Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.760 μηνύματα σε 12.386 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 11:35:27

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 11:35:27

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 09:24]

από spirost
    [Σήμερα στις 00:30]

από Markhelis
    [Χθες στις 23:34]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309760
    Σύνολο θεμάτων: 12386
    Online σήμερα: 811
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 672
    Συνολικά: 674
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3 4     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ F5J-GR  (Αναγνώστηκε 16652 φορές)
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« στις: Δευτέρα, 30 Μαΐ 2011, 11:59:40 »

Αγαπητοί  φίλοι,

Η κατηγορία F5J-GR απέδειξε και εφέτος ότι είναι η πιό δημοφιλής από όλες τις άλλες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρκεστούμε στην πρόσφατη αυτή διαπίστωση, αλλά θεωρώ ότι μπορεί να μεγαλώσει ο αριθμός των συμμετοχών, ακόμα περισσότερο, και είναι ευπρόσδεκτη κάθε προς τον στόχο αυτό ιδέα.
    Στη συνέχεια παραθέτω μία από τις δικές μου απόψεις:

"Οι Πανελλήνιοι αγώνες F5J-GR και το 2010 και το 2011, τελέστηκαν στη Θεσσαλονίκη.  Είθισται (χωρίς να αποτελεί κανόνα), ως τόπος τέλεσης Πανελλήνιου αγώνα, να επιλέγεται αυτός που παρατάσσει τους περισσότερους αθλητές της κατηγορίας.

Εξ όσων γνωρίζω, στην Αθήνα υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για αυτή την κατηγορία, που όμως δεν συμμετείχαν ούτε το 2010, ούτε το 2011 στη Θεσσαλονίκη, για ευνόητους λόγους που δεν θα αναλύσουμε.

Εκτός από αυτούς, στην Αττική υπάρχουν και άλλοι ανεμοπόροι - και μάλιστα πολύ καλοί - που απλά ασχολούνται μόνο με την αδελφή κατηγορία F5-GR-BF1.

Ενας σίγουρος τρόπος για να πιστοποιηθεί  - και να αυξηθεί - ο ενεργός αριθμός των αθλητών της F5J στην Αττική είναι να τελούνται τοπικοί ή περιφεριακοί αγώνες. Η πρώτη ευκαιρία έρχεται με τον προγραμματισμένο από την Ομοσπονδία αγώνα F5J-GR για τις 1 & 2 Οκτωβρίου, υπο τον γενικό τίτλο «κύπελο ηλεκτρικών».

Ευελπιστώ ότι όλοι οι ηλεκτροκίνητοι ανεμοπόροι της Αττικής θα δηλώσουν συμμετοχή. "
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    _ΤΑΣΟΣ_
    Global Moderator

« Απάντηση #1 στις: Δευτέρα, 30 Μαΐ 2011, 13:57:27 »

Γιάννη καλημέρα,

Η προσπάθεια που γίνεται και στους δύο αγώνες είναι καταπληκτική.

Εμείς, ΟΑΜΕΛ, την Κυριακή 12 Ιουνίου έχουμε κανονίσει έναν "αγώνα" All Up Last Down, περισσότερο να μαζευτούμε και να περάσουμε καλά παρά για να αγωνισθούμε.
    https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=21997.0

Είναι μια καλή ευκαρία να κάνουμε και κάποιες πτήσεις των κατηγοριών του πρωταθλήματος έτσι ώστε να "γευθεί" και ο κάμπος τις εν λόγω κατηγορίες αλλά και να δοκιμάσουν οι αθλητές ένα ιδανικό "γήπεδο" για θερμικές πτήσεις.

Ήδη υπάρχει εντονο ενδιαφέρον για τις μπριζόλες και όχι για τον αγώνα από πολλά σημεία της χώρας Wink

Εννοείται οτι τα μπριζολίδια θα είναι για όλους !!!
    Καταγράφηκε

Ένα γραμμάριο δράσης αξίζει ένα τόνο θεωρίας.
    GRE-F-0611
    GRELE
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Δευτέρα, 30 Μαΐ 2011, 23:17:36 »

Αγαπητοι φιλοι
    Νομιζω οτι εαν γινει καποιο "σεμιναριο" πανω στον αγωνα F5J-GR εκει στην Αττικη ισως βοηθηθουν/παροτρυνθουν πολλοι καθως θα απομυθοποιηθουν πολλα και θα γινουν φανερα τα πλεονεκτηματα αυτης της διαδοχου κατηγοριας.
    Ισως το υπολοιπο "ανεμοπορικο" δυναμικο της Αττικης χρειαζεται λιγο παραπανω θεωρητικη και πρακτικη εμπλοκη για να δει οτι τα πραγματα ειναι πιο απλα απ'οτι νομιζουν.
    Ειναι βεβαιο οτι μετα και απο τον προσφατο Πανελληνιο οι πρεσβευτες αυτης της συγχρονης κατηγοριας εχουν αυξηθει και διακινδυνευοντας λιγακι λεω  οτι οποιος εχει "πεταξει" μια φορα σε εναν τετοιο αγωνα διαπιστωνει οτι μονον σε αυτον θελει να ξαναπαει. 
    Ελπιζω οτι στο Κυπελο Ηλεκτρικων θα δουμε περισσοτερους θιασωτες της κατα το δυνατον λιγοτερο ηλεκτρολογικης ανεμοποριας .
    Τελος παντων το μονο σιγουρο ειναι οτι οσοι πεταξουν το λεγομενο 10λεπτο θα φυγουν με τις μπαταριες τους οπως ηταν χωρις καμμια να τους "φουσκωσει"!!
    Μετα το πριμο... οι σεγοντο σκεψεις μου
    Βασιλης Παπαδοπουλος   
    Καταγράφηκε

......electrics are here to stay......
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Τρίτη, 31 Μαΐ 2011, 08:08:58 »

Το σεμινάριο ετοιμάζεται.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    KOSTAS 3D
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Τρίτη, 31 Μαΐ 2011, 11:16:57 »

με όλο το σεβασμό και την εκτιμητή που έχω προ τα πρόσωπα σας   θα καταθέσω την αποξη μου χωρίς υπονοούμενου  και προς θεού δεν θέλω να παρεξηγηθώ

ξεκίνησα να ερχομέ στου αγώνες πριν 2 χρονια
    ένα αγώνα που εσείς είχατε αναπτύξει τον βρήκαμε προπονήθηκα  κόπιασα να φτάσω  σε ένα  ικανοποιητικό επίπεδο
    ξαφνικά όλα αλαξαν
    δεν λέω οχι
     ίσως προς το καλύτερο  
      ναι αυτό έφερε περισσότερούς αθλητές
    και βάζουμε στο περιθώριό τον αγώνα bf1  κουραστικός δεν λέω
     μα γιαυτό είναι αγώνας  

μια βδομάδα πριν το πανελλήνιους  έναν "αγώνα" All Up Last Down,  

ελάτε στο bf1 δείξτε μας την διαφορά  
     και εμείς ακολουθούμε

« Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 31 Μαΐ 2011, 15:50:19 από KOSTAS 3D » Καταγράφηκε
    Γιαννης Κλειδαρας
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #5 στις: Τρίτη, 31 Μαΐ 2011, 13:04:04 »

Οι διαφορες των δυο των δυο κατηγοριων ειναι ξεκαθαρες και μαλλον καθολου δυσνοητες.
    O F5J ειναι αγωνας καθαρα ανεμοπορειας και απο αυτην προκυπτουν τα αποτελεσματα.
    Ο BF1 ειναι αγωνας  "ανεμοπορειας" με κινητηρα!!!!(αν ειναι δυνατον!!!)και τα αποτελεσματα προκυπτουν απο τη ζυγαρια!!!!!
    Ο καθενας μπορει να εχει τις προτιμισεις του αλλα περα απο αυτες τη βιωσιμωτητα και αναπτυξη της καθε κατηγοριας την καθοριζουν οι συμμετοχες και το ενδιαφερον των αγωνιζομενων.
    Καταγράφηκε

Οι αγωνες βελτιωνουν τη ρατσα.
    eolos30
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Τρίτη, 31 Μαΐ 2011, 13:16:30 »

Ο BF1 ράφτηκε για NiCad που και να τις ξεζούμιζες δεν καταλάβαιναν  τίποτα.
    Οι καδμίου απαγορεύτηκαν από την ΕΕ για περιβαλλοντικούς λόγους. Τον αγώνα όμως τον είχε αγαπήσει κόσμος και ήθελε να συνεχιστεί.  Όμως οι Lipo θα  αχρηστευτούν αν δεν τις προστατέψεις .Αν δεν τους αφήνεις το 20% , πας για άλλες. Ποιος όμως δεν θα μπει στο πειρασμό να αφαιρέσει τη προστασία Cutoff voltage 3V/cell?
          Ποιος από όλους μας δεν έχει κάνει το απαράδεκτο , να αφαιρέσει την προστατευτική συσκευασία για να γλιτώσει βάρος ;
     Δεν είναι τώρα ώρα για αυτή τη κουβέντα. Τώρα θα πάμε όλοι στους Πανελλήνιους και τον Οκτώβρη που θα ζήσουν από κοντά όλοι το 10λεπτο θα δούμε αν θα τους αρέσει.
                         Προσωπικά σας βεβαιώνω πως μόνο  την απογείωση να δεις  ,είναι αρκετό….
                                                                                                Aνδρεας
    Καταγράφηκε

The desire for safety stands against every great and noble enterprise. -Tacitus
    Αντώνης Παπαδόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Τρίτη, 31 Μαΐ 2011, 15:00:39 »

Καλησπέρα,

Νομίζω ότι το θέμα είναι η ανάπτυξη της κατηγορίας F5J GR και όχι η σύγκριση της με άλλες κατηγορίες, ή πιο συγκεκριμένα την F5B GR BF1.

Πιστεύω λοιπόν ότι οι σχετικές συζητήσεις είναι άκαιρες. Στο site της ΕΛΑΟ στα ηλεκτρικά υπάρχουν και άλλες κατηγορίες οι οποίες μπορούν κάποια στιγμή να επιλεγούν από κάποιο σωματείο για οργάνωση αγώνα.

Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν γίνονται τώρα δεν μπορεί να γίνουν κάποια άλλη στιγμή.

Η κάθε κατηγορία έχει την δική της δυναμική και οι συμμετέχοντες επιλέγουν και την δική τους στρατηγική για την κάθε κατηγορία.

Η "οικογένεια" των ηλεκτρικών ανεμοπτέρων είναι μία. Και για τον λόγο αυτό έχει αποφασιστεί να γίνει και το Κύπελλο Ελλάδος τον Οκτώβριο. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και σε άλλες κατηγορίες. Πχ. τώρα που στα ελικόπτερα καθιερώθηκε και η F3N, δεν σημαίνει ότι αυτόματα καταργείται η F3C.

Ο χρόνος θα δείξει τι είναι εκείνο που τραβά τον κόσμο.

Αντώνης Παπαδόπουλος
    Καταγράφηκε
    KOSTAS 3D
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Τρίτη, 31 Μαΐ 2011, 15:35:07 »

το 2010 αγόρασα μοντέλο κατάλληλο για τον bf1
     πήρα πανελληνία διάκριση γιατί δούλεψα αρκετά και προετοιμάστηκα κατάλληλα
    φέτος λοιπόν όλοι λένε f5j
    και εγώ λέω ναι
    δεν διαφωνώ αγόρασα και το αλτιμετρο
     ώμος όπως εγώ και πολλοί ακόμα είχαν αγοράσει ανάλογα ανεμόπτερα
    τώρα είναι απλό
    δεν κάνουν για τον f5j
    και κακά τα ψέματα αν δεν έχεις ένα αξιόλογο μοντέλο  επιδόσεων  δεν θα καταφέρεις και πολλά  
     οπότε να αγοράσουμε αλλά ανεμόπτερα  για να μην χαλάσουμε τις δυσελες μπαταριές που κοστίζουν 10 έως 15 ευρω

για να γίνει λοιπόν η μετάβαση και στον f5j χρειάζεται χρόνος
      ώστε ο καθένας να προγραμματίσει τα οικονομικά του  

καλό λοιπόν θα είναι όσοι πετάτε αυτό των αγώνα να δίνετε στοιχεία μοντέλου κ.τ.λ
     όπως γίνετε στον bf1
    και πόσα  αμπέρ κατανάλωση
     αυτό είναι ανάπτυξη  του f5j

οι κουβέντα που κάνομε είναι  καλοπροαίρετη
                       χωρίς ίχνος σαρκασμού σε κανένα πρόσωπο  

« Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 31 Μαΐ 2011, 15:52:22 από KOSTAS 3D » Καταγράφηκε
    orck
    Aeromodeller Hero Member

game over :|

« Απάντηση #9 στις: Τρίτη, 31 Μαΐ 2011, 16:07:11 »

Κωστα τι ανεμοπτερο θελει η f5b-gr και τι ανεμοπτερο θελει η f5j-gr;
    Συμφωνα με αυτο που λες ολοι ειναι με πανακριβα carbon-kevlar σκαφη, ισχυει κατι τετοιο;

Και κατι σημαντικο. Δεν εχω καταλαβει πως λειτουργουν οι βαθμοι ποινης στην f5j, περιμενω το σεμιναριο που αναφερε ο θειος Γιαννης.
    Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    alex.cularis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Τρίτη, 31 Μαΐ 2011, 16:12:36 »

καλησπερα
    το  καλυτερο  σεμιναριο  για  αυτον  τον αγωνα ειναι  μια  συμμετοχη' βεβαια  μου  στοιχισε  οσο  να  αγοραζα ενα  ανεμοπτερο  grafas  αλλα  η  εμπειρια  απο  αυτον  τον  αγωνα  δεν  αντικαθισταται   με τιποτα.
    ειδα  τις  συμπεριφορες  του  explorer   ava  topaz  pulsar  supra  grifite grifter  [καλεμοπτερου]  καθως  και  πολλων  αλλων   σε   καθε  τυπο  ανεμου  απο απνοια     μεχρι  και  στη  μπουκαδουρα  οπου  το μονο που σταθηκε  ηταν  το  topaz   kaι  το ανεμοπτερο  του  καλεμη.
    δυστυχως  η  εμπειρια  αποκταται  μονο  με προπονηση  και χωρις  μοντελοδρομιο  σε ενα  κοντινο  μερος  λιγα θα  καταφερουμε  εγω  και  ολοι  οσοι  ειναι  νεοι στο χωρο  και αγαπουν  το ανεμοπτερο
    Καταγράφηκε
    albatros
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #11 στις: Τρίτη, 31 Μαΐ 2011, 16:15:41 »

Αγαπητοί  φίλοι

Κατ΄αρχην θα ήθελα να τονίσω ότι το θέμα του ‘All UP-LAST DOWN και των μπριζολιδίων” είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και κατα την προσωπική μου άποψη είναι άσχετο με το συγκεκριμένο θέμα.

Τώρα όσον αφορά τις δύο εγκεκριμμένες από την ΕΛΑΟ κατηγορίες των ηλεκτρικών ανεμοπτέρων θεωρώ ότι σαφώς και δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαμάχης και αντιπαράθεσης.Αντίθετα ο κάθε αθλητής έχει την επιλογή να μετέχει σε εκείνον τον αγώνα που θεωρει ότι του αρέσει περισσότερο και είναι καλύτερα προετοιμασμένος.

Απο τα γραφόμμενα όμως του φίλου μου του Κώστα απο την Κρήτη τον οποίο και περίμενα στην Θεσσαλονίκη ,όμως φίλε Κώστα κατονοώ το πρόβλημα της απόστασης γι αυτό και σε συγχωρώ,διαπιστώνω ότι υπάρχει μία σύγχυση όσον αφορά τα μοντέλα με τα οποία μπορεί κάποιος αθλητής να πάρει μέρος στον ένα ή στον άλλον αγώνα.

Θέλω να πώ κατηγορηματικά ότι με όποιο ανεμόπτερο πετά κάποιος αθλητής στην BF1 με το ίδιο ανεμόπτερο μπορεί να διαγωνιστεί και στην F5J-GR με την μόνη προσαρμογή στην μπαταρία ώστε μέσα σε 30’’ να φτάνει τα 200μ και τίποτε άλλο.
    Αυτό πιστεύω ότι θα γίνει πλήρως κατανοητό τον Οκτώβριο στην Αθήνα όπου θα γίνουν και οι δύο κατηγορίες.

Ραντεβού λοιπόν τον Οκτώβριο και φυσικά για όποιον θέλει και μπορεί, νωρίτερα στον περιφεριακό του Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη.
    Καταγράφηκε

Μπάμπης  Παραστατίδης - ΕΑΘΘ
    kilias
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #12 στις: Τρίτη, 31 Μαΐ 2011, 17:20:24 »

καλησπερα
    το  καλυτερο  σεμιναριο  για  αυτον  τον αγωνα ειναι  μια  συμμετοχη' βεβαια  μου  στοιχισε  οσο  να  αγοραζα ενα  ανεμοπτερο  grafas  αλλα  η  εμπειρια  απο  αυτον  τον  αγωνα  δεν  αντικαθισταται   με τιποτα.
    ειδα  τις  συμπεριφορες  του  explorer   ava  topaz  pulsar  supra  grifite grifter  [καλεμοπτερου]  καθως  και  πολλων  αλλων   σε   καθε  τυπο  ανεμου  απο απνοια     μεχρι  και  στη  μπουκαδουρα  οπου  το μονο που σταθηκε  ηταν  το  topaz   kaι  το ανεμοπτερο  του  καλεμη.
    δυστυχως  η  εμπειρια  αποκταται  μονο  με προπονηση  και χωρις  μοντελοδρομιο  σε ενα  κοντινο  μερος  λιγα θα  καταφερουμε  εγω  και  ολοι  οσοι  ειναι  νεοι στο χωρο  και αγαπουν  το ανεμοπτερο

Να διαφωνήσω μαζί σου για το topaz μιας και στον άνεμο το θεωρώ όχι τόσο κατάλληλο. Το ότι στάθηκα καλύτερα σε 1-2 δεκάλεπτα  ήταν καθαρά θέμα ότι βρήκα και ακολούθησα καλά θερμικά. Αν είχα πχ το παλιό μου ανεμόπτερο (elegant) ,μάλλον με αυτό θα πετούσα εκείνη την στιγμή.
    Καταγράφηκε

Κλειδαράς Ηλίας
    coolvag
    Aeromodeller Hero Member

Ευάγγελος Κουλάδης

« Απάντηση #13 στις: Τρίτη, 31 Μαΐ 2011, 18:05:32 »

κρίμα, πολυ κρίμα.......και ολα αυτα διοτι κάποιοι εταξαν σε αλλους Διαδοχή αυτό προκύπτει απο τα γραφόμενα.

κρίμα διοτι μπήκε ανταγωνισμός (χειραγώγηση των μαζών ειναι επιστήμη στην πολιτική) ανάμεσα σε κατηγορίες αγώνων, αντι στο πεδίο του αγώνα ανάμεσα σε αθλητές!!!!!!!

Το συνεχόμενο και επιθετικό marketing απο συγκεκριμένους παράγοντες καποιες φορές φέρνει και  αντίθετο αποτέλεσμα .

κρίμα διοτι το μεγαλύτερο κέρδος και Συχγαρητήρια στην  Thumbs up   ΕΑΘ  Thumbs up  ειναι αυτο στην ομορφη Θεσσαλονίκη μας,  ο μικρός Αθλητής που πετά ανεμόπτερο.......τίποτε αλλο  μου θυμίζετε την ιστορία με τον γείτονα και την  κατσίκα, που ολοι ξέρουμε!!!!!!

Βασιλιά δεν εχουμε στην χώρα μας, διαδοχος λοιπόν δεν υπάρχει, και επίσης τα μονοπώλια επεσαν, μακάρι να δημιουργήσουμε και αλλη κατηγορία ανεμοπτέρων, και  να εχει συμμετοχές.

Καπου είδα ηλεκτρολογική ανεμοπορία ή ανεμοπορία με κινητήρα, ας είμαστε σοβαροί  30 λεπτά αγώνα με μέσο ορο δυο με τρια λεπτά μοτέρ, δηλαδη 27 λεπτά ανεμοπορία, νομίζω οτι δεν ευσταθεί.

Οι μπαταριές δεν φουσκώνουν ετσι στα καλά καθούμενα ο χειριστής, δεν εχει γνώση σωστής χρήσης, και καπου είδα οτι να κατεβάσεις το cell της λιπο κατω απο 3 βολτ  μα δεν εχει νοημα διοτι στα 3,2 και κατω τελειωσε το ρευμα, δεν εχεις να κερδίσεις τίποτα παρα μονο μια πνοη ενεργειας εαν χρειάζεται στην προσγειωση!!!!!!  ετσι μόνο φουσκώνει η μπαταρία , η γνώση είναι δύναμη.

Ναι τις μπαταρίες τις γδίνουμε δεν ειναι κακό, μπορει ο οποιοσδηποτε να τις γδυσει εως ενα σημείο, που  βλέπετε το Απαράδεκτο, προς θεου, σε εναν αγώνα μετράνε ολα, δεν υπάρχουν ταμπου πάμε να αγωνιστούμε με αξιοπρέπεια και εντιμότητα και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Δεν κατάλαβα πότε τέθηκε θέμα  "βιωσιμότητας", νομιζω οτι "χάνουμε ετσι με αυτο το σκεπτικό", και  με συγχωρείτε κιόλας αλλα μην ξεχνάτε το χόμπυ μας κάνουμε, την τρέλα μας , την διέξοδο μας, και απλώς αθλητικά βαζεις στόχους, προετοιμασια, προπόνηση, και βλέπεις ποιο σοβαρα αυτο που σου αρέσει.

και ξαναγραφω αυτο που σε τραβάει-αρέσει.

Σεβασμός λοιπόν σε αυτο που σου αρέσει να πετάς και οχι σε αυτο που σου επιβάλουν κάποιοι , ελεος  εμένα μου αρέσει το μισάωρο, και δεν θα επεκταθω στο ποιος ειναι καλλυτερος αγώνας ή στα αρνητικά του f5j διοτι δεν ειναι του τύπου μου να το κάνω, κατι που το κάνανε ηδη καποιοι εδω για τον bf1 μισάωρο.

Φαγωμάρες απο το τίποτα, και χάνεται η ουσία.......... να πετάς ενα ανεμόπτερο!!!!!!!, να περνάς ομορφο διήμερο με τους Συναθλητές σου σε ενα αγώνα Ανεμοπτέρων, με ευγενη αμμιλα, ομορφο ανταγωνισμό, με κέφι, και Πάθος.

Ο συνολικός και Συλλογικός στόχος κατα την ταπεινή μου αποψη στους αγώνες,  πρέπει να ειναι η ποιότητα και οχι η ποσότητα.

Με Σεβασμό

Ευάγγελος Κουλάδης

Υ.Γ κάποια πράγματα θέλουν τρόπο  , ας μην βάζουμε μόνοι μας τρικλοποδιά και μουρμούρα!!!!

* aeromodellingnews.jpg (119.7 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 512 φορές.)
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Τρίτη, 31 Μαΐ 2011, 18:31:49 »

Ο λόγος που ξεκίνησα το thread αυτό, δεν είναι να υποβαθμίσω την BF1-GR, άλλωστε δικό μου πνευματικό τέκνο είναι, και χαίρομαι που υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον μεγάλο γι’ αυτή, και εύχομαι να εξακολουθήσει να υπάρχει.

Απλά, είναι κοινή διαπίστωση, ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι για τα ηλεκτροκίνητα ανεμόπτερα δεν έχουν γευθεί την F5J, και νομίζουν ότι δεν περιέχει ότι ακριβώς ζητούν για συναγωνισμό και ευχαρίστηση.

Και όμως κύριοι, και οι δύο κατηγορίες είναι ισότιμες: Αυτό προσπαθούν να σας εξηγήσουν οι έμπειροι προλαλήσαντες, και θα προσθέσω και εγώ την δική μου ανάλυση για τον ίδιο σκοπό.

Υπάρχει διαφορά στην ανεμοπορία των δύο κατηγοριών;

Οι στατιστικές λένε ότι στο «30λεπτο», το συνολικό (αθροιστικά) ύψος που πετυχαίνει ο αθλητής με την φέρουσα μπαταρία είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό του «δεκάλεπτου», το ίδιο και ο χρόνος, ήτοι θα μπορούσαμε να πούμε ότι μία πτήση του «30λεπτο» αντιστοιχεί σε τρείς πτήσεις του «10λεπτου». Αρα η συμμετοχή της ηλεκτροκίνητης έλξης είναι στο ίδιο ποσοστό, και το «30λεπτο» είναι το ίδιο ανεμοπορικό με το «10λεπτο».

Ο εξοπλισμός

Τα μοντέλα που βλέπουμε στην μία κατηγορία, είναι κατάλληλα για την άλλη. Και εννοώ όλα. Εχει αποδειχθεί πλέον περίτρανα ότι τα all-glass, all-carbon πανάκριβα ανεμόπτερα δεν είναι η αναγκαία και μόνη επιλογή. Δεν αντιλέγω ότι, ανάλογα με τον καιρό συνδυάζονται άλλοτε  το ελαφρύ, άλλοτε το μέσης και άλλοτε της μεγαλύτερης φόρτισης μοντέλα, αλλά αυτά δεν είναι ανάγκη να είναι συνθετικά. Οι καταπονήσεις της πτήσης δεν έχουν καμμία σχέση με την καθαρόαιμη F3J, οπότε ξύλινα, ή φόαμ/καπλαμάς  με την κατάλληλη αεροτομή είναι άκρως συναγωνιστικά όπως απεδείχθη. Είδατε πόσο ψηλά κατατάχτηκαν οι ιδιοκατασκευές;

Οσο για το μοτέρ, αν για την BF1 λειτουργεί με δύο στοιχεία και μεγάλη έλικα, το ίδιο μπορεί να λειτουργήσει άνετα με τρία, με μικρότερη έλικα, που επίσης θα τραβήξει το μοντέλο.

Στην BF1 πολλοί κάνουν ένα λάθος τακτικής, πιστεύοντας ότι όσο πιο χαμηλή ισχύ έχουν, και η λειτουργία διαρκέσει περισσότερο χρόνο, τόσο πιο πολύ ύψος θα πάρουν σιγά-σιγά. Όμως η αποδοτικότερη άνοδος γίνεται κατακόρυφα, όπου όλη η ενέργεια μετατρέπεται σε ύψος και όχι ένα μέρος σε ύψος και ένα μέρος σε πρόωση όπως όταν ανέρχεται υπό μικρότερη γωνία, με την χαμηλή ισχύ. Ένα πολύστροφο μοτέρ μπορεί να συμμετάσχει και στις δύο κατηγορίες, χωρίς αλλαγή μπαταρίας (2S) αλλά μόνο της έλικας.

Για να ανέλθει το ανεμόπτερο στο ύψος των 200 μέτρων σε 25 δευτερόλεπτα (30 διαθέσιμα δευτερόλεπτα αλλά στην αρχή και στο τέλος το μοντέλο εκτελεί καμπύλη πτήση), η ταχύτητα ανόδου πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο 8 μέτρα ανά δευτερόλεπτο (8Χ25=200).
    Αυτό μεταφράζεται σε τάξη μεγέθους ισχύος 180 watts ανά κιλό μοντέλου. Δηλαδή ένα μοντέλο 1,8 κιλών χρειάζεται 324 Watts, οπότε με 7,4 Βολτς πρέπει να τραβήξει 44 αμπέρ, ή με 11,1 Βολτς να τραβήξει 29 Αμπέρ (θεωρητικά μεγέθη, στην πράξη η τάση πέφτει λίγο και τα αμπέρ πρέπει να αυξηθούν ανάλογα).

Βέβαια το ότι η μπαταρία Li-Po δεν κινδυνεύει να χαλάσει στην F5J με την ίδια συχνότητα που χαλάει στην BF1, είναι ίσως μία ουσιαστική διαφορά για όσους εκτιμούν την λέξη «κόστος».
    Η μόνη επιβάρυνση της F5J είναι η αγορά ενός ηλεκτρονικού κόφτη, όσο κάνει και ένα καλό σέρβο.

Η προπόνηση που έχει γίνει δεν πάει χαμένη. Κυνήγι θερμικών και στην μία, κυνήγι και στην άλλη.

Αν και αρχικά απευθύνθηκα στους αερομοντελιστές της Αττικής, διαπιστώνωντας το ενδιαφέρον από την πορεία της συζήτησης, διευρύνω την πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους ανά την επικράτεια.

Φίλοι αερομοντελιστές που ασχολείστε με το ηλεκτροκίνητο ανεμόπτερο, ελάτε να γνωρίσετε μέσω της συμμετοχής σας και την κατηγορία F5J (αν δεν το έχετε πράξει ακόμα), ή επανέλθετε σε ένα μελλοντικό αγώνα της, γιατί η παρέα είναι καλή, ο συναγωνισμός δυνατός και σίγουρα θα περάσετε καλά.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Σελίδες: [1] 2 3 4     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ανεμόπτερα R/C  |  Ηλεκτροκίνητα ανεμόπτερα (Συντονιστής: _ΤΑΣΟΣ_)  |  Θέμα: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ F5J-GR
    Μεταπήδηση σε: