Apo tin Selida tou Konstantinou
Ορθογραφία του όρου <<Αερομοντελισμός>>
Eχω συναντήσει τον όρο "αερομοντελισμός" και γενικά "μοντελισμός" και "μοντέλο" να γράφεται με ένα ή με δύο λάμδα, δηλαδή έτσι: "μοντέλλο".
Σε πολλά βιβλία και λεξικά χρησιμοποιείται είτε ο ένας τρόπος γραφής είτε ο άλλος. Όπως θα έχετε ίσως προσέξει εγώ χρησιμοποίησα αρχικά την γραφή με ένα λάμδα αλλά σε σχετική μου ερώτηση σε ένα άλλο μοντελιστή
(τον founder του yahoo aeromodeling club) πήρα την εξής απάντηση
Χρησιμοποιώ το "αερομοντελλισμός" γιατί έτσι έμαθα να το γράφω και μου αρέσει καλύτερα αισθητικά.
Η λέξη έχει λατινική ρίζα από το modello. Στα γαλλικά από modelle στην αρχή έγινε modele (με accent grave που δεν μπορεί να φανεί).
Στα αγγλικά model, αλλά modeller, modelling.
Στα αμερικάνικα, ως συνήθως απλοποιείται (ή γράφεται ανορθόγραφα) από μερικούς σε modeling και modeler. Επειδή είναι πιο απλή γραφή αρκετοί αμερικανοί το χρησιμοποιούν και έχει διαδοθεί αρκετά.
Στα ελληνικά τώρα, τα τελευταία χρόνια, ακολουθείται η ηχητική γραφή που δεν με βρίσκει σύμφωνο. Π.χ. "τρένο" και όχι "τραίνο". Πιστεύω ότι πρέπει να σέβεσαι, στα πλαίσα του δυνατού, την γλώσσα απ' όπου δανείστηκες την λέξη. Οι ξένες γλώσσες στην πλειονότητά τους έχουν σεβαστεί την δική μας περισσότερο απ΄ότι εμείς οι ίδιοι.
Στη συγκεκριμένη λέξη δεν μπορώ να πω ότι είναι ουσιαστικής σημασίας. Ισως να είναι φόρος τιμής στο βρεττανικό περιοδικό "Aeromodeller", που δεν εκδίδεται πια, και στο πνεύμα του.
Agridoc
Am! ama psaxneis vriskeis lene sto xorio mou k. kwsta

As to sxoliasoume ti lete?

Kai fisika oxi mono tin magiki leksi aeromodelismos,alla genika ti glossa milame kai grafoume
kai eidika me ta greeklish pou safos mas eksiperetoun....alla.....