Δεν έχω μεγάλη εμπειράι από RC ελικόπτερα αλλά ασχολούμε χρόνια με θέματα αεροπορίας και εξομοιωτών και το φαινόμενο vortex ring state μου είναι καθ' όλα γνωστό αλλά δεν περίμενα να το συναντήσω στα RC ελικόπτερα.
Και όμως παρατήρησα κάτι στο SOLO PRO που πετώ και κατέληξα ότι πρόκειται για το εν λόγω φαινόμενο.
Το Solo Pro είναι fixed pitch ελικόπτερο με αποτέλεσμα κάθε φορά που από αιώρηση ξεκινώ κάθοδο, αν αυτή ξεπεράσει κάποιο ρυθμό, τότε το ελικόπτερο αρχίζει να παλατζάρει μπρός-πίσω και δεξιά-αριστερά δεν να χάνει την ισορροπία του στον αέρα. Γενικά φαίνεται λές και τρέμει ολόκληρο. Ο ρυθμός καθόδου μεγαλώνει και και μερικές φορές ακόμα και από 2 μέτρα ύψος και full throttle το ελικόπτερο καταλήγει στο έδαφος εκτός και αν του δώσω λίγο μπροστινό cyclic.
Σε βίντεο στο διαδίκτυο από αληθινές περιπτώσεις βλέπω ότι το ελικόπτερο ακριβώς την ίδια συμπεριφορά έχει στο ίδιο φαινόμενο.
εγω νομιζω οτι αυτο γινεται λογω μειωση των στροφων...ΓΙατι αν εισαι σε idle up δλδ σταθερες σροφες σε ολο το εβρος του στικ τοτε θα δεις οτι δεν θα κοσκινισει το ελικοπτερο..!