Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.759 μηνύματα σε 12.386 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 02:54:07

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 02:54:07

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από spirost
    [Σήμερα στις 00:30]

από Markhelis
    [Χθες στις 23:34]

[Χθες στις 17:10]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309759
    Σύνολο θεμάτων: 12386
    Online σήμερα: 811
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 802
    Συνολικά: 802
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 6 ... 8     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: PeakModel Sbach 342 με DLE30  (Αναγνώστηκε 28361 φορές)
    vilisdev
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

SV2BLH

« Απάντηση #30 στις: Παρασκευή, 17 Ιουν 2011, 12:21:40 »

Ισως είναι λάθος η γωνία που τράβηξα τη φωτογραφία. Θα προσπαθήσω να βγάλω μιά καλύτερη φωτογραφία αργότερα.
    Καταγράφηκε
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #31 στις: Παρασκευή, 17 Ιουν 2011, 12:26:01 »

Παρατηρώ λίγο την τελευταία  φωτογραφία που έχεις με το rader
    Και όπως την βλέπω φαίνετε λες και έχεις βάλει με λάθος κλίση το hinge , δεν πρέπει η κλίση να είναι προς το μοντέλο? συγγνώμη  μπορεί να κάνω και λάθος

Αν δεις στην προηγούμενη φωτο το σχήμα του hinge, θα δείς ότι έχει μπεί σωστά!!! Thumbs up
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    dodos
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #32 στις: Παρασκευή, 17 Ιουν 2011, 12:31:08 »

Ναι εχεις δίκιο  Thumbs up
    Καταγράφηκε
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #33 στις: Παρασκευή, 17 Ιουν 2011, 12:35:53 »

οχι θοδωρε....σωστη ειναι η τοποθετηση..αλλα για καποιον λογο ο κατασκευαστης εχει δωσει αναποδο τοξο στα horns.. idiot2 idiot2 idiot2
    βεβαια εαν το σκεφτεις ή το παρατηρησεις προσεκτικα και εν ωρα λειτουργιας, ισως να ειναι καλυτερα ετσι...και εξηγουμαι...
    με αυτου του ειδους horns αυτο που γινεται ειναι οτι το σερβο χρειαζεται μικροτερη διαδρομη οταν τραβαει και μεγαλυτερη οταν σπρωχνει...μην με ρωτατε το γιατι, απλα αυτο εχω διαπιστωσει..ισως γι αυτον τον λογο εχει κατασκευασει αναποδα το τοξο..
    στο κατανα που εφτιαξα, αυτο ακριβως παρατηρησα, γι αυτον τον λογο και η ντιζα δεν ειναι καθετη στο σερβο αρμ, αλλα εχει μια μικρη κλιση ωστε να τραβαει με μικροτερη διαδρομη...αυτο βεβαια δεν εχει καμμια διαφορα στα elevators, ομως στα ailerons, κανει διαφορα εαν δεν τοποθετηθουν σωστα, αφου θα χρειαζεσαι μεγαλυτερο travel adjustment ή epa οταν θα σπρωχνει ..αυτο εχει σαν αποτελεσμα το ενα πηδαλιο να κινειται πιο γρηγορα δινοντας μεγαλυτερη κινηση, που με την σειρα του δημιουργει aileron-diferential...
    πιθανως να σας μπερδεψα, αλλα δεν εχω καποιον αλλο πιο απλο τροπο να το εξηγησω...
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    vilisdev
    Aeromodeller Hero Member

SV2BLH

« Απάντηση #34 στις: Παρασκευή, 17 Ιουν 2011, 18:13:02 »

Επειδή με μιά εικόνα γλυτώνεις χιλιάδες λέξεις αποφάσισα να σχεδιάσω ένα σκίτσο και παρακαλώ δεν θέλω κριτική γιά την τεχνική του σχεδίου μου γιατί αλλιώς θα σας κάνω και άλλα. Ο Τόλης έχει δίκιο και στο σχέδιο φαίνεται η εξήγηση. Ο κατασκευαστής προσπαθεί να κρατήσει όλες τις τρύπες του horn στο επίπεδο της τομής (κόκκινη γραμμή) των δύο επιφανειών κινητής και σταθερής του φτερού. Οταν η τρύπα του horn που βιδώνει το balllink είναι ακριβώς πάνω στην κόκκινη γραμμή ότι κίνηση έχουμε επάνω την ίδια ακριβώς έχουμε και κάτω με τα ίδια ακριβώς χαρακτηρηστικά διαδρομής, ταχύτητας και καμπύλης μετακίνησης. Αν το σημείο μετάδοσης (τρύπα) φύγει πιό δεξιά ή πιο αριστερά τότε τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι ίδιο γι' αυτό και το αντιλαμβανόμαστε σαν να έχουμε ρυθμίσει στην τ/κ μας differential. Βέβαια είναι αυτονόητο ότι όσο ανεβαίνουμε στην κόκκινη γραμμή τόσο μικραίνει η κίνηση και όσο κατεβαίνουμε τόσο μεγαλώνει η κίνηση του πηδαλίου μας.

* sbach0347.JPG (74.25 KB, 717x538 - εμφανίστηκε 720 φορές.)
    Καταγράφηκε
    vilisdev
    Aeromodeller Hero Member

SV2BLH

« Απάντηση #35 στις: Παρασκευή, 17 Ιουν 2011, 18:39:28 »

Προσέξτε στην πρώτη φωτογραφία το horn του elevator που κρατάει τις τρύπες σύνδεσης πολύ κοντά στο επίπεδο τομής των δύο επιφανειών.
    Στη δεύτερη φωτογραφία έχω επίτηδες βάλει ανάποδα το horn στο δεξί στέλεχος του elevator και δείτε (συγκρίνετε) τις μέγιστες διαδρομές. Στην ουσία είναι σαν να έχουμε μετακινήσει το κέντρο της κίνησης.

* sbach0345.JPG (74.41 KB, 614x461 - εμφανίστηκε 722 φορές.)

* sbach0343.JPG (77.74 KB, 614x461 - εμφανίστηκε 726 φορές.)
    Καταγράφηκε
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #36 στις: Παρασκευή, 17 Ιουν 2011, 20:05:50 »

δοκιμασε και κατι αλλο...βαλε και στις δυο κινησεις στον πομπο σου 100% πανω και κατω.
    μετα βαλε το σερβο αρμ καθετο με την ντιζα σου..
    κανε τις κινησεις του στικ full up- full down...μετρησε με μοιρομετρο ή με εναν χαρακα τις εκτροπες των πηδαλιων σου..
    θα διαπιστωσεις οτι εχεις μεγαλυτερη εκτροπη στο full down με ιδιες ρυθμισεις στον πομπο ...
    κανε το και πες μου εαν εχω δικιο...ετσι απο περιεργεια περισσοτερο...
    περιμενω.. Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Thumbs up Thumbs up
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    vilisdev
    Aeromodeller Hero Member

SV2BLH

« Απάντηση #37 στις: Παρασκευή, 17 Ιουν 2011, 20:36:00 »

Πολύ ευχαρίστως, θα γίνουν όλες αυτές οι μετρήσεις. Αλλα το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν κολληθεί ακόμη. Οπως είπα και πρίν το καλοκαίρι δεν βγαίνει δουλειά γιά διάφορους λόγους και γι'αυτό πάμε αργά (θα το παραχορτάσω σε κατασκευή αυτό το α/π). Βέβαια με πρώτη ευκαιρία θα κάνω αυτό που είπες σε άλλο αεροπλάνο με όμοια horns και θα δώ τι μοίρες βγάζει εκατέρωθεν.
    Καταγράφηκε
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #38 στις: Παρασκευή, 17 Ιουν 2011, 21:28:18 »

Τελικά τα Savox είναι καλά servakia τα έχω δοκιμάσει κι εγώ  Thumbs up...χωρίς να έχω κεντράρει και πολύ καλά τα horn...η δοκιμή μου έδω:

Sorry δεν ήθελα να χαλάσω τη ροή του thread αλλά εκτός απο τη θεωρία καλή είναι και η πράξη. Thumbs up

Φιλικά και αερομοντελιστικά,
    Νίκος
    Καταγράφηκε
    vilisdev
    Aeromodeller Hero Member

SV2BLH

« Απάντηση #39 στις: Παρασκευή, 17 Ιουν 2011, 22:23:24 »

Γειά σου Νικόλα, πολύ ευχάριστη η άποψη σου για τα savox στην πράξη. Είχα δεί και ένα video σου παλαιότερα που τα δοκίμαζες στατικά και ήταν άλλος ένας λόγος που τα πήρα και εγώ. Οσο γιά τη ροή του συγκεκριμένου θέματος και επειδή προχωράει αργά το είπαμε και από την αρχή θα βγούμε κερδισμένοι και από τη διαδρομή και από τον προορισμό. Πολύ ωραίο το video με το yak. Τι έκανες τελικά με τον καπνό? Τρύπησες το crankcase και έβαλες πνίχτη στο σωληνάκι? Είναι κάτι που περνάει από το μυαλό μου να κάνω στο sbach επειδή δεν θα επιβαρυνθεί και πολύ.
    Καταγράφηκε
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #40 στις: Σάββατο, 18 Ιουν 2011, 15:51:04 »

Γεια σου φιλε μου,

Οχι δεν προκειται να γινει τετοια μετατροπη για smoke. Ο κινητηρας ειναι διαμαντι και οτι δουλευει καλα, πολυ απλα δεν το πειραζουμε.

Καλη συνεχεια με το μοντελο σου. Thumbs up

Νικος
    Καταγράφηκε
    vilisdev
    Aeromodeller Hero Member

SV2BLH

« Απάντηση #41 στις: Πέμπτη, 30 Ιουν 2011, 19:33:54 »

Ευχαριστώ πολύ γιά τις ευχές σας. Το αεροπλάνο αυτό είναι ARF και δεν θέλει πολύ δουλειά, φαντάζομαι ότι κάποιος που έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο θα το τελείωνε σε μία με δύο εβδομάδες αλλά εγώ έχω μία με δύο ώρες-λίγες μέρες την εβδομάδα (και όσες φορές μπορούμε πηγαίνουμε γιά πτήσεις στο μοντελοδρόμιο) οπότε προχωράει αργά.
    Οι εργασίες που έγιναν ήταν οι εξής:
    Κολλήθηκαν τα pivot hinges του rudder με gorilla glue και κολλήθηκε το rudder στην άτρακτο του α/π.
    Κολλήθηκαν τα pivot hinges με την ίδια κόλλα στα δύο στελέχη του elevator και κατόπιν στα οριζόντια stabilizers. Κολλήθηκαν τα horns στα δύο μέρη του elevator με εποξική 30 λεπτών. Η καρμπονόβεργα του elevator ήταν μεγαλύτερη κατά 5 χιλιοστά περίπου οπότε κόπηκε αναλόγως γιά να ταιριάξει.
    Βιδώθηκαν τα δύο servo του elevator στην άτρακτο με το γνωστό τρόπο που αναφέρω ξανά. Μπήκαν τα λάστιχα στα servo, μπήκαν τα σωληνάκια γιά τις βίδες με τις πατούρες τους από την κάτω μεριά ώστε να ακουμπάνε στο ξύλο. Εγιναν τρύπες με τρυπανάκι 1mm και βιδώθηκαν οι βίδες για να δημιουργηθεί το πάσσο στο ξύλο. Ξεβιδώθηκαν οι βίδες και μπήκε με σταγονόμετρο λεπτή CA γιά να σκληρύνει το πάσο και να ενισχυθεί η περιοχή του ξύλου. Μπήκαν ξανά τα servo και βιδωθήκαν κανονικά οι βίδες. Μπήκαν τα servo arms 1,5" της miracle και αφού ρυθμίστηκαν οι ντίζες με τα ball link στο σωστό μήκος βιδωθήκαν στις θέσεις τους.

* sbach0352.JPG (62.92 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 581 φορές.)
    Καταγράφηκε
    vilisdev
    Aeromodeller Hero Member

SV2BLH

« Απάντηση #42 στις: Πέμπτη, 30 Ιουν 2011, 19:43:53 »

Τοποθετήθηκε με τον ίδιο τρόπο το servo του rudder και μπήκε το διπλό servo arm της miracle 2,5". Τώρα που το βλέπω φαίνεται λίγο μικρό. Αν δεν μας δώσει 50-60 μοίρες max θα αλλαχτεί με το μεγαλύτερο 3,5". Θα το δώ αυτό όταν τραβηχτούν τα συρματόσχοινα του rudder.
    Οι μέγιστες κινήσεις που επιτρέπουν οι κινητές επιφάνειες των elevator και rudder είναι περίπου +-65 μοίρες και θα γίνουν και οι μετρήσεις με τον τρόπο που είπε ο Τόλης. Χρόνια πολλά Τόλη.

* sbach0357.JPG (62.21 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 602 φορές.)
    Καταγράφηκε
    vilisdev
    Aeromodeller Hero Member

SV2BLH

« Απάντηση #43 στις: Πέμπτη, 30 Ιουν 2011, 20:23:17 »

Ο δέκτης που σκοπεύω να χρησιμοποιήσω είναι ο Spektrum AR7010 7ch και μάλιστα ώς εξής:

1ch   Throttle
    2ch   Aileron right
    3ch   Elevator
    4ch   Rudder
    5ch   gear θα μπει το kill engine
    6ch   aux1 θα μπει το Aileron left
    7ch   aux2 θα μπει το smoke (έχω ήδη ένα powerbox smoke pump και ένα sullivan skywriter και λέω να πιάσουν τόπο)

με αυτό τον τρόπο πρέπει να χρησιμποποιήσω ένα servo reverser γιά το ένα από τα δύο servos του elevator. Είναι λύση που την είχα ξανακάνει σε άλλο α/π χωρίς πρόβλημα μέχρι τώρα. Μόλις είχα πάρει μερικά servo reversers από hobbyking (θα το δείτε στη φωτογραφία αριστερά) και δοκιμάζοντας τα είδα ότι το πτερύγιο που ήταν κουμπωμένος ο reverser δεν λειτουργούσε ομαλά, παρουσίαζε κάποια κενά-σταματήματα-καθυστέρηση στην κίνηση και δεν ήταν αποδεκτό. Πιθανόν να μήν κάνει γιά μεγάλα servo και σε πιο μικρά να δουλεύει. Ευτυχώς βρήκα ένα reverser που είχα πάρει πριν κανά χρόνο extra γιά backup (και γιά μειωμένα μεταφορικά από το ebay) της expert horizon hobby το οποίο ειναι όπως γράφει heavy duty (δεξιά στη φωτογραφία) και δούλεψε άψογα και θα μείνει εκτός αν έχεται να προτείνεται άλλον τρόπο. Εδώ θα περιμένω την γνώμη σας γιά να αποφασίσω.

* sbach0356.JPG (57.9 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 610 φορές.)
    « Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 30 Ιουν 2011, 21:34:55 από vilisdev » Καταγράφηκε
    GeorgeC
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #44 στις: Παρασκευή, 1 Ιουλ 2011, 07:51:50 »

Καλημερα στους φιλους του thread.
    Κατοχος ηδη δυο μοντελων απο Peak παρακολουθω την παρουσιαση σου με ενδιαφερον. Thumbs up
    Φιλικα σου λεω οτι το reverser δεν ειναι απαραιτητο. Ενεργοποιησε το μενου Dual elevator, alievator ή οπως αλλιως το ονομαζει η ΤΚ σου, et voila'!
    Ηδη η γεωμετρια σου δειγνει σωστη οποτε γιατι να περιπλεκεις τα avionics διχως να ειναι απαραιτητο;
    Tα παραπανω φυσικα ισχυουν για καθε εφαρμογη split elevator.

Παντως ειμαι σιγουρος πως θα το ευχαριστηθεις. Εχω πεταξει φιλου Peak Sbach/DLE 55 και ηταν απολαυση!
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 6 ... 8     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Γιγαντιαία, υπό κλίμακα και με βενζίνη (Συντονιστής: ArgyrisGiannetakis)  |  Θέμα: PeakModel Sbach 342 με DLE30
    Μεταπήδηση σε: