Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.889 μηνύματα σε 12.392 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 00:45:56

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 00:45:56

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Yiannis_S
    [Χθες στις 23:17]

από UH-1H
    [Χθες στις 19:09]

από Stargazer
    [Χθες στις 14:58]

από Markhelis
    [Χθες στις 14:27]

[Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 23:25:20]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309889
    Σύνολο θεμάτων: 12392
    Online σήμερα: 72
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 65
    Συνολικά: 66
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2]  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Κάθε πότε κάνουμε συντήρηση στο ελικόπτερό μας;  (Αναγνώστηκε 7614 φορές)
    dhiotis
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #15 στις: Τρίτη, 15 Ιουν 2010, 17:30:52 »

Εγω πάντως, στα ηλεκτρικά, απλά δεν κάνω τίποτε. Στα θερμικά, μετά απο κάθε αίσιο τέλος της κάθε πτήσης,[  Grin ]  την ώρα του καθαρισμού, πιάνω και το άλεν μαζί με το κατσαβίδη και το περνάω μιά βόλτα γύρω - γύρω, έτσι " για τον φόβο των Ιουδαίων " , αν και τα Ραπτόρια, δεν καταλαβαίνουν απο τέτοια.
    Α... μόνο λαδάκι στο στροφείο, καλό δούλεμα στα πίτς, και δρόμο ψηλάααα.  Wink

_ Αλλαγή ρουλεμάν κάθε 2 χρόνια περίπου, αν και πετάω σε χωμάτινο μοντελοδρόμιο  Huh
    _ Φιλτράκι μιά φορά τον χρόνο κάθε Οκτώβριο.
    Καταγράφηκε

Μιά φορά και ένα καιρό, υπήρχαν Nitros, flybars & κρύσταλλοι συχνότητας.
    vtr
    Aeromodeller Hero Member

α........ ρε και να ειχα τα 3 ΧΧΧ...

« Απάντηση #16 στις: Τετάρτη, 16 Ιουν 2010, 00:42:43 »

Οπως ειπώθηκε και απο τα παιδια πιο πάνω, ένας γενικός συχνός έλενχος, άν όχι κάθε πτήση, τουλάχιστον πτήση παρά πτήση, νομίζω ότι δεν βλάπτει.

Γενικότερα....

Συχνό καθάρισμα, χρειάζεται το slider τής ουράς, γιατί πιάνει μάκα.
    Eπίσης αραιά και πού, πρέπει να βγαίνει όλο το στροφείο, και να καθαρίζεται και το slider (ή όπως αλλιώς λέγεται) του main saft.

Επίσης πολύ συχνό έλενχο, θέλουν τα ball links στην ντίζα της ουράς, τουλάχιστον στο τυρί.  Εχω παρατηρήσει ότι τρώγονται  πολύ γρήγορα αμφότερα,  και το link ξεκουμπώνει εύκολα.  Η ουρά έχει πάρα πολλές τριβές και ζόρια.
    Πολύ καλός συνδυασμός είναι, να αλλάξετε τα μπαλάκια με rjx και να βάλετε links απο quikuk. Συνεργάζονται άψογα.

Σε καμία περίπτωση, δεν συνεργάζονται τα μπαλάκια του τυριού, με τα links  της quikuk.

Η αμέσως επόμενη καλύτερη λύση, είναι balllinks της quikuk. (πακέτο).  Τά δοκιμάζω ήδη. Μέχρι τώρα πάνε σφεντόνα.
    Βέβαια είναι πατέντα by vtr.. Wink

Επίσης, ένα άλλο θέμα είναι τα dampers. Οσο και να μήν θέλεις, κάποια στιγμή αποκτάν μπόσικα.  Ειδικά άμα δουλεύεις 3d.
    Το καταλαβαίνεις σχετικά εύκολα κουνώντας τα grips. Η προτασή μου είναι, πρίν παραγγείλετε πάλι τα "μαμά", δοκιμάστε  αυτά. Αναλόγως για τι πτήση τα θέλετε, παίρνετε το ανάλογο χρώμα. (τουλάχιστον αυτό λέει στο site).   Εγώ έχω πάρει τα πορτοκαλί, και εκτός ότι αντέχουν παραπάνω πιστεύω, είναι τούμπανο.

Για τα ρουλεμάv που αναφέρθηκε σέ κάποιο post παραπάνω, πιστεύω ότι μόνο δια της ακουστικής οδού, μπορείς να κρίνεις άν θέλουν αλλαγή  ή όχι.  Αυτά με τα .......... γαλόνια δεν τα ξέρω..  Sorry..

Συχνό τσεκάρισα επίσης, θέλουν και οι αντιρίδες της boom(a)ς.  Εχουν αναλάβει "δύσκολο" έργο, και έχουν καταπόνηση.

Τσεκάρισμα επίσης, θέλει και το εξάγωνο (Starter Coupling), που πιάνει ο άξονας της  μίζας.  Μέ τίς μιζιές, υπάρχει περίπτωση να λασκάρει, και να χαλάει τα πάσα απο τα τυφλά αλενοβιδάκια που το κρατάνε.  Συχνό φαινόμενο είχα παρατηρήσει στον ράπτορα, που άν θυμάμαι καλά, είχε ένα βιδάκι.  Το τυρί έχει δύο.

Αν τα ξεβιδώνετε συχνά, αλλάζετε τουλάχιστον ανά τρεις - τέσσερις φορές, τα παξιμάδια ασφαλείας του άξονα του στροφείου.  Του hub και του γραναζιού.   Επίσης τα παξιμάδια ασφαλείας των grips.  Κοστίζουν πάμφθηνα, και έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.  Μέ δύο ευρώ, παίρνετε καμιά 20 - 30 παξιμάδια.

Αυτά τα ολίγα για σήμερα....

Καταγράφηκε

Sponsored by: nemhobby.com 

dhiotis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #17 στις: Τετάρτη, 16 Ιουν 2010, 07:39:37 »

επίσης, θέλει και το εξάγωνο (Starter Coupling), που πιάνει ο άξονας της  μίζας.  .....  Συχνό φαινόμενο είχα παρατηρήσει στον ράπτορα, που άν θυμάμαι καλά, είχε ένα βιδάκι.  Το τυρί έχει δύο.
    Και τα Ραπτόρια 2 έχουν, και μάλιστα όχι απέναντι αλλά υπο γωνία 
    Καταγράφηκε

Μιά φορά και ένα καιρό, υπήρχαν Nitros, flybars & κρύσταλλοι συχνότητας.
    ΜΙΧΑΛΗΣ
    Aeromodeller Hero Member

ΠΕΤΩ ΚΑΙ ΜΑΣΤΟΡΕΥΩ...ΜΑΣΤΟΡΕΥΩ ΚΑΙ ΠΕΤΩ!

« Απάντηση #18 στις: Τετάρτη, 16 Ιουν 2010, 08:26:41 »

Οπως ειπώθηκε και απο τα παιδια πιο πάνω, ένας γενικός συχνός έλενχος, άν όχι κάθε πτήση, τουλάχιστον πτήση παρά πτήση, νομίζω ότι δεν βλάπτει.

Γενικότερα....

Συχνό καθάρισμα, χρειάζεται το slider τής ουράς, γιατί πιάνει μάκα.
    Eπίσης αραιά και πού, πρέπει να βγαίνει όλο το στροφείο, και να καθαρίζεται και το slider (ή όπως αλλιώς λέγεται) του main saft.

Επίσης πολύ συχνό έλενχο, θέλουν τα ball links στην ντίζα της ουράς, τουλάχιστον στο τυρί.  Εχω παρατηρήσει ότι τρώγονται  πολύ γρήγορα αμφότερα,  και το link ξεκουμπώνει εύκολα.  Η ουρά έχει πάρα πολλές τριβές και ζόρια.
    Πολύ καλός συνδυασμός είναι, να αλλάξετε τα μπαλάκια με rjx και να βάλετε links απο quikuk. Συνεργάζονται άψογα.

Σε καμία περίπτωση, δεν συνεργάζονται τα μπαλάκια του τυριού, με τα links  της quikuk.

Η αμέσως επόμενη καλύτερη λύση, είναι balllinks της quikuk. (πακέτο).  Τά δοκιμάζω ήδη. Μέχρι τώρα πάνε σφεντόνα.
    Βέβαια είναι πατέντα by vtr.. Wink

Επίσης, ένα άλλο θέμα είναι τα dampers. Οσο και να μήν θέλεις, κάποια στιγμή αποκτάν μπόσικα.  Ειδικά άμα δουλεύεις 3d.
    Το καταλαβαίνεις σχετικά εύκολα κουνώντας τα grips. Η προτασή μου είναι, πρίν παραγγείλετε πάλι τα "μαμά", δοκιμάστε  αυτά. Αναλόγως για τι πτήση τα θέλετε, παίρνετε το ανάλογο χρώμα. (τουλάχιστον αυτό λέει στο site).   Εγώ έχω πάρει τα πορτοκαλί, και εκτός ότι αντέχουν παραπάνω πιστεύω, είναι τούμπανο.

Για τα ρουλεμάv που αναφέρθηκε σέ κάποιο post παραπάνω, πιστεύω ότι μόνο δια της ακουστικής οδού, μπορείς να κρίνεις άν θέλουν αλλαγή  ή όχι.  Αυτά με τα .......... γαλόνια δεν τα ξέρω..  Sorry..

Συχνό τσεκάρισα επίσης, θέλουν και οι αντιρίδες της boom(a)ς.  Εχουν αναλάβει "δύσκολο" έργο, και έχουν καταπόνηση.

Τσεκάρισμα επίσης, θέλει και το εξάγωνο (Starter Coupling), που πιάνει ο άξονας της  μίζας.  Μέ τίς μιζιές, υπάρχει περίπτωση να λασκάρει, και να χαλάει τα πάσα απο τα τυφλά αλενοβιδάκια που το κρατάνε.  Συχνό φαινόμενο είχα παρατηρήσει στον ράπτορα, που άν θυμάμαι καλά, είχε ένα βιδάκι.  Το τυρί έχει δύο.

Αν τα ξεβιδώνετε συχνά, αλλάζετε τουλάχιστον ανά τρεις - τέσσερις φορές, τα παξιμάδια ασφαλείας του άξονα του στροφείου.  Του hub και του γραναζιού.   Επίσης τα παξιμάδια ασφαλείας των grips.  Κοστίζουν πάμφθηνα, και έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.  Μέ δύο ευρώ, παίρνετε καμιά 20 - 30 παξιμάδια.

Αυτά τα ολίγα για σήμερα....

Ευχαριστούμε φίλε vtr  Thumbs up  sorry που σε έβαλα να γράφεις τόση ώρα αλλα ξέρεις......θέλουμε και λίγο βοήθεια εμείς που δέν τα ξέρουμε όλλα....
    Καταγράφηκε

Futaba 16sz & Spektrum DX7se
    T-rex 500 Black hawk
    Sab goblin 570 (yellow-red) + xnova 4025-560kv (24T motor pulley) + cc ice2 120hv + kst x20 2208 & 1035 (8,4 volt) + microbeast plus hd + gens ace 3300mah 45c x 2.  12s
    Revolectrix gt1200 + Icharger 106b
    Kipor 1000
    vtr
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #19 στις: Τετάρτη, 16 Ιουν 2010, 08:28:52 »

επίσης, θέλει και το εξάγωνο (Starter Coupling), που πιάνει ο άξονας της  μίζας.  .....  Συχνό φαινόμενο είχα παρατηρήσει στον ράπτορα, που άν θυμάμαι καλά, είχε ένα βιδάκι.  Το τυρί έχει δύο.
    Και τα Ραπτόρια 2 έχουν, και μάλιστα όχι απέναντι αλλά υπο γωνία 

Πιο πάνω είπα.......  "άν θυμάμαι καλά". Wink
    Αλλά τώρα που το λές, αυτό το "υπό γωνία" κάτι μου θυμίζει.. laugh
    Καταγράφηκε

vtr
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #20 στις: Τετάρτη, 16 Ιουν 2010, 08:30:55 »

Ευχαριστούμε φίλε vtr  Thumbs up  sorry που σε έβαλα να γράφεις τόση ώρα αλλα ξέρεις......θέλουμε και λίγο βοήθεια εμείς που δέν τα ξέρουμε όλλα....

Εχω και άλλα να γράψω...
    Καταγράφηκε

ΜΙΧΑΛΗΣ
    Aeromodeller Hero Member

ΠΕΤΩ ΚΑΙ ΜΑΣΤΟΡΕΥΩ...ΜΑΣΤΟΡΕΥΩ ΚΑΙ ΠΕΤΩ!

« Απάντηση #21 στις: Τετάρτη, 16 Ιουν 2010, 08:47:51 »

Εχω και άλλα να γράψω...

sorry και γι`αυτά που θα γράψεις λοιπόν.... Grin Grin
    Καταγράφηκε

Futaba 16sz & Spektrum DX7se
    T-rex 500 Black hawk
    Sab goblin 570 (yellow-red) + xnova 4025-560kv (24T motor pulley) + cc ice2 120hv + kst x20 2208 & 1035 (8,4 volt) + microbeast plus hd + gens ace 3300mah 45c x 2.  12s
    Revolectrix gt1200 + Icharger 106b
    Kipor 1000
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #22 στις: Τετάρτη, 16 Ιουν 2010, 11:00:13 »

Βασικά εξαρτάται από το Ε/Π. Στα δικά μου τα Robbe αλλάζω συχνά μόνο το σωλινάκι καυσίμου εντός του tank. Και αυτό μόνο στο Ε/Π που έχω τον OS επειδή είναι exhaust pressure...
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 16 Ιουν 2010, 11:12:58 από evan » Καταγράφηκε
    Dimitris Kriti
    Aeromodeller Hero Member

Βενζίνη, τσόκ, δυο σχοινιές και φύγαμε!!!

« Απάντηση #23 στις: Τετάρτη, 16 Ιουν 2010, 11:29:05 »

Βασικά εξαρτάται από το Ε/Π. Στα δικά μου τα Robbe αλλάζω συχνά μόνο το σωλινάκι καυσίμου εντός του tank. Και αυτό μόνο στο Ε/Π που έχω τον OS επειδή είναι exhaust pressure...

Τι να παθει το ελικοπτερο οταν καιει τρακοσια γαλονια το χρονο σε... χοβερ!!! devil Grin
    Καταγράφηκε

Καποιοι λενε "οτι δεν εχει πτερυγα δεν πεταει".
    Λαθος, πεταει αλλα ειναι λιγααακι ποιο δυσκολο...
    akritas
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #24 στις: Τετάρτη, 16 Ιουν 2010, 12:28:29 »

μετα απο τοσα γαλονια ,μαλον ο πιλοτος θελει σερβισ παρα ενα Robbe...... Cheesy
    Καταγράφηκε

AVANT aurora
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member

Προσέχουμε για να έχουμε!!!

« Απάντηση #25 στις: Τετάρτη, 16 Ιουν 2010, 14:25:01 »

μετα απο τοσα γαλονια ,μαλον ο πιλοτος θελει σερβισ παρα ενα Robbe...... Cheesy

Για πες μας ΚΥΡΝΙΚ πότε έκανες το τελευταίο τσεκάπ?  lalala  lalala
    Μήπως είναι ώρα για το επόμενο.     Grin  Grin
    Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #26 στις: Τετάρτη, 16 Ιουν 2010, 22:02:22 »

Προ δεκαημέρου και αφορούσε αιματολογικές εξετάσεις οι οποίες βρέθηκαν τζάμι  Azn.
    Καταγράφηκε
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member

Προσέχουμε για να έχουμε!!!

« Απάντηση #27 στις: Τετάρτη, 16 Ιουν 2010, 23:42:03 »

Προ δεκαημέρου και αφορούσε αιματολογικές εξετάσεις οι οποίες βρέθηκαν τζάμι  Azn.

Και σου εύχομαι φίλε μου να είναι πάντα έτσι.  beer
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #28 στις: Τετάρτη, 16 Ιουν 2010, 23:44:45 »

Θα σας παρακαλεσω να μην βγαινουμε Offtopic ...! police police
    Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #29 στις: Πέμπτη, 17 Ιουν 2010, 19:16:45 »

Τι να παθει το ελικοπτερο οταν καιει τρακοσια γαλονια το χρονο σε... χοβερ!!! devil Grin

Διόρθωση 1 : Από τα 150 lt καύσιμο που καίω το χρόνο το 30% του χρόνου πτήσης αφορά τις ασκήσεις χόβερ και το 5% το autorotation.

Διόρθωση 2: Ωστόσο αποφάσισα να αλλάζω κάθε 50 πτήσεις τα O-rings της κεφαλής μου, γιατί "νιώθω" πως στις ασκήσεις hover μου τα χαλάει λίγο.

Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 [2]  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα με καύσιμο (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Κάθε πότε κάνουμε συντήρηση στο ελικόπτερό μας;
    Μεταπήδηση σε: