Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.718 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 21:43:21

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 21:43:21

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 18:55]

[Σήμερα στις 17:47]

από Markhelis
    [Σήμερα στις 13:59]

από carapis
    [Χθες στις 22:41]

[Χθες στις 18:50]

[Παρασκευή, 10 Ιουλ 2026, 09:50:49]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309718
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 162
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 59
    Συνολικά: 59
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2] 3 4     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: ΕΥΡΕΣΗ ΑΝΟΔΙΚΩΝ  (Αναγνώστηκε 17756 φορές)
    vhal
    Aeromodeller Sr. Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #15 στις: Παρασκευή, 20 Απρ 2007, 08:50:14 »

Ενα καταπληκτικό (στα αγγλικά όμως...) βιβλίο all time classic, είναι το Old Buzzard's Soaring Book του Dave Thornburg (έρχεται από το 1990).
    Δεν ξέρω αν είναι ακόμα διαθέσιμο, αν και κάποια στιγμή βγήκε και σχετικό video.

Με αυτά που έμαθα από αυτό το βιβλίο μπορούσα και πέταγα άνετα 20λεπτες πτήσεις στα Σπάτα (τόσο παλιά...) όχι με βίντσι αλλά μέ λάστιχο με το gentlelady.
    Η καλύτερή μου πτήση κράτησε περισσότερο από ώρα, αλλά είχα και την βοήθεια κάποιου γερακιού που πέταγε στην περιοχή και το ακολουθησα μέχρι που το GL έγινε σχεδόν κουκίδα στον ουρανό ...

Δεν ασχολήθηκα ποτέ με αγώνες, αλλά η ηρεμία που μου χάριζε συχνά πυκνά η πτήση του ανεμόπτερου παρέμεινε ανεπανάληπτη.

Βαγγέλης
    Καταγράφηκε

Βαγγέλης Χαλκιαδάκης - Αερολέσχη Φθιώτιδας

Ζηλεύω του σταυραετού
    απου πετά στα νέφη
    και παίζει με τσι αστραπές
    και με τ' αστροπελέκια.
    albatros
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #16 στις: Παρασκευή, 20 Απρ 2007, 10:17:08 »

Πιστευω οτι υπάρχουν πολλοι αερομοντελιστές που αγαπούν πραγματικά το ανεμόπτερο,γιαυτό θα μπορούσαμε να οργανώσουμε μία συνάντηση πανελλήνια(φυσικά με τις σχετικές συνενοήσεις),ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και το κυριότερο εμπειρίες στήν πράξη για το τί πραγματικά είναι η θερμική πτήση.
    Καταγράφηκε

Μπάμπης  Παραστατίδης - ΕΑΘΘ
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #17 στις: Παρασκευή, 20 Απρ 2007, 10:22:57 »

Καλώς τον Μπάμπη.

Άγαπητέ ανηψιέ με μπέρδεψες με την λέξη "πραγματικά".

Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    dim sofos
    Aeromodeller Hero Member

..Καλύτερα να πετάς παρά να μιλάς.

« Απάντηση #18 στις: Παρασκευή, 20 Απρ 2007, 11:42:59 »

Καλημέρα

Μια χαρά σας βρίσκω όλους!.Αλλά ρε μάγκες όλα αυτά που αναφέρετε τι σημασία έχουν για έναν αερομοντελιστή
    που προσπαθεί να καταλάβει για πρώτη φορά πώς θα ξεχωρίσει το θερμικό κατα την διάρκεια της πτήσης;;

Σίγουρα δέν χρειάζεται να είμαστε ξυπόλυτοι,ούτε κοντομάνικα ούτε σόρτς ούτε Armani T-shirt.

Kατ'αρχήν παρατηρήστε τα πουλιά πώς παίρνουν τις στροφές!.
    Μυστικά δέν υπάρχουν,υπάρχουν τεχνικές και σωστό σετάρισμα στο ανεμόπτερο.
    Είναι λάθος άν λέμε ότι θερμικά υπάρχουν μόνο κατα την διάρκεια που ο ήλιος βαράει καταμεσής!.
    Θερμικά εμφανίζονται και χωρίς ήλιο,μέσα στο χειμώνα και με σχετικά κρύα ημέρα.
    Ναι! μήν σας φαίνεται παράξενο,θερμικά μπορούμε να έχουμε μόνο με μιά διαφορά θερμοκαρασίας απο τόπο σε τόπο.

Το όλο σκηνικό ξεκινά στον αέρα.Το μοντέλο πετά σε σχετικά χαμηλό ύψος.Έχει λίγο ήλιο που ξεπροβάλεται κάθε τόσο
    μέσα απο ελαφρά ξεθωριασμένα συννεφάκια.
    Ξαφνικά εκεί που τρέχει το ανεμόπτερο, ένα ελαφρό φούσκωμα ταράζει την ομαλή πορεία του μοντέλου μας.
    Ώχ! τι είναι τούτο και πάλι θα αναρωτηθούμε,παρεμβολή;,αέρας;;, απλά ένα θερμικάκι που τρύπησε το ανεμόπτερο!.

Εδώ λοιπόν έρχεται και το σετάρισμα του μοντέλου.Δηλαδή πώς θα εκμεταλευτώ αυτό το μικρό θερμικό, έτσι ώστε να
    κερδίσω λίγο ύψος επιπλέον.
    Απο την δική μου εμπειρία, σετάρω τις κινήσεις μου στα ail με αρκετό Diferential και αρκετή μίξη rudder.
    Αυτό που θέλω να αποφύγω είναι η μεγάλη κλήση τις πτέρυγας.Έτσι λοιπόν μετά απο αρκετές πτήσεις βρίσκω το
    σωστό συνδιασμό στη μίξη και οι στροφές μου είναι επίπεδες!!(δείτε και τα πουλιά που λέγαμε πρίν)
    Δέν έχει σημασία απο που θα πάρω τη στροφή δεξια ή αριστερά.(άν και υπάρχει μια θεωρία που αναφέρει ότι όλα τα υγρά και τα αέρια σώματα επάνω στη Γή κινούνται αντίθετα απο την φορά της.Αυτό μπορείτε να το τσεκάρετε στο μπάνιο του σπιτιού σας, γεμίζοντας την μπανιέρα με νερό.Τραβίξτε την τάπα και δείτε ότι το νερό θα δημιουργεί τυρβόδη ροή έτσι όπως το ανέφερα πιο πάνω.)
    Εδώ όμως έχουμε να αρπάξουμε γρήγορα την ευκαιρία που μας δίνεται,διότι μετά απο ένα υπέροχο θερμικό ρεύμα
    ακολουθεί και ένα καταπληκτικό(ίσως ανεπανάλυπτο) καθοδικό!!.Το θερμικό έχει το σχήμα μανιταριού.Τραβάει απο κάτω
    καθαρό φρέσκο αέρα,τον θερμαίνει και στο τελικό ύψος αφού πλέον έχει εξασθενήσει κρυώνει και πέφτει πάλι στη Γή.
    Αυτό επαναλαμβάνεται για λίγο χρονικό διάστημα.(εξαρτάται και απο την ένταση της θερμικής δύνης).

Για να κλείσω με ένα σχόλιο, σετάρετε όσο γίνεται το μοντέλο με μικρές κινήσεις,αποφύγετε την χρήση up στο στίκ.
    Γρήγορη είσοδο στη στροφή,και ελάχιστο up κατα την έξοδο.
    Το ανεμόπτερο πετάει μόνο του.Θα μας δείξει τι υπάρχει στη περιοχή!!.

« Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 20 Απρ 2007, 13:39:34 από dim sofos » Καταγράφηκε
    albatros
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #19 στις: Παρασκευή, 20 Απρ 2007, 12:42:21 »

Αγαπητε Γιάννη
    σημαίνει κάτι απλο.
    Βλέπωντας καποιος στην πράξη πλέον, ολες αυτες τις απόψεις για την θερμική πτηση,αντιλαβάνεται πραγματικά (στην πράξη)το νόημα του θερμικού.Και αν έχει κάποιες απορίες να μπορεί να τις λυσει, βλέποντας,ακούγοντας και πετώντας μαζι με τους άλλους.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #20 στις: Παρασκευή, 20 Απρ 2007, 13:46:05 »

Ευχαριστώ Μπάμπη για την γρήγορη απάντηση.

Συμφωνώ με την πρότασή σου, και εγώ έτσι το βλέπω, πέρα από την θεωρητική επεξήγηση στην αίθουσα του σεμινάριου, πρέπει να πάνε οι εκπαιδευόμενοι στο μοντελοδρόμιο, και να παρακολουθήσουν τις πτήσεις ενός πεπειραμένου, ο οποίος, θα εξηγεί κάθε δευτερόλεπτο, τι αντιλαμβάνεται από τον αέρα, γιατί στρίβει, γιατί όχι, πως ακολουθεί το θερμικό, πότε βγήκε από το θερμικό, πως φεύγει από το καθοδικό και ότι ακόμα σχετικό ξέχασα να αναφέρω.

Η πιό κοντινή (χρονικά) ευκαιρία γι' αυτή την πρακτική προπόνηση, είναι ο αγώνας των ηλεκτρικών τον Ιούνιο, που οι πτήσεις διαρκούν 30 λεπτά,
    Οποιος θέλει μπορεί να έρθει να καθήσει δίπλα σε εμένα ή σε όποιον άλλον θέλει (αρκεί να το δεχθεί και ο αθλητής) και να γίνει η μεταβίβαση της εμπειρίας.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    albatros
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #21 στις: Παρασκευή, 20 Απρ 2007, 14:17:49 »

Πραγματικά μια πολύ καλή πρόταση.Χαιρομαι ιδιαίτερα.
    Καταγράφηκε

G.Skargiotis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #22 στις: Παρασκευή, 20 Απρ 2007, 17:53:29 »

Η ιδέα για μια πανελλήνια συνάντηση είναι πολύ καλή και  ευχερήα θα είναι τον Ιούνιο σαν αυτό που προτείνει ο θειος  Γιάννης

Ελπίζοντας βέβαια όχι σε μια αλλά σε περισσότερες και όχι στο ίδιο μέρος
    για εμένα η εκδρομή και η εύρεση με άλλους  που αγαπούν πραγματικά το ανεμόπτερο και ειδικότερα την θερμική πτήση είναι χαρά
    κάθε πρόσκληση είναι δεκτή

Γιώργος Σκαργιωτης
    Καταγράφηκε

Γιωργος Σκαργιωτης

Η αλήθεια πάντα λάμπει,
     Η λάσπη του επιστρέφει!
    Η δικαιοσύνη έρχεται !!!!!!!!

(Νεραιδοκυνηγός )
    Αντώνης Παπαδόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #23 στις: Παρασκευή, 20 Απρ 2007, 18:44:37 »

Καλησπέρα,

Χωρίς να διαφωνώ σε τίποτα από όσα έχουν ήδη αναφερθεί στο θέμα αυτό θα ήθελα να προσέθετα ότι το λόγο για τον οποίο πετάς με ανεμόπτερο είναι ανάλογη και η τακτική που ακολουθείς για να εκμεταλευτείς το οτιδήποτε υπάρχει στον αέρα οποιαδήποτε στιγμή, είτε πολύ πρωί είτε και αργά το απόγευμα, είτε με ήλιο είτε χωρίς.

Τι θέλω να πω με αυτό.

Αν πχ πετάς για αγώνα F3J ή F3B η τακτική είναι εντελώς διαφορετική από ότι όταν πετάς για να΄ευχαριστηθείς μία πτήση εκτός αγώνα με ένα μη αγωνιστικό ανεμόπτερο. Και τα δύο είναι εξίσου όμορφα εφόσον σου αρέσει.

Τα σύγχρονα αγωνιστικά ανεμόπτερα είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο και χρησιμοποιούν αεροτομές κατάλληλα σχεδιασμένες, ώστε εφόσον τα μάθεις καλά να είναι σε θέση να εκμεταλευτείς το παραμικρό. Θα δείτε ότι σε ένα αγώνα F3J το πρώτο πράγμα που κάνουν οι top pilots είναι σε πάρα πολύ λίγο χρονικό διάστημα να έχουν καλύψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα πολλά χιλιόμετρα και το εννοώ αυτό, ώστε να είναι σε θέση να βρούν το καλύτερο δυνατόν σημείο που υπάρχει στο πεδίο. Βέβαια αν βρούν κάτι καλό δεν το αφήνουν αλλά το εκμεταλεύονται ανεβαίνουν και μόλις το χάσουν δεν περιμένουν αλλά τρέχουν για κάτι άλλο. Γιαυτό τα flaps έχουν κι δυνατότητα να ανεβαίνουν προς τα πάνω ώστε να δίνουν την δυνατότητα στο ανεμόπτερο να τρέχει. Αν προσπαθήσεις να πετάξεις με ένα συμβατικό ανεμόπτερο σε αγώνα οι πιθανότητες σου να πετύχεις κάτι είναι περιορισμένες. Αναφέρομαι στην διάρκεια όλου του αγώνα (9 πτήσεις) και όχι σε μία.

Αρα πιστεύω ότι σε μία συγκέντρωση ανεμοπορική καλό είναι να συγκεντρωθούν πολλών τύπων ανεμόπτερα ώστε κανείς να δεί όλες τις τεχνικές που υπάρχουν είτε σε συμβατικά, είτε σε αγωνιστικά είτε σε scale κοκ.

Καλό είναι που υπάρχουν αυτές οι συζητήσεις ώστε να παρακινηθούν όλοι οι ασχολούμενοι να μοιραστούν τις γνώσεις και κυρίως εμπειρίες.

Αντώνης Παπαδόπουλος
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #24 στις: Παρασκευή, 20 Απρ 2007, 20:27:59 »

Θέλω τους νέους δίπλα μου στον αγώνα, όχι μόνο για μάθουν παρακολουθώντας την πτήση του μοντέλου μου μέσα στα θερμικά... εκεί μακρυά.... αλλά και για να το βλέπουν αυτοί όταν δεν θα το βλέπω πιά εγώ.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    G.Skargiotis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #25 στις: Δευτέρα, 23 Απρ 2007, 20:38:40 »

Καλή εβδομάδα σε όλους

Την Κυριακή που μας πέρασε 22/4 είχα την τιμή να  ρυμουλκήσω τον κύριο(Evan)
    Ύστερα από κάποιες ρυμουλκήσεις και εκεί που ο Evan πέταγε αμέριμνος εμφανίστηκε
    Το (χέρι του θεού)

Θα αναρτιέστε όλοι τι είναι αυτό το (χέρι).
    Προσωπικά σας εύχομαι να μην σας συμβεί ποτέ το σηνεστιμα που θα σας μείνει είναι χάλια.
    Είναι το φαινόμενο που μπορεί να πάθουμε όλοι από την υπερβολική λύσσα όταν βρεθούμε μέσα σε ένα μεγάλο θερμικό  προσπαθούμε να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται με αποτέλεσμα εμφανίζεται το χέρι του θεού και  χάνουμε το ανεμόπτερο από τα μάτια μας.
    Συνηθίζεται να το παθαίνουν οι ΄΄νεοι΄΄ και οι πολλοί λυσσασμένοι ΄΄
    Εάν το πάθετε και έχετε κάποιας μορφής αερόφρενα ανοίχτε  τα και χωρίς πανικό ψάξατε τον ουρανό να βρείτε το ανεμόπτερο σας στο σημείο που το είδατε για τελευταία φορά

Όσο περνά η ώρα ανοίχτε τον κύκλο έρευνας  ποτέ δεν ξέρετε που θα το βρείτε
    Πάνω σε αυτό ρωτήστε τον Evan νομίζω κάτι έμαθε! lalala
    Καταγράφηκε

Γιωργος Σκαργιωτης

Η αλήθεια πάντα λάμπει,
     Η λάσπη του επιστρέφει!
    Η δικαιοσύνη έρχεται !!!!!!!!

(Νεραιδοκυνηγός )
    coolvag
    Aeromodeller Hero Member

Ευάγγελος Κουλάδης

« Απάντηση #26 στις: Δευτέρα, 23 Απρ 2007, 21:17:02 »

Συνονόματε  το εχω πάθει και εγω στο παρελθόν, το ρουφηξαν τα συννεφα, και μεχρι να το βγαλω να το ξαναδω, εε εγω εβγαλα την χρυση  στην αννάβυσο περίπου πριν 10 χρονια.

Το θυμάμαι ακόμα ομως!!!!

Βαγγέλης
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #27 στις: Δευτέρα, 23 Απρ 2007, 21:37:44 »

Η πτήση μοντέλου ανεμόπτερου μέσα σε ένα δυνατό θερμικό είναι πράγματι μία εμπειρία.

Αν ο χειριστής το αντιληφθεί εγκαίρως, θα βγάλει τα φρένα, και θα κάνει ότι άλλο κόλπο επιτρέπεται προκειμένου να το κατεβάσει, ή καλύτερα να το απομακρύνει πρώτα από αυτό.

Αυτό είναι ευκολώτερο να γίνει αντιληπτό αν το μοντέλο πετάει μακρυά , παρά από επάνω από τον χειριστή. Στη δεύτερη περίπτωση, απλά το βλέπει να μικραίνει, και όταν τελικά καταλάβει ότι τον ρουφάει ο ουρανός, είναι δύσκολο να ενεργήσει με την ίδια ψυχραιμία.

Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    evan
    Aeromodeller Hero Member

Ευάγγελος Μιχαηλίδης

« Απάντηση #28 στις: Δευτέρα, 23 Απρ 2007, 21:40:58 »

Πράγματι, γνώρισα το "χέρι του Θεού"
    Σε αυτά που λέει ο Γιώργος θα προσθέσω και άλλο λάθος που έκανα, όταν στιγμιαία προσπάθησα να δω το ανεμόπτερο του Γιούρεκ που πετούσε δίπλα. Όταν γύρισα στο δικό μου, απλά δεν υπήρχε.
    Ο χρόνος που είχα χάσει το ανεμόπτερο ήταν κάποια λεπτά που φάνηκαν αιώνας φυσικά.
    Σε όλα αυτό το διάστημα είχα βγάλει φρένα (butterfly-crow) και ψάχναμε να το βρούμε ο Γιώργος, ο Γιούρεκ κι εγώ.
    Μετά από ώρα και αφού είχα κάνει όλες τις σκέψεις (πιθανότητα εύρεσης, κόστος ζημιάς, αντικατάσταση κλπ) το είδε ο Γιούρεκ ο οποίος εξακολουθούσε να πετάει το δικό του και παράλληλα να ψάχνει.  
    Στο χρόνο αυτό, είχε περάσει από το εμπρός αριστερό τεταρτημόριο (Β-ΒΑ) που το έχασα, στο εντελώς αντίθετο (Ν-ΝΔ) και έφευγε....
    Άλλο ένα μάθημα με αρκετή αδρεναλίνη και καλό τέλος αυτή τη φορά.
    Ευχαριστώ Γιούρεκ.

Υ.Γ. Η περίπτωση δικαιολογεί και την αντικατάσταση του avatar.
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 23 Απρ 2007, 21:56:19 από evan » Καταγράφηκε

Η ύστατη μορφή ελευθερίας είναι η σιωπή. (Γιάννης Ρίτσος)
    kmandila
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #29 στις: Δευτέρα, 23 Απρ 2007, 21:59:17 »

laugh Αχ Αχ evan τόσα χρόνια και την έπαθες σαν μαθητούδι πρόσεχε μην γνωρίσεις και το χέρι του Θείου jkon (ξυλιές)  Grin Grin
    Καταγράφηκε

Κ.Μανδηλαράς  www.amach.gr   www.aeromodelismos.gr
    Σελίδες: 1 [2] 3 4     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ανεμόπτερα R/C  |  Ολα τα ανεμόπτερα R/C (Συντονιστές: Γιάννης Παξιμαδάκης, _ΤΑΣΟΣ_)  |  Θέμα: ΕΥΡΕΣΗ ΑΝΟΔΙΚΩΝ
    Μεταπήδηση σε: