Ρεπορτάζ ...
Κατάταξη : 1oς) Μιχάλης 2ος) Ιάκωβος 3ος) Κώστας Ζ.
Πολύ καλά πήγαν ο Μιχάλης και ο Κώστας απο την αρχή. Μάλιστα, σε δυό "Heats" (επιμέρους αγώνες), ο Κώστας βγήκε 1ος. Ο Μιχάλης επίσης βγήκε πρώτος και σε προηγούμενα Heats...
Ο Ιάκωβος ήταν μιά καλή έκπληξη μιάς και φάνηκε στην αρχή ότι δέν το "είχε". Έφευγε μακρυά απ'την "πίστα", αργούσε να στρίψει. Βέβαια, έφταιγε λίγο και η μικρή κίνηση των Elevons απο ότι μας είπε μετά... Λέω έκπληξη όμως γιατί στα τελευταία Heats, αλλά και σε εκείνο του τελικού, ήταν Ισάξιος αντίπαλος, με τον Αετό του που "τρύπαγε" σάν παλαβός. Πολύ ωραία πτερυγούλα Ιάκωβε...

Τα δώρα των Δύο πρώτων νικητών ξέχασα να τα φέρω μαζί μου. Μετά απο τηλεφωνική συννενόηση παιδιά, θα τα στείλω στον Κώστα ή όπου αλλού θέλετε...
Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει και στον Κώστα τον Αρβανιτάκη που πάλεψε μέχρι... "τελευταίας ρανίδος του αίματός του" που λέμε μιάς και συμμετείχε με νύχια και με δόντια. Ακόμη και με το Easy Glider πήρε μέρος εις γνώσην του ότι δέν είχε τόσο καλό "τρύπημα" όσο τα σκάφη των συναγωνιζομένων! Μπράβο Κώστα. Αυτό είναι πράγματι το πνεύμα που θέλουμε να περάσουμε.
Ο Γιώργος Γ. με τον Χρήστο Α. έκαναν τις δοκιμές τους επίσης και απο ότι είδα και... Πέταξα (

) ήταν απόλυτα επιτυχείς. Ο άσπρος Αετός Γιώργο θέλει λίγο μεγαλύτερα Elevons μάλλον προς τη Ρίζα. Κάποια στιγμή μου φάνηκε ότι δέν άκουγε Όσο θα έπρεπε. Βέβαια μπορεί να θέλει και μεγαλύτερες κινήσεις. Εν πάση περιπτώση θέλει λίγο ψάξιμο ακόμη. Ά, και να κλείσει καλύτερα-πιό αεροδυναμικά μπροστά εκεί στις θήκες με ταινιούλα κλπ... Το e-Hawk δέν το είδα καθόλου και δέν έχω γνώμη. Για πείτε μου γιατί δέν πήρα χαμπάρι καθόλου για αυτό το μοντέλο...
Ήθελα εδώ με την ευκαιρία να αναφέρω και μερικά πράγματα για το Έρμα ή επιλέον βάρος που μπορεί να βάλει κάποιος...
Είναι πολύ καλό να βάζετε μέχρι ακόμη και την Κορυφή του Κανόνα
άν μπορείτε. Δηλαδή, ο κανόνας λέει μέχρι 1,5 Κιλό... "Ρέ σύ, γιά να δώ... μήπως μπορώ να φτάσω μέχρι εκεί, ακριβώς στον 1,5 Κιλό... ? " .
1ο Θέμα) Επιφάνεια μοντέλου: Άν το μοντέλο είναι μικρό και του βάλετε Πάρα Πολύ βάρος, θα αυξηθεί ο πτερυγικός φόρτος στα ύψη. Θα γίνει δύσκολο στον χειρισμό, θα έρχεται εύκολα το Tip Stall, και έτσι θα μπαίνει εύκολα σε Περιδίνιση (spin). Πρέπει να κάνετε δοκιμές τόσο πρίν τον αγώνα, αλλά και κατά την διάρκεια των διαλλειμάτων που δίνουμε ενδιάμεσα, ώστε να δείτε πού ακριβώς ή περίπου είναι η "χρυσή τομή" μεταξύ της χειριστικής σας ικανότητας και της ευστάθειας του μοντέλου. Άν μπορείτε να το πετάξετε Βαρύ, πετάξτε το... Θα αυξηθεί πολύ η ικανότητα "τρυπήματος-Penetration" που έχει το μοντέλο, και με καλή αυτοσυγκέντρωση και σωστό χειρισμό θα τρέχει και θα "καθαρίζει" γύρους εύκολα...
2ο Θέμα) Ενίσχυση Δομική: Άντε άς πούμε ότι το πετάμε σχετικά άνετα Βαρύ όπως το κάναμε, είμαστε καλοί χειριστές και γενικά το χειριστικό "τό'χουμε". Τί γίνεται όμως με τη Μηχανική Αντοχή του, ειδικά στις στροφές ή στις απότομες αλλαγές του Elevation (όταν τραβάμε απότομα elevator)? Αυτές τις στιγμές, το μοντέλο βιώνει έως και (ίσως) πάνω απο 15G δυνάμεις ! Θα αντέξει το σκάφος μας? Έχουμε ενισχύσει αρκετά με carbon, πλαστικές μπανέλες εσωτερικά ή ξύλινα πηχάκια? Κάνει η Δομή μου για Τόσο Φόρτο ή θα έχουμε πρόβλημα?
Αυτά τα ερωτήματα ήθελα και ακόμη Θέλω να ρωτάμε στον εαυτό μας με τον καιρό. Δέν είδα δυστυχώς σημάδια "ψαξίματος". Άν κάποιος εξασκηθεί και βρεί αυτή τη Χρυσή Τομή, τότε να είστε σίγουροι ότι θα σαρώνει. Και τότε σας υπόσχομαι ότι όποιος πετάει στα δικά μας Pylon πλαγιάς θα εξελιχθεί σε Άριστο πτησαδόρο, ενώ μετά θα θέλουμε απο ένα κουβά καφέ ο καθένας μας για να ηρεμήσουμε απο αυτό το Απίστευτο θέαμα που θα βλέπουμε και την αδρεναλίνη που θα νιώθουμε... Σκεφθείτε να γίνουν πολλοί αυτοί οι "ψαγμένοι" και να τρέχουν μαζί Pylon... Έ ρέ γλέντια...

Θυμηθείτε π.χ. τον Αλέξη με το Ξυράφι του, που του έβαλε και επιπλέον ένα... γαλλικό κλειδί απο κάτω σάν έρμα! Το μοντέλο ζωγράφιζε και έτρεχε γρηγορότερα απο όλους εκείνη την περίοδο. Φυσικά έπρεπε να βγεί αυτό το έξτρα βάρος για να είναι πιό "συναγωνίσιμο" και μετά απο την προτροπή του ίδιου έτσι και έγινε.
Θετικά: Κανείς δέν πείνασε, Κανείς δέν δίψασε, τουλάχιστον όχι πολύ. Όλοι χαμογελούσαν και αυτό για μένα είναι το Δώρο. Δέν θα αναφερθώ εκτενέστερα στα μετέπειτα Παιδάκια της ταπεινής, απλής σάν και μάς και Πεντακάθαρης ταβέρνας, μιάς και δέν είναι αυτό που θέλω να προβάλω αλλά οι πτήσεις πλαγιάς περισσότερο απο όλα. Ήταν όμως Θετικό ! ...

Αρνητικά: Θεωρώ ότι άν είμασταν περισσότεροι, θα μπορούσαμε να έχουμε Επιλέον Κριτές για τα εν πτήση μοντέλα, με μπλοκάκια και στυλό στα χέρια τους, οι οποίοι θα καταγράφουν συνεχώς τις "Ποινές" των χειριστών όταν δέν θα στρίβουνε σωστά στις Βάσεις. Δέν φτάνει όπως γράφω και στην επίσημη σελίδα μόνο η ταχύτητα αλλά και η Σωστή Ολοκλήρωση του γύρου, έτσι θα μπορούσε να υπάρχει ένα Σύστημα Πόντων, απο την ψαλίδα του οποίου λίγοι έως κανένας δέν θα γλύτωνε...
Ξεχωριστό Ευχαριστώ στον Κυριάκο (aka DepronManiac- DM κι'αυτός

), που ήταν Κριτής Βάσης Β σε ΟΛΟΥΣ τους γύρους παρακαλώ, Μάλιστα!
Ήρθε για να βοηθήσει και να ευχαριστηθεί κάνοτας συνεχώς τον ΚΡΙΤΗ, ΧΩΡΙΣ να συμμετέχει προσωπικά στον Αγώνα. Τί να πεί κανείς... Υπάρχουν ευτυχώς ακόμη πραγματικοί Έλληνες και σιγά-σιγά ελπίζω να μαζευτούνε και να δείξουν τον δρόμο...
Επίσης ξεχωριστό Ευχαριστώ στον Ηλία που και εκείνος Μόνο για Κριτής παρευρέθηκε τελικά λόγω υποχρεώσεων. Παρόλες όμως τις υποχρεώσεις Ήρθε. ΉΡΘΕ. Και αυτό είναι Τιμή για Όλους.
Οι 3,5 ώρες της επιστροφής ήταν για μένα... Εσωτερική ανακατοσούρα, μιάς και μπορείτε να φανταστείτε τί πέρναγε απ'το μυαλό μου... Γρήγορες αεροτομές, Ενισχύσεις με Carbon και Ταινίες Ίνας, χαμηλότερο Drag... Σε κάποια περίοδο είχα κλείσει τελείως το Ράδιο αλλά ούτε που μου φάνηκε! Είναι και καινούργιο το αμάξι-προίκα απ'τον πεθερό μου με χαμηλό αεροδυναμικό θόρυβο που ούτε το κατάλαβα... Απλά σκεφτόμουνα τις Διαφορές των δύο κόσμων. Απο τη μία ακριβό καύσιμο και Διόδια παντού με ένα σκάφος Δύο (2) διαστάσεων που κάνει 26.000 ευρώ, ενώ απ΄την άλλη μιά πτερυγούλα των 100 ευρώ που κινείται και σε Τρείς διαστάσεις, και Δωρεάν Ενέργεια απ'τη Φύση που σε λιώνει και σε πλυμμηρίζει με Ψυχική Υγεία. Τί να πείς ξανά...
Η Γέννεση της ανεμοπορίας έγινε στους λόφους και τις γλυκές πλαγιές όπου διάφοροι "μυστήριοι" των εποχών τρέχαν κρεμάμενοι απο σχοινιά και υφάσματα προσπαθώντας να ξεκκολήσουν τα πόδια τους απ'το χώμα έστω για κλάσματα δευτερολέπτου. Βλέπε τον Otto Lillienthal που είχε πάνω απο 2000 άλματα στο ενεργητικό του και ένα απο αυτά(το τελευταίο), τον έριξε στο καμπαναριό της εκκλησίας. ΟΧΙ Κρίμα. ΌΧΙ.
Αρκετά χρόνια μετά την Γέννεση αυτή, φροντίζουμε να κρατάμε ζωντανό το αίσθημα του Φθηνότερου και Απλούστερου τρόπου πτήσης που ανακαλύψαμε ποτέ σάν είδος πάνω σ'αυτόν τον πλανήτη.
Και Χθές, αυτό το Αίσθημα κρατήσαμε Ζωντανό στα Υψίπεδα της Κερατέας._
DM