Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.903 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 7 Αυγ 2026, 17:36:36

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 7 Αυγ 2026, 17:36:36

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 14:38]

από Stargazer
    [Χθες στις 16:11]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309903
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 122
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 94
    Συνολικά: 95
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Πρώτη πτήση - συμπεράσματα/απορίες  (Αναγνώστηκε 3120 φορές)
    greco
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τετάρτη, 8 Δεκ 2010, 14:01:48 »

Καλημερα,

για ακόμα μία φορά ελλείψη κοντινού προσώπου που να ασχολείται με ελικόπτερα σας αναλύω τη πτήση και ζητώ συμβουλές.

Χθές το βράδυ πέτυχα τη πρώτη μου, μετά από 3 αποτυχημένες , πτήση ( απόπειρα hover ) μετά την οποία το ελικόπτερο δεν χρειάστηκε επισκευές. Κράτησε 5 λεπτά σε hover πάνω-κάτω(0,4μ - 3μ) δεξιά-αριστερά(2μ-3μ γύρω από το σημείο απογείωσης) και έφαγα 1250mah περίπου.
    Πέρα από τις ρυθμίσεις curves και expo που πρέπει να βελτιώσω για να μπορώ να το κρατώ σε σταθερή απόσταση από το έδαφος υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπόρεσα να ρυθμίσω.

Κλασσικά το gyro και το gain του.
    Έχω πάνω το http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8471 το οποίο σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του το έχω στο κανάλι 5 της FUTABA μου σε HH gain 80% και HH gain 20% στις δύο θέσεις του διακόπτη αντίστοιχα.

Κατά τη πτήση η ουρά αργά όπως το έβλεπα από πίσω έστριβε αριστερα( σαν να δίνω δεξί rudder δηλαδή) με αποτέλεσμα ανά 2-3 δεύτερα να δίνω ένα κλίκ αριστερού rudder με το χέρι για να την επαναφέρω. Με το trim κάπως έφτιαχνε η κατάσταση αλλά πάλι η ουρά δεν έμενε απόλυτα σταθερή αλλά μετακινούνταν αργά δεξιά ή αριστερά.

Δική μου θεωρία:
    1) Λόγω φθηνού gyro ήταν αναμενόμενο
    2) Οι κραδασμοί από της ουράς (τραυματισμένα tail blades + boom με χτυπήματα) και τυχόν κραδασμοί από την κύρια έλικα έχω ακούσει ότι μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο gyro (είναι πάντως πάνω σε foam pad της μανας του)
    3) Κάτι λάθος στο setάρισμα του servo (το κέντραρα, και στο κέντρο έχει 1-3° θετικό όπως λέει ένας φίλος στον οδηγό setarίσματος στο forum - τι εστι θετικό στο tail rotor ; - και ρύθμισα τo EPA )
    4) Λιγο από όλα τα παραπάνω

Επίσης κάθε έστω και ελαχιστότατη δι;oρθωση με το rudder που έκανα, στην ουρά μεταφραζόταν σε απότομη ακαριαία αντίδραση με απότομο σταμάτημα μόλις το άφηνα (σαν σφαλιάρα στην ουρά). Πώς θα κάνω τα input του rudder πιο απαλά, μέσω και άλλου expo ; Τώρα το έχω 20% αλλά να σας πώ την αλήθεια ήμουν τόσο προσηλωμένος και σε αγωνάι που δεν ξέρω αν είχα On ή Off το expo.

Ευχαριστώ όποιον ασχοληθεί με μου γράψει τη παραμικρή συμβουλή !!
    Καταγράφηκε

Trex 450 Pro
    Nine Eagles Solo Pro V2
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #1 στις: Τετάρτη, 8 Δεκ 2010, 14:05:42 »

Κοιταξε φιλε μου δεν ειναι ευκολα απο μακρια να βρουμε το προβλημα..

Γενικα για την ουρα που φευγει καλα ειναι να πετακινησεις το tail servo λιγο μπροστα η λιγο πισω ωστε το tailslider  να κανει αντιθετη με την κινηση που σου κανει η ουρα οταν φευγει...!

Βεβαια ολο αυτο μπορει να ωφειλεται σε κακο γυροσκοπιο η σε κακο σερβο...

Καταγράφηκε
    giles 202
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Τετάρτη, 8 Δεκ 2010, 14:17:40 »

Βαλε στο ruder 40% expo.
    Λιγο που φευγει η ουρα ειναι απο το gyro.
    Αν η ουρα σου ειναι αποτομη μηπως εχεις χαμηλα το gain?
    δηλαδη εγω θα εβαζα 35% στο ενα και 75% στο αλλο.
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Τετάρτη, 8 Δεκ 2010, 14:19:42 »

Οσο για το αποτομο της ουρας καλα ειναι να μην βαλεις και τοσο expo αλλα να κατεβασεις τα travel adjustment toy rudder...

ΕΤσι πολυ απλα χαμηλωνεις το piro rate..!
    Καταγράφηκε
    greco
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #4 στις: Τετάρτη, 8 Δεκ 2010, 14:26:53 »

Που μαζεύεστε ρε παιδιά να σας τα δείξω και από κοντά όλα αυτά ; Πότε;

Αυτό με το travel adjustmet είναι η ρύθμιση του EPA  του gyro ή από τον τον πομπό να το ρυθμίσω ;

Εχώ το CX450SE V2 στο κουτί αλλά δεν τολμώ να το συναρμολογήσω αν δεν μάθω επαρκώς/σπάσω αρκετά τη πλαστικούρα το HK450 μιάς και για το δεύτερο έχω και stock ανταλλακτικών.

Καταγράφηκε

Trex 450 Pro
    Nine Eagles Solo Pro V2
    giles 202
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Τετάρτη, 8 Δεκ 2010, 16:40:25 »

Οσο για το αποτομο της ουρας καλα ειναι να μην βαλεις και τοσο expo αλλα να κατεβασεις τα travel adjustment toy rudder...

Εχω την εντυπωση οτι για να χαμηλωσεις το piro rate,καλυτερα ειναι να το κανεις απο το dual rate του rudder kαι οχι απο το  travel adjustment.
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Τετάρτη, 8 Δεκ 2010, 17:00:25 »

Εχω την εντυπωση οτι για να χαμηλωσεις το piro rate,καλυτερα ειναι να το κανεις απο το dual rate του rudder kαι οχι απο το  travel adjustment.

ΕΙναι ακριβως το ιδιο πραγμα..! απλα εγω προτιμω να εχω ιδιο pirorate σε ολα τα flyingmodes οποτε το κανω απο EPA..! Απο οτι ξερω ετσι το κανει και η πλειοψηφια..!
    Καταγράφηκε
    greco
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #7 στις: Τετάρτη, 8 Δεκ 2010, 17:42:08 »

Η πτήση απόψε θα μας δείξει ...
    Καταγράφηκε

Trex 450 Pro
    Nine Eagles Solo Pro V2
    greco
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #8 στις: Πέμπτη, 9 Δεκ 2010, 08:51:11 »

Συντριβή.  Καταστράφηκε flybar, έλικες και το πλαστικό πλαίσιο που στηρίζει τη flybar.

Μείωσα το travel και το gain και είχα 40% expo στο rudder. Μόλις έδωσα λίγο παραπάνω στο throttle stick  έκανε πιρουέτες αργά αλλά μόλις έκοψα λίγο σταμάτησε αλλά πλέον driftάρε μακριά μου και με head in το μόνο που μπόρεσα ήταν το φέρω να συτριβεί σε κάτι χόρτα καθώς κάθε φορά που έδινα throttle έκανε πάλι πιρουέτες. Πάτησα throttle hold και έπεσε στα χορτάρια.

Μία ακόμα οικονομική ερώτηση: Έχω του κουτιού το copterx se v2 , αξιζει να συνεχισω να παραγγελνω τα πλαστικα ανταλλακτικα για το ΗΚ οπως θα πρεπει να κανω και τωρα, για καθε φορα που πεφτω μεχρι να μαθω(εχουν και πολυ τζογο στον ροτορα) ή να σεταρω το μεταλλικο  copterx se v2 και να δοκιμαζω με αυτο που εχει λιγοτερο τζογο και μηδενικες πτωσεις. Οντας μεταλλικο δεν θα αντεχει περισσοτερο στισ πτωσεις, τα μεταλλικα του ανταλλακτικα φθηνα μου φαινονται
    Καταγράφηκε

Trex 450 Pro
    Nine Eagles Solo Pro V2
    tanfoglio
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #9 στις: Πέμπτη, 9 Δεκ 2010, 09:00:44 »

O λιγότερος τζόγος στον άξονα βοηθάει, αλλά στην περίπτωση σου δεν είναι αυτό που λείπει! Έτσι πως τα ακούω μπορεί να έχεις βάλει ανάποδα tail blades η και reverce το gyro, κακή ρύθμιση gain ή και όλα μαζί! Πρέπει να το ξαναπιάσεις απο την αρχή...ή κάποιο παιδί που ξέρει να σε βοηθήσει στα πρώτα σου βήματα για να μην χάσεις την υπομονή και την όρεξη σου. Δες προσεκτικά το set up σου με κάθε λεπτομέρεια από την αρχή...Αν θες στείλε και καμιά φωτογραφία μήπως και δούμε κάτι άμεσα...

Γιώργος
    Καταγράφηκε
    pissas
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #10 στις: Πέμπτη, 9 Δεκ 2010, 09:14:15 »

Συντριβή.  Καταστράφηκε flybar, έλικες και το πλαστικό πλαίσιο που στηρίζει τη flybar.

Μείωσα το travel και το gain και είχα 40% expo στο rudder. Μόλις έδωσα λίγο παραπάνω στο throttle stick  έκανε πιρουέτες αργά αλλά μόλις έκοψα λίγο σταμάτησε αλλά πλέον driftάρε μακριά μου και με head in το μόνο που μπόρεσα ήταν το φέρω να συτριβεί σε κάτι χόρτα καθώς κάθε φορά που έδινα throttle έκανε πάλι πιρουέτες. Πάτησα throttle hold και έπεσε στα χορτάρια.

Μία ακόμα οικονομική ερώτηση: Έχω του κουτιού το copterx se v2 , αξιζει να συνεχισω να παραγγελνω τα πλαστικα ανταλλακτικα για το ΗΚ οπως θα πρεπει να κανω και τωρα, για καθε φορα που πεφτω μεχρι να μαθω(εχουν και πολυ τζογο στον ροτορα) ή να σεταρω το μεταλλικο  copterx se v2 και να δοκιμαζω με αυτο που εχει λιγοτερο τζογο και μηδενικες πτωσεις. Οντας μεταλλικο δεν θα αντεχει περισσοτερο στισ πτωσεις, τα μεταλλικα του ανταλλακτικα φθηνα μου φαινονται
    το κοστος και του CX δεν ειναι ιδιαιτερα υψηλο , οπως και του ΗΚ. Οτι σου εσπασε στο ΗΚ θα εσπαζε και στο CX.Στεισε το CX και βρες καποιον να τσεκαρει και σετταρει μετα το ελικοπτερο σωστα.Απο οτι λες δεν το σπασες απο δαχτυλα αλλα απο κακο setup.
    Καταγράφηκε

esky kob
    copter x 450 se v2
    copterx 450 pro  belt
    eflite msr
    rjx xtream 50
    giles 202
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Πέμπτη, 9 Δεκ 2010, 09:15:08 »

καποιος πρεπει να σε βοηθησει απο κοντα.
    απο πια περιοχη εισαι?
    Καταγράφηκε
    vtr
    Aeromodeller Hero Member

α........ ρε και να ειχα τα 3 ΧΧΧ...

« Απάντηση #12 στις: Πέμπτη, 9 Δεκ 2010, 09:37:23 »

Να σου πώ ένα μυστικό.... Wink

Τά μεταλλικά που έχουν τα πλαστικά, όπως και τα μεταλλικά που έχουν τα μεταλλικά,  είναι το ιδιο και το αυτό.
    Και στις δύο περιπτώσεις, τα ίδια θα στραβώνουν..  Οπότε μην σε ξεγελάει το μέταλλο.. Azn

Ενα καλό setup, θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις, ασχέτως υλικών.
    Καταγράφηκε

Sponsored by: nemhobby.com 

ILIASDJ
    Aeromodeller Hero Member

Η πρωτη μου αγαπη , και παντοτινη

« Απάντηση #13 στις: Πέμπτη, 9 Δεκ 2010, 10:36:43 »

Απο ποια περιοχη εισαι greco ;
    Αν εισαι κοντα στη Θηβα ειμαι προθυμος να σε βοηθησω οσο μπορω .
    Αν θελεις στειλε πμ.
    Φιλικα Ηλιας
    Καταγράφηκε

ΝΕΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ  6957501000

SAB IL GOBLIN RAW 700 - SAB GOBLIN RAW 420 DD - SAB GOBLIN RAW 500 -MINI TITAN E325 SE  - T REX 500 ESP
    OUTRAGE VELOCITY 50 - HIROBO SDX 50 NITRO
    T REX 700 NITRO  - AURORA AVANT NITRO - LOGO 600 3D - TREX 250 - TREX 450 PRO
    greco
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #14 στις: Πέμπτη, 9 Δεκ 2010, 11:56:54 »

ILIASDJ  μένω Βριλήσσια Αθήνα, όμως το χωριό μου είναι έξω από Θήβα, Ελλοπί λέγεται. Πηγαίνω κάθε εβδομάδα σχεδόν. Αυτή την Κυριακή θα είμαι εκεί μάλιστα.

Αν είσαι από Θήβα , νομίζω σώθηκα !!!!!!!!!
    « Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 9 Δεκ 2010, 14:21:29 από greco » Καταγράφηκε

Trex 450 Pro
    Nine Eagles Solo Pro V2
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα ηλεκτρικά (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Πρώτη πτήση - συμπεράσματα/απορίες
    Μεταπήδηση σε: