μη μου βγεί "ανεμοφοβικο" με έξτρα δίεδρο και στο κέντρο, μέχρι τώρα το έχω σχεδιασει με 1,5 & 1,5 μοιρες μόνο στα τραπεζοειδή αντε να πάει 2 (θελω να κάνω και ρολλ να ψαρώνω κόσμο  Cheesy Cheesy), επίσης μου φαίνεται πολύ πιο έυκολο κατασκευστικά , αλλο να κολίσω τα δοκαράκια ευθεία και άλλο να υπολογίζω θυληκά αρσενικά υπο γωνία. τι λές??
    ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και όλους όσους συνησφέρουν.

To CLmax (δεν είμαι ειδικός απλά το έχω ψάξει κατά καιρούς γιατί μου αρέσει ο απόλυτος υπολογισμός όλων των παραμέτρων στο σχεδιασμό ενός σκάφους) δεν είναι μετρήσιμο σε απόλυτους αριθμούς εκτός και αν κάποιος έχει πρόσβαση σε αεροσύραγγα.
    Συνήθως στις εταιρίες κατασκευής αεροσκαφών υπολογίζεται είτε σε αεροσύραγγα είτε σε πραγματικές πτήσεις δοκιμών.
    Ωστόσο μία τιμή 1,3 πλησιάζει στην πραγματικότητα αν υποθέσουμε όμως ότι ο υπολογισμός έγινε με συσχετισμό των
    τιμών CLmax wing και CLmax outer wing. 

Ορθά όπως πάντα όλα τα σχόλια Pappy, γιαυτό και ψηλό-αγνόησα αυτά που είδα στην επίλυση της εξίσωσης και χρησιμοποίησα τα αποτελέσματα μιας έρευνας της Αμερ. πολ. Αεροπορίας για όλες τις 4-digit Naca, οφείλω όμως να αναφέρω οτι τα νούμερα ήταν ίδια με αυτά του profili2, οπότε μπράβο τους για τη σωστή μοντελοποίηση.
    Καταγράφηκε
    "PAPPY"
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Παρασκευή, 29 Ιουλ 2011, 14:05:57 »

Ένα χρήσιμο εργαλείο για υπολογισμούς τέτοιου είδους είναι του Frank Ranis.
    http://www.flz-vortex.de/flz_vortex.html
    Είναι φτιαγμένο για υπολογισμός σε πτέρυγες αλλά δουλεύει επίσης και για φτερά αφων.
    Πιστεύω όμως ότι στις δικές μας κλίμακες το να σχεδιάσεις μία πτέρυγα είναι διαφορετικό.
    Tο να έχει clmax 1, 24 ή 1, 27 δεν πιστεύω ότι είναι τόσο ζωτικής σημασίας όσο το να μπορέσεις σχεδιαστικά να επιτύχεις την μέγιστη ικανότητα ανύψωσης. Υπάρχουν τόσοι παράγοντες εξάλλου που επηρεάζουν το minimum velocity.....
    Όσοι πετούν ανεμόπτερα συστηματικά και επί χρόνια μπορούν να επιβεβαιώσουν την διαφορά πτήσης ενός ανεμόπτερου την ίδια μέρα με συνθήκες πριν την βροχή ή αμέσως μετά. Γι αυτό και στον υπολογισμό  του τύπου clmax συμπεριλαμβάνουμε και την ατμοσφαιρική πίεση. Θεωρούμε κατά συνθήκη τις ΚΣ 29,92 ξέροντας όμως ότι η ατμ. πίεση μεταβάλλεται συνεχώς.
    « Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 29 Ιουλ 2011, 15:46:35 από pappy » Καταγράφηκε

DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Παρασκευή, 29 Ιουλ 2011, 16:05:28 »

...  ...

1) To μοντέλο χρειάζεται ΟΝΟΜΑ. Σύντομα...  Wink
    2) Πιό Δύσκολο για την Κεντρική δίεδρο κατασκευαστικά, συμφωνώ... Τουλάχιστον βάλε 2-2,5 μοίρες στα εξωτερικά... ΚΑΙ σταθεροποιητές τουλάχιστον 120-150 τετραγωνικών εκατοστών σε επιφάνεια, έκαστος εννοείται... Με τη γωνία που δείχνω θα βοηθάει τη στροφή του, ενώ θα κάνει και σταθεροποίηση...
    3) Άν θέλεις να εντυπωσιάσεις με Roll και Loop, να σου φτιάξω-φτιάξε μιά Περδικούλα με κανά τουμπανάκι μοτέρ, ΟΧΙ στην πλατφόρμα σου των τριών μηδενικών...
    Εδώ θέλεις απλά να πετάει σιγά-ήρεμα, να στρίβει σωστά (με Μίξη Ailerons-Rudder και Differential), και να είναι εν γένει ένα Ευχάριστο μοντέλο για ένα ΣΚΟΠΟ._
    Περισσότερο θα εντυπωσιαστούν και πιό μακρυπρόθεσμα με τη σωστή δουλειά-φωτό-ότι είναι αυτό, παρά με ένα... "Άααα" εκείνη τη στιγμή και τέλος...  Wink

Όσο για τους τύπους που λέτε ρέ παιδιά... τί να πώ... θέλω ΠΟΛΛΑ ψωμιά Παιδείας ακόμη για να τα φτάσω-καταλάβω...  Cheesy

Καταγράφηκε

contravago
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Παρασκευή, 29 Ιουλ 2011, 17:22:38 »

...   ...

1) To μοντέλο χρειάζεται ΟΝΟΜΑ. Σύντομα...  Wink

Πιστευω πως σαν πατερας και προπομπος των Ελληνικης σχεδιασης UAV θα αρμοζε το Δαιδαλος.
    Τι λετε... κοινοτοπο;;
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 9     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αερομοντελλισμός στο Aeromodelling GR  |  Aeromodelling GR - γενικές συζητήσεις (Συντονιστής: ArgyrisGiannetakis)  |  Θέμα: Κατασκευή FPV/UAV Mapping Platform
    Μεταπήδηση σε: