Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.901 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 23:08:50

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 23:08:50

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Stargazer
    [Σήμερα στις 16:11]

από Markhelis
    [Τρίτη, 4 Αυγ 2026, 16:24:10]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309901
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 142
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 102
    Συνολικά: 103
    Στυλ εμφάνισης

Μην ανοίγετε εδώ θέματα που δεν έχουν καμμία σχέση με αερομοντελισμό. Το πιθανότερο είναι οτι θα διαγραφούν γιατί είναι εκτός αντικειμένου του Aeromodelling GR.

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Μςθανολη και επιδράσεις στην υγεία.  (Αναγνώστηκε 5592 φορές)
    szos
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τρίτη, 7 Ιουν 2011, 16:04:59 »

Λόγο οικονομικής κρίσης πολλή μοντελιστές  ίσως προχωρήσουν στην κατασκευή καυσίμου μόνη τους.
    Πριν το κάνετε διαβάστε αυτό. Το διάβασα τυχαία σε ένα site.
    http://rian.ru/infografika/20110601/382789254.html
    Μια πρόχειρη μετάφραση.

Μεθανόλη - η πιο τοξική ένωση μεταξύ όλων των αλκοολών.  Οξειδώνεται στο σώμα πολύ πιο αργά από την αιθυλική αλκοόλη, καθώς και κατά την οξείδωση του σχηματίζει  διάφορες τοξικές  ουσίες.

Μεθυλική αλκοόλη απορροφάται γρήγορα από το στομάχι και το λεπτό έντερο. Σχεδόν όλοι οι μεθανόλη (90%), μεταβολίζεται στο ήπαρ  με αποτέλεσμα να δημιουργείται φορμαλδεΰδη και μυρμηκικό οξύ, που είναι ιδιαίτερα τοξικά. Οι μεταβολίτες της μεθανόλης απομακρύνονται από τους νεφρούς, ενώ ένα μικρότερο μέρος (15%) εξάγεται από τους  πνεύμονες.

Συγχρόνως, η μεθανόλη είναι ένα ισχυρό δηλητήριο κυρίως για το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα με σημαντικές αθροιστικές ιδιότητες. Τοξική επίδραση της μεθανόλης είναι - εξουδετέρωση του κεντρικού νευρικού συστήματος,  ανάπτυξη της βαριάς μεταβολικής οξέωσης (αλλαγή στην οξεοβασική ισορροπία του σώματος),  βλάβη τον αμφιβληστροειδή και του οπτικού νεύρου.

Οξεία δηλητηρίαση από εισπνοή είναι σπάνια. Κατάποση μεθανόλης : 5-10 ml μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση, τύφλωση, και 30 ml - να οδηγήσουν σε θάνατο. Οξεία δηλητηρίαση χαρακτηρίζεται από μια κατάσταση ήπιας μέθης, ναυτία, εμετός, έντονος πονοκέφαλος, η ταχεία επιδείνωση της όρασης που περιλαμβάνει τύφλωση, δυσκολία στην αναπνοή, διεσταλμένες κόρες, σπασμούς και θάνατο από αναπνευστική ανακοπή.

Σε πολύ υψηλές δόσεις της δηλητηρίασης μπορεί να συμβεί θάνατος μέσα σε 2-3 ώρες.   Χρόνια δηλητηρίαση χαρακτηρίζεται από ζάλη, κεφαλαλγία, αϋπνία, κόπωση, γαστρεντερικές  διαταραχές, πόνος ,δυσλειτουργία καρδιάς,  συκωτιού, και όρασης.

Το γράφο για να βοηθήσω και όχι να τρομάξω.

Καταγράφηκε

Ελευθερία δεν είναι να κάνεις ότι θέλεις, αλλά  να μην κάνεις αυτό που δεν θέλεις.
    skopos-Komotini
    Aeromodeller Hero Member

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

« Απάντηση #1 στις: Τρίτη, 7 Ιουν 2011, 16:23:09 »

Δεν τρομάζω δεν τρομάζω γιατι η δουλειά μου εχει σχεση με  φορμαλδεΰδη και μυρμηκικό οξύ και αλλα διάφορα ! ! ! angel
    Καταγράφηκε

stamatis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Τρίτη, 7 Ιουν 2011, 16:31:12 »

γι αυτο μην την πιειτε... angel
    καψτε την στα μοτερ σας!!! Thumbs up
    Καταγράφηκε

<<Οποιος νομιζει οτι κρεμομαστε απο τα αρ**δια του, ας τα κοψει για να πεσουμε!!!>>
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #3 στις: Τρίτη, 7 Ιουν 2011, 16:53:55 »

κατι ήξερα εγώ και έγινα GreenPiLot....!

Thumbs up  Thumbs up  Thumbs up  Thumbs up

Βέβαια κακα τα ψέμτα αν αναλύσουμε ολα αυτα που υπάρχουν γύρω τι κακό μας κάνουν δεν θα επρεπε να αναπνεουμε τρωμε πινουμε τπτ
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #4 στις: Τρίτη, 7 Ιουν 2011, 18:08:38 »

Ως ειδικότερος, όλων επιβεβαιώνω ότι η μεθανόλη είναι επικίνδυνο υλικό, ΑΝ την πιείς, και ΑΝ πέσει στα μάτια σου, στα οποία θα προκαλέσει αφυδάτωση. Είναι επίσης εύφλεκτη.

Για να πουληθεί η μεθανόλη σε χύμα μορφή (που είναι φθηνότερη από το κοινό οινόπνευμα), πρέπει πρώτα να μετουσιωθεί με κάποια άλλη χημική ουσία που θα της δώσει διαφορετική χροιά, οσμή ή γεύση. Ετσι αποκλείεται η χρήση της σε οινοπνευματώδη ποτά (μπόμπες κοινώς). Η καθαρή μεθανόλη είναι ακριβότερη και έτσι δεν συντρέχει λόγος μετουσίωσης.

Πάντως ας προσέχουμε για να έχουμε την υγεία μας. Ενα παρηγορητικό στοιχείο είναι οτι πουθενά δεν έχει αναφερθεί βλάβη από την απλή επαφή κατά την χρήση, από τα εκατομμύρια μοντελιστές που χρησιμοποιεί καύσιμο με μεθανόλη, από το 1949 που εφευρέθη το μπουζί πυράκτωσης.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Τρίτη, 7 Ιουν 2011, 18:33:18 »

Η ζημιά δν γίνεται απο την επαφή με το δέρμα μας αλλα στα ματια και αν την καταπιούμε...!

Επίσης το χειρότερο ειανι οταν εισπνεουμε ολο αυτο που βγαζουν τα θερμικά μοντέλα..! Θυμάμαι στα 15 μου που ειχα πει στον καθηγητή της χημείας τι καύσιμο χρησιμοποιει το αμαξάκι κουμπόθηκε...!  Και το πρώτο που τόνισε ειναι να μην το εισπνέεις όσο ειναι δυνατόν και βέβαια μην καταπιείς..!

Καταγράφηκε
    levitron
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #6 στις: Τρίτη, 7 Ιουν 2011, 19:41:27 »

δεν νομιζω αμα αναπνευσεις να παθαινεις κατι
    θα πρεπει να καθεσαι αρκετα πισω απο την
    εξατμηση για να σε πειραξει.
    Καταγράφηκε

raptor 90
    vario airwlf  90
    raptor 50
    t rex 700
    hobby king 600
    χαρικαιιν 550
    hobby king 500

2 αεροπλάνα και μια αποθηκη που
    δεν ξερω τι εχω
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #7 στις: Τρίτη, 7 Ιουν 2011, 20:26:32 »

Οταν γίνεται καύση, τα προϊόντα που εξέρχονται από την εξάτμιση είναι βασικά διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Επιπροσθέτως διάφορες ενώσεις αζώτου και θείου, αν υπάρχουν εξ' αρχής αυτά τα μόρια στο καύσιμο.
    Λογικό είναι ότι δεν πρέπει να αναπνέουμε τα καυσαέρια, του καυσίμου των μοντέλων, αλλά πιστεύω ότι το ποσοστό που μπορεί να αναπνεύσει κανείς κατά λάθος, είναι αμελητέο , συγκριτικά με το τι αναπνέει στην πόλη από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και των εργοστασίων.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Τρίτη, 7 Ιουν 2011, 21:32:26 »

Οταν γίνεται καύση, τα προϊόντα που εξέρχονται από την εξάτμιση είναι βασικά διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Επιπροσθέτως διάφορες ενώσεις αζώτου και θείου, αν υπάρχουν εξ' αρχής αυτά τα μόρια στο καύσιμο.
    Λογικό είναι ότι δεν πρέπει να αναπνέουμε τα καυσαέρια, του καυσίμου των μοντέλων, αλλά πιστεύω ότι το ποσοστό που μπορεί να αναπνεύσει κανείς κατά λάθος, είναι αμελητέο , συγκριτικά με το τι αναπνέει στην πόλη από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και των εργοστασίων.

Δν ξερω εχω φιλο ο οποίος εχει αλεργεία στα καυσαέρια απο την μεθανόλη και μόνο δλδ στο καυσαέριο του καυσίμου δεν είχε πρόβλημα....! Οπότε μάλλον εχει και κάτι άλλο...!
    Συγκεκριμένα ο Τάσος απο Σύρο..!

Χωρίς να θέλω να γίνω υπερβολικός αφου έκοψα το νίτρο πλέον γυρνάς σπίτι και είμαι ξεκούραστος.. Παλιά γυρνούσα και ημουν ζαλισμένος για την υπόλοιπη μέρα...! Βεβαια να πώ οτι έπερνα πολυυυ καυσαέριο λόγω του ότι επαιζα μπροστά μου.. καποιοι είπαν οτι είναι ο ήχος αλλα δεν νομίζω..! Ενιωθα ατόνια..!
    Καταγράφηκε
    MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Τρίτη, 7 Ιουν 2011, 22:23:20 »

Ενδιαφέρον θέμα και καλό είναι να επεκταθεί γενικότερα για το χόμπι μας ότι αφορά την υγεία.

Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω αυτό που έλεγε και ο Παύλος για την εισπνοή των καυσαερίων. Εντάξει όταν λέμε για καύση συνθετικών, αλλά τι γίνεται όταν πρόκειται για καστορέλαιο (αυτοκινητάκια), δεν είναι πιο επικίνδυνο;
    Το τσούξιμο των ματιών από τα καυσαέρια στα αυτοκινητάκια νομίζω πως είναι περισσότερο απ' ότι στα καύσιμα με συνθετικά λιπαντικά. Τι λέτε;
    Καταγράφηκε

“The helicopter approaches closer than any other [vehicle] to fulfillment of mankind's ancient dreams of the flying horse and the magic carpet.”
    - Igor Sikorsky

http://www.coolmodels.gr
    pissas
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #10 στις: Τρίτη, 7 Ιουν 2011, 22:37:59 »

Ολοι οι υδρογονανθρακες σαν φυσικο αποτελεσμα της καυσης τους εχουν co2 και νερο οπως πολυ σωστα ειμαι ο Jkon. Και τα λαδια υδρογονανθρακες ειναι πρακτικα , ειτε συνθετικα ειτε καστορελαια, ισως με καποιες παραπανω προσμιξεις θειου. Αν καποιος περπατησει απο στη σταδιου περιπου 2 χιλιομετρα, ειναι σαν να εχει καπνισει 1.5 πακετο τσιγαρα. Τοση ειναι τα μικροσωματιδια που αναπνεεις σε τετοιους δρομους περπατωντας μολις 2ΚΜ. Ο καπνος δεν ειναι τοσο βλαβερος ειδικα αφου τα μοντελα μας δεν τα εχουμε ποτε σταματημενα μπροστα μας να δουλευουν, αλλα συνηθως περνανε απο μπροστα μας. Τα ματια τσουζουν απο μικροποσοτητες λαδιου που φευγει ακαυστη προφανως.
    Καταγράφηκε

esky kob
    copter x 450 se v2
    copterx 450 pro  belt
    eflite msr
    rjx xtream 50
    Wind
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #11 στις: Τρίτη, 7 Ιουν 2011, 23:20:26 »

Καλησπερα !  Δυστυχως ολα  εχουν κινδυνους πια.  Αν και σταματησα να πεταω πριν καιρο (απο τοτε που καποιος μου ειχε πει  οτι  με  τις νεες Τ/Κ     2,4    δεν θα  μπορω να κανω παιδια..)  αυτο  τωρα  με  την  μεθανολη με  τρομαξε  γιατι  εχω  καψει αρκετα γαλονια...  Τελος  παντων ελπιζω να την γλυτωσω  ...  τωρα  ασχολουμαι με  το  πλεξιμο  αν  και  μου  ειπαν  οτι  μια  γιαγια  τρυπηθηκε με  την  βελονα ,  μολυνθηκε  το δαχτυλο  και της  κοψανε  το  χερι.....     Λετε να το γυρισω στη μαγειρικη Huh    αλλα  και  εκει  εχουν  μαχαιρια !!!!!!!!!!!      Crazy2   
    Καταγράφηκε

Αυτοι που νομιζουν οτι τα ξερουν ολα εκνευριζουν εμας που τα ξερουμε !
    ( αχ και να ημουν mod αχ..)
    MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Τρίτη, 7 Ιουν 2011, 23:40:45 »

Κάθε μορφή πανικού είναι τουλάχιστον ανόητη, εντάξει.
    Πιστεύω όμως πως είναι ωφέλιμο να γνωρίζουμε με τι χημικά στοιχεία έχουμε να κάνουμε αφού λίγο πολύ τα χρησιμοποιούμε καθημερινά.
    Για παράδειγμα είναι πολλοί που δεν γνωρίζουν πως τα ανθρακονήματα περιέχουν βαρέα μέταλλα και πρέπει να αποφεύγουμε την εισπνοή τους όταν τα κόβουμε.
    Θα ήθελα επίσης να μάθω και για το κατά πόσο χρειάζεται ή όχι η χρήση μάσκας όταν χρησιμοποιούμε κυανοακρυλικές κόλλες και εποξικές ρητίνες.
    Καταγράφηκε

“The helicopter approaches closer than any other [vehicle] to fulfillment of mankind's ancient dreams of the flying horse and the magic carpet.”
    - Igor Sikorsky

http://www.coolmodels.gr
    szos
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #13 στις: Τετάρτη, 8 Ιουν 2011, 08:59:11 »

Απ όσα ξέρω η κυανοακρυλικη  χρησιμοποιείται στην ιατρική από τη δεκαετία του 60, και είναι εντελώς ακίνδυνη.
    Παρόλο αυτά η κατασκευαστές γράφουν

Ατμοί του είναι δηλητηριώδες και εισπνοή, μπορεί να προκαλέσει σπασμούς  πνευμόνων.
     Στα κολλήματα μην κοιτάτε κατακόρυφα προς τα κάτω - ατμοί, ανεβαίνοντας προς  μπορούν να προκαλέσουν έντονο τσούξιμο και δάκρια.
     Κυανοακρυλικη σε επαφή με υφάσματα παράγει μεγάλη θερμότητα και μπορεί να προκαλέσει  ακόμα και πυρκαγιά.

Προειδοποίηση: αυτά είναι επισημάνσεις  στης ορισμένες κόλλες, όπως Zap 
    Εκτός από ένα ειδικό διαλύτη, η κόλλα που έχει στέγνωση στα χέρια μπορεί να βγει  εύκολα σαν  φλούδα  εάν τα κρατήστε στο  ζεστό νερό τουλάχιστον 5 λεπτά.

Οι εποξικές ρητίνες χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική.

Τα στοιχεία για καρκινογένεση  νομίζω δεν υπάρχουν, αντίθετα υπάρχουν πολλά στοιχεία σχετικά με αλλεργίες που προκαλούν. Αν και η υποτιθέμενα καρκινογόνα θεωρούνται διάφορα   προϊόντα, τα οποία μπορεί να συνυπάρχουν σαν πρόσμειξη στη ρητίνη. Τοξικά σε διαφορετικό βαθμό, θεωρούνται τα σκληρυντικά.

Παρόλο αυτά προσωπικά θα συνιστούσα στοιχειώδες προφυλάξεις σε όλα τα υλικά . Και τα κινητά τηλέφωνα πριν 15 χρόνια ήταν ασφαλή και σήμερα-------καλύτερα να πίνουμε μεθανολη παρά να παίρνουμε τηλεφώνα.
    Καταγράφηκε

Ελευθερία δεν είναι να κάνεις ότι θέλεις, αλλά  να μην κάνεις αυτό που δεν θέλεις.
    evan
    Aeromodeller Hero Member

Ευάγγελος Μιχαηλίδης

« Απάντηση #14 στις: Τετάρτη, 8 Ιουν 2011, 09:35:34 »

Κάθε μορφή πανικού είναι τουλάχιστον ανόητη, εντάξει.
    Πιστεύω όμως πως είναι ωφέλιμο να γνωρίζουμε με τι χημικά στοιχεία έχουμε να κάνουμε αφού λίγο πολύ τα χρησιμοποιούμε καθημερινά.
    Για παράδειγμα είναι πολλοί που δεν γνωρίζουν πως τα ανθρακονήματα περιέχουν βαρέα μέταλλα και πρέπει να αποφεύγουμε την εισπνοή τους όταν τα κόβουμε.
    Θα ήθελα επίσης να μάθω και για το κατά πόσο χρειάζεται ή όχι η χρήση μάσκας όταν χρησιμοποιούμε κυανοακρυλικές κόλλες και εποξικές ρητίνες.

Καλημέρα Μάριε,

Υπάρχει ένα σχετικό θέμα με αυτά που αναφέρεις: Η ασφάλεια στο εργαστήριο
    Καταγράφηκε

Η ύστατη μορφή ελευθερίας είναι η σιωπή. (Γιάννης Ρίτσος)
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αερομοντελλισμός στο Aeromodelling GR  |  Aeromodelling GR - γενικές συζητήσεις (Συντονιστής: ArgyrisGiannetakis)  |  Θέμα: Μςθανολη και επιδράσεις στην υγεία.
    Μεταπήδηση σε: