mar-der
Aeromodeller Jr. member

Αποσυνδεδεμένος
|
 |
« στις: Πέμπτη, 21 Ιουλ 2011, 11:11:24 » |
|
Κάποιες lipo που χρησιμοποιώ στο ΗΚ. έχουν εξαντλήσει τό χρόνο ζωής τους με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονο φουσκωμα. Σκέφτηκα λοιπόν να ανοίξω όταν είναι ζεστές και φουσκωμένες σα μπαλόνι. μία μικρή τρύπα με καρφίτσα ώστε να φύγουν τα αέρια. Μετά να κλείσω την τρυπούλα με μιά σταγόνα CA και να τις αφήσω να κρυώσουν. Δεν το έχω κάνει και ζητώ τη γνώμη σας. Ίσως υπάρχουν κάποιοι που το έχουν κάνει ή πιθανόν να γνωρίζουν.
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
|
pakos_65
|
 |
« Απάντηση #1 στις: Πέμπτη, 21 Ιουλ 2011, 11:17:38 » |
|
Επικύνδυνο.  Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Καλύτερα πάρε καινούρια μπαταρία.
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
|
salasgr
|
 |
« Απάντηση #2 στις: Πέμπτη, 21 Ιουλ 2011, 11:25:18 » |
|
Φιλε στην ανακυκλωση η μπαταρια και βουρ για καινουρια, δεν κανουν πειραματα με τις Lipo Το φουσκωμα - ξεφουσκωμα δηλωνει οτι εχει επελθει το τελος της μπαταριας, για αυτο λοιπον εχε τον νου σου  Φιλικα Τασος
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
|
|
mar-der
Aeromodeller Jr. member

Αποσυνδεδεμένος
|
 |
« Απάντηση #4 στις: Πέμπτη, 21 Ιουλ 2011, 11:38:07 » |
|
Ξέρετε φίλοι μου. επειδή μου βγάζει χρόνο πτήσης περίπου 8 λεπτά, στο ΗΚ 450 heli. μου είναι κρίμα να την πετάξω. Απλώς σκέφτηκα να μειώσω το φούσκομα με τον τρόπο αυτό και να αποφύγω πιθανόν κλατάρισμα. Γιά την επικυνδυνότητα των λιπο γνωρίζω και έχω δει και αρκετά βιντεο με άναφλέξεις. Όχι όμως με τον τρόπο που σκέφτομαι. Η εσωτερική πίεση των αερίων θα βγεί από την μικρή τρυπίτσα και αμέσως θα σφραγιστεί ώστε να μην έρθουν τα στοιχεία της μπαταρίας σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Θα κάνω πάντως τη δοκιμή σε μπαταρία χαλασμένη 1 σελ να δω τι γίνεται. Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα..............................
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
|
MarD
|
 |
« Απάντηση #5 στις: Πέμπτη, 21 Ιουλ 2011, 11:40:48 » |
|
Οι μπαταρίες LiPo δεν είναι ανακυκλώσιμες. Φροντίζουμε όμως πάντα πριν τις πετάξουμε να μην έχουν ρεύμα έτσι ώστε να αποφευχθεί κίνδυνος πυρκαγιάς.
Επίσης να πω πως και να βγάλεις το αέριο και να ξεφουσκώσει η LiPo δεν σημαίνει πως θα είναι εντάξει. Από την στιγμή που φούσκωσε απελευθέρωσε αέριο H2 και έτσι έχασε ήδη από τις ιδιότητές της και εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη.
|
|
|
|
« Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 21 Ιουλ 2011, 11:51:13 από MarD »
|
Καταγράφηκε
|
“The helicopter approaches closer than any other [vehicle] to fulfillment of mankind's ancient dreams of the flying horse and the magic carpet.” - Igor Sikorsky http://www.coolmodels.gr
|
|
|
|
salasgr
|
 |
« Απάντηση #6 στις: Πέμπτη, 21 Ιουλ 2011, 12:05:07 » |
|
Να διωρθωθω  πρωτα τις εκφορτιζουμε εντελως υποχρεωτικα (πχ συνδεουμαι ενα λαμπακι στην μπαταρια και το αφηνουμε για κανα 24ωρο μεχρι να εξατληθει το ρευμα της) και μετα......σε καδο ανακυκλωσης μπαταριων .....
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
Πέτρος
Aeromodeller
Αποσυνδεδεμένος
|
 |
« Απάντηση #7 στις: Πέμπτη, 21 Ιουλ 2011, 13:05:44 » |
|
Να διωρθωθω  πρωτα τις εκφορτιζουμε εντελως υποχρεωτικα (πχ συνδεουμαι ενα λαμπακι στην μπαταρια και το αφηνουμε για κανα 24ωρο μεχρι να εξατληθει το ρευμα της) και μετα......σε καδο ανακυκλωσης μπαταριων ..... ....Να συμπληρώσω και μετά κάνουμε τρυπίτσες με καρφίτσα και τις βουτάμε στο αλατονερο για λίγες μέρες!! Και μετά σκουπίδια!
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
Πέτρος
Aeromodeller
Αποσυνδεδεμένος
|
 |
« Απάντηση #8 στις: Πέμπτη, 21 Ιουλ 2011, 13:11:06 » |
|
Η συμβουλή μου φίλε μου είναι μην το κάνεις αυτό που λες.Πιστεύω πώς μόνο να χαλάσει τελείως η μπαταρία μπορεί...(Μπορεί και ανάφλεξη...) Απλά χρησιμοποίησε την με πάρα πάρα πολύ προσοχή, γιατί δεν θες να δεις να παίρνει το ελικόπτερο φωτιά στον αέρα.Απλά το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις μια άλλη!
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
|
Stargazer
|
 |
« Απάντηση #9 στις: Πέμπτη, 21 Ιουλ 2011, 13:12:45 » |
|
παιδιά πολύ δράμα εντάξει είναι επικίνδυνες αλλά όχι κ τόσο , οι μπαταρίες στα αυτοκίνητα είναι εξίσου επικίνδυνες αλλά όλοι τις βασανίζουν και βάζουν χέρι...
Εκφορτίζουμε την μπαταρία στα 3,3V ανά στοιχείο και μετά κολλάς ένα ζελοτέιπ το μισό δλδ κοντά στο σημείο που είναι η τρύπα, τριπάς αφαιρείς την καρφίτσα για 2-3 δεύτερα και αμέσως κολλάς το υπόλοιπο πάνω από την τρύπα. Όλη η διαδικασία θυμίζει αφαίρεση φλεβοκαθετήρα (Aka ορού) από νοσοκόμα αν το έχεις δει είναι το ίδιο.
Πριν το κάνεις φόρα προστατευτικά γυαλιά αυτά που κλείνουν το μάτι γύρο γύρο γάντια χοντρά και μπλούζα με μακριά μανίκια και έχε δίπλα ένα δοχείο μεταλικό για να την πετάξεις αν αρπάξει φωτιά αααα και να είσαι σε εξωτερικό χώρο.
Με δικιά σου ευθύνη ότι κάνεις , εγώ το έκανα 4 φορές και όλα καλά δεν είχα ατύχημα. Αλλά η μπαταρία μετά θα είναι για μικρά ρεύματα να ξέρεις
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
Live To Fly, Fly To Live
|
|
|
|
Markhelis
|
 |
« Απάντηση #10 στις: Πέμπτη, 21 Ιουλ 2011, 13:33:35 » |
|
Μία με δύο ώρες κατάψυξη και θα ξεφουσκώσει αμέσως και ακίνδυνα!!! 
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
|
|
|
orck
|
 |
« Απάντηση #12 στις: Πέμπτη, 21 Ιουλ 2011, 13:58:05 » |
|
Μία με δύο ώρες κατάψυξη και θα ξεφουσκώσει αμέσως και ακίνδυνα!!!  Το εχεις δοκιμασει; Μετα πετας με τις μπαταριες κανονικα; Δεν ξαναφουσκωνουν;
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
|
spv(spirosvar)
|
 |
« Απάντηση #13 στις: Πέμπτη, 21 Ιουλ 2011, 14:09:35 » |
|
 πετα την ετσι και οσο αντεξει... δεν θα κερδεισεισ κατι αν την ξεφουσκοσεις φουσκομενει μπαταρια μου εβγαλε 120 πτησεισ με διαφορα 1 λεπτο λιγοτερο απο οταν ηταν κενουρια η μπαταρια
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
|
Markhelis
|
 |
« Απάντηση #14 στις: Πέμπτη, 21 Ιουλ 2011, 14:17:51 » |
|
Το εχεις δοκιμασει; Μετα πετας με τις μπαταριες κανονικα; Δεν ξαναφουσκωνουν;
Ναι και ξεφουσκώνουν! Εγώ προτιμούσα μετά να τις βάζω σε μοντέλα που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε ρεύμα, φυσικά πάντα με μεγαλύτερη προσοχή από ότι στις άλλες μπαταρίες, όπως στα ανεμοπλάνα!!  Από την στιγμή που έχουν λίγα C εκφόρτισης και εσύ κάνεις π.χ. 3d είναι λογικό και επόμενο ότι και να κάνεις αυτές θα ξαναφουσκώνουν!! 
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
|