Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.712 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 10:40:12

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 10:40:12

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 00:18]

από carapis
    [Χθες στις 22:41]

[Χθες στις 18:50]

[Δευτέρα, 13 Ιουλ 2026, 01:45:23]

[Παρασκευή, 10 Ιουλ 2026, 09:50:49]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309712
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 162
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 5
    Επισκέπτες: 82
    Συνολικά: 87
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Βοήθεια με ανεμόπτερο  (Αναγνώστηκε 4886 φορές)
    panioul
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τρίτη, 18 Ιαν 2011, 12:07:50 »

Καλημέρα. Είμαι καινούριος στο forum και καινούριος στα ανεμόπτερα (αν και πετάω πολλά χρόνια όλων των ειδών τα τηλεκατευθυνόμενα). Πρόσφατα έφτιαξα αυτό το ηλεκτροανεμόπτερο http://www.sdshobby.com/mini-angele-electric-balsa-wood-plane-arf-p-210.html το οποίο ξέρω είναι κινέζικο και μάλιστα πολύ κακής ποιότητας αλλά το πήρα σε καλή τιμή από ένα φίλο. Το μοτέρ που του έβαλα είναι brushless με 3 στοιχεία Lipo και folding προπέλα 10Χ6. Το ζύγισμά του φάνηκε αρκετά καλό (χωρίς να δίνει παραπάνω στοιχεία ο κινέζος). Στην πρώτη του απογείωση σηκώθηκε εύκολα με τέρμα γκάζι αλλά κόντεψε να κάνει loop!! Στον αέρα έκοψα το γκάζι περίπου στη μέση και δίνοντας πολύ down trim στο elevator κατάφερα να το κάνει να πετάει πολύ καλά. Μόλις όμως έκλεινα τελείως το γκάζι έριχνε απίστευτα μούτρα με αποτέλεσμα στην προσπάθεια να το προσγειώσω να σπάσει η βάση του μοτέρ και να πάθει μικρή ζημεία στη μύτη η άτρακτος. Θα ήθελα να μου πείτε αν η συμπεριφορά του αυτή είναι φυσιολογική για ανεμόπτερο με μοτέρ και πως μπορεί να εξαληφθεί. Η δικιά μου σκέψη είναι να κάνω μίξη το γκάζι με το elevator ώστε να μην χρειάζεται να αλλάζω το τριμ σε κάθε αυξομείωση του γκαζιού. Καμιά ιδέα;
    Καταγράφηκε

Ιωαννίδης Παναγιώτης
    Ένωση Αερομοντελιστών Θεσσαλονίκης
    dodos
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #1 στις: Τρίτη, 18 Ιαν 2011, 12:39:12 »

Φιλέ μου καλημέρα,  δεν έχω ιδέα από ανεμόπτερα, αλά  έτσι όπως τα λες μου φαίνετε παρά  πολύ πισόβαρο το μοντέλο σου,  μετακίνησε   λίγο με την μπαταρία σου  βαλτή πιο μπροστά να δεις θα σου κάνη πάλι το ίδιο
    Καταγράφηκε
    panioul
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Τρίτη, 18 Ιαν 2011, 13:52:15 »

Είναι και μένα το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό αλλά επειδή όταν το τριμάρισα δεν είχε καθόλου άσχημη συμπεριφορά και ενδείξεις πισώβαρου θα ήθελα και την γνώμη ενός ανεμοπτεριστή γιατί πιστεύω ότι με μοτερ και μάλιστα πολύστροφο είναι λογικό να έχει ένα ανεμόπτερο τάσεις ανόδου όταν δουλεύει το μοτερ, αλλά δεν ξέρω μέχρι σε ποιό σημείο είναι λογικό... . Επίσης σκέφτηκα να αυξήσω πολύ το down thrust του μοτέρ αλλά καλύτερα να πάρω και μια δεύτερη γνώμη.
    Καταγράφηκε

Ιωαννίδης Παναγιώτης
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member

Προσέχουμε για να έχουμε!!!

« Απάντηση #3 στις: Τρίτη, 18 Ιαν 2011, 14:46:49 »

Δεν είμαι ανεμοπτεράς, τώρα προσπαθώ και εγώ να μάθω, όμως αυτό που καταλαβαίνω
    είναι ότι το μοντέλο σου είναι πολύ μπροστόβαρο και θέλει καλό ζύγισμα, εφόσον κλείνοντας γκάζι
    σου ρίχνει έντονα την μούρη, χρειάζεται όμως να είναι το ανεμοπλάνο πολύ λίγο μπροστόβαρο,
    ανάλογα πως πετάει ο καθένας.  Wink
    Σίγουρα θέλει το μοτέρ σου  down thrust  για να μην χρειάζεται τόσο πολύ τριμάρισμα (down trim)
    στο άνοιγμα του γκαζιού.  Wink
    Φίλε μου και σε εμένα τα είπανε πριν λίγο καιρό και εγώ στα μεταβιβάζω, για πληρέστερες
    λεπτομέρειες ας μιλήσουν οι έμπειροι ανεμοπλανάδες.  Thumbs up
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 18 Ιαν 2011, 15:51:25 από Markhelis » Καταγράφηκε
    sigor
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #4 στις: Τρίτη, 18 Ιαν 2011, 16:00:59 »

Η δικιά μου σκέψη είναι να κάνω μίξη το γκάζι με το elevator ώστε να μην χρειάζεται να αλλάζω το τριμ σε κάθε αυξομείωση του γκαζιού. Καμιά ιδέα;
    Οι αερομοντελιστές που πετάνε τα HLG gliders έχουν διάφορες ρυθμίσεις που τις ονομάζουν conditions. Άλλες για την απογείωση άλλες για την αναζήτηση θερμικών και άλλες για την προσγείωση κ.α
    Οπότε μην σου φαίνεται παράξενο να χρειάζεται αλλαγή στο τριμ του ανεμοπλάνου σου στις διάφορες φάσεις της πτήσης.
    Καταγράφηκε
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Τρίτη, 18 Ιαν 2011, 16:03:03 »

Στην πρώτη του απογείωση σηκώθηκε εύκολα με τέρμα γκάζι αλλά κόντεψε να κάνει loop!! Στον αέρα έκοψα το γκάζι περίπου στη μέση και δίνοντας πολύ down trim στο elevator κατάφερα να το κάνει να πετάει πολύ καλά. Μόλις όμως έκλεινα τελείως το γκάζι έριχνε απίστευτα μούτρα με αποτέλεσμα στην προσπάθεια να το προσγειώσω να σπάσει η βάση του μοτέρ και να πάθει μικρή ζημεία στη μύτη η άτρακτος.

Τώρα που το ξανά διαβάζω το ποστ σου, κατάλαβα πως σου ρίχνει μούρη κόβωντας το γκάζι
    γιατί το έχεις τριμαρισμένο (down trim), άρα το μοντέλο σου είναι κατά τα φαινόμενα ζυγισμένο,
    το μόνο που θα κάνεις είναι να του δώσεις down thrust και όλα θα διορθωθούν.  Thumbs up 
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #6 στις: Τρίτη, 18 Ιαν 2011, 17:23:14 »

Στην πρώτη του απογείωση σηκώθηκε εύκολα με τέρμα γκάζι αλλά κόντεψε να κάνει loop!! Στον αέρα έκοψα το γκάζι περίπου στη μέση και δίνοντας πολύ down trim στο elevator κατάφερα να το κάνει να πετάει πολύ καλά. Μόλις όμως έκλεινα τελείως το γκάζι έριχνε απίστευτα μούτρα με αποτέλεσμα στην προσπάθεια να το προσγειώσω να σπάσει η βάση του μοτέρ και να πάθει μικρή ζημεία στη μύτη η άτρακτος.

Τώρα που το ξανά διαβάζω το ποστ σου, κατάλαβα πως σου ρίχνει μούρη κόβωντας το γκάζι
    γιατί το έχεις τριμαρισμένο (down trim), άρα το μοντέλο σου είναι κατά τα φαινόμενα ζυγισμένο,
    το μόνο που θα κάνεις είναι να του δώσεις down thrust και όλα θα διορθωθούν.  Thumbs up 

και τωρα θα μιλησει ο SuperDuper ανεμοπλανας..

Απλα φιλε μου εχεις overpower moter...! ακριβως το ιδιο εχω και εγω.. οποτε οταν δινει τερμα θα κρατας λιγο down.... Η αν θες βαλε απο τρισελη δισελη..!
    Καταγράφηκε
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Τρίτη, 18 Ιαν 2011, 18:21:55 »

Απλα φιλε μου εχεις overpower moter...! ακριβως το ιδιο εχω και εγω.. οποτε οταν δινει τερμα θα κρατας λιγο down.... Η αν θες βαλε απο τρισελη δισελη..!

χα χα χα χα   Thumbs up   Grin  Grin

Καλό είναι Παύλο ρυθμίζοντας την βάση του μοτέρ να δώσει down thrust να ισσοροπήσει το
    ανεμοπλάνο, κόντεψε να κάνει loop ανοίγωντας το γκάζι.
    Αλλωστε αυτό λένε όλοι οι αεροπλανάδες, το μοτέρ να είναι λίγες μοίρες προς τα κάτω (down thrust)
    και προς τα δεξιά (Right thrust). Wink
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #8 στις: Τρίτη, 18 Ιαν 2011, 18:37:01 »

χα χα χα χα   Thumbs up   Grin  Grin

Καλό είναι Παύλο ρυθμίζοντας την βάση του μοτέρ να δώσει down thrust να ισσοροπήσει το
    ανεμοπλάνο, κόντεψε να κάνει loop ανοίγωντας το γκάζι.
    Αλλωστε αυτό λένε όλοι οι αεροπλανάδες, το μοτέρ να είναι λίγες μοίρες προς τα κάτω (down thrust)
    και προς τα δεξιά (Right thrust). Wink

Ναι εχεις δικιο αλλα απο οτι καταλαβα ειναι πολυ overpower οπως το δικο μου οποτε οσο down και να δωσεις δεν γινεται τπτ το δοκιμασα..

Αφου το λεει ο SuperDouper ανεμοπλανας τωρα τι ψαχνεις Χαχαχα!!!
    Τωρα ομως εχει παει στα χερια της κικης και πιστεψε με επιασε τοπο
    Καταγράφηκε
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Τρίτη, 18 Ιαν 2011, 18:54:17 »

Τωρα ομως εχει παει στα χερια της κικης και πιστεψε με επιασε τοπο

Ευτυχώς διότι θα ηρεμήσει το ανεμοπλάνο Thumbs up νομίζω στα χέρια σου θα πετούσε σαν ε/π,
    το έχω ξανά δει το έργο!!!  Wink  Wink
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 18 Ιαν 2011, 23:37:07 από Markhelis » Καταγράφηκε
    panioul
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Τετάρτη, 19 Ιαν 2011, 00:08:00 »

Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Από ότι κατάλαβα θα προσπαθήσω να δώσω λίγο παραπάνω down thrust επισκευάζοντας την βάση της μηχανής και το μπροστινό μέρος της ατράκτου και να δοκιμάσω να το σηκώσω με μία μπαταρία δύο στοιχείων. Αν συνεχίσει να έχει τέτοιου είδους τάσεις πιστεύετε ότι θα πρέπει να δοκιμάσω να κάνω μίξη down elevator με γκάζι;
    Καταγράφηκε

Ιωαννίδης Παναγιώτης
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #11 στις: Τετάρτη, 19 Ιαν 2011, 10:10:07 »

Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Από ότι κατάλαβα θα προσπαθήσω να δώσω λίγο παραπάνω down thrust επισκευάζοντας την βάση της μηχανής και το μπροστινό μέρος της ατράκτου και να δοκιμάσω να το σηκώσω με μία μπαταρία δύο στοιχείων. Αν συνεχίσει να έχει τέτοιου είδους τάσεις πιστεύετε ότι θα πρέπει να δοκιμάσω να κάνω μίξη down elevator με γκάζι;
    Το μοτο-ανεμόπτερό σου έχει ουρά σε μορφή "Τ". Η μορφή αυτή τριμάρεται μόνο για μία ταχύτητα, μόλις αυξηθεί η ταχύτητα το κέντρο αντιστάσεων της ουράς έχει τάση να ευθυγραμμιστεί πίσω από το κέντρο βάρους, δηλαδή να περιστρέψει όλο το σκάφος και να κάνει λούπινγ.

Σε όλα τα δικά μου μοτο-ανεμόπτερα η ισχύς είναι αρκετά μεγάλη για να αναρριχώνται κατακόρυφα, αλλά ούτε down thrust βάζω, ούτε μίξη down elevator βάζω. Απλά κρατάω με το στικ λίγο down.

Σε κάποιο σημείο λες ότι κράτησες το ανεμόπτερο σε πτήση με το μισό γκάζι και τριμμάρισες down. Λογικά, εφ όσον περισσεύει και πάλι ισχύς, θα ανεβεί η μύτη.

Οταν έχεις μοτο-ανεμόπτερο, πρώτα ρυθμίζεις την ολίσθηση του ανεμόπτερου (γωνία πρόσπτωσης και κέντρο βάρους) και μετά τις καταστάσεις με την έλξη του μοτέρ.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Τετάρτη, 19 Ιαν 2011, 10:25:33 »

αν το ανεμοπτερο μενει σταθερη πορεια σβηστο τοτε στοο γκαζι κρατα down elevator
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    PrecisionAerobatics Addiction
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    Tarot 450PRO V2 Flybarless
    ...κατι πτέρυγες και πολύ σαβούρα
    panioul
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Τετάρτη, 19 Ιαν 2011, 14:05:20 »

Ok. Άρα θα βάλω πάλι το μοτερ και στον αέρα θα το τριμάρο ώστε με κλειστό γκάζι να είναι εντάξει. Επομένως από ότι καταλαβαίνω είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά μοτο-ανεμόπτερου η οποία θέλει την κατάλληλη αντιμετώπιση από το χειριστήριο και δεν είναι κάποιο πρόβλημα. Αν δω πάντως ότι συνεχίζει να είναι πολύ έντονη αυτή η συμπεριφορά θα προσπαθήσω να κάνω και μίξη στην τηλεκατεύθυνση
    Καταγράφηκε

Ιωαννίδης Παναγιώτης
    ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Τετάρτη, 19 Ιαν 2011, 17:30:15 »

αν εχεις προβλημα ειναι  καλυτερα να βαλεις ροδελα στο μοτερ και να παρει down trust παρα να παιξεις με την μιξη της τ/κ
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    PrecisionAerobatics Addiction
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    Tarot 450PRO V2 Flybarless
    ...κατι πτέρυγες και πολύ σαβούρα
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ανεμόπτερα R/C  |  Ολα τα ανεμόπτερα R/C (Συντονιστές: Γιάννης Παξιμαδάκης, _ΤΑΣΟΣ_)  |  Θέμα: Βοήθεια με ανεμόπτερο
    Μεταπήδηση σε: