Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.849 μηνύματα σε 12.389 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 18:08:56

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 18:08:56

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από MYRON B
    [Σήμερα στις 17:44]

από Yiannis_S
    [Σήμερα στις 16:34]

από Yiannis_S
    [Σήμερα στις 16:29]

[Σήμερα στις 13:05]

[Χθες στις 00:40]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από Markhelis
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 23:54:02]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309849
    Σύνολο θεμάτων: 12389
    Online σήμερα: 187
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 3
    Επισκέπτες: 145
    Συνολικά: 148
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Μπορούν οι lipo να σκοτώσουν;  (Αναγνώστηκε 6860 φορές)
    sondo
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Κυριακή, 14 Νοε 2010, 16:01:45 »

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους!

Έχω μια φιλοσοφική απορία. Μποορείς με μια 6σελη 5000mah να πάθεις ηλεκτροπληξία; Θεωρητικά μπορεί να δώσει στιγμιαία (μια 25C που είναι πολύ κοινή) 25V-125Α!
    Με δύο που τις συνδέω μαζί για το Trex 700? Εδώ είναι 50V και 125Α!

Ξέρω ότι για το AC μερικά μιλιαμπέρ μπορεί να σε σκοτώσουν. Με το DC? και όταν μιλάμε για 50V;
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #1 στις: Κυριακή, 14 Νοε 2010, 16:39:21 »

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους!

Έχω μια φιλοσοφική απορία. Μποορείς με μια 6σελη 5000mah να πάθεις ηλεκτροπληξία; Θεωρητικά μπορεί να δώσει στιγμιαία (μια 25C που είναι πολύ κοινή) 25V-125Α!
    Με δύο που τις συνδέω μαζί για το Trex 700? Εδώ είναι 50V και 125Α!

Ξέρω ότι για το AC μερικά μιλιαμπέρ μπορεί να σε σκοτώσουν. Με το DC? και όταν μιλάμε για 50V;

ειναι πιο επικινδυνο το συνεχες....!!

τα 50V  αυτα ειναι πολλα...

Εμενα με εχουν χτυπησει 33 volt απο λιπο οτα τις βραχυκυκλωσα... Εκτος του οτι τιναχτικα αρκετα και μαυρισαν τα χερια μου επαθα και ενα πολυ μικρο εγκαυμα στο ενα δαχτυλο...

Για αυτο Βασικο ειναι να χρησιμοποιιεις γεφυρα και οχι να τις γεφυρωνεις αυτη την ωρα... Γιατι με ετοιμη γεφυρα δυσκολα κανεις λαθος ενω οταν γεφυρωνεις αυτη την ωρα με τα bullets ειναι πολυ ευκολο να τις βραχυκυκλωσεις...

Ενα θα σου πω ειχα bullet 6.5mm και μετα το βραχυκυκλωμα ηταν μαυρισμενο διαλλυμενο σαν να το εχει πατησει αμαξι...!!

Αλλα ας μην φερνουν την καταστροφη απλα θελουν παραπανω προσοχη... Ειναι οπως οταν οδηγεις αμαξι και μηχανακι....!
    Καταγράφηκε
    pissas
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #2 στις: Κυριακή, 14 Νοε 2010, 16:57:49 »

Το κατωτερο οριο για DC που δεν θεωρειτε φονικο, ειναι τα 50V. Πανω απο τα 50V θεωρειτε θανατηφορος ταση. Οντως το DC ειναι πολυ χειροτερο απο το AC Αλλα οι μπαταριες μας ακομα και σε 12C διαταξη οριακα περνανε τα 50V.Οποτε μπορει να σε βροντιξει αλλα οχι δεν ειναι θανατηφορο. Η προσοχη ωστοσο παντα χρειαζετε, ενα ασχημο εγκαυμα η ενα καμενο ESC μπορει να μην σκοτωνουν αλλα πονανε επισης...
    Καταγράφηκε

esky kob
    copter x 450 se v2
    copterx 450 pro  belt
    eflite msr
    rjx xtream 50
    andreas
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Κυριακή, 14 Νοε 2010, 17:14:27 »

To εγκαυματακι το παθενεις πανευκολα ...εγω εχω τρυπισει 2 μπλουζακια παντος  Grin
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    traveller
    Aeromodeller Sr. Member

Γηράσκω δ' αεί πολλά διδασκόμενος.

« Απάντηση #4 στις: Κυριακή, 14 Νοε 2010, 17:24:36 »

οι πολλαπλασιαστες των αυτοκινητων δινουν μερικες ΧΙΛΙΑΔΕΣ volts συνεχομενου ρευματος στα μπουζι.Για τσεκαρετε τι σε σκοτωνει, η ταση η η ενταση, το συνεχες η το ενναλασομενο ρευμα?
    Καταγράφηκε

Πρωτα  μπουσουλάμε... περπατάμε...τρεχουμε...και μετά πετάμε!!!
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Κυριακή, 14 Νοε 2010, 18:18:24 »

Το παράδειγμα του πολλαπλασιαστή του αυτοκινήτου είναι καλό.

Αυτό που σε τινάζει σε μία φθαρμένη μουζόπιπα από το μοτοποδηλατό σου, είναι τα αναγκαία 10-15.000 V για την ανάφλεξη του μίγματος (η οποία εφαρμόζεται στα άκρα) και όχι η ένταση η οποία είναι που σε διαρρέει, αλλά είναι πολύ μικρή.
    Άλλωστε ο πολλαπλασιστής είναι ένας μετασχηματιστής ανύψωσης της τάσης. Πολλαπλασιάζεις την τάση, αλλά υποπλολαπλσιάζεις αντίστοιχα την ένταση.

Στα σύγχρονα ψηφιακά συστήματα ανάφλεξης κυκλοφορούν τάσης > 120.000 V, στα οποία άνθρωποι που τυγχάνει να έχουν βηματοδότη στην καρδιά τους, θα πρέπει να αποφεύγουν οπωσδήποτε την επαφή τους με τις καλωδιώσεις Υ.Τ.
    Βασικά οι έλεγχοι πλέον γίνονται μέσω παλμογράφων, οπότε ο κίνδυνος δεν υπάρχει.

Ορμώμενος από το παραπάνω.....μήπως θα έπρεπε, για την ασφαλειά των μοντελιστών με παρόμοια προβλήματα καρδιάς να το έχουν στην άκρη του μυαλού τους ?
    Καταγράφηκε
    sondo
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #6 στις: Κυριακή, 14 Νοε 2010, 19:40:13 »

ΚΥΡΝΙΚ οκ με το παράδειγμα σου αλλά τι γίνεται όταν η τάση είναι σχετικά μικρή αλλά τα αμπέρ από μερικά μιλιαμπέρ είναι 100Α;
    Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Κυριακή, 14 Νοε 2010, 23:14:04 »

Και πάλι θα αναφερθώ εμπειρικά.

Για παράδειγμα μεγάλες εντάσεις  >100Α (χαλαρά για ηλεκτρόδιο 2,5mm) κυκλοφορούν στα καλώδια της ηλεκτροσυγκόλλησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει τήξη του ηλεκτροδίου χωρίς την παρουσία μεγάλης έντασης.

Η τάση σε αυτή την περίπτωση είναι όμως πολύ μικρή, οπότε και δεν σε τινάζει.

Όπως έχει αναφερθεί πιο πάνω, προφανώς τάση >50V μάλλον θα πρέπει να μας προβληματίζει σε συνδιασμό με μεγάλα ρεύματα. Μεγάλη διαφορά δυναμικού (στα άκρα ενός κυκλώματος) με μεγάλες εντάσεις (διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος) διμιουργούν τα γνωστά τινάγματα.

Όσο αφορά την περίπτωση των μπαταριών Li-Po, μάλλον δεν μπορώ να βοηθήσω παραπάνω, μιας και δεν τις χρησιμοποιώ ούτε για την τροφοδοσία των δεκτών.

Το θέμα από τεχνικής άποψης πάντως, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.  

Καταγράφηκε
    kolotoympas
    Moderator

« Απάντηση #8 στις: Κυριακή, 14 Νοε 2010, 23:55:18 »

Μην μασάτε δεν παθαίνεις τίποτα! Αν μιλάμε απλά για επαφή με θετικό και αρνητικό πόλο με τα δυο μας χέρια, και για να μιλάμε με παραδείγματα. Καταρχήν το σώμα μας έχει μια ωμική αντίσταση, η οποία διαφέρει από άτομο σε άτομο, από άνδρα σε γυναικά, από αδύνατο σε παχύσαρκο, αν έχουμε φάει σουβλάκια η αν είμαστε νηστικοί. Να φανταστείτε ότι αυτή είναι η αρχή λειτουργίας της λιπομέτρησης που έχουν οι ζυγαριές που αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ. Στέλνουν ρεύμα από πόδι σε πόδι και μετράει την ένταση υπολογίζοντας τις ρυθμίσεις που έχουμε δώσει πριν : υψος, βάρος, ηλικία, φύλο. και με έναν υπολογισμό μας λέει αν είμαστε βαρέλες η όχι. Λες και δεν το βλέπουμε στον καθρέπτη τέλος πάντων.  Π.χ η αντίσταση από χέρι σε χέρι είναι περίπου 1000Ω, και από χέρι σε πόδι 750Ω από χέρι σε στήθος 450Ω. Η ένταση που αρχίζει και καταλαβαίνει ένας άνθρωπος είναι τα 0,5ma στα 10ma αρχίζεις και τη ακούς.. 10-25ma σε τινάζει κανονικά .25-45ma τα πράματα είναι σοβαρά. 45-300ma έχεις έγκαυμα καταστροφή ιστών νευρών, μυών και ίσως καρδιακή προσβολή. Στα 300ma ακαριαίως θάνατος. Στο 1A βάλτε τη φαντασία σας να οργιάσει. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε αφού  με τον απλό νόμο του ohm (I = E / R) και ένα παράδειγμα. Με 50v και δυο χέρια για πειραματόζωο έχουμε.. 50v/1000Ω = 50ma  Κλαει μαϊν! Δεν θα καταλάβεις τίποτα γιατί στα 50v δεν περνάει το ρεύμα εύκολα από το δέρμα μας. Τώρα αν είσαι άρρωστος η κανένας ψυχάκιας και βάλεις την μπαταρία στο στόμα σου να δεις αν έχει ρεύμα, είσαι άξιος τις μοίρας σου! Πληροφοριακά το ρελε διαρροής που έχουμε στα σπίτια μας πέφτει στα 30ma.
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 15 Νοε 2010, 00:11:10 από kolotoympas » Καταγράφηκε

Ή Αστοχία Υλικού Ή Μ…κια Τεχνικού!
    kolotoympas Youtube
    kolotoympas Vimeo
    nitro35%
    Aeromodeller Full Member

nitro powered

« Απάντηση #9 στις: Κυριακή, 14 Νοε 2010, 23:58:41 »

1. 10000 V με 1 mA , ίσα-ίσα που θα το καταλάβεις
    2. 1000 V με 10 mA , θα τρομάξεις, αλλά θα ζήσεις (αν δεν πέσεις και χτυπήσεις πουθενά αλλού)
    3. 100 V με 100 mA , δεν νομίζω να γλυτώσεις
    4. 10 V με 1 Α , έχεις ψηθεί

Και στις 4 περιπτώσεις το γινόμενο V X A είναι το ίδιο, αλλά τα αποτελέσματα πολύ διαφορετικά.

Το σημείο κλειδί είναι ότι η ίδια η τάση δεν είναι επικίνδυνη από μόνη της. Το ρεύμα που προκαλείται από την τάση (και το οποίο ποικίλει ανάλογα με την αντίσταση του σώματος και του προστατευτικού εξοπλισμού μας) είναι το επικίνδυνο.
    Καταγράφηκε

line up and hold...
    sondo
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #10 στις: Δευτέρα, 15 Νοε 2010, 02:00:56 »

Ρε παιδιά ηλεκτρολόγος δεν είμαι αλλά διαβάζω αυτά που γράφετε και ρωτάω:

1. Κολοτούμπα υπολόγισες ότι με 50V και τα δύο χέρια για πειραματόζωο έχουμε 50mA. Και λες κλάει Μάιν όταν πιο πριν έχεις γράψει 45-300mA έχεις έγκαυμα καταστροφή ιστών νευρών, μυών και ίσως καρδιακή προσβολή!!!

2.Nitro35% γράφεις στο 4) 10V με 1 Α έχεις ψηθεί!!! Δηλαδή στα 50V με 100Α τι έχεις κάνει;;;;;;

Μπερδεύτικα!!! Μάλλον θα τα πιάσω με τα χέρια μου να βγάλω άκρη και θα σας πω!!! Αν μπορώ μετά δηλαδή!!! χαχααχ!
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #11 στις: Δευτέρα, 15 Νοε 2010, 02:06:40 »

1. Κολοτούμπα υπολόγισες ότι με 50V και τα δύο χέρια για πειραματόζωο έχουμε 50mA. Και λες κλάει Μάιν όταν πιο πριν έχεις γράψει 45-300mA έχεις έγκαυμα καταστροφή ιστών νευρών, μυών και ίσως καρδιακή προσβολή!!!

2.Nitro35% γράφεις στο 4) 10V με 1 Α έχεις ψηθεί!!! Δηλαδή στα 50V με 100Α τι έχεις κάνει;;;;;;

Μπερδεύτικα!!! Μάλλον θα τα πιάσω με τα χέρια μου να βγάλω άκρη και θα σας πω!!! Αν μπορώ μετά δηλαδή!!! χαχααχ!

Φιλε μου δεν νομιζω να βγαλεις ακρη..

Ειναι κατι πο εξαρτατια απο χιλια πραγματα...!Μπορει σημερα να σε  χτυπησει και να εισαι οκ και αυριο να παθεις ζημια μονο και μονο επειδη αλλαξε ενας παραγοντας..!
    Το θεμα εινα να βρεις τροπο να προστατευτεις ωστε να μην κανεις κανενα λαθος και σε χτυπησει το ρευμα... και οπως σου ειπα το καλυτερο ειναι να κανεις γεφυρα ετοιμη...

Καταγράφηκε
    traveller
    Aeromodeller Sr. Member

Γηράσκω δ' αεί πολλά διδασκόμενος.

« Απάντηση #12 στις: Δευτέρα, 15 Νοε 2010, 05:35:23 »

Σας ξεφευγει κατι..Το Ενναλασομενο σκοτωνει σε μικρα νουμερα τασης εντασης. Το συνεχες μονο πανω απο ενα οριο στο οποιο παιζει ρολο η αντισταση του σωματος και το περιβάλλον.
    Καταγράφηκε

Πρωτα  μπουσουλάμε... περπατάμε...τρεχουμε...και μετά πετάμε!!!
    kolotoympas
    Moderator

« Απάντηση #13 στις: Δευτέρα, 15 Νοε 2010, 07:45:35 »

Sorry που σας μπέρδεψα. ξέχασα να αναφέρω ότι το δέρμα μας είναι ένα μονωτικό υλικό, και χοντρικά αντέχει 50v όσο αναβαίνει η τάση τόσο πιο εύκολα περνάει μέσα στο σώμα μας... όντως εξαρτάτε από πολλά πράγματα . Ακόμα και αν είμαστε ιδρωμένοι. Το νούμερο που ανάφερα  50mA δεν είναι εφικτό (εκεί πάει το κλαϊ μαιϊν). θα ήταν εφικτό αν αντί για δάχτυλα είχαμε ακροδέκτες και η αντίσταση μας ακριβός 1000Ω. Αυτά από εμένα. Και μια άσκηση για το σπίτι παρτε το πολυμετρο σας και μετρήστε τα ohm σας εγώ έχω 0,8 mega ohm (800000ohm) (πανω από το δερμα!)
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 15 Νοε 2010, 08:08:20 από kolotoympas » Καταγράφηκε

Ή Αστοχία Υλικού Ή Μ…κια Τεχνικού!
    kolotoympas Youtube
    kolotoympas Vimeo
    pissas
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #14 στις: Δευτέρα, 15 Νοε 2010, 09:03:35 »

Οτι μπορει η μπαταρια η το κυκλωμα σου να διαρεοντε απο ενταση 100Α, αυτο δεν σημαινει πως αυτη η ενταση θα περασει και απο το σωμα σου.Για αυτο ακριβως αναφερουμε την αντισταση του ανθρωπινου σωματος.
    Καταγράφηκε

esky kob
    copter x 450 se v2
    copterx 450 pro  belt
    eflite msr
    rjx xtream 50
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: Μπορούν οι lipo να σκοτώσουν;
    Μεταπήδηση σε: