Όχι!!! Ενίσταμαι εντόνως (LOL)!!! O gravitywins δεν γράφει
πουθενά για "[...] για
μηδενικές πιθανότητες "παρεμβολής" σε πρωτόκολλο των Spektrum και το DSM2 [...]" γράφει όμως επί λέξη "[...] Το πρωτόκολο των Spektrum και το DSM2, είναι
σχεδόν απαραβίαστο από παρεμβολές
εκτός και άν αυτές είναι σκόπιμες με προγραμματιζόμενους πομπούς. [...]". Παλιότερα λέγαμε ότι ότι βρίσκεται στον αέρα μπορείς να το πιάσεις. Αυτό είναι γνωστό σε όλους. Οι λέξεις κλειδιά είναι το
σχεδόν και το
εκτός. Νομίζω ότι μιά προσεκτική ανάγνωση δείχνει τί ακριβώς εννοώ.
Έχουμε όμως ξεφύγει κάπως γι' αυτό ας ξαναμπούμε πάλι πίσω στην πορεία μας. Ο σκοπός του δικού μου post ήταν να δείξω ότι σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό, με τα στοιχεία όπως τα διάβασα, χωρίς να είμαι αυτόπτης, και όχι μόνο όπως μεταφέρονται αλλά και μέσα από την προσωπική μου ματιά, η άποψη μου τεκμηριωμένα είναι ότι:
α. Δεν φταίει ηλιακό flare ή ηλιακός άνεμος.
β. Αν ήταν παρεμβολή θα έπρεπε να είναι σκόπιμη καθώς δεν νομίζω ότι στην περιοχή υπάρχει κάτι που να εκπέμπει κατά τέτοιο τρόπο που να παρεμβάλλεται στο συγκεκριμένο τύπο σήματος (συχνότητα, διαμόρφωση και μεταφερόμενη πληροφορία), οπότε οδηγούμαστε στο γ.
γ. "Από την στιγμή που το DSM 2 είναι πρωτόκολλο επικοινωνίας σε layer 3 (application ) δεν θα ήταν δυνατόν το header του packet που στέλνεται και διαβάζεται απο έναν πομπό - δεκτή να δεχτεί ένα άλλο sniffer packet σαν broadcast-storm στο ιδιο κανάλι ταυτόχρονα με αποτέλεσμα την "αρρυθμία" του συστήματος μας για κάποια sec ;" ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ναι. Αλλά πρακτικά??? Μιλάμε για
Τ Η Ν "συνομωσία" όπου ένα σενάριο θα μπορούσε να είναι ότι κάποιος έχει στήσει ένα notebook με sniffer, εσύ πετάς με DSM2, σου υποκλέπτει το UID και στέλνει μέσα από άλλο πομπό ικανό να διαμορφώσει το σήμα στο 2.4, τυχαίες πληροφορίες που θα λάβει ο δέκτης spektrum o οποίος θα ξεγελαστεί γιατί ουσιαστικά ξεπέρασαμε το "εμπόδιο" του guid και κατά συνέπεια του model match. Ο δέκτης τρελλαίνεται* γιατί δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα κακόβουλα (malicious) σήματα από τα "κανονικά" και "άστα βράστα". Nομίζω ότι στην ορολογία των myhbusters θα ήταν αυτό που λένε plausible ή όπως γράφει και η πινακίδα που έχουν κρεμάσει σε άψογα ελληνικά: "ΜΥΘΟΣ ΕΦΙΚΤΟΣ". Άρα το επόμενο βήμα είναι ότι
δ. Το θέμα είναι ανοιχτό αν και εφ'όσον αποκλειστούν όλες οι άλλες περιπτώσεις λάθους ή αστοχίας.
- Άν και δεν έχω ασχοληθεί σε βάθος, από μιά κουβέντα που είχα κάποτε με ένα μηχανικό της Boeing για ένα τύπο link, και κάποιον από την draganfly καταλαβαίνω ότι είναι θέμα εύρους ζώνης, bandwidth, κοινώς, καθώς ως γνωστόν όσο ανεβαίνεις στην συχνότητα τόσο πιό πολύ πληροφορία χωράει, τόσο πιό κατευθυντική είναι η εκπομπή και τόσο λιγότερη ισχύ θέλεις στο σήμα για να απολαύσεις τα ωφέλη της μετάδοσης. Στα FPV θέλεις να να περάσεις συνθετικό video με πομπό σχετικά μικρό (δηλ το βάρος είναι που μας ενδιαφέρει γι'αυτό πάμε και στην σμίκρυνση που προήλθε από την ανάγκη των θεάτρων του πολέμου...), άρα το σήμα θα είναι πιό μικρής ισχύος. Ανεβαίνεις λοιπόν "πιό ψηλά" στο φάσμα και η ζωή σου γίνεται καλύτερη (πολλά bits πληροφορία σε λεωφόρο που χωρούν άνετα....). Έτσι ΙΜΗΟ δεν νομίζω ότι έχει βάση αυτό που λέει ο πωλητής του hobbyking (ξαναλέω μάλλον...ή εν πάσει περιπτώσει δεν το εξηγεί τεχνικά αλλά μάλλον αυθαίρετα "[...] then you need to fly [...]")
Στο τέλος της ημέρας το γεγονός παραμένει ότι το τί έγινε την στο συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι ακόμα γνωστό και άρα υπό διερεύνηση. Βέβαια και η περιγραφή δεν είναι πρσφέρει αρκετά στοιχεία. Πάντως σε κάθε περίπτωση τα συστήματα 2.4 και ειδικά το DSM2, προσφέρουν μάλλον παραπάνω από αποδεκτή ασφάλεια αξιόπιστης κατεύθυνσης σε αυτό που λέγεται ασφάλεια πτήσεων μοντέλων.
Επίσης να σημειώσω ότι συμφωνώ με το post
https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=18875.msg152053#msg152053 του vhal εκτός ίσως από την τελευταία παρατήρηση του που αφορά στις αρμονικές. Τα 5.4Ghz είναι παραπάνω από το 2πλάσιο των 2.4 (δηλ. πολύ μακριά στο φάσμα) και παρά το γεγονός ότι οι πλευρικοί λοβοί των κεραιών είναι ύπουλα "στοιχειά" οι κεραίες αυτές έχουν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα για συμπίεση των πλευρικών λοβών από οτιδήποτε παλαιότερο σύστημα.
Σπύρος
*τρελλαίνεται στην κυριολεξία γιατί το πρωτόκολλο προβλέπει και τον έλεγχο της πόλωσης (polarization) του σήματος.
Βλέπω σιγά σιγά το θέμα να πάει σε επιστημονική διατριβή για τις ασύρματες ζεύξεις σε 2.4 Ghz στις σύγχρονες Τηλ/σεις.
Χαίρομαι που γράφονται καλά τεκμηριωμένες απόψεις και καταλαβαίνω επίσης οτι ο φίλος μας gravitywins μιλά για μηδενικές πιθανότητες "παρεμβολής" σε πρωτόκολλο των Spektrum και το DSM2 αλλά oi απορίες παραμένουν:
Από την στιγμή που το DSM 2 είναι πρωτόκολλο επικοινωνίας σε layer 3 (application ) δεν θα ήταν δυνατόν το header του packet που στέλνεται και διαβάζεται απο έναν πομπό - δεκτή να δεχτεί ένα άλλο sniffer packet σαν broadcast-storm στο ιδιο κανάλι ταυτόχρονα με αποτέλεσμα την "αρρυθμία" του συστήματος μας για κάποια sec ; σημειώσατε ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ encryption (wep,wap2,) όπως στα οικιακά 2,4 IEEE 802.11 συστήματα .!
Και μια άλλη ερώτηση σε Τ/Κ 2.4Ghz(είτε FAAST είτε DSM2) γιατί σε όλα τα FVP's συστήματα συστήνουν οι κατασκευαστές τους να προτιμούμε 5.8ghz FatShark ή οτιδήποτε ΑΛΛO
<> των 2.4 GHz;
Mια παράθεση από έναν κατασκευαστή FPV's
"2.4Ghz or 5.8Ghz, which is best for you?
If you fly with a MHz radio such as 72, 36 or 35mhz then you should choose a 2.4Ghz FPV system as it will give you more range for the same power. Many hard-core FPV pilots fly with MHz radios because of its superior range to 2.4 GHz radio control systems.
If you have a Spectrum, Futaba or other 2.4 GHz radio, then you need to fly with a 5.8Ghz system."http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=15126Εμείς για το παρόν ερώτημα και θέμα που άνοιξε ο φίλος Evan στην εκείνη περιοχή τότε (28/11) λέμε ότι υπήρξε ένα στιγμιαίο κλείδωμα για 4-7’’ sec σε όλα τα 2.4 τ/κ (ή... σχεδον..σε όλες....) , τώρα αυτό το γεγονός ήταν καλοπροαίρετο ήταν κακοπροαίρετο ήταν τυχαίο; αλλά είναι γεγονός και δεν οφείλεται ούτε σε κακούς διακόπτες ούτε απώλειες ισχύος γιατί απλά συνέβηκε ταυτόχρονα σε όλα τα συστήματα λες και οι χειριστές ήταν συνεννοημένοι να το κάνουν εκείνα τα λίγα sec"
Φιλικά Γιώργος