Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.815 μηνύματα σε 12.388 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 17:56:34

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 17:56:34

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από 3DJunk
    [Σήμερα στις 16:33]

[Σήμερα στις 12:40]

από Markhelis
    [Χθες στις 14:07]

[Χθες στις 03:41]

[Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 14:35:59]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309815
    Σύνολο θεμάτων: 12388
    Online σήμερα: 154
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 5
    Επισκέπτες: 71
    Συνολικά: 76
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Funtana 90  (Αναγνώστηκε 4040 φορές)
    andreas
    Moderator
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τετάρτη, 7 Μαρ 2007, 23:24:23 »

πριν λιγες μερες πηρα δευτερο χερι ενα 90αρι Funtana kai εχω μερικες αποριες .1. εχω μονο για την ωρα μια 91fx και δεν προβλεπετε να παρω κατι αλλο συντομα θα της βαλω μια αντλια perry και προπελα 15χ6 ξυλινη .το βαρος του θα ειναι κατω απο 4 κιλα αδειο θα φτανει η 91 για 3d. δεν περιμενω να το <<σκιζει>> αλλα ας το παει οπως η 52αρα μου το 40αρι. επισης δεν εχω βαλει ποτε διπλα σερβο στο υψους-βαθους και δεν ξερω πως να τα σεταρω .αν τα βαλώ σε μιξη δεν μπορω να τριμαρω και τα δυο.αν τα βαλω σε ενα καναλι με υψιλον συνδεση πρεπενα μπουν τα χορν το ενα πανω και το αλλο κατω για να δουλευουν στην ιδια κατευθυνση αλλα μετα η κινηση δεν ειναι αρμονικη γιατι οι ντιζες δουλευουν με διαφορετικη γωνια Huhκαμια ιδεα?
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Πέμπτη, 8 Μαρ 2007, 08:18:57 »

Ξεχωριστό κανάλι. Μίξη αυτού ως slave 100% με το κανάλι του ELEV. Κατόπιν αποκτάς  δυνατότητα να έχεις για κάθε σέρβο ξεχωριστό reverse, subtrim & ATV.
    « Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 8 Μαρ 2007, 14:14:16 από Κυρμπέσης Νίκος » Καταγράφηκε
    Serafim
    Administrator

« Απάντηση #2 στις: Πέμπτη, 8 Μαρ 2007, 09:13:40 »

Αντρέα καλημέρα

Φαντάζομαι ότι για να γράφεις ότι δεν μπορείς να έχεις trim στο δεύτερο κανάλι το έχεις ψάξει.  Αυτός ήταν και ο λόγος που πήρα την 9c, γιατί όλες οι μικρότερες Futaba έχουν αυτό το πρόβλημα.  Σε ένα 90άρι UCD που είχα φτιάξει πριν πάρω την 9c είχα χρησιμοποιήσει αυτό:

http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXANF2&P=ML

Κάνει reverse το δεύτερο κανάλι και με μια μικρή βίδα που έχει επάνω σου επιτρέπει να ρυθμίσεις το κέντρο του δεύτερου σέρβο ανεξάρτητα από το πρώτο.  Δεν είναι η τέλεια λύση μια και δεν έχει ρύθμιση διαδρομής για το δεύτερο σέρβο ανεξάρτητα, αλλά αν προσέξεις λίγο την εγκατάσταση των horns τότε μπορείς να έχεις ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

Το  90άρι UCD το έχω δει με OS 120 τετράχρονη και απλά το πήγαινε.  Ήταν τέλειο με Saito 125.  Έχω κάποιες αμφιβολίες αν θα σε ικανοποιήσει η 91fx.

Σεραφείμ
    Καταγράφηκε

There is no greater force in the world than wrong rudder
    dim sofos
    Aeromodeller Hero Member

..Καλύτερα να πετάς παρά να μιλάς.

« Απάντηση #3 στις: Πέμπτη, 8 Μαρ 2007, 09:51:09 »

Καλημέρα

Ανδρέα για να πετύχει σωστά η διαδρομή, πρέπει να ανοίξεις καινούργια τρύπα για το servo στην ουρά του
    μοντέλου,έτσι ώστε οι δύο ντίζες απο την κεφαλή να προχωράνε παράλληλα στα elevator.Το slave να είναι αυτό που θα έχεις γυρίσει ανάποδα.

Και..OS 91fx με APC 15χ4W!! Wink
    Καταγράφηκε
    HarisH
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #4 στις: Πέμπτη, 8 Μαρ 2007, 09:58:44 »

Η απάντηση του Νίκου είναι η καλύτερη λύση, το ίδιο έχω κάνει και εγώ παλιότερα, αν δε σε καλύπτει πες μου να κοιτάξω στο βιβλίο της Ann Marie Cross και για διαφορετική - αν υπάρχει- λύση.
    Καταγράφηκε

Hristos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Πέμπτη, 8 Μαρ 2007, 11:06:06 »

Αυτο που λεει ο Κυρμπεσης το εκανα στο Giles202 140,εχεις σωστες διαδρομες και απολυτο ελεγχο για τριμαρισμα,δεν υπαρχει καλυτερο
    Καταγράφηκε
    Serafim
    Administrator

« Απάντηση #6 στις: Πέμπτη, 8 Μαρ 2007, 11:14:32 »

Να διευκρινήσω ότι συμφωνώ ότι το σετάρισμα που λέει ο Νίκος σίγουρα είναι το καλύτερο, αλλά για να το κάνεις πρέπει να το υποστηρίζει ο πομπός.  Όλες οι Futaba μικρότερες από την 9c (και αρκετοί άλλοι 'μικροί' πομποί) δεν έχουν δυνατότητα ελέγχου του δεύτερου καναλιού με το τριμ του πομπού.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορείς να τριμάρεις στον αέρα, μια και αλλάζει θέση μόνο το μισό elevator.

Η λύση που πρότεινα είναι για την περίπτωση που ο πομπός έχει αυτόν τον περιορισμό.

Σεραφείμ
    Καταγράφηκε

There is no greater force in the world than wrong rudder
    Hristos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Πέμπτη, 8 Μαρ 2007, 11:32:08 »

optic 6 (AILV) ailevator control function
    Καταγράφηκε
    Hristos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Πέμπτη, 8 Μαρ 2007, 11:33:58 »

subtrim ξεχωριστα και trim στον αερα και των δυο Wink
    Καταγράφηκε
    andreas
    Moderator

« Απάντηση #9 στις: Πέμπτη, 8 Μαρ 2007, 18:17:37 »

μολις γυρισα απο δουλεια και θα προσπαθησω παλι να σεταρω <<καπως>> Undecidedτα δυο σερβο σε 2 καναλια εχω μονο το 5 ελευθερο μια που χρησημοποιω μια 7καναλη hitec eclips kai 6καναλο futapa 136 δεκτη .....αλλα ομολογω οτι εχω μπερδευτει λιγο ...μου ειναι πολυ ευκολο να βαλω ενα υψιλον και να δουλευουν μαζι τα σερβο απο ενα καναλι αλλα ξερω οτι η κινηση δεν θα ειναι σωστη σε ολη τη διαδρομη..
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    andreas
    Moderator

« Απάντηση #10 στις: Πέμπτη, 8 Μαρ 2007, 21:17:25 »

τελικα δεν γινετε με την eclipce να εχω 2 σερβο στο elevator etsi εβαλα υψιλον . οι κινησεις ειναι αρκετα ομιομορφες αλλα εχουν μια ελαχιστη διαφορα στα τερματα ελαχιστη ομως .....θα δουμε στον αερα τι θα κανει λογκα θα πρεπει να θελει τριμ στα ailerons στο τερμα οπωτε ισως το βολεψουμε με καπια μιξη το προβληματακι .παντως τα 3152 που εβαλα στο elevator δεν μου φαινονται καλα εχουν κενο στο κεντρο περισσοτερο απο τα 3005 που εχω στα υπλοιπα εκτος απο το γκαζι.,...... Huh
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    3DJunk
    Moderator

« Απάντηση #11 στις: Πέμπτη, 8 Μαρ 2007, 23:39:57 »

Αν δεν εχεις μιξη και θελεις να κινουνται τα elevator το ιδιο μπορεις να αγορασεις ενα ηλεκτρονικο εξαρτημα που λεγεται equaliser αυτο εχει επανω κατι τριμερακια με τα οποια μπορεις να τα ρυθμισεις.

Αν βαλεις σχετικα αδυναμα σερβο στo αεροπλανο, φροντησε να μη χρησιμοποιησεις πολυ μεγαλα servo arm γιατι θα εχεις surface blowback στον αερα, στις 3D κινησεις. Με λιγα λογια η δυναμη τους δε θε επαρκει να κρατησει τα πηδαλια σε max deflection υπο φορτιο.

Νικος
    Καταγράφηκε
    andreas
    Moderator

« Απάντηση #12 στις: Παρασκευή, 9 Μαρ 2007, 18:12:19 »

ελπιζω να του φτανουν αυτα που εχω δηλ 3005 και 3152 γιατι εχω μεγαλα μπραστακια ......αλλα εχει προκυψει και αλλο προβλημα ...εχω οπως ςιπα την 7καναλη eclipse kai δεκτη 136futapa οκ μεχρι εκει .ο δεκτης αλλαχθικε καποτε γιατι ο QPCM της hitec χαλασε .γιανα δουλεψει ο συνδιασμος πρεπει να αλαχθουν οι κρυσταλοι δηλ εχω hitec sto δεκτη και εναν αλλο που δεν θυμαμε τι ειναι στον πομπο Αγορασα δυο κρυσταλους ακομη futapa dual conversional gia dekth μια που εχω ακομη ενα 136 και δεν δουλευει τιποτα .Ο κρυσταλος του πομπου γραφει TX FM 40.665  50   SE-0312 και του δεκτη ειναι hitec  RX 40.665 .o ο κρυσταλος δεκτη που εχω ειναι futapa οπως και ο δεκτης kai γραφει RX 40.665 50 TYPE 40 -10. Να σημειωσω οτι με futapa κρυσταλο και δεκτη πομπου 40 .885 το πακετο δουλευει. help help help 
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    Σελίδες: [1]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Sport - Ακροβατικά - 3D (Συντονιστές: 3DJunk, stavros, andreas)  |  Θέμα: Funtana 90
    Μεταπήδηση σε: